Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Коментари по последната книга на С.Витицкий “Бессильные мира сего”?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Коментари по последната книга на С.Витицкий “Бессильные мира сего”?

Мнениеот Мартин » Вто Окт 14, 2003 10:40 am

“Бессильные мира сего”

Преди около две седмици приключих с четеното на романа. Не знам какво и колко съм разбрал, тъй като го четох на руски /предполагам, както и всички останали в БГ, които са си направили труда да го прочетат/. Та сега се обръщам именно към тях с очакване за коментари, мнения и т.н.

Не, че и аз нямам мнение, но ми се ще да чуя другите и ще обясня защо. Когато Харитонов беше на гости в България, той се изказа полу-пренебрежително, полу-съжалително за романа, а ако не греша – и за един от героите в него /нищо лошо не е казал човекът, просто така ми прозвуча на мен/. Тогава Николай Теллалов и Атанас Славов размениха някаква полувинчата реплика, но не стана много ясно за какво. Надявам се все пак, те да не са и единствените, които са прочели “Бессильные мира сего”.

От друга страна е-версията на книгата има интересен следговор /или предговор/, който дава някакво виждане за идеята на С. Витицкий. Плюс, може би, задължителните похвали за написаното.

А и най-накрая, когато свърших с четенето на тази книга, не мога да кажа, че бях разочарован. Това може и да не са братя Стругацки, но нивото е достатъчно високо. Има нова идея /при това развита много по-добре, отколкото в “Дявол сред хората” или “В търсене на предназначението”/, езикът е страхотен /без да съм специалист в областта/, стилистиката е на светлинни години по-напред от всичко останало, което се пише, същевременно текстът е адекватен на днешните реалности и събития, изключително богат е на ниво – микротекст и изобщо – доставя удоволствие при самото четене, дори ако се абстрахираш напълно от фабулата. Що се отнася до героите – те може и да не са симпатични на читателя или на критика, но при все това си остават герои... Струва ми се, че благодарение на начина, по който са представени, се откроява една закономерност на човешкото поведение /например да живееш изцяло по инерция без да се противопоставяш на събитията/, която закономерност съществува, независимо, че може и да не се забелязва толкова лесно. Това е абсолютен антипод на суперменската линия /достигнала своята еманация тези дни в Лигата на необикновените джентълмени/, според която, когато човек получи “нечовешки” способности, той веднага се заема да променя света и да изкоренява злото от него.
При Витицкий също се формира една Лига от необикновени джентълмени, но развоят е диаметрално противоположен. И дори само тази идея си заслужава, да не говорим за подтекста и за съществуващите разклонения /например в лирическите отстъпления/.

В крайна сметка имаме мнението на един критик, мнението на един предговор и полу-недоизказаното мнение на двама читатели.

Така че – сега чакам ваши мнения и коментари по отношение на книгата, съдържанието и идеята й и не чак толкова по отношение на написаното по-горе. В смисъл такъв, че на мен поне ще ми е интересно да чуя други гледни точки, а не да споря за това, дали съм прав в горните си разсъждения или не.


Пример многоумия: "человек есть животное двуногое, всегда алчущее, никогда не сытое..." (где он это вычитал - бог знает, но не сам же придумал?) И еще: "самый упорный солдат, который обманутый. На правде солдата не воспитаешь, а воспитывать приходится, куда деваться, иначе они же тебе же на голову и сядут..."
[i]
Мартин
 

Re: Коментари по последната книга на С.Витицкий “Бессильные мира сего”?

Мнениеот Nasko » Пет Окт 17, 2003 1:34 am

Съжалявам, че в момента не съм в състояние да напише нещо обстойно, а темата си заслужава, дано някой допълнитерно се включи, та като намеря време...[s]:,-([/s]
Nasko
 
Мнения: 325
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: Коментари по последната книга на С.Витицкий “Бессильные мира сего”?

Мнениеот Шаркан (кротък) » Сря Окт 22, 2003 5:09 pm

Репликата с Наско беше за това, че изказах прди това пред него следното мнение:
книгата е писана от разочарован и огорчен от света и живота човек.
Въпреки това - не споделям пренебрежението на Харитонов към романа. Хареса ми като стил и... идея? но се съпротивлявам да приема посланията й, че повечето населяващи Горната човешка земя са гадове, а ако не са такива - значи са мухльовци. По принцип съм черноглед, но гледната точка на Борис Натанович определено е доста по-черна от моята обичайна и заради това моментално се настроих контра.
Приемам я като... хм, антиутопия на съвремието. Освен това чертите на онази Русия от моето детство са станали за двайсет години далеч по-контрастни и днес същите неща, които са ме отвращавали там (е, милата ми родина също не ми спести горчилка, но това е друга тема) навремето, са станали още по-неприкрити и нагли. Може много да плюем интернационал-социализма (аз - особено, защото имам лични сметки за уреждане, ама майната им, кучето е почти умряло, няма да си цапам ноктоножовете), но във всеки стабилен строй нещата са уредени и съществува дори изкривен, но морал и норми за поведение. Нещо, което тепърва се пренарежда за новите условия подир вихрите на промените (Стивън Кинг е писал "вихрите на лудостта" - то е същото на практика) и у нас, и в Русия.
За съжаление пророкът Моисей комай не е бил прав - след разходките в пустинята и отмирането на робските поколения, се раждат не свободни хора, а апаши. Свободните още ходят в детска градина. Е, в романа като че ли се изказва съждението, че няма да имат шанс дори да пораснат непокварени. Иска ми се да вярвам, че това няма да е така.

Другото важно, което обаче трябва да бъде оценено много сериозно, е факта, че едни наистина супермени, неизбежно ще се окажат безсилни пртив неправдите на света. Антитезата на героят, който наказва набързо лошите и после цари мир, любов и даже СПИН няма може наистина трябва да се рисува със сгъстени бои - защото прекалено розови станаха мазилата по екшън-юнаците.

И все пак - общото впечатление от романа е... тъжно. Но пък аз надали бих изтраял да се храня само с хепи-ендове и лековати комедийки за под средна гимназиална възраст.
Шаркан (кротък)
 

Евалла

Мнениеот Goa » Пет Окт 24, 2003 2:15 pm

Дори по-добре от мен си го казал. [s]:-P[/s]

Не съм чел романа, говоря за принципните ти разсъждения.

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Не точно по темата

Мнениеот kopo » Сря Окт 29, 2003 3:46 pmkopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Не точно по темата

Мнениеот tihon » Сря Окт 29, 2003 4:06 pm

http://www.rusf.ru/abs/int.htm


Друг път повече, и по темата, и по принцип.
tihon
 

Re: Не точно по темата

Мнениеот tihon » Сря Окт 29, 2003 4:56 pm

Това е от горният линк, ве4е малко по темата.


Уважаемый Борис Натанович!
Книга г-на Витицкого «Бессильные мира сего» производит впечатление... (не могу подобрать эпитет). Очень талантливо, но тягостно. Вы считаете, что мы все бессильны?

Елена < lena-mos@mail.ru>
Москва, Россия - 10/15/03 04:04:07 MSK

Это зависит от того, какие задачи мы перед собой ставим и какие цели преследуем. Изменить ход истории – да, бессильны. Обеспечить достаток себе и семье – можем вполне. Было бы желание и упорство.
tihon
 

:)

Мнениеот Мартин » Чет Окт 30, 2003 2:27 pm

Благодаря на участващите за участието;
също и за линковете, макар че те не са точно мнение по темата;
особено драконовска благодарност към Ники Теллалов, който е намерил време да седне и да напише горното.
А за ГОА-та, какво да кажа - Абе, ГОА, ти просто умираш от мерак да се изкажеш някъде бе, човек. :)
Това, дето си го написал ми припомни една истински анекдот от времето на зрелия комунизъм, когато на събрание на съюза на българските писатели, един виден негов член заявил: "Другари, аз книгата на другаря Солженицин не съм я чел, но категорично се обявявам против нея и смятам, че трябва да бъде забранена." :)))
Цитатът е приблизителен, но точен по смисъл...
Хубаво е обаче, че се намериха все пак и чели. Вече се бях отчаял, че ще има такива.
Мартин
 

Не е вярно

Мнениеот Goa » Чет Окт 30, 2003 8:24 pm

Въобще не умирам от мерак да се изказвам. Просто ми харесаха някои твои разсъждения, защото са в синхрон с мои виждания, и това няма нищо общо с книгата на Стругацки, както писах. Така че анекдотът не е на място :) Пък ако ти преча, извинявай и все едно ме няма :)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Коментари по последната книга на С.Витицкий “Бессильные мира сего”?

Мнениеот Ханко от Осеня » Пет Окт 31, 2003 9:16 am

Това за Солженицин не е анекдот. И този, който го е казал не е бил един... На това събрание от 400 човека само 5 или 6 отказват да заклеймят нещо, което не са чели.
Ханко от Осеня
 

офтопична ремарка

Мнениеот Мартин » Пет Окт 31, 2003 11:57 am

Ханко - за Солженицин аз не случайно съм написал, че е "истински анекдот", тъй като много добре знам, колко безумни и фантастични са били изказванията тогава.
Гоа, не се сърди, ама виж на кво заприлича темата; като си го чел това горе, трябва да си видял, че мене ме интересува да чуя нещо ново за книгата, а не за моето мнение. За него /мнението, де/ можем да си приказваме, като се видим следващия път.
[s]:-I[/s]

Мартин
 


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта