Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Номинации за Еврокон и Булгакон награди

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Номинации за Еврокон и Булгакон награди

Мнениеот Deyan » Вто Юни 08, 2004 11:47 am

[b]Цитирам Генерала: [/b]
Наближава Евроконът в Пловдив /5-8 август 2004 г./ Необходимо е в осемте категории, в които Евроконът дава награди, да бъдат предложени наши изявени деятели на фантастичната нива. Условията са, да са живи към момента на връчване на наградите и да не са награждавани от Еврокона в последните 10 години. Като се съобразихме с това, Сашо Карапанчев, Гоа и аз предлагаме следните номинации в осемте кагегории:
1. ПИСАТЕЛ - Агоп Мелконян, Николай Теллалов, Светослав Славчев. /Тук са награждавани Л. Дилов - 1976 г., Любомир Николов 1987 г./
2. ИЗДАТЕЛСТВО - "Аргус", "Бард" /"Квазар" е носител за 2003 г./
3. ХУДОЖНИК - Димитър Стоянов - Димо, Калин Николов /Тук са отличени Стефан Лефтеров - 1988, Румен Урумов - 1987, Пламен Аврамов - 1989, Димитър Янков - 1994/
4. ПРЕВОДАЧ - Владимир Зарков, Светлана Комогорова-Комо, Юлиян Стойнов. /В тази категория досега нямаме награда от Еврокон. Тримата преводачи сме ги подредили по броя на преведените от тях фантастични книги/
5. ДЕБЮТ - Иван Попов, Валентин Дилов, Боряна Балин. /Тук според нас фаворитът е Иван Попов. Ако знаете някаква друга дебютна книга от български автор, издадена след август 2003 г. - може да я предложите/
6. ПРИНОС - Атанас П. Славов, Никола Кесаровски, Тодор Ялъмов, Янчо Чолаков /Тук награди са получавали Весела Люцканова - 1989, Емануел Икономов - 2000, Юрий Илков - 2002, Иван Крумов - 2003/
7. СПИСАНИЕ - не предлагаме номинация. Такова и няма в момента.
8. ФЕНЗИН - не предлагаме номинация /"Тера фантастика" е наградена през 2002, а "Фентернет" - 2003/. Друг фензин, който да излиза на целулозен носител не ни е известен.

ИЗРИЧНО ПОДЧЕРТАВАМЕ, ЗА ДА НЯМА ПОСЛЕ НЕРАЗБРАЛИ!
ТОВА СА ПРЕДЛОЖЕНИЯ! Ако преценявате, че в различните категории има по-достойни хора, дебютни книги и издателства - моля гласувайте зя тях.
Тази година системата няма да бъде "Един клуб - един глас", а "Един човек - един глас", което е по-справедливо от гледна точка на това, че клубовете са с различна "тежест" в зависимост от броя фенове в тях, а ще се даде възможност да гласуват и други желаещи по интернет. Ще бъдат отпечатени "бюлетини", които ще се раздадат на Таласъмията, където ще могат да гласуват всички, които искат. Това мисля, че е достатъчно
демократично.
ГЛАС ФЕНСКИ - ГЛАС БОЖИ!!!

***

Това е само първото предложение. Изискванията ги виждате, ако смятате че има други подходящи - предлагайте.

[b]Други предложения: [/b]
Всяко предложение трябва да съдържа:
- категорията,
- името на кандидата,
- защо го предлагате и
- кой го предлага.
В бюлетината ще бъдат включени всички кадидати предложени от клубове или поне от трима фена.
Ще помоля и Генерала да напише защо предлага именно тези имена.

[b]Как ще се гласува: [/b]
Гласуването ще бъде два варианта: електронно и на хартия.
Когато съберем всички предложения ще подготвим бюлетина, която ще бъде разпостранена сред клубовете и на Таласъмията. Също така вече има подготвен сайт за гласуване през Интернет. Всеки ще може сам да реши за себе си как да гласува. Подробностите ще бъдат уточнени допълнително.

[b]Кой може да гласува: [/b]
Всеки любител на фантастиката. Ясно ви е, че няма начин това да стане на практика. Хартиено гласуване на феновете, които не са на 'ти' с нета можем да осигурим само чрез клубовете. За хората, които не посещават клубове или Таласъмията остава само електронното гласуване.

Ако някой може нека да пусне съобщение и по онлайн фензините.

Ще помоля и хората, които са по-наясно от мен с булгакон наградите да напишат категориите, за да не пиша глупости.
Deyan
 
Мнения: 310
Регистриран на: Вто Юни 08, 2004 11:47 am
Местоположение: София

Re: Номинации за Еврокон и Булгакон награди

Мнениеот Генерала » Пет Юни 11, 2004 11:53 am

Мога да дам горе-долу следната мотивация защо номинациите са именно такива, а не други:
1. За писател. Агоп Мелконян - може би неговите неща са най-добри като ЛИТЕРАТУРА. Николай Теллалов - затова, че книгите му са НЕИСТОВО БЪЛГАРСКИ. Доктор Славчев - хем има големи заслуги към фантастиката в България, хем много е издаван извън България и е сравнително известен навън, което му дава шанс за награда. /Издаван е даже в Япония! Има и награда оттам./ Честно казано мислехме да предложим и Елена Павлова, не само "за симетрия" - двама "стари" и двама "млади" - но си рекохме "Нека има мегдан и за други предложения!"
2. За издателство. "Аргус" - заради подборката на 50-те фантастични книги, изключително съвестната редакторска работа и поредицата "Нова българска фантастика" - първата специализирана поредица за българска ф-ка у нас. "Бард" - добър-лош, такъв-онакъв, но то е флагманът на фантастиката у нас, най-малкото в количествен смисъл.
3. За художник. Щеше ни се да са професионалисти и да са такива, които са изявени и в книгоиздателското дело, та затова.
4. За дебют. Посочихме тези, които знаем. Комуто са известни и други дебюти - да ги споделя и да се слагат тук, но според мен Иван Попов е безспорен фаворит в тази категория.
5. За преводач: Владо Зарков, защото е един от малкото преводачи, които работят професионално в областта на фантастиката и по наши сметки е рекордьор по количество преведени фантастични книги, а според мнението на доста разбирачи – и по качество. Юлиян Стойнов е преводач "по-старо куче" от Зарков, но има по-малко преведени книги. Информация за двамата може да се намери в сайта на клуб "Ефремов", раздел творци – преводачи./sf-sofia.com/ За Комата нямам ясна представа какво точно е превеждала от фантастиката, тъй като все още не е дала информация за себе си в сайта, но и тя има "необходимите точки", за да бъде включена в номинациите.
6. За принос: Атанас П. Славов – защото е типичен пример на човек, посветил живота си на фантастиката. Неуморим "мотор" на клуба, автор на разкази, романа "Психопрограмирания", множество статии, изследовател на фантастиката. Не познавам друг човек, свързал живота си по такъв начин с клуба като него.
Тодор Ялъмов – също мощен мотор, макар и излъчващ в по-невидимия спектър. Учен-изследовател, автор на изложби за Жул Верн, Иван Ефремов и Николай Рьорих, които непрекъснато обикалят по изложбените зали в страната, неподражаем "колекционер на колекционери", неуморим ентусиаст.
Янчо Чолаков – автор на фантастика, в частност сборника "Историята на самотния редник", учредител и председател на третия /хронологично/ НФ клуб в Бургас, шеф на издателство "Офир", ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН литературен ерудит /имам предвид литературен ВЪОБЩЕ, а не само ограничен в областта на фантастиката/ и киноерудит.
Никола Кесаровски – учредител и председател на клуб "Фантастика" в Кърджали. Автор на сборника с разкази "Петият закон", безброй статии във в-к "Орбита", книгата "Арабска средновековна наука". Основен двигател на излизащата вече няколко години страница, посветена на фантастиката в кърджалийския ежедневник "Нов живот".
За всички може да се добави "...и прочая и прочая и прочая!" и моля да бъда извинен, ако съм пропуснал нещо съществено. За всички без Янчо /и то ЕДИНСТВЕНО заради близостта на възрстта му с христовата, демек още има мегдан да се "издъни"/ важи определението "ФЕН ДО ГРОБ"!!!
Генерала
 

За принос

Мнениеот Goa » Пет Юни 11, 2004 9:23 pm

Така като четех мотивациите, Генерале, понеже и аз съм замесен в предложенията, наби ми се в очи една липса, затова смятам да направя предложение: в категорията "За принос" да добавим и Агоп Мелконян. Нали може да е номиниран в две категории? Не е нужно да обяснявам какъв огромен принос има Агопа за българската фантастика и за фантастиката въобще. От друга страна, на Наско Славов му е време да получи наградата, а Агопа има всички шансове да получи номинация за писател (впрочем не е много ясно), така че кажете да включим ли Агопа и тук?

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8398
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: За принос

Мнениеот Генерала » Пон Юни 14, 2004 12:25 am

Няма какво да казвам, бе, батка! Щом смяташ, че трябва - трябва. Всеки е в правото си да предлага когото смята, че е необходимо във всички категории. Може и в две категории, разбира се. Миналата година, ако си спомняш зааралии бяха предложили Любчо Николов и за писател, и за преводач.
Понеже аз изчезвам у гурътъ - уточни се с Дидимус за разпечатката на бюлетините, за да се гласува "целулозно" на Таласъмията. Важно е - разберете се с него. Може и Копо да даде акъл![s];-)[/s]
Генерала
 

За разпечатките и за дебют

Мнениеот Goa » Пон Юни 14, 2004 12:52 am

Нека Дидимус или друг да направи разпечатките, ако срокът е тая седмица. Ако е до Таласъмията, може и аз да успея, но не е сигурно.

За дебют: с Гимли коментирахме днес и тя каза, че е предложила още един автор за дебют - Божидар Грозданов, не запомних заглавието :( (но това не е проблем). Предложението й е било посрещнато негативно, но от нейното обяснение останах с впечатлението, че няма сериозна причина да не включим този автор в номинациите за дебют. Ясно е, че няма да спечели, но номинацията ще спомогне за това повече хора да научат за книгата му, какъвто е и случаят с другите номинирани (дори и Иван Попов).

Така че в разпечатките освен празни редове за други предложения към всяка категория трябва да има и името на Агоп Мелконян в категорията за принос, и Божидар Грозданов в тази за дебют.

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8398
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Моето мнение

Мнениеот kopo » Пон Юни 14, 2004 9:04 am

Твърдо [b]не[/b]. До Таласъмията всички предложения трябва да са изчистени и мандалото да е лопнало.
Иначе до самият Еврокон няма да сме приключили с това гласуване, а и без това нещата достаъчно се размотават.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Последен вариант

Мнениеот Deyan » Пон Юни 14, 2004 12:08 pm

Божидар Грозданов е писал някакви инструкции към игри и е издал някакви книги-[b]игри[/b]. Според мен сега му е дебютът в художествената литература.

Тъй като част от заралии изключително държат да могат да вписват имена в бюлетината, то с генерала решихме бюлетината да включва освен номинираните и възможност за дописване на друго име. Знам, че е тъпо. Знам, че дописаните имена нямат никакъв шанс, но това си е за сметка на желаещите.

Някой беше споменал за Елена Павлова в категория писател. Да я включа ли в бюлетината? Мисля, че трябва.

Утре ще подготвя бюлетината за хартиено гласуване и ще допиша в сайта. В сряда ще донеса бюлетината на клуб и ако няма възражения след това я разпращам по клубовете и я размножаваме за таласъмията.Редактирано (14-06-04 12:28)
Deyan
 
Мнения: 310
Регистриран на: Вто Юни 08, 2004 11:47 am
Местоположение: София

Re: Последен вариант

Мнениеот kopo » Пон Юни 14, 2004 2:08 pm

Дописването на имена е абсолютна тъпотия - единствения "ефект" ще е безкрайно мрънкане. Бихте ли могли да ми дадете имената на държащите да разводняват и без това разтеглената процедура, за да мога и аз да ги преслушам?

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Последен вариант

Мнениеот Deyan » Пон Юни 14, 2004 3:10 pm

Мрънкане ще има каквото и да направим.
Наистина, дописването леко ще затрудни броенето, но смятам, че можем да си го позволим. А и така мрънкането ще е по-малко.

Аз наистина не разбирам логиката: "аз не искам да гласувам за номинираните, а за друг, ама няма да го предложа, защото искам само аз да гласувам за него." Но, както казват руснаците: "Чем бы дитя не тешилось, лишь бы не плакало". [s]:-)[/s]

Deyan
 
Мнения: 310
Регистриран на: Вто Юни 08, 2004 11:47 am
Местоположение: София

Re: Последен вариант

Мнениеот kopo » Пон Юни 14, 2004 3:46 pm

Мрънкането НЯМА да е по-малко. [s]}:-([/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта