от Мартин » Чет Фев 12, 2004 6:56 pm
Тъй като напоследък се натрупаха доста коментари, в няколко поредни теми в дир-а и тук, за конкурсите на последните две таласъмии /а и не само за тях/, за издадените разкази и за техните качества и тъй като това лично ме засяга, реших да пусна един кратък коментар по адрес на вече направени коментари.
Това, което се налага, като обща тенденция е, че моите разкази отнасят най-големи и най-жестоки критики, което може би си е и съвсем обосновано. Във всеки случай аз съм приемал критиките на 100 % и дори и през ум не ми е минавало да отговарям на някой критик, че видите ли, не ми е разбрал разказа и значи не е прав... В края на краищата всеки си е в правото да критикува /или почти всеки, изключвам Ikew, който беше решил да ме образова с Робърт Джордан/.
При това положение за мен става наистина чудно, защо на два пъти някой, без да ме е питал или да е говорил с мен, включва мои СЛАБИ неща в сборници. Те хем са най-слаби, хем все присъстват. Аз нямам нужда да играя роля на пълнеж и мога да мина и без тези публикации. Това важи и занапред, когато мои разкази се оказват номинирани за публикация /както например в конкурса на Квазар/.
Другото, което вече ми преля чашата е липсата на елементарна коректност от страна на "колегите-писатели". Тук не мога да се сдържа и ще кажа, че си е чиста простотия, някой, който е спечелил един, два или пет конкурса да се възприема като капацитет и да дава оценки и мнения по разкази, които са в същата книга с неговия. Това направиха и Йоан Владимир, и Иванов №1 и Иванов №2. Просто не върви така. Мама му стара, верно, че сме малка страна и тук всеки прави всичко, ама не може хем да пишеш, хем да плюеш по другите пишещи. Стига с тия шизофренични изпълнения. Още веднъж държа да подчертая - аз не оспорвам написаното, но не приемам да го правят те. Двамата Иванов-ци поне го бяха направили под формата на мнения, но Йоан прилежно бе дал оценка на всеки разказ в последната таласъмия, почвайки с това, колко харесва своя си разказ и завършвайки с това, колко не харесва еди-кой си друг.
Да не говорим, че много от направените коментари са си откровено пристрастни /базирани на лични симпатии и антипатии/ и разбиранията за добър разказ стават малко парадоксални, но това е друга тема, в която не искам да навлизам. Просто ми докарва на избиване на комплекси, когато "победителите" започнат да съдят "победените". Или поне смятам, че това не е достойно.
За финал - извинявам се на тези, които смятат, че са си загубили времето, четейки мои неща. И моля това да не се възприема като някаква патетична жалба. Просто реших, че е време да отговоря и че не е нормално да продължавам да мълча.
[s]8-)[/s]