Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Колонка на недобития комуноид :)

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Колонка на недобития комуноид :)

Мнениеот alexandrit » Чет Юли 23, 2020 3:45 pm

ЦВЕТНА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ОТ СЕРЕНГЕТИ
И НЯКОЛКО КРАТКИ ПИСМА


На пн, 20.07.2020 г. в 8:12 <kedi@dir.bg> написа:

Здравейте, г-жо Димитрова!
Вашите сътрудници се гнусят от някои твърде низменни за интелектуалното им величие теми.
Пък и сайтът ви е доста изтънчен. („Площад Славейков“ – бел. ред.)
Но както знаете, аз съм по-натурален.
Ако не ви обслужва добре този текст, няма страшно – имам трибуна, все още. Но правото на сеньора е ваше.
Приятна седмица.

ккк

ДО БОЙКО БОРИСОВ – (ВСЕ ОЩЕ) МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
БОЙКО, ПУСНИ ПОРТОКАЛА!

Бойко, бил си чел Винету. Ако беше прелиствал повече книжки, макар и само в този жанр, щеше да знаеш как ловят маймуни в Африка. Ще ти го разкажа.
В ствола на някое голямо дърво намират малка кухина (дупка, каквито се появяват по твоите магистрали скоро-скоро след прерязването на лентичката), а ако няма (по дървото – не по магистралите!) – издълбават такава и слагат вътре портокал. Маймуната бръква и хваща портокала, но не може да си извади ръката. А не се сеща да пусне портокала. Идват и я хващат.
На маймуната няма кой да ѝ подскаже какво да направи, че да се освободи. На теб вече ти го намекваха, казват ти го в прав текст и вървят към тебе, прииждат от всички страни...
Пусни портокала на властта бе, човек! Ако си човек!
Все още можеш да избягаш и да се скриеш някъде в джунглата на живота. Иначе – чакат те клети старини в клетката на политическия зоопарк.
Не дай боже в друга клетка...
ККК (бай Киро Каруцаро от Княжево)

* * *

На Пн, 20.07.2020 10:35, Diliana Dimitrova <dilianadim@gmail.com> написа:

Привет, г-н Кадийски!
Винаги бих поместила текст на големия поет Кирил Кадийски на културни
и дори политически теми, стига езикът му да се придържа към
приличието. За съжаление, този текст е в конфликт с етичния кодекс на
журналистиката. Не мога да публикувам квалификации по адрес на когото
и да било, дори на министър-председателя. Ако желаете да напишете нов,
с други аргументи, заповядайте.

Диляна Димитрова
„Площад Славейков“

* * *

Пн, 20.07.2020 19:31

Г-жо Димитрова,
радвам се, че винаги бихте поместили текст от мен, ако... Но би трябвало да знаете, че аз пък никога ни бих ви дал текст, ако ще ме поучавате за какво и как да пиша.

Конфликт с етичния кодекс на журналистиката е налице, когато мълчиш, докато те наричат мисирка и не знам какво си още.

Когато вече две седмици хората се бунтуват, защото ножът е опрял до кокал, а ти се правиш, че нищо не се случва, че не чуваш скандиранията. Явно „Площад Славейков“ е далече от площада пред Президентството!

Когато пребиват хора по най-садистичен начин, а ти се задоволяваш с обяснението на този примитивен тип, че видите ли – не било редно да бият студенти, но пък пострадалият за сметка на това имал вече възможност да учи в чужбина (сякаш той го е изпратил там и той го издържа!), макар че дядо му бил комунист (siс)...

Да мълчиш, когато трябва да говориш на висок глас – ето това е в конфликт с „етичния кодекс на журналистиката“. И с етиката въобще. Това е липса на благоприличие.

Квалификации в текста ми няма никъде. Това, че се обръщам към Борисов на „ти“, е само от стремеж да вляза в неговата стилистика. Той, който ругае като каруцар, и то на обществени места, свои министри, учени, висши чиновници и достойни хора, би трябвало да буди вашата тревога.

Благодаря, че снизхождате, освен до културни да ме допуснете и до политически – „дори политически“ – теми. Няма как да стане – „с други аргументи“ никога не съм писал. Не го умея това писане, а е и късно да го уча тепърва. Другото, обратното на сарказма, на иронията и непримиримостта, е примирението, елейното пустословие и клякането в очакване на дивиденти. Такива автори имате доста. Всеки прави сам своя избор. Освен ако няма друг избор. Не се ли срамувате, че тоя човек, за Бойко Борисов говоря, страдащ от остра интелектуална недостатъчност, ви представлява пред света, тупайки се в гърдите: „булгар, булгар!“ – пардон: „всички тук сме парле ву франсе!“. Аз лично в такива моменти се срамувам, че съм българин. И всеки би трябвало да се срамува, ако не е наистина „булгар“!

Останете си със здраве! Аз и бездруго отдавна не минавам през площад „Славейков“ – особено след ремонта, няма да се забележи отсъствието ми и от „Площад Славейков“. Виждам, че събирате спомоществования, само дано не е за ремонт. Карайте си по стария, утъпкан път. Видяхте кметството как се изложи...

Със съчувствие,
Кирил Кадийски

* * *

Пн, 20.07.2020 21:47

Г-н Кадийски, може би не четете често „Площад Славейков“. Пропуснали
сте и позицията ни за мълчанието на хората на изкуството: https://www.ploshtadslaveikov.com/po-sveta-i-u-nas-se-buntuvat-kade-sa-zvezdite-ot-kulturata/.

Моля не ми пишете повече – онова, което съм ценила у вас като поет,
загуби тежест пред писмата ви – с всяко следващо езикът ви е все
по-груб, безпардонен и агресивен.

Освен това забелязвам, че не уважавате нашата професия, безразлично ви
е, че някой се старае да работи според правилата в държавата, която е
на дъното по свобода на медиите. Няма да обърнете внимание, но все пак
ще отбележа, че никоя прилична медия няма да публикува текст, в който
наричат някого „маймуна“. Но пък в България се намират достатъчно
неприлични медии, които с удоволствие биха публикували всяка гадост,
която на някой може да му хрумне.

Няма смисъл да си хабите времето с нас – другаде ще приемат подобна
„публицистика“ с отворени обятия.

Бъдете здрав...

* * *

Г-жо,
с тези няколко реда искам да ви успокоя, че повече няма да ви пиша. Едва ли и ще ви чета, с времето все повече ме убеждавате, че „Площад Славейков“ се е превърнал вече във вършитбен харман. Въртите в едната посока, после в другата, после обратно и така до безкрай. А изпод копитата хвърчи само слама. Че спрете се за малко – съберете зърното, колкото го има, доколкото не сте го стъпкали вече. Едно време вършееше младият жребец Глишев, къде го днес? Оставили сте само Силвия Недкова – и тя от чистокръвна порода – да върти, но всичко е до време. Сакън да не помислите, че отново обиждам колегите – в литературата, в изкуството, всички сме „впрегатен добитък“. Влачим, всеки според силите си, хомота. А и никого не съм наричал „маймуна“. Това е само опит да напомня на оня, който постоянно – тук и навън – се прави на маймуна, че е време да спре да се излага – и да излага България поради клетото стечение на обстоятелствата – и да се маха...

А и друга причина има: вашата „стилистика“ не ме изпълва с трепет; сложете някой да ви води кореспонденцията, явно полемиката не е силната ви страна. Патосът ви стига най-много до изтърканото: „А вие защо биете негрите?“... Нямам нищо против – политкоректно е! Още повече че в българската литература аз съм негърът.

И за финал – ако е грубост, безпардонност и агресия да напомниш на някого, че не трябва да мълчи, когато е дошло време да се крещи, че не бива да кривва в първата уличка, когато трябва да излезе на площада, че... че... че... много че, за да не се повтарям – та, значи, ако това е така – да, аз съм и ще ставам все „по-груб, безпардонен и агресивен“...

Моя милост няма да „се старае да работи според правилата в държавата, която е на дъното по свобода на медиите“. Защото, който работи по тия правила в такава държава, той ги легитимира, а може би и участва в тяхното създаване.

Останете си със здраве!
кк

И з т о ч н и к : е-писмо на Кирил Кадийски до мен – бел. alex.

Изображение

о И още една картичка от Серенгети
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1005
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Колонка на недобития комуноид :)

Мнениеот alexandrit » Вто Авг 04, 2020 10:17 am

УТРО Е. ВСЕ ОЩЕ! А УТРЕ?

Боят настава – тупат сърца ни... Само квази-патриотите са в конака и мъдруват как да спасят каймакамина. – Сакън – викат му, – тука ще стоиш! – че без тебе закъде сме...

Народът – „бавно и полека“ – започна да се надига – сам! И у истински мислещите започна да се надига въпросът: къде са му водачите?

Народът се надигна! И този въпрос продължава да витае със страшна сила: Къде са българските политически мъже и жени, които са длъжни да оглавят справедливия народен гняв? Къде са българските интелектуалци? Още ли клечат пред Министерството на културата и чакат някой подхвърлен лев, вместо да изхвърлят вмирисания на пот и самодоволство министър. Да го запратят на бунището, в което той е превърнал вече българската култура.

Изображение

Докога народът ще се буни и няма кой ясно и точно да формулира не само защо се искат оставките – това го знаят вече и децата, – а какво се предлага, какво трябва незабавно да се подеме, за да се извади България от блатото, където я завлече Бойко Борисов с шайките около него, представящи се за политическа партия. Някога митическият бик, метнал Европа на гърба си, я пренесе през морето на спасителния бряг. Днес митическото говедо, метнало България, като вълк агонизираща овца, е вече в тресавището. Ще позволим ли да я разтерзаят докрай скитащите от партия в партия политически чакали, докато не остане едната кожа, за която ще се сбият цървулановците, управляващи в момента България, кой да си направи нови цървули от нея!

Бойко – милият Леандър – забравил, че и политическото море не е до колене, плува с последни сили към въжделената Херо и не знае края и на този мит: няма да стигне до брега. И се прави, че няма да има край. Клетият! Нагълтал е вече вода. Доказателство: тихият ескорт от изчакващи акули.

Властта се валя не само по тротоарите на София и големите градове, властта се търкаля и по прехвалените магистрали на обезлюдената посърнала България. Няма ли най-сетне човек, без болки в кръста, да се наведе и да я вдигне? Да я вземе! Какво значи: никой да не яха народния протест?!

Не се ли яхне народният протест, ще си спомним как се е родила поговорката: отиде конят в ряката!

Кой може да каже докога ще продължават народните вълнения – ще стихнат ли те, или кръв ще се лее?

Конят чака! Къде си, Бенковски?

Конете чакат. Зора се е зазорила. Къде сте, достойни българи?

Кирил КАДИЙСКИ

● И з т о ч н и к : авторски файл
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1005
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Предишна

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron
Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта