от Дилетант » Пет Дек 18, 2009 7:04 am
Отидох на първата прожекция и за отрезвяване и сравнение на впечатленията си водех цинично метълче. Когато излязохме от залата, той подметна кротко, че всички недоброжелатели на Камерън могат бензин да пият и запалени клечки да гълтат. Това по повод хапливите подмятания на самозвани познавачи колко Камерън бил изостанал в кинотехнологиите и как само се надувал, че е направил нещо ново. (От устата на hardcore геймърче, което влага всичко спестено в звероподобния си компютър и цени преди всичко визуалното съвършенство в игрите, такава похвала звучи възтежко.:D)
Аз ще добавя смирено колко съм щастлив, че доживях да гледам този филм. Все пак отново ми се случи подобно преживяване след пуберското онемяване пред първия филм от Star Wars преди трийсетина години. И за да не се преструвам на по-умен, отколкото съм (все едно бих успял, ха-ха...), просто ще се съглася с един от по-поносимите критици, отбелязал в Los Angeles Times, че "Аватар" си има съвсем очакваните "недостатъци" в сюжета и диалозите, че натежава от противоречия, но може би Камерън е търсил точно това. Важното е какво е направил, а не какво е пропуснал. И този път е съвсем справедливо да се твърди, че след "Аватар" киното не е същото (докато за "Матрицата" не беше точно така, но да не засягам нежните чувства на феновете на брат и "сестра" Уашовски). На мен ми стига като доказателство за майсторство, че и аз, и метълчето съпреживявахме историята от гледната точка на CGI-сътворените, дългурести, сини хуманоиди.
Не че искам да оплюя постигнатото от Земекис, с когото се мъчат да сравняват Камерън, но в случая доста подхожда приказката "нерде Ямбол, нерде Стамбул".
Вече има и напъни да се търси пряко политическо внушение в "Аватар". И тези хорица също бензин да пият. Даже в нашите груби времена не виждам нищо лошо в това, че Камерън е хуманист.