Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Наско Славов » Чет Фев 19, 2004 6:28 am

За пръв път по мое желание се проявявам като моРдератор - свалям темата "Да убием..." и съобщавам, че за в бъдеще подобни призиви за саморазправа няма да се толерират. Още повече, че зачинателят на темата Гирогор Петров се срещна във Варна с П. Митрев и двамата останаха живи, и, надявам се с изяснени отношения.[s];-)[/s]
Тази тема постоянно ще отразява нашите забележки към издаването на фантастика, но не само така любимите оплювки, а и одобрението, възхищението в края на краищата. Или смятате, че издателите не трябва са поощряват?[s]}:-(([/s]
Наско Славов
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот kopo » Чет Фев 19, 2004 9:58 am

Кое по-точно трябва да му се поощрява на Пламен Митрев?
Пренаписването на Хауърд в съавторство със самия себе си, пиратските издания на руски автори, липсващата коректорска работа или лошо откопираните картинки на Валехо, Ройо и т.н.?Редактирано (19-02-04 09:23)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Boby_ » Чет Фев 19, 2004 11:21 am

Ако не беше именно ти автор на тези думи, щях да кажа, че някой се опитва да се натегне на Пламен Митрев и подобните му. [s]}:-(([/s]
Boby_
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Наско Славов » Пет Фев 20, 2004 3:46 am

Казах ИЗДАТЕЛИТЕ! Тази дума да не е синоним на лицето Пламен Митрев? Или сме като във вица за краставицата...
Наско Славов
 

Re:

Мнениеот kopo » Пет Фев 20, 2004 9:41 am

Ами Наско, хем става дума за изтрита от теб тема, критикуваща Пламен Митрев в ролята му на издател, хем пък накрая споменаваш за поощряване на издателите (Пламен Митрев нали все пак такъв се явява в случая) - нещата отстрани някакси изглеждат преплетени. [s]?:-([/s]Редактирано (20-02-04 11:19)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Не ми мина през ума...

Мнениеот Nasko » Нед Фев 22, 2004 6:10 am

за такава възможност[s]HOT[/s]

Наистина, всичко ли друго е наред в издаването на фантастика у нас?
А и няма ли нещо, което е заслуга на някой издател. Имам предвид, резултат от личното му мислене, а не от това че чете редовно списъка с бестселърите[s]}:-([/s]
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Boby_ » Пон Фев 23, 2004 12:10 pm

Според мен трябва да се прави разлика между издателите-ентусиасити и издателите-търгаши. Каквото и да направят вторите, те няма да как да надскочат себе си и дребнавите си мотиви. Ако аз бях издател, щях да се обидя от поставянето ми под един знаменател с Пламен Митрев.
Иначе да, вдигам чаша за Издателите с главно И. Въпросът е само кого поставяме в тази група. [s]:-o[/s]

Boby_
 

Проблемът с издаването на фантастика?

Мнениеот Н.Т. » Нед Мар 07, 2004 4:09 pm

Чакай, Наско. Ако говорим за фантастика изобщо - това е едно.
Но ако говорим за БЪЛГАРСКА ФАНТАСТИКА, според мен в България НЯМА издатели на това нещо. Или ако има, те действат аматьорски. Повече и по-подробно - в "грозната" тема в дир.бг, където излагам мнението си на примера на един такъв издател, който по класификацията на Боби спада към ентузиастите. Уви, практиката показва, че ентузиастите могат да направят не по-малко поразии на БГ-фантастиката от търгашите. За справка - разумната критика и анализ на Вальо в темата за Таласъмията.

Нуждаем се от ПРОФЕСИОНАЛНИ издатели, не от такива, които бързат да приберат парсата, нито от другите, които повечето си усилия насочват (може би несъзнателно) към "свирката на локомотива". След което се фукат какви са алтруисти - издават непродаваеми книги, само и само да я има тази пуста БГ-фантастика.
В същото време същите произведения са на първо място по рейтинг на сайта на Иванушка. Което що ще рече? Буквите публикуват 3000 автори, по думите на Иванушка. Не знам колко са посетителите, но очевидно са толкова, колкото да изчерпят един книжен тираж. Стига да знаят къде да го търсят. А за това трябва да се е погрижил издателят, както за информацията, така и за рекламата. Защо обаче не издателите не правят това?
Питайте ги. Аз нямам идея. Постъпките на примерния екземпляр - шефът на потъващата гемия Квазар - от моя, а и от коя да е гледна точка са самоубийствени във финансово отношение (но най-малко поради причината, че Квазар е издал такива обременителни и непродаваеми автори като Павлова, Зайрянов и Теллалов). Така че - не знам какво кара един човек да очаква резултат от работа, за която не полага НУЖНИТЕ усилия и не взема НЕОБХОДИМИТЕ мерки и теглилки. Мързел? Некомпетентност?

Накратко: проблемът на БГ-фантастиката са издателите.
Не предлагам да ги бесите, но аз лично за себе си вече съм измил дръвника след екзекуцията. И ще си направя сайт. Живеем в друг век - писателите вече могат и без издатели. Но могат ли издателите БЕЗ ПИСАТЕЛИ?
Дрян-дрън ярина могат.
Н.Т.
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Наско! » Нед Мар 07, 2004 4:45 pm

С някои неща в твоя постинг съм съгласен, с някои - не. Но има един пропуск, който ме смущава, защото не може да не си на ясно с него. Това е неуправляемостта на търговците. Убедил съм се, че всички известни способи на влияние, които издателят може да упражни върху тях, могат да не сработят и книгата да не се излага на пазара. При това, моят опит като издател е от къде по-блогополучни за продажбите времена...
Тогава какво?[s]:,-([/s]
Наско!
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Н.Т. » Нед Мар 07, 2004 5:29 pm

тогава - каталог на корици в сайта на издателството и доставки на книгата по пощата, като на същия сайт се обяснява що за задници са разпространителите.
Н.Т.
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Н.Т. » Нед Мар 07, 2004 5:45 pm

да добавя - интернет вече е фактор. Правиш сайт, предлагаш стоки. Начин за плащане - наложен платеж за колета, пощенски запис, просто да се разбереш с клиента да се срещнете или да дойде там, където са книгите (като при това току-виж взел няколко бройки - за приятели; или сам да ги продава на сергия даже). Чрез интернет можеш да си изградиш собствена мрежа на разпространение.
Дали обаче разространителите НАИСТИНА са толкова лоши, а издателите - толкова безпомощни?
Съмнявам се.
Н.Т.
 

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Наско! » Пон Мар 08, 2004 6:40 am

Не става дума за лошавина, някои от тях даже са бивши интелигенти, и знаят кое е цанно. Но за тях е железен закон - всеки квадратен дециметър от сергията да бъде зает с книга, която се "вдига" през еди колко си минути или часа. щом българските сниги нямат такава скорост на вдигане - "да ходят, там, където има цели стени са експозиране на корици и всяка да търси купувача си"...[s]:,-([/s]
Наско!
 

Re: Разпространение чрез on-line заявки

Мнениеот kopo » Пон Мар 08, 2004 9:56 am

Ники, не е толкова лесно, колкото си го представяш.
Единствено издателство "Бард" са достатъчно големи, за да могат да си позволят такава схема на доставка.
За справка - най-евтината тарифа за куриерска услуга за дестинация София-голям_град_в_провинцията е над 2 лева без ДДС (за тегло до 0,5кг и то не за доставка на другия ден). Което прави около 20% от коричната стойност на книгата.
Да не говорим, че вече има поне 3 комерсиални сайта, търгуващи с книги (май са над 5, но може и да греша).
На последно място, мнозинството потребители в България са свикнали да плащат за стока, която виждат и държат в ръката си (важи не само за книгите).Редактирано (08-03-04 08:59)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Разпространение чрез on-line заявки

Мнениеот Н.Т. » Пон Мар 08, 2004 2:13 pm

за навика си прав, но навиците се променят.
20% от коричната цена? - това е по-малко от отстъпката, която се дава на разпространителите. Не казвам, че не е свързано с определени трудности, но файда има.
Конкуренцията на евентуалния сайт-книжарница също не е пречка, нещо повече - могат да се постигнат споразумения с тях.
Поне според дадените от теб доводи идеята не е чак толкова безнадеждна.
Н.Т.
 

Re: Разпространение чрез on-line заявки

Мнениеот kopo » Пон Мар 08, 2004 3:11 pm

Разбира се, че не е безнадеждна.
Само че пак повтарям - според мне с изключение на "Бард" няма издателство, корто може да си позволи да организира само on-line търговия.
А сайтовете и сега предлагат българска фантастика. Знам, че ти е болна тема, но ако не бъркам съм чувал от Крумов, че точно "Пингвините" и "Хеликон" му дължат доста неотчетени бройки.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Разпространение чрез on-line заявки

Мнениеот kopo » Пон Мар 08, 2004 3:39 pm

Примерно:


kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: ИЗДАВАНЕ НА ФАНТАСТИКА - възражения и одобрения.

Мнениеот Наско! » Вто Мар 16, 2004 5:30 am

Издателство "Бард" като верни читатели на първите места в наградните списъци са издали "Американски богове"(Хюго 2002) на Нийл Геймън. Невероятна книга, току-що я четох от руски файл. Препоръчвам я на всеки който може да си представи как един екшън с участието на бог Один, Локи, Сет, Чернобог, богинята Медия, бога на Интернета, на Автомобилизма и Телевизията, в крайна сметка може да се окаже пълноценна социална фантастика и разтърсваща драма в духа на "Хиперион".[s]:-I[/s]
Наско!
 


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron
Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта