Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Представяне на сборниците "Златен кан"

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Съб Авг 22, 2009 1:11 am

Отделна тема - чудесно. Само нека е след десетина дни.
Кънчо Кожухаров
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Генерала » Съб Авг 22, 2009 6:47 pm

Браво, Кънчо! Снощи имах възможност да видя и пипна сборниците, добри хора ми ги носят на бойния пост :) Не се съмнявам, че конкурсът ще стане традиционен и ще има още много книги с добра фантастика!:)-D
Генерала
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Бобсън » Съб Авг 22, 2009 8:22 pm

ТТази Вечер видях трите тома от сборника в една софийска книгопродавница.
Бобсън
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Съб Авг 22, 2009 10:40 pm

Моля, ако някой пътува с кола през Казанлък и има едно свободно място, да се обади на Валентина Димова (автор на "Зелените мисли на Уторпия" от първия том на сборниците) на телефон 0897782473, за да може евентуално да я докара в Благоевград. Предварително благодаря на всички отзовали се.
Кънчо Кожухаров
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Пон Авг 24, 2009 10:01 am

Приятелю, даже лаик като мен ще те вземе на юруш...

"2. Дори и това да е вярно, няма данни в славянските езици да има думи от български произход. Нито има как българският да е повлиял на всички славянски езици едновременно, защото тогава те вече са били разселени в доста голям район и са се били разделили на отделни езици. "

Пропускаш един дребничък факт - че българите също са разселени в доста голям район и че българи има не само в тн Дунавска България. Руският език Е славянски език. За влианието му от българския може да се съди по многобройните дублетни форми - Очи/Глаза (очи чорние, очи красные...), конь/лошадь, жабь/легушка, туча/облака, град/город, длина/долгота, рот/усты и тн и тн. Подобни дублети има във всеки език, разбира се, българският не прави изключение и точно там можем да търсим въпросните "20 думи останали от езика на прабългарите". Всъщност числото е много по-голямо, но не мога преценя като процент колко е.
Така че "данни за присъствието на български думи в славянските езици има". Колко са - нека специалистите кажат.

"Чехите и поляците не са имали никакъв досег нито с кирилицата, нито с православието"
Сходства може и да има, но аз като гледам един филм на полски/чешки не мога да разбера повече отколкото, ако гледам един турски филм (а уж сме братя славяни...). Сапковски говори на Еврокон 2004 на английски, че да го разбираме, не на полски. Белянин когато разказва за приключенията си в Полша също не останах с впечатлението, че са се разбирали прекрасно добре без преводач. Някакви "сходства" има, сигурен съм, между кои да е два езика, чийто говорящи делят една граница. Въпросните сходства не са доказателство за каквото и да е, освен ако не са наистина големи, мащабни сходсква, както е например между българския и македонския "език".

Аз също не съм против да се изнесе дискусията извън тази тема и ако се води културно и коректно обещавам да не си давам мнението, а само да питам.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Ани Илиева » Пон Авг 24, 2009 10:59 am

@ Робин,
Дрънкаш уникални глупости и само ще вметна, че се намираш в позицията на човек, седнал да спори с физик, че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея, понеже целият му емпиричен опит казва това, а от време на време се аргументира и със Светото писание :)

Не се ли разбрахме да има отделна тема за лингвистична дискусия?
Ани Илиева
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Пон Авг 24, 2009 11:05 am

Аз може и да дрънкам уникални глупости, но за разлика от теб мога да обясня на едно дете ЗАЩО земята е кръгла, а ти можеш само да пробваш ироничния потенциал (който не е малък, признавам!), но не и да даваш отговори.
(:P)
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Lazy » Пон Авг 24, 2009 11:06 am

Робин, докато си лаик, ще си мислиш, че си ме взел на юруш. Когато научиш нещо по въпроса, ще разбереш колко си далеч от това нещо.
Как да ти обясня за петдесети пореден път нещо, което изобщо не можеш да проумееш - че езикът, говорен от нас през 10-ти век, вече е изцяло славянски. Езикът, който са говорили аспаруховите прабългари, е друг. Не се знае какъв е - той е мъртъв език, изчезнал е, бил е изчезнал изцяло още тогава.
Всякакви прилики на езика, който сме говорили през 10-и век, с останалите славянски езици, са резултат на общ произход на езиците.
Кое не ти е ясно?
Ето, прочети тази книга:
http://freenet-homepage.de/emilpetrov//OCRDocu/Mirchev/Starobalgarski_ezik_Mirchev.pdf
Виж какъв език сме говорили.
Виж какви думи сме използвали - виж съответните думи в останалите славянски езици.
Какви доводи ми даваш ти горе? Очи?! Ти знаеш ли как са очи на полски? Знаеш ли как е кон на полски? Град е стара славянска дума, означаваща крепост... Изобщо... Много съм разочарован от теб напоследък. Прави ми впечатление няколко пъти, че се хвърляш да спориш по въпроси, по които не си компетентен, но затова пък го правиш много яростно и ожесточено, вместо да седнеш да попрочетеш нещо. Така беше и с преводите на имена на планети, доколкото си спомням. Аз тогава май направо се отказах да споря, вместо да ти доказвам очевидни неща. Трябва да ти доказвам, че Далекая радуга трябва да се предеде на български "Далечна дъга", а не да си остава "Далекая радуга" така ли?! И защо да го правя? Защо да губя време и нерви за нещо, което е очевидно, което просто трябва да го знаеш? И със старобългарския е същото. Ти много се заблуждаваш, че когато ти споменах за университетските курсове, се хвалех нещо. Не, та това не е за хвалене, за какво да се хваля, че имам някакъв минимум знания по въпроса, когато хората учат цял живот тези неща, правят дисертации. Аз съм си направил труда да уча 1-2 семестъра нещо, прочел съм 2-3 книги по въпроса - това не е за хвалене. Споменах ти го, за да ти покажа, че си далеч дори от този минимум знания.
Казано накратко, доводите ти горе не струват, показват, че не знаеш нищо по въпроса. Нека ти кажа, ако още не ти е станало ясно, че поляците казват и очи, и жаба, и кон, и това не е дошло от влияние на българския, а е заради общия произход на езиците. Ако искаш, прочети нещо по въпроса и после спори. Така няма да ти се получи.
Lazy
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Пон Авг 24, 2009 1:29 pm

"Как да ти обясня за петдесети пореден път нещо, което изобщо не можеш да проумееш - че езикът, говорен от нас през 10-ти век, вече е изцяло славянски."

Ами не знам как, може би с аргументи? И може би ще трябва да направиш и едно две уточнения - говорим език, писмен език... За писмения изобщо няма да споря, и аз съм попрочел 2-3 книги (само ако знаех, че това е достатъчно за да си "компетентен"...)

За книгата благодаря, ще я погледна.

"Прави ми впечатление няколко пъти, че се хвърляш да спориш по въпроси, по които не си компетентен, но затова пък го правиш много яростно и ожесточено"

Я дай примери за яростно и ожесточено, че май влагаме различни неща в тези прости думи...

"Трябва да ти доказвам, че Далекая радуга трябва да се предеде на български "Далечна дъга", а не да си остава "Далекая радуга" така ли?!"

Ами не, не трябва, но ще е много интересно да видя доказателство на такава смешна теза. Далекая Радуга се превежда като Далечна Радуга, или Далечната Радуга, в зависимост от вложения в произведението смисъл, който преводачът, вярвам, трябва да е уловил. Всякакви Далечни дъги, Далечни планети и прочие са само един аргумен за това човек да си чете любимите неща в оригинал и да не вярва на преводачи. Особено български, нищо лично...
Ако намекваш, че съм приел тезата ти за Дюн, много се лъжеш. Там ти изложи един аргумент, който ми помогна да разбера тезата на опонента. Уважих аргумента, но след поредното препрочитане на цялата сага не смятам, че името на планетата е прозвище.

"Нека ти кажа, ако още не ти е станало ясно, че поляците казват и очи, и жаба, и кон, и това не е дошло от влияние на българския, а е заради общия произход на езиците. "

Изглежда на теб не ти е станало ясно какво твърдя. Никога не съм казвал, че българският и свалянският език нямат общ произход. Това което подозирам, даже не го твърдя, а искам някой минал 2-3 университетски курса, да ми го изясни просто, като на лаик (аз мога да ти обясня простичко каквото искаш за икономикса) е:
След като шимпанзето и човека имат общ произход, не е ли грешно да се твърди, че човекът е произлязъл от шимпанзе? От някаква изчезнала вече пра-маймуна - да! Но нима шимпанзе и хомо сапиенс е едно и също, ако и да имат 98% сходна ДНК? Кога е станало това разделение и колко са дълбоки разликите? Защо от една произволна уики статия на чешки разбирам само чуждиците (думи с лат.корен), след като говоря уж славянски език?

Колкото до това какво ползват поляците - никога не съм твърдял обратното. Това че една дума я има в няколко езика не е доказателство за това от кой език е дошла. Посочих дублетните форми като като пример за това, че във формирането на съвременните езици са участвали повече от един език, а въпроса кой откъде е дошъл е много по-сложен и изисква наистина дълбоки и професионални познания.
И, не ми се сърди, че го казвам - но когато един такъв въпрос десетилетия наред е бил обект на пропаганда и подмяна (скриване) на факти, ползването на източници, близки до въпросната пропаганда ми се струват леко неуместни. Петър Добрев може да е всякакъв, дори по-голям лаик от мен, но поне е извън този кръг, който много държи да ни изкара братя с едни други братя. Вярвам, че поне въпроса с произхода на съвременните българи е решен. За езика - пак казвам - задавам насочващи въпроси, защото в "поинтересуването си" съм срещал много противоречащи си тези. Не твърдя с категоричност каквото и да било.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Пон Авг 24, 2009 2:01 pm

Книгата която предостави е много интересна, в много отношения потвърждава основателността на въпросите ми. Например - че всички чужди славянисти наричат езика на който са превеждали Кирил и Методи (кирилометодиев език) старославянски, а не старобългарски. Само ние тука пак сме открили компютъра...

Въпреки интересните моменти, не виждам никакъв принос по въпроса, тъй като се отнася до СТАРОБЪЛГАРСКИЯ език, което е просто термин и има малко общо (а и неясно какво точно) с езика на който са говорили българите по онова време и преди това, стр14-15. Може би има принос защо чехите и поляците използват думата око, или пък - защо ние я използваме... Историята, както казват - се пише от победителите, или пък - от тези които изобщо пишат...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Bogdanov » Пон Авг 24, 2009 2:35 pm

Вземи отвори словашката уикпедия. След като свикнеш с латиницата, ще ти се напълни душата.
И сега Лейзи ще подскочи, но според МАГ, Бог да го прости, а и не само според него - полския /ако не бяха безумните му падежи/ е много по-близък до българския от руския.
Абе личи си, че ви липсва гларусването на плажа. Чешкия е друга бира, той е прекалено немски.

П.С Лейзи - въпрос извън тази тематика, че оня ден много спорихме - Вещерът от кой език точно си го превеждал - полски или руски. Има ужасно много русизми в него.
Bogdanov
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Генерала » Вто Авг 25, 2009 12:17 am

Како Ани:-), струва ми се, че уникални глупости се дрънкат, когато на даден индивид му е инсталирана "комунистическа", с извинение, операционна система, според която политиката е командир, а науката - войник.:X Политическият компонент заповядва, а откъслечните "научни" елементи и "емпирията" се набутват в заповяданата "кошара"... Познавам няколко говеда, без извинение /не от тук пишещите, макар
че някой може и да се познае и да му излязат хемороиди/, които направо изпитват душевен оргазъм като заявяват със сладострастна усмивка, че славянин /склав/ означавало роб. И ето видите ли "Не сме роби ние, ние роби не сме!" понеже сме българи, т.е.адски велики и най-паче ГОСПОДАРИ, яли сме на Мойсей от лайното, пили сме си ракията с Тангра, а не с някой си Велес-Перун-Медун и ако ОНИЯ гадове ни хвърляха на прасетата, то при ТИЯ вече няма никакъв геноцид и няма да сме роби, а така ще цъфнем и вържем, че направо си е @бало на гъза пиперя!..X(
Генерала
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Goa » Вто Авг 25, 2009 1:03 am

Еее, ама и ти го изби на един дълбоконароден фолклор... ;)
А как е изработена атомната бомба примерно? Не е ли била науката войник на политическия командир? А как се стигна до кацането на Луната? И т.н., можем да изброяваме в тоя дух до Булгакона :).
А между другото не изпускай най-горното ниво - тоя, дето заповядва на командира, демек големия шеф - икономиката :).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8410
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Bogdanov » Вто Авг 25, 2009 3:53 am

Ох, те едните били "немци" щото не можели да приказват, другите "хохоли" щото не можели да казват "Г" и прочие и прочие... С една дума - всеки народ си има обидни названия на комшиите /враговете основно/.
Но тук става дума за друго - не че пра, прото или както още се назовават древните българи били вся и всьо /тва, че великата китайска стена е вдигната заради нас е дребен щрих в биографията ни/, а за това че е хубаво да се знае кои сме и откъде идваме. За да знаем кои сме в момента.
Точно както повечето заровиха дълбоко работническо селския си произход, който дълги години пишеха в биографиите /роден в бедно учителско семейство/, ами почнаха да се правят сериозни дървета на рода, да се вижда от кои краища на България ни е довял вятъра и след като аз съм роден в Сливен, майка в Шумен, а татко в Ямбол как така, по дяволите, сме успели да се срещнем?
Много неща се научават от такова изследване /като примерно че родовете дето управляват България са си 12 и колкото да псуваме и викаме "УУУУУУУ, маскари", накрая все от тях хора си избираме във власта/. Това си беше отклонение.
Основното е, че промените и глобализацията дадоха достъп до много документи и който не смята, че всичко заповядано от Партията 60 години е истина /сиреч, като пише у паспорта на тъста, че е македонец, щото е от Хърсово, а Коминтерна бил решил ония години, че тия стари български родове там са.../ ами се поразрови малко по-дълбоко в историята - къде чете, къде пита, къде слуша по-умните ще разбере, че в историята нещата са доста по-дълбоки и уви не толкова безкрайно ясни.
Щото извинения - тук се замервате с Петър Добрев, то хората по сериозните форуми цитират източниците от които той е чел. И знанията за Древна България се базират не само на 20 намерени надписа и 4-5 византийски източника, а се ровят в арменски, арабски и други хроники.
Ама това беше за другата тема. Та Генерале, накратко - състоянията Слуга/Господар са чисто душевни и се получават когато работиш с изводи, а не с факти. Лошото е, че някои така ги е изкривила системата, че почват да усукват фактите около централната линия на партията за да съвпаднат. Както се знае - права линия е тая, която е успоредна на Априлската.
Като народа е решил, че сме тюрки, тва ще е.
П.С Извън темите - мога да домъкна в клуба един служил доста време в Афганистан - да разкаже за пущуните и най-вече как ни приемат Българите в тая иначе много размина страна.
Той Ханко е намекнал едни неща в "Реванша на Тангра"...
Bogdanov
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Ани Илиева » Вто Авг 25, 2009 10:37 am

Генерале мой :)
За политическите употреби на хуманитарните науки, както и за изкривяването им за нуждите на тия употреби може да си говорим дълго, обаче в момента пия кафе, а този тип мохабети изискват друг тип пиячка ;)
Лично за мен въпросът за това кои са и какви са били прабългарите/праславяните/траките по никакъв начин не се съотнася към въпроса за това кои сме ние и какви сме ние - не мога да видя пряка връзка между двете, а и на втория въпрос имам кратък и дълъг отговор: краткият е "Ние сме балканци", дългият върви с другата пиячка. А понеже се заговори за идентичности, то аз предпочитам да ги разглеждам в сегашно време и в конкретни реалии, пък държавата на Аспарух и Симеон хич не ми се връзва в картинката, да не говорим за държави и култури нейде из Централна Азия...
Ани Илиева
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Вто Авг 25, 2009 11:04 am

Да, предлагам на всички и на Генерала да посмекчим малко тона (до изнамиране на подходяща пиячка/обстановка).
Подобни теми нямат нужда от негативна окраска, само и само да се доведат до степен на непоносимост у цивилната аудиттория и като резултат да махнат с ръка и да кажат - абе, 'беш ли му мамата какви сме и откъде сме дошли, закъснявам за работа, извинете...
Тук не става дума нито за някаква велика нация, нито за чисти раси, нито пък за това че славяните са някакъв второ качество хомо сапиенс, който принципно не може да ни бъде брат. Вмъкването на подобни моменти в такава дискусия не би помогнала никому и е по-вредна дори от включването на лаици като мен в нея. Аз си позволих да включа в тезата си думичката пропаганда само защото ме замярат с компроменирани източници.

@Скъпа на всички ни Ани!
Първо - благодаря за вярно взетия тон
Второ -
"пък държавата на Аспарух и Симеон хич не ми се връзва в картинката, да не говорим за държави и култури нейде из Централна Азия..."
Всъщност точно това е тезата на "някои историци" (аз я подкрепям само на ниво въпроси - доколко е достоверна?) - че ние не знаем и няма като как да знаем как е звучал езика на който да говорили Аспарух и Симеон, тъй като това което съществува като писмени източници е просто НЯКАКЪВ език, който спокойно би могъл да няма нищо общо с говоримия език (поради масовата неграмотност и обособяването на книжовниците-духовници в своеобразна елитарна прослойка, говореща неразбираем и непонятен език). Ако това предпорожение е донякъде вярно, тутакси излизат 2 въпроса - какво е представлявал езика на който са говорили аспаруховите българи и откъде се е пръкнал съвременния български език.
Аз лично, с удоволствие бих нарекъл подобни спекулации - храна за малоумни хора с комплекси за национална малоценност но съществуващите славянски теории по въпроса не обясняват едно простичко обстоятелство - че съвременните българи могат да си говорят спокойно с хора от някои етнически анклави из мала азия (аз лично съм гледал един такъв филм на Дискавъри, превода беше със субтитри на английски, а говора се разбираше перфекно, много по добре от македонския), а при общуването с почти всички славянски нации имаме нужда от преводач. Ето това искам да ми се изясни защо се получава и спирам да задавам тъпи въпроси.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Ани Илиева » Вто Авг 25, 2009 11:33 am

Скъпи на сърцето ми Робин,
Брат си ми ти, понеже имаме адски много общо, тук и сега. Останалото са имагинерности.
И вярно, дай да се запием, а? Най-добре в някоя кръчма в Банско, тъкмо да проверим дали ще успееш да се разбереш с келнера без преводач.
Ани Илиева
 

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот robinofloksli » Вто Авг 25, 2009 11:49 am

Ааааааааа, келнерите са друг етнос и даже ( подозирам! ) съвършенно различен биологичен вид. За съжаление - не са в червената книга. С такива не общуваме, любезни, такива ги подлагаме на систематичен тормоз и малтретиране, до пълното им изчезване от историческата сцена и успешното запълване на екологичната нища от дългокраки, глупави и едрогърди женски аналози...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот ermand » Вто Авг 25, 2009 1:05 pm

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=202223
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=8&id=13387
http://nauka.bg/forum/index.php?s=50346254d0af04b375225d350af3883e&act=attach&type=post&id=5083

Снимка на камък с тракийски надписи: http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/DSC_0022-1.jpg. Писмото се покрива почти изцяло с "българското". "Уважаемият" професор Фол изпаднал в шок когато видял тракийски надписи. Въпросът за налаганите исторически догми и подмяната на исторически събития зависи най-вече от запазване авторитета на определени институции...
ermand
 
Мнения: 18
Регистриран на: Сря Яну 22, 2003 9:19 am

Re: Представяне на сборниците "Златен кан"

Мнениеот Малинов » Вто Авг 25, 2009 1:36 pm

Историкът, това е пророк предсказващ миналото.
Хорхе Луис Борхес
Малинов
 

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта