Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

ПРОГРАМА АПРИЛ - ЮНИ 2009

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

ПРОГРАМА АПРИЛ - ЮНИ 2009

Мнениеот Goa » Сря Апр 01, 2009 11:35 pm

[b]АПРИЛ[/b]

[b]01.04[/b] Административна тема
[b]08.04[/b] Българският фендъм - състав, структура, приноси - дискусия (10 гласа, потвърдена)
[b]15.04[/b] Търг на фантастика и друго (14 гласа, потвърдена) (от 20 ч.)
[b]23.04*[/b] Филип Дик - Димитър Александров (15 гласа, потвърдена) (от 19.30 ч.*)
[b]30.04[/b] 35 години клуб "Ефремов" - дискусия** (16 гласа, потвърдена)

[b]МАЙ[/b]

[b]07.05[/b] "Жертвата" на Майкъл Крайтън - Йордан Янков (10 гласа, потвърдена)
[b]14.05[/b] "Микромегас" и зората на НФ - Момчил Петров (12 гласа, потвърдена)
[b]21.05[/b] Фантастика и езотерика - Васил Сивов (14 гласа, потвърдена)
[b]28.05[/b] 60 години от рождението на Агоп Мелконян + Литературно четене (16 гласа, потвърдена)

[b]ЮНИ[/b]

[b]04.06[/b] Най-новите прогнози за бъдещето на цивилизацията - Васил Сивов (11 гласа, потвърдена)
[b]11.06[/b] Български фолклор и митология - среща с Коста Рангочев (13 гласа, потвърдена)
[b]18.06[/b] Нови български книги и конкурси - обзор (9 гласа, потвърдена)
[b]25.06[/b] Станислав Лем за "Пикник край пътя" - Ивайло Иванов (12 гласа, потвърдена)

[i]Забележки:[/i]

[b]* ВНИМАНИЕ: От 23 април сбирките се преместват в ЧЕТВЪРТЪК от 19:30 ч., като залата ще бъде на наше разположение от 19 ч. Промяната е за постоянно![/b]

** Предложението за честването на 35-годишнината на клуба включва и коктейл някъде и някога извън самата сбирка.

[i]Резервни теми:[/i]

1. Среща с Антон Дончев* (14 гласа, непотвърдена; ще се състои най-вероятно през май. Ще се знае 3-4 дни преди датата)
2. Зората на българската фантастика - Георги Илиев - водещ Иван Петров (10 гласа)
3. "Сексплозията" на Лем - Васил Сивов (9 гласа)
3. Системна биология и последните направления в биологическите дисциплини - Светослав Александров (9 гласа)
3. "Седморката на Блейк" и преждевременно остарялата фантастика - Ивайло Иванов (9 гласа)
6. 2 в 1 - Еврокон 2009 + Балканкон 2009 - Тервел Пейков и Кънчо Кожухаров (8 гласа)
6. Списанията за фантастика в САЩ през последната година - Бойчо Пейчев (8 гласа)
6. Състояние на планетата 2008/09 - Тодор Ялъмов (8 гласа)
6. Феодални отношения във фантастиката - Ивайло Иванов и Светлозар Янков (8 гласа)
10. Големият адронен колайдер - среща с Борислав Павлов (различна от провалената тема!) (7 гласа)
10. Кой дърпа конците на световния хаос - Васил Сивов (7 гласа)
10. Човекът и неговото бъдеще - възможни форми на човешкото - Йордан Янков (7 гласа)
13. Космическите основи на разумния живот - Васил Сивов (6 гласа)
13. Представяне на двата романа на Валентина Димова ("Макс - момчето от Мечтирия" и "Злостоик") (6 гласа)
13. "Социална динамика без формули. Сложните системи от човека до цивилизацията" - среща с Николай К. Витанов (6 гласа)
16. НТ предвиждания и сбъдването им според "НТ за младежта" и "Космос" - Мария Вандусиел (4 гласа)
16. Космически агенции и публични взаимоотношения - Светослав Александров (4 гласа)
18. Балкански истории - среща с Велко Милоев и Евтим Тодоров (11 гласа - за октомври-декември)
Аватар
Goa
Модератор

Re: ПРОГРАМА АПРИЛ - ЮНИ 2009

Мнениеот BlackHeart » Пон Апр 06, 2009 11:31 am

Ъм, само да попитам скоро ли ще пуснеш програмата...
BlackHeart

Срещата с А. Д.

Мнениеот Кал » Чет Апр 09, 2009 12:54 am

Отказвам се да организирам срещата с Антон Дончев. Моля някой, който е желаещ да се свърже с него, да пише тук или (още по-добре) на мейла ми, за да му дам координати на Дончев.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Мнениеот Bogdanov » Чет Апр 09, 2009 2:23 am

Бе аз казвах нещо за него, ама.. ентусиасти...
Bogdanov

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 09, 2009 9:13 am

+Богданов

Що бе, щеше да е интересно. Все таки, не са много хората които са виждали истински башибозук...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 9:46 am

Предлагам ЦУП да го организира.

Какво правим другата сряда? РЕЗЕРВНА ТЕМА?

На гласуването снощи наживо мнозинството гласува за четвъртък и беше казано "който дошъл - дошъл". Аз не съм съгласен с такава подмяна на вота, но това е положението, мнозинството се наложи. Другата седмица сме в СРЯДА, от по-другата - АКО Е ВЪЗМОЖНО преместването (скоро ще се разбере) - в ЧЕТВЪРТЪК.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 09, 2009 10:19 am

Goa Написал:
-------------------------------------------------------

> На гласуването снощи наживо мнозинството гласува
> за четвъртък и беше казано "който дошъл - дошъл".
> Аз не съм съгласен с такава подмяна на вота, но
> това е положението, мнозинството се наложи.
> Другата седмица сме в СРЯДА, от по-другата - АКО Е
> ВЪЗМОЖНО преместването (скоро ще се разбере) - в
> ЧЕТВЪРТЪК.

Ако се предложи точна и ясна процедура за гласуване и тя бъде възприета от всички, аз съм склонен да прегласуваме деня за сбирки. Мнозинството се наложи именно защото
-такава не се оформи
-защото им писна да се занимават с това.
Нека инициативните хора, недоволни от това решение предложат начин как да се извърши гласуването. Ако този начин е демократичен и целесъобразен, ще го подкрепя, въпреки че съм доволен от резултата от вчера.
И само да спомена, че такъв начин аз предложих, в темата за това. Съвестта ми е чиста.
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 10:34 am

Процедура имаше - гласовете наживо се събират с гласовете във форума. И списък имаше. Ти обяви няколко пъти, че списъкът с гласували не е верен. Толкова за чистата съвест ;).

Явно няма да има повече гласувания, воят и този път не беше малък, следващия път няма кой да се навие пак да гласува.

Дайте да видим КАКВА ЩЕ Е ТЕМАТА СЛЕДВАЩАТА СРЯДА!
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 09, 2009 11:37 am

Дядо, сложи си очилата и прочети внимателно фразата:
"точна и ясна процедура за гласуване и тя бъде възприета от всички"
И после говори че такова нещо е имало...
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 11:54 am

Кой не е възприел процедурата? Освен теб, естествено.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 09, 2009 11:57 am

А кой ги е приел? ТИ?
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 09, 2009 12:01 pm

Поискай си записа от вчера, може да ме лъже паметта, но самия факт че на мнозинството му се наложи да гласува за процедури е един явен признат че такива всъщност НЯМА! И щом се появиха, решение тутакси се взе, което ти интерпретираш като НАЛАГАНЕ на мнозинството
Сега аз ти предлагам нещо демократично и конструктивно, а ти ми обясняваш, че процедура и регламент имало, "само дето мнозинството не ги ебава, о колко съм нещастен че никой не ме разбира..."
Защо изобщо говориш с мен, направо се удивлявам. Говори с другите, накарай ги да те подкрепят, аз вече декларирах, че ще подкрепя едно такова решение. Правенето на пози тип "обиден и неразбран" не помага никому.
Аватар
robinofloksli
Модератор

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 12:32 pm

Какъв обиден и неразбран, след като ти беше против да се запази досегашното гласуване :). Оттам се тръгна, та се предложи отново срядата като вариант, после някой подхвърли да се опитаме да изместим китаристите в друг ден и да сме си останели в сряда, и накрая Генерала предложи да гласуваме пак за друг ден, пък като се приеме той, след това да се гласува този ден ли да бъде, или СРЯДА, при положение, че китаристите се съгласят да се преместят, и изобщо стана една, не е за разправяне :). По тоя начин всички гласове, събрани досега, отидоха на вятъра, и останаха само гласовете на присъстващите на конкретната сбирка. А накрая второто гласуване - за сряда или четвъртък - така и не беше проведено.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Чет Апр 09, 2009 1:04 pm

Вчера решението беше "да се говори дали може китаристите да се изместят в друг ден, ако да - залата да е наша от 19 часа в сряда, ако не - да се преместим от 19 часа в четвъртък".

Или някой е разбрал друго?

Диляне, при всички избори обикновено е добре победителят да е получил мнозинство от гласовете (>50%). При сегашния избор това не беше постигнато. В такива случаи е прието да се прави балотаж. Аз ти предложих 2 варианта за това. Нещо направи ли се да останат само двата най-популярни дни?
Вторник очевидно е най-непопулярен и трябваше много отдавна да отпадне и да се гласува само между понеделник и четвъртък. Тогава определено щеше да има ясен победител, а не безкрайни мрънканици "защо този ден, а не онзи".

Тук във форума, четвъртък е безусловен победител.
Снощи се гласува и четвъртък събра най-много гласове (май бяха 8:4:12).
В другата тема ти беше написал съотношение 11:9:10. Ако отпадне вторник и се разпределят обявените втори предпочитания, то става 12:12 - очевидно без победител.
Аз се въздържах да гласувам, че рядко ходя. Но ако смяташ, че това мнозинство не е достатъчно, тогава гласувам и аз за четвъртък и той става безусловен победител и в трите гласувания.
Deyan

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 2:05 pm

Четвъртък тук НЕ Е безусловен победител. Само в анкетата, пусната от Данчо, е победител. В поименното гласуване, което е по-достоверно, понеделник и четвъртък имат по 6 гласа, вторник - 5 (и то защото ти си оттегли гласа, иначе и вторник е с 6). Т.е. пълно равенство. В предишните гласувания наживо също беше така, с малка преднина за понеделник (от 1-2 гласа).

Спокойно можеше в тая анкета понеделник да събере 10 гласа, след като не се вижда кой какво е гласувал. Аз НЕ СЪМ против четвъртък да бъде избран, само че вчерашното гласуване игнорира гласовете на много фенове. Можеше да се направи по културния начин и "никой да не бъде пренебрегнат".
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Roland » Чет Апр 09, 2009 2:12 pm

Спорите за глупости по глупав начин. Прочее, Диляне, в списъка с гласували наживо липсваше Емо. Ако е липсвал един човек, ще са липсвали и други. Най-малкото щото Генерала не е следил кой е гласувал и не е записвал имена, така че е нормално да има несъвпадения.

Как да е. Аз изведнъж осъзнах, че ако някои неща се наместят както искам да се наместят, вероятно ще се получи така, че никога повече няма да изнасям лекция в клуба... Което е странно.
Roland

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 2:18 pm

Вярно е, Емо и Генерала липсваха, но бяха добавени. От останалите 10 човека (общо са били 12) повечето бяха включени в списъка, може би без един или двама, но май все пак всички бяха включени.

Съгласен съм, че начинът е глупав и че от мухата направихме слон. От друга страна, намесени са принципни неща, заради които демокрацията бие през ръцете :).
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Чет Апр 09, 2009 3:00 pm

@Roland, Goa

Поначало трябваше да се направи това, което стана снощи - просто да се реши. Можеше да има и някакво предварително обсъждане във форума, но гласуването за деня на сбирките трябваше да стане еднократно на сбирка.

Всичко останало е само загуба на време и нерви. Каквото се е решило снощи - това ще е. Недоволни щеше да има каквото и да се беше решило.
Deyan

Мнениеот Goa » Чет Апр 09, 2009 3:09 pm

На сбирките имаше 3 еднократни гласувания, даже май 4 :). Те затова станаха толкова много - защото не всеки идва всеки път, но все пак ИДВА и е логично гласът му да се включи в бройката. Според мен най-правилното беше обединението на всички гласове, получени по всички начини ПОИМЕННО, и да се тегли чертата. Беше МНОГО ЛЕСНО това да стане - снощи имаше около 5 човека, които до момента не бяха упражнили правото си на глас, и ако те бяха добавени към общия списък, всичко приключваше веднага. Общият списък също беше налице. Но незнайно защо (знайно, но да не отварям пак въпрос) това не беше допуснато да се направи.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Deyan » Чет Апр 09, 2009 3:25 pm

Предполагам, че точно тези 5 човека са наклонили везните снощи в полза на четвъртък, т.е. при всички варианти резултатът щеше да е същият: който е ходил - пак ще ходи, който не е ходил - няма да ходи.
Deyan

Следваща

Назад към Общи дискусии