Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Офф. Офф, офф, офф...

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: "Играта": за слепите петна на читателите

Мнениеот Goa » Вто Фев 17, 2009 11:26 pm

Въх, 33-те реда са твоят постинг, пак не съм бил ясен. В него наистина личи много голямо раздразнение, но то е едно, а злобата е друго :). Приемам, че бъркам за въпросните двама човеци, пак на базата на собствен опит - в 75% от случаите самият аз написвам едно, а четящите го възприемат по съвсем друг начин, в резултат на което съм бил награждаван с невероятни определения, най-слабото от които е "ненормален" :). Та и тук вероятно е така.

Аз също познавам Калин и ти гарантирам, че подобни постинги ми изглеждат все едно да наречеш едно новородено "чудовище" и да искаш незабавното му обезглавяване. Не е твърде силна тая метафора, ако щеш вярвай :).

Ох... все се заричам да не пиша повече :). Трошете си главите, силно се надявам да ви пораснат пак някой ден (:P)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Вто Фев 17, 2009 11:27 pm

Звездичко, Гоа е просто мъртъв, а мъртвите запазват спокойствие при всякакви ситуации ;)
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Вто Фев 17, 2009 11:38 pm

Диляне, понеже не се сдържа да ми зададеш въпрос - и аз няма да се сдържа.

Имаш писмо в пощата си. Лично до тебе.

Написано е още преди да почне поредният кютек тук, от Amelia по kalein.

Виждаш ли го къде е - сред стотиците други непрочетени писма?

Защото аз не виждам отговор в пощата си.

И сега стигаме до интересния момент:

(днес ще си казваме всичко, което ни тежи - да?)

Как може точно _ти_ да питаш точно _мене_ какво ПРАВЯ?
* ПРАВЯ = върша, действам, осъществявам, сбъдвам, бачкам, работя, създавам... или те тълкувам грешно?

Питам те, щото си ми приятел и знам, че мислиш, и премисляш, и нищо не казваш от лошо. (В което си по-добър човек от мен. Както казах в другата тема - в мен още дреме едно човечЕ, което избушва сегиз-тогиз.)

За сравнение: другите тук съм ги питал подобни неща - все свързани със саморефлексията и меренето с разични аршини - на себе си и на другия. Питал съм ги по каквито начини успях да се сетя. Не се получиха отговори - само ответни въпроси, нападки, обидени хора... и се отказах. И не ги ща за приятели, нито за събеседници вече.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Вто Фев 17, 2009 11:46 pm

И - всички, които писахте [b]по[/b] темата в първия пост - благодаря ви за уважението.

А на модераторите - звучна пловдивска майна. Ако някой ден се откажа от тоя форум, ще е заради толерирането на офф-овете и на личните нападки.
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот robinofloksli » Сря Фев 18, 2009 12:00 am

модератори в този форум няма. Аз не се обадих, а никой не го оценява... Пък Дилян обра номинациите на най-трезвомислещ и хладнокръвен, въпреки че призовава към сваляне на властта чрез омразя! И това ако е справедливост...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Сря Фев 18, 2009 12:03 am

Правилно - въпросът е И към теб, заедно с всички останали :). И е риторичен в същността си :). Естествено, имах предвид писането по форумите, конкретно този форум (но принципно и другите, които не чета редовно), не реалната дейност, от която има реален резултат. Та - какво постигаш ти самият с всичките тези постинги? Някакъв положителен резултат виждаш ли? Има ли нещо реално извършено, издействано, осъществено, сбъднато, избачкано, изработено, създадено? Аз виждам само много изгубено време и трижди повече изгубени нерви. И купища доказателства, че хората почти никога не разбират или не желаят да разберат другите, ако другите не изказват собствените им мисли и позиции. Ама това аз си го знам, няма защо да ми го демонстрирате отново и отново :).

А, сетих се и за едно реално последствие от всичкото това. Генерира се купчина текст, от който някои части могат да се нарекат майсторски постижения и да се използват за нещо конструктивно в бъдеще, например като материал за някой шедьовър :). Модераторите да не смеят да пипнат нищо, че ме мързи сега да архивирам ;)(:P).

Отивам да си видя пощата, която напоследък отварям веднъж на няколко дни :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Goa » Сря Фев 18, 2009 12:06 am

Лошо... компютърът ми почна да дава син екран и да се рестартира. Вирус? Мислех, че не ми е приело и постинга, а нямах намерение да го пиша наново :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Сря Фев 18, 2009 12:19 am

Разбрахме се. В пощата ти. :)

А за направеното тук - ами зазиждам глухите улици в живота си. И то е градеж... ;)
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Amelia » Сря Фев 18, 2009 12:24 am

Ми да спретнем едно протестче пред парламента викам аз...

Мненията на Калин отдавна вече не демонстрират гордост и непоклатимост, а поведение на буйстващ луд, при това от тоя тип дето напада околните. Къде са гордостта и непоклатимостта в това да класифицираш критиката на добронамерен и обективен човек като Емо като проява на човешко нищожие? А?

Калин харесва Играта. Прекрасно. Всеки, който се осмели да я критикува обаче бива обвинен, че има "слепи петна" и че извършва престъпление, което не трябва да остане безнаказано. Ако не харесвате Играта, вие сте човешки нищожия. Ако я харесвате, но си позволявате богохулството да критикувате нейните качества - тоже. Къде е гордостта в това? Какъв идеализъм, какви пет лева? Айде, поне непоклатимост има.

Критиката била такава и онакава. Критиката трябвало да застане в ъгъла, да си свали шапката, да си преклони главицата и да загледа изпод мигли твореца с блеснал, пълен с обожание поглед. Между другото, въпросния абзац ми хареса много като форма, въпреки че имам особено мнение за съдържанието му. Щото все някаква контролна инстанция ТРЯБВА да има в изкуството, ако искаме качество. Боса, гола, по прашки - критика ТРЯБВА да има. Вече кой как ще се съгласи с нея е друг въпрос. Но във всички случаи, НЕ трябва да се стига до персонални нападки. Обсъждайте произведения. Не обсъждайте хората, които ги пишат и харесват/не харесват. Не обсъждайте феновете, не обсъждайте критиците. Обсъждайте текстовете. Аргументът: "не си видял това, което аз виждам, и следователно си човешко нищожие" не е аргумент, а малоумно тролене, което не тичка на претенциите на човека, който го пише. Аргументите, които Емо излага в критиката си са адекватни, защото се отнасят до текста, а не правят психопрофили на тоя и оня. И да поясня, ако някой реши да пита - с този си пост не правя критика на критиката на критиката, а отговарям на персонална нападка към човек, който не желая да бъде персонално нападан с персонална нападка към човекът, който го напада персонално. Неправилно е, а и безсмислено, както опитът е показал, но ще помоля Гоа да ме толерира на базата на идеализма, гордостта, непреклонността и количествата ми постове по форумите. Това ми е единствената вина, честно! А идеализмът ми гравитира около надеждата, че нормалните хора не се самоидентифицират с нещата, които харесват или поне не дотолкова, че да упражняват вербално и/или физическо насилие върху тези, които не ги харесват. Непоправима съм, знам.
Amelia

Мнениеот Goa » Сря Фев 18, 2009 12:30 am

Абе животът е сложно нещо... глухите улици често водят до магистрали, а магистралите - до задънен изход...

И знаеш ли в какво съм се уверил (без връзка с нещо тук): когато харесам някого много от пръв поглед, почти неминуемо в бъдеще имам тежък разрив с него. (Отнася се и за жените, хаха, с едно май изключение.) Обратно, в най-добри отношения се оказвам с хора, които отначало са ми направили никакво или дори неприятно впечатление, или поне сме си противоречали за нещо. (Е го днеска си говорих с една студентка, която се оказа най-свястната в целия им випуск, а първите ми впечатления от нея не бяха добри.) Всъщност да дам една връзка: помниш ли как спорихме за Пратчет във влака до Пловдив и как се дразнех (ако си усетил), че му се кланяш на тоя тарикат (а аз вече си бях постепенно променил мнението за Пратчет от първоначалния възторг в силно негативна посока) и ми обясняваш колко бил добър, че и с цитати на английски ;).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Сря Фев 18, 2009 12:32 am

...впрочем - преди да се завайкате "Емо това, Емо онова", хората даже можеше да не се сетят откъде са взети някои от горните критики. (А дали се сещат сега? ...Гузен негонен бяга?)

Аз се чудя кой пръв ще отгатне откъде е критика номер 3...

Радвам се, че пак си говорим по темата, между другото.

П.П. Диляне, не откланяй посоката и не се мъчи да ме умилостивиш. Още ти имам зъб за Пратчет, да знаеш. Да си отворим ли тема за него?

(,,,и що взех да се хиля, като се бях намръщил тъй убедително?)
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Goa » Сря Фев 18, 2009 1:07 am

Предполагам, че ще покажеш медицинските бележки на засегнатите? (:P)

Отдавна ми е ясно, че проблемът на Калин си е негов, а вашият проблем си е ваш :). Тук бях написал още 6 изречения, но ми се стори най-разумно да ги изтрия, иначе ще вляза в същия ритъм на пространни обяснения, доказващи все едно и също - че всеки говори на своя език :). Собственото тълкуване на чуждите думи, което показваш в горния постинг, е доказателство точно за това. Идентифицирате с някакви използвани в текста определения и много ви харесва да се засягате лично - каква емоция, а? - но това си е изцяло и само ваша инициатива :). Аз пък не се откривам посочен в думичката "нищожие", въпреки че критикувам "Играта" :). За мен определението нищожие е просто дума, изразно средство в текста - като вятъра, който подухва край прозореца ми. Не е задължително да се идентифицира с някого, това си е израз на настроение, на вътрешен дискомфорт, на позиция, на идея, на всичко, каквото изразява един текст. Същото е с останалите "поводи за недоволство" (думички като престъпление, безнаказано, персонални нападки, фантомната нетърпимост към критика и т.н.). Бррр, ето че пак трябва да трия, айде тоя път няма. Обаче изтрих, защото съм казал 1-2 глупости :).

И все пак - наистина няма персонални нападки, нищо че има почернени цитати от някого. Между впрочем тия цитати ми стоят малко нещо неубедителни и недобре формулирани, аз изказах почти същите в доста по-остра форма :). Ей богу, та всичко това е забавно, текстът е готин и доста силен :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Генерала » Сря Фев 18, 2009 1:09 am

На Булгакона 2003 в Пазарджик имаше такъв епизод: в една от местните кабеларки направиха 1 час предаване с участници в състав Иван Крумов, Иван Богданов, Евгений Харитонов /Русия/ и моя милост. Като свършихме питам Женята как му се стори предаването, а той вика "Ами как да ми се стори? Изтъпанили се четирима маргинали и едни такива сериозни, говорят с разбиране..."
Та мисълта ми е, че според мен е добре да си дадем сметка, че всички до един тук сме маргинали. Моля Богданов да ме прощава, че неговата самооценка не съвпада с моята оценка :) Да не се вземаме прекалено на сериозно.X(
Генерала

Мнениеот Bogdanov » Сря Фев 18, 2009 5:21 am

Нали седях на диванчето до вас тогава? Няма да се цепя от колектива я! Нормални хора да се занимават с литература и изобщо с изкуство няма. Нормалните са в другия форум дето се обсъжда - днес шъ гледаме Чесли срещу... и кой шъ донесе водката.

П.С Второ правило в Лондонския джентълменски клуб - "Не се вземай на сериозно".
Първо правило нямало.
Bogdanov

Мнениеот Богохулния » Сря Фев 18, 2009 2:00 pm

И именно за вземането твърде насериозно напоследък от някои -специални- люде си говорехме... Защото, Гоа, при все, че обикновено държа позицията, която ти в момента, и който ме познава може да потвърди (че нали вечен е можеш да имаш вяра на никого), и съм от хората, които виждат добро във всеки, за да стигнем до предния ми пост.... Сам си прави изводите...

Поздрав - "Lemon Tree" на Fool's Garden....
Богохулния

Мнениеот Кал » Сря Фев 18, 2009 2:13 pm

...Все пак - да се върнем към темата на темата?

*предложи той плахо*
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Roland » Сря Фев 18, 2009 2:32 pm

Е то ТОВА е темата.
Roland

Мнениеот Кал » Сря Фев 18, 2009 2:58 pm

Симеоне, ще се радвам, ако не офф-иш в мои теми, така както аз няма да те безпокоя повече с мейли и ще избягвам, доколкото ми е възможно, представянията в "Ефремов" с твое участие.

Не те моля да го правиш - споделям човешко желание, както направи ти по-нагоре.
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

Мнениеот Roland » Сря Фев 18, 2009 3:01 pm

Ти насочи тази тема към Емо (няма гузен-негонен, цитатите бяха от негово ревю, с изключение на последния), след което го игнорира подигравателно, когато се опита да ти отговори. Не виждам начин, по който целта на този топик да не е именно това, в което той се превърна.
Roland

Мнениеот Кал » Сря Фев 18, 2009 3:11 pm

Всичко, което си изброил, са твои лични интерпретации. Те [b]изобщо[/b] не отговарят на намеренията ми при създаването на темата, и не сме длъжни да занимаваме с тях четящите тук. Ако има действащи модератори в този форум, моля ги да отцепят всичко от твоя [url=http://www.sf-sofia.com/phorum5/read.php?1,14036,14095#msg-14095]първи коментар[/url] надолу в отделна тема.

Както казах, няма да настоявам - казвам каквото имам нужда да кажа, в името на откритото човешко общуване. В горните отзиви има доста неща, които бих могъл да коментирам - но съзнателно не го правя, тъй като то не е част от идеята на темата "Играта": за слепите петна на читателите".

Желанието ми, в прав текст, е:

Тук да виждам диалог за "Играта" и нейните прочити, може би и за литературата/критиката като цяло. С фокус върху написаното, не върху авторите му.
Човешката библиотека е:
~ отворена за всеки.
Аватар
Кал

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии