Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

копие от моя офф-тема в Дир-а

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

копие от моя офф-тема в Дир-а

Мнениеот Н.Т. » Чет Мар 04, 2004 6:34 am

[red]В този ред на мисли ще ти кажа, че и с Шаркан съм водил този спор - за елитарността на писането. Дори му предложих "Пълноземие" да излезе в тираж 50 бр. Както се оказа впоследствие, почти не съм сбъркал - за 1 година са продадени 194 бройки - 50-тина на "заклети" фенове, а останалите са купени от феновете, които са харесвали предишните книги. Слуховете сред масовия читател се разпространяват бързо. За сравнение - от ВТОРОТО издание на "Драконче" (появило се заедно с "Пълноземие") са продадени 111 бройки. Това е ясна индикация, не мислиш ли? [/red]

[b]В този ред на мисли съм принуден да изложа следното:[/b]
--- ако има ДРУГ Шаркан (в Унгария трябва да са много по ред лингвистични причини и общ произход на народите ни), освен мен, очевидно на НЕГО си му предлагал тираж от 50 бр. Защото ПРЕД МЕН това не е било споменавано дори на шега.
--- въпросното Пълноземие в книжния си вид повлече сума ти малформации, причинени от издателя, който е достатъчно НАГЪЛ да се позовава на случка със свой КРЕДИТОР, за да представи нещата в добра за себе си светлина.
Справка за дефектите:
1) липса на имена в карето - редакторът Н.Светлев и консултантът д-р Бойчо Калинов; отказвам да приема, че е станало по НЕДОГЛЕЖДАНЕ, предвид негативното отношение на издателя към самия роман, изразило се дори в подигравки. Ако на издателя не му харесваше книгата, можеше да не я издава и да ми го каже ясно и направо (нещо, което издателят не обича да прави). Моя грешка е, че се поддадох на натиска да кълцам и режа текста, за да се вмести в зададените коли. И е ЛЪЖА, че не е имало условие за обема. Мнението, че Пълноземие не било четивно, не се покриваше с изказвания на някои хора, които бяха чели разпечатките.
Вероятно ще последва реплика, че АЗ съм подписал хелиото в печатницата. Точно така. АЗ го подписах. Но в хелиото нямаше издателско каре.
Въпреки това публично се извиних на ощетените двама души, които положиха труд и ми помогнаха. Казах, че пропускът е бил мой. Защото работех в Квазар. Гаф на Квазар е мой гаф.
Стига да не е саботаж. Но за саботажа - следващата точка:
2) осраната корица.
Първо, издателят "пипна" самата картинка. Възразих. Обаче издателят е шеф, крайното решение е негово. После - биде донесена пачка от кориците. Реакцията ми беше: това е кошмар! Отговорът: нали ти си я правил? Онемях. Загубих дар слово. Защото минути преди това издателят призна, че е поискал от печатарите да сложат повече от мастилото магента - заради корицата на Идору. В резултат на товакнигата на нищо не прилича като цветови баланс. Това е нейното лице на сергията. Обезобразено лице.
Публично в клуб Ефремов отново казах, че грешката е била моя. Не на Квазар.
Защо ли не казах, ЧИЯ всъщност е сътворената дивотия? Че подозирам, че издателят по този начин си ми отмъщава - детински, както само той може?
Защо ли? Защото ми беше неудобно. Защото този човек ми беше подал ръка в труден за мен момент.
Чувствах се задължен да и не съжалявам, че съм бил лоялен към издателя и издателството. Но лоялността следва да е взаимна. Рекох си - трудни времена, искат се жертви.
Издателят очевидно бе и е съгласен - искат се жертви.
Затова с лека ръка жертва... другите. Това е сериозна дарба - да караш другите да плащат за твои грешки и некомпетентност.
И да се измъкваш "елегантно"...
3)...което стана на представянето на книгата в клуб Ефремов. Досега традицията е била издателят да представя автора. Но не би.
Мнозина го забелязаха. И ме питаха: защо?
Какво трябваше да им отговоря? Истината? Трябваше. Предпочетохобаче да се въздържа, за да не навредя на човек, когото смятах за приятел.
Е, той се постара много здраво да загубя доверието си в него. А аз МРАЗЯ да се разочаровам в хората и постоянно им търся оправдание, влизам им в положението... Но в един момент чашата прелива.
Прелива с лекота, когато поради "затруднения" издателят НЕ ПЛАЩА договорена заплата, НЕ ТЪРСИ нови поръчки, от които да се изкарат пари, а вместо това, освен че сяда ЛИЧНО да върши работата на подчинените си, с което ги кара да бездействат, освен това издателят играе игрички, инсталирани на КУПЕН ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ МУ компютър... а уж трябва да търси РАБОТА за натоварването на тази машина - най-мощната тогава в офиса на КВАЗАР.
Не е моя работа да уча как се държи един началник, но това са елементарни истини: шефът РАЗПРЕДЕЛЯ работата, отстранява затруднения и хвърчи да събира пари и нови поръчки, които да носят пари. Различно от това поведение се нарича НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.
В същото време не искам да формулирам как се нарича фактът, че докато персоналът на една фирма гладува поради липса на заплата, шефът небрежно си пафка скъпи цигари и не си отказва нищо. Което е свързано с харчене. Но за заплати пари няма...
Както се оказа впоследствие, не е имало и пари за осигуровки.
Забележка: издателят досега ми виси, вече близо половин година, с две заплати и четвърт.

Та предвид изложеното, питам: редно ли е да се доверяваме на твърденията на господин издателя?
Данните за продадените книги също са бош-лаф работа. Толкова са ОТЧЕТЕНИТЕ и то - може би. Не ме мързи да обикалям сергии и магазини, където питам. Вярно, нито Драконче, нито Пълноземие не са хитове, но се продават задоволително. Дали издателят не може да си вземе парите от разпространителите, или пък се прави на сиромах - изберете сами версията. Аз предлагам първата - защото обвинение в некомпетентност е все пак по-леко според мен от уличаване в ПОДЛОСТ.И така - мълчах доста време. И пак ме е гнус да излагам ВСИЧКИ факти. Ако издателят обаче продължи да ми дърля името или ника, няма значение, за да се прикрие и да се изкара света вода ненапита, ще последва и продължение - ИНФОРМАЦИЯ К РАЗМЬІШЛЕНИЮ, ама без Штирлиц.
За довиждане ето още два момента:

І. Издателят ми дължи 552 лева ПО НЕГОВИ СИ СМЕТКИ. Не се е затичал да ми ги даде - без разлика дали СЕ НУЖДАЯ ОТ ТЯХ ИЛИ НЕ. Просто е редно дълговете да се плащат и толкова.

ІІ. Ако някой още не знае, че от издадените си книги НЕ СЪМ спечелил нито стотинка - ами, знайте го.

Кво се получава? Йок заплата, йок "хонорар". Две седмици преживях без ток заради един смрадливец, нима сега пак трябва да зареждам компютъра си с дърва и въглища, за да се изхранвам от други "хонорари", които все се бавят?
И какво е редно да направя?
Правилно.
Да си потърся правата по съдебен ред. За заплатата нямам доказателства. В трудовата книжка пише заплата от 168 лева, осигурен съм за три месеца върху СТО ЛЕВА - остатъка очевидно е потрябвал на затъващиата гемия на Квазар. Но тя не е затънала ЗАРАДИ МЕН или заради НЕПРОДАВАЕМИТЕ ми книги.
Тъй че ще си поискам авторските права върху Драконче, Царска заръка и нелюбимото на издателя Пълноземие. Дадох на издателя достатъчно време да уреди тези неща преди това и да ми се издължи поне откъм висящите заплати.
Но явно е скъп на триците и евтин на брашното. По-точно - ще стане със съдебно решение.
И нека издателят бъде така любезен да се въздържа от други изказвания като цитираното в началото на този ми постинг - освен ако не желае да приведа и други примери за неговата некоректност, меко казано.

[red]Достатъчно ЯСЕН ли съм?![/red]
Н.Т.
 

Re: копие от моя офф-отговор в дир-а

Мнениеот Ендър » Чет Мар 04, 2004 8:02 pm

Мдамммммм
Ще трябва да преброя до няколко милиарда, не до десет, иначе нямам никаква представа какво ще напиша.
Този постинг ме убеди в едно - че хората наистина имат избирателна памет. А при шарканите паметта е ПРЕКАЛЕНО избирателна - помнят само каквото им изнася. Или пък технично премълчават каквото не им изнася, знам ли... Не съм змей, не ги разбирам тия работи...
Върви един и разнася слухове, друг пише ли пише... Помията е в достатъчно количество, не мислите ли?
Шаркане, поне си вдигай телефона, като искаш да МИ кажеш. Но явно целта е да ИМ кажеш нещо. Досега не бях наясно. Кирливите ризи на показ? Няма лошо. Твоите ще си останат скрити, бъди спокоен.
Е, ДиВиДатор ще остане разочарован и ще си яде пуканките пред друго шоу - този постинг е МЕКО КАЗАНО недостоен за отговор. Защото в противен случай помията ще отнесе фендъма...
Както и да е. Мога само да завиждам на Гоа, което рече и отсече - няма да ме видите в този форум. Е, аз нямам избор ЗАСЕГА, тъй като трябва да поствам разни информации за Еврокона. Но след него мисля да последвам Гоа.

Това е.

ПП. Явно се налага да си сменя ника на някой от следните: Подляра, Използвача, Наглеца, Некомпетентия. Или нещо от сорта. Чакам предложения.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта