Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

За клуба, за членството, за утре и за себе си

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Lady » Сря Яну 22, 2003 10:26 pm

В: Какво направи през изминалата година старозагорският клуб "Уибробия"?
А: Организира 3 колоквиума и една Таласъмия, даде награди в конкурси и издаде книги.
В: Какво направи през изминалата година [b]новосъздаденият[/b] варненски клуб "Землемория"?
А: Организира два колкоквиума!
В: Какво направи през изминалата година клуб "Иван Ефремов"?
А: [b]Едва[/b] успя да събере 50 лв за да купи подарък за Любен Дилов!

Ако след регистрацията на клуба има някакъв проблем, то той няма да е следствие от нея.

[b]10 причини да искам да бъда член на клуб Иван Ефремов:[/b]

1. Защото искам
2. Защото мога
3. Защото никой не ме задължава да бъда
4. Защото срещу 4-те лева членски внос на месец, мога да закупувам фантастична литература с 20% отстъпка.
5. Защото искам да направя нещо повече за себе си и за клуба
6. Защото искам да помагам и участвам с каквото мога в клубни събития (семинари, чевермета, колкоквиуми, кополоквиуми, партита, запои, седенки, изложби, похвали, оплювания.... Булгаркон 2003, Еврокон 2004)
7. Защото всичко хубаво, което ще се случва на клуба, ще се случва на МЕН
8. Защото искам да инвестирам в себе си
[b]9. Защото знам, че безплатен обяд НЯМА[/b]
10. [i][попълнете полето][/i]

Нали си доволен?
Нали го харесваш?
Нали точно това си желал!

Sometimes you wanna go
Were everybody knows your name
And you'r always glad to came


[s]:-([/s]
Истината е, че ако не се направи нещо и то БЪРЗО клубът ще умре. Защото изхвърлянето ни от залата е само въпрос на време, а когато това стане ще бъде късно тепърва да се взимат решения. И аз обичам този клуб, той ме е запознал с толкова много и прекрасни хора. Нека не го караме да се гърчи и изражда. Нека се опитаме да му дадем най-доброто, на което сме способни, а после той ще ни се отплати хилядократно...

[b]The Power is in YOUR hands!!![/b]

Lady
 

Повтарям мнението си от ДИР

Мнениеот Mag » Чет Яну 23, 2003 6:05 am

Браво!!! И ето десетото:

10. Защото могат да се търсят външни финансирания! Донорства, спонсорства и разни други.

Защото никой не дава пари на "аморфна" група от хора. В очите на тези хора групата може и да не е аморфна, но за този, който дава парите тя си е аморфна пар-екселанс. Защото няма правилник, ръководство, отчетност... И този, който е склонен да ги даде няма да е сигурен, че те ще отидат по предназначение - т.е. да изпълят неговите цели. Щото никой не дава пари за хубави очи а си има собствени цели...

Mag
 

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Ивайло Иванов » Чет Яну 23, 2003 6:35 am

Аз обаче си мисля, че 5 лв. членски внос може да се окаже убийствен за доста от посещаващите клуба. Той може да остане такъв за работещите, но с безработните все пак би трябвало да се направи някакъв компромис. Мисля, че членският внос за тях трябва да е 3 лв. Ще кажете: "Толкова голяма ли е разликата?" - Огромна е! Знаете ли колко много могат да означават 2 лв., за човек без доходи?
Но с всички останали доводи на Lady и Mag съм напълно съгласен.

т. 10. Защото съм гаден користен тип с литературно-нарцистични наклонности с фантастични мащаби, който се е лепнал за няколко издателя![s]:-}[/s][s]:-}[/s][s]:-}[/s][s]:-}[/s][s]:-}[/s][s]:-}[/s][s]:-}[/s]

— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Пиво бре » Чет Яну 23, 2003 6:45 am

На мен ми се чини, че те гони стахановския ентусиазъм...
Спокойно, Световната Революция отдавна свърши...

Пиво бре
 

Абсолютно правилно!!!

Мнениеот Mag » Чет Яну 23, 2003 6:48 am

Даже считам, че някои могат (понякога) да бъдат освобождавани. Но това трябва да се прецени добре!

Mag
 

четири точки

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 23, 2003 6:55 am

първо, под мнението на Лейди се подписвам с двете ръце, както и с добавката на Маг.

второ - предлагам номинално членският внос да бъде 3 лв., но предвид че хората имат различни (крайно различни!) положения в смисъл на доходи, нека всеки прецени сам за себе си колко ще може да отделя месечно в диапазона от левче до петарка - някой месец може да е закъсал, но следващия - да е по-добре. Значи - предлагам "гъвкав" членски вност от 1 до 5 лв., но като средно да е 3 кинта. По-малко от левче или хич - не се приема!

трето - предлагам ДВАМА съпредседатели, които да могат да се заместват, ако трябва, но най-добре ще е да си помагат. Надявам се, че гласуването за одобряване на тези двама души ще е повод за клубарите да държат на уважението си към своите избраници и да не ги карат да тропат по масата или да използват мегафони!
(държа да вметна, че снощи беше безобразно! поотделно интелигентни и приятни ми хора изведнъж се превърнаха в ТЪЛПА, лишена от всякакво възпитание!)
забележка към трета точка: предлагам до един месец хората да се самопреценят и предложат своите кандидатури. СЕБЕ СИ, не някой друг.
Може би има смисъл предложението на ЕксПешо кандидатите да маркират нещо като "предизборна програма", но това не е задължително.

четвърто - идеята да се търси ново място е ДОБРА. Струва ми се, че би могло да се договорим например в клуб "2000", там има една заличка - вярно, малка е. Досега 30 години "ЕФремов" не е плащал наем, така че това ще е истинско изпитание.
Вариантът "сбирки в заведение" не е толкова лош, защото и наемът би могъл да е символичен, но пък заведението му е гарантиран оборот, пък адвокат да каже има ли нещо из законите положение, при което въпросното заведение би получило данъчни облаги за подпомагане на културна дейност. Но за да клъвне рибата на тази данъчнооблекчителна стръв, клубят трябва да има РЕГИСТРАЦИЯ. Но ако това с данъците се окаже истина, можем изобщо да не плащаме наем. Изискванията към заведението са основно две според мен:
а) удобно местоположение /около центъра/;
б) подходящ за нашите сбирки интериор - не на сепарета, а с обща маса или възможност да бъдат съединявани масите; от 19:00 до 21:00 приблизително говорим що говорим, после си пускаме музика и си купонясваме, без да се местим нанякъде. След 21 часа сигурно ще е добре да почнат да влизат и други клиенти, а това е и един вид реклама на клуба, привличане на нови членове, "зарибяване" с фантастика... е, това е страничен ефект де.
в) /допълнителни шукаритетки/: ако е заведение - значи има уредба, може би дори телевизор и видео. Това е добре за онагледяване на темите или за гледане на филми - игрални и документални.

Туй то.

Шаркан
 

Относно "предизборната програма"

Мнениеот Йордан Янков » Чет Яну 23, 2003 7:34 am

изказах такова положение, тъй като така или иначе модели на поведение и ситуации ТРЯБВА да се разиграят преди да започнем с практическите стъпки. Но както някой удачно забеляза вчера, тези модели НЕ МОГАТ да бъдат направени на общите ни сбирки в сряда. Следователно въпросните модели трябва да се направят от НЯКОГО. Всичко това съвпада и с преспективата за избор на нов председател, съвпада и с перспективата за регистрация и търсене на пари. В общи линии това си е класическа ситуация която ИЗИСКВА нещо като политическа стратегия или по-точно като бизнес план, в който да са описани и систематизирани всички обзорими въможни фактори, които влияят на ситуацията. Между другото, всичко това изисква и изтегляне напред във времето на смяната на Генерала от председателскто място или създаването на допълнителни структури (а Генерала да продължи да си е председател до септември), които така или иначе ще се изискват при една регистрация.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Jill » Чет Яну 23, 2003 7:51 am

Хъммм, нищо не пречи да се направи регистрацията и преди оттеглянето на Генерала. Стига разбира се да стигнем до консенсус по въпроса...
Ясно ми е защо толкова се задълбава въпроса с членския внос, в крайна сметка никой в клуба не е свикнал да плаща за него. Само че нещата не могат да продължават само с волни пожетвувания. И това е ясно.
Много по-сложен ми се вижда въпроса Кой да е новия председател, дори това да е след 9 месеца... И то защото не виждам подходяща личност.
Jill
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Яну 23, 2003 7:51 am

probni sbirki

Мнениеот Valyo » Чет Яну 23, 2003 8:11 am

Ako dobavish oshte deset, shte stanesh kato Wilson. :)
Ako dobavish oshte deset tochki, shte stanesh kato Wilson. :)

Majtapa nastrana - hrumna mi che tova s&s zavedeneito trjabva da se opita predi da e stanalo prekaleno k&sno i da sa izgonili kluba ot zalata v Mladezhkija dom. Ako ne drugo, shte ima vreme da se izbere podhodjashto mjasto. Ima li smis&l da se provedat 1-2 sbirki v njakoe zavedenie oshte v blizkite njakolko meseca, za da vidim dali stava?
Valyo
 

Re: четири точки

Мнениеот Пиво » Чет Яну 23, 2003 8:55 am

Това с плаващия членски внос го забрави...не е така устроен света. От къде на къде някой ще дава 5, ако други 'не могат са си позволят" повече от 1 ?

Затова бе мислено и се каза - който не може да си позволи, да не дава членски внос, а доброволни пожертвувания. Касичката (или неин еквивалент) трябва да си седи на видно място именно с тази цел.

Не знам защо всички отреагираха на този членски внос като ощипани. Той не е задължителен, никой няма да отнесе клуба със себе си, защото клуба това са хората които го посещават.

Затова щом смяташ, че трябва някакъв компромис между 1 и 5 лв, то той е 3лв.

Аз принципно съм против регистрацията.
Но обстоятелствата го налагат.
Аз принципно съм против използването на разни фондове.
Но обстоятелствата (Еврокон и т.н.) го налагат.
Виж за членския внос съм твърдо ЗА! Дори една неформална група има разходи и трябва да се спре с онзи начин на мислене "ние сме измислили какво да се прави, сега остава някой да плати" !
Пиво
 

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Генерала » Чет Яну 23, 2003 12:09 pm

През изтеклата година
клуб "Ефремов" не почина.
Покрай разговори здрави
що ли той направи?

Ако отговор съзрете -
бързичко да го дадете!

Гур Съчинител

1. Взе, че издаде една книжка. "Вирт". Освен нея: "В епохата на Унимо" - Александър Карапанчев, , "Кървав ренесанс" - Васил Велчев, "Планетата на призраците" - Светослав Николов. Повече няма да изреждам, за да не се затормозявам мисловно.
2. Атанас П. Славов взе, че издаде няколко "Фентернета" в електронен вариант и на целулозен носител, като разшири кръга на абонатите.
3.Пичове от клуба вземаха та дадоха пари, а други пичове вземаха та издадоха цели два броя на фензина "Тера фантастика". Той пък взема та взе наградата на "Еврокон" за най-добър фензин в Европа, благодарение на други пичове, дето ходиха до Чехия.
4. Взе, та организира панорама на фантастични филми във филмотечното кино "Одеон".
5. Взе, та организира съвместно с Френския културен център и народната библиотека "Кирил и Методий" изложба за Жул Верн. /Ще се открие на 14.02/
6. Взе, та проведе сума ти сбирки, естествено неравностойни по форма и съдържание. Понеже не е хубаво клубните членове да са САМОДОСТАТЪЧНИ /демек сами да си къркат/, канеха се и "външни" хора като Любен Дилов, Светослав Славчев, не смея да кажа Николай Светлев, защото не знам колко "външен" и колко "вътрешен" се чувства, Елена Емануилова, астрономът Валери Голев, фолклористът Коста Рангочев и тъй нататък и нататък все така... Хайде да не изброявам повече, да не се затормозявам.
7. Взе, че оказа помощ /макар и не такава каквато би могъл/ на клуба в Кърджали по организацията на Булгакона.
8.Членове от клуба взеха та преведоха сума ти фантастика от разни чужди езици. Като се сложат преводачите на сайта - ще се види доста любопитна картинка.
9. И последно /но не по важност!/ - взема та направи сайт. Не се съмнявам в бъдещето на сайта, но сега говорим за съвсем близкото минало.
Ще спра до тук, че старческата памет взе да ми изневерява...

Не бойте се, деца, за утрешния ден! Освен колоквиумите и други неща се правят.
Генерала
 

Re: Пиво,

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 23, 2003 1:40 pm

има хора на сбирките, на които само чепиците им струват колкото всичките ми дрехи. А има и такива, за които аз съм недостижима величина по доходи.
Всъщност, съгласен съм с теб, но ми се струва, че едно съобразяване с реалните възможности на всеки ще има положителен ефект.

Забравих да добавя, че информацията кой колко ще дава НЯМА да се разгласява.

Всъщност вариантът с касичката си е добър - но! Парите за картината се събираха доста време, това е първо. И второ, чисто психологически - членският внос е израз на това, че човекът поема ОТГОВОРНОСТ за добруването на клуба. Но ако някой е затруднен, ще е кофти допълнително да бъде натоварван с огорчението, че не може да направи тази стъпка. Ще кажеш - кой му пука? но аз знам, че има такива хора, а даже и непукистите им става мъничко криво.

Тук засега все още подхвърляме идеи. Може някой да се наеме да ги обобщи и да се изкарат на живо, макар че поради вчерашното джамбуре не ми се вярва да се получи смислено обсъждане.
И накрая ще се наложи да се използват добрите стари командни методи, понеже за демокрация още не сме дорасли.

Шаркан
 

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Валерия » Чет Яну 23, 2003 3:25 pm

Абе хора, имате ли представа колко странно звучи (изглежда) цялата тази дискусия от страни - след 30 години съществуване на клуба се обсъжда въпроса: "защо съм в клуба и какво клуба на мен пък аз на него" ; след повече от 10 години капитализъм се разисква дали да се въведе членски внос и дали да не се регистрира клуба официално...[s]?:-([/s]
Аз като човек, който гледа на нещата от доста голяма дистанция, както в пространството така и във времето имам един прост въпрос: Защо дейността на клуба не му носи необходимата за съществуването му печалба - дейност има и не малка - поне известна част от нея трябва да докарва поне някакви пари...
Колкото до членският внос - освен безработните има (предполагам) и студенти и ученици - а с тях какво ще правите? Или смятате да определите на всеки индивидуална сума - като данък общ доход...[s]:-o[/s]
Някои могат и да ми се разсърдят, но всичко това звучи странно...
Вместо да се обсъжда как това, което правите да ви донесе максимална печалба (защото е добро и е на ниво) вие преливате от пусто в празно...[s]:-(([/s]
Нека, който иска да се обижда, но този клуб ми е бил единствената "глътка въздух" в течение на дълго време и държа на него даже, като "задочен член" и ще ми бъде много криво ако се затрие за тоя дет клати гората [s]}:-([/s]
Валерия
 

Добре, де ;-)

Мнениеот Mag » Чет Яну 23, 2003 5:30 pm

Освен порицания дай ни и конкретни предложения.[s]:-)[/s]

П.П.
Длъжник съм ти с оная история дето не я продължих...[s]:,-([/s]
Ама ще я довърша... [s]:-)[/s]

А за "глътката въздух" си права.
Не съм от "отколешните" членове на _тоя_ клуб но където съм се "посявал" все клубове на фантастиката съм създавал... Или съм правил да се създават (имам си свидетел в лицето на един от също "нередовните" или "полуредовните" членове на клуба но пък за това писател [s]:-))[/s])
И когато открих това _чудо_ на улуца "Кракра"!... Ама така ми стана драго, че в това "шибано" време има още хора, мечататели, "фантазьори"... Пък и повечето едни млади, едни възторжени...
За 2 години това мое откритие ми промени живота...
Вярно, де, с някои се посдърлях...[s]:-(([/s] Ама се надявам да са ми простили.[s]:-)[/s]

И в повечето случаи (къде поради ангажираност, къде от не знам какво) не присъствам "тялом" на "Кракра". Но (честно си го казвам) не е имало случай да не се заинтересувам какво е било, как е минало, какво са си говорили...
И ако тоя клуб "зачезне" - май ще зачезне и нещо в душата ми...[s]:,-([/s] Някаква надежда. А ако и надеждата си отиде - какво ни остава? [s]}:-(([/s]

Mag
 

Re: Добре, де ;-)

Мнениеот Валерия » Чет Яну 23, 2003 6:10 pm

"Конкретни предложения" казваш...
И кой ще свърши работата? - То не е като да се обсъжда до безкрайнос - то хем уморява повече, хем отнема време, че трябва и да се мисли и то по съвсем определен начин - съвсем не възвишено и много конкретно във всеки определен случай - готови рецепти и заклинания няма.
Сума хора сте там - не може пък никой да не разбира от финанси, шоу бизнес или реклама...
Аз например съм художничка, но никой нямаше да го знае ако просто си седях да си рисувам и тлкоз - честно казано, да се занимаваш с това да оведомяваш света, че съществуваш, даже без да обясняваш колко си хубав е много досаден и трудоемък процес. [s]8-)[/s]
Валерия
 

Хихи :-)))

Мнениеот Mag » Чет Яну 23, 2003 6:32 pm

Правилно!
Аз пък разбирам от финанси...
И от маркетинг.
Дано бъда полезен.

П.П.

Но май си ядосана. Или само на мене така ми се струва....[s]:-)[/s]

Може да _разбираш_ ама ако никой не иска да се вслуша в мнението ти (ми)!...
Какво да направим? Или пак до тоталитаризъм в името на.... В името на какво?

Лека! Сънен и нервен съм - днеска ми се случиха разни "събития"...
Ако не съм бил "в час" не ме оправдавай. [s]:-)[/s]

Mag
 

Re: Добре, де ;-)

Мнениеот Валерия » Чет Яну 23, 2003 6:49 pm

Че в това "шибано" време има още хора, мечататели, "фантазьори"... Пък и повечето едни млади, едни възторжени... е много хубаво, но за съжаление, честичко трябва да се слиза и на земята. "Кулата от слонова кост" е красиво място, но доста проветриво и самотно... и гладно... "Шибаното" време е точно такова, каквото е и всяко друго време - със своите плюсове и минуси - друго няма и скоро не се предвижда...
Способностите, възможностите и ресурсите трябва да се използуват разумно и комерсиално - т.е. не "на ура" и за чест и слава, а за създаване и отвърждаване на позиции, за независимост - също и финансова.
Валерия
 

Re: мно-о-ого смешно!

Мнениеот Валерия » Чет Яну 23, 2003 7:11 pm

И ти искаш от мен предожения...[s]:-o[/s]

В името на какво?

Нима на никой не му се струва унизителен въпроса: "Какво ще правим след като ни изхвърлят?"...?
[s]?:-([/s]

ДА ТЕ ОПРАВДАЯ!? - В никакъв случай - РАЗСТРЕЛ!!!(тоталитарен!)
[s]:-P[/s]
Валерия
 

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Lady » Пет Яну 24, 2003 3:50 am

Дейността на клуба не носи достатъчно пари именно поради липсата на добра организация. Това е и основната цел на регистрацията - с нея по закон ще бъдат назначени хора на определени [b]длъжности[/b] а не на доброволнически начала, както е в момента. Ще има официален управителен съвет, като всеки негов член ще има отговорността да поеме своята част от координирането на дейностите. По мое скромно мнение това е сигурен начин качеството им да се подобри.

За плаващ членски внос по принцип съм твърдо [b]против[/b]! Всяка организация си има [b]устав[/b] и в него е определена точна сума. Понеже спорът беше 3 или 5 лева, моето предложение е 4.

Единствената отстъпка - по-нисък или никакъв членски внос [b]за учениците[/b] (радвам се, че го споменаваш, защото от няколко дена го обмислям). Първо - те нямат собствени доходи и второ - това е един от начините за задържане на по-младите.(Визирам определена групичка младежи, които обикновено не се чустват много на място на сбирките)
Ако зависи от мен, това би трябвало да е и първата грижа на регистрираната организация - да направи нещо по въпроса с фентъзи тинейджърите, които иначе умират от скука (честно казано, разбирам ги!)

Lady
 

Re: За клуба, за членството, за утре и за себе си

Мнениеот Йордан Янков » Пет Яну 24, 2003 4:03 am

Хм, и какво предлагаш да направим по въпроса с фентъзи-тинейджърите? Да им спретнем една батална сцена с мечове и магия?[s]:-P[/s]

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта