Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Книги - само за ценители на класиката

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Сря Окт 20, 2004 5:15 am

Докато издателствата ни продължават да бълват неща, които предизвикват по-скоро недоумение отколкото желание за четене успях само през този месец да си купя (и съм мнооого щастлив от това):
С.Витицкий.
Бессильные мира сего

Станислав Лем
Библиотека XXI века
Сумма Технологии
***В раздел философия
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Сря Окт 20, 2004 4:14 pm

Ot k&de si ja kupi?

Mnogo ot tija neshta gi ima v elektronen vid po ruskite sajtove, no si e drugo
da pomirish chovek hartija. :)

Mezhdu drugoto, po ruskite knizharnici v B&lgarija mogat da se namerijat
mnogo hubavi knigi - kato se pochne ot Lukjanenko i se stigne do Prumov.
Osven tova na povecheto mesta horata projavjavat razbirane, sledjat kak&v
e interes&t na chitatelite, zapishvat si imena na avtori i zaglavija. No vse
oshte ne e v&zmozhnoda se por&chvat knigi. Raqzbira se, po Internet ima
edin kup knozharnici, koito obeshtavat, che go pravjat, no osven amazon
za angloezichni knigi, ne s&m polzval nikoja i nemoga da prepor&chvam.
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Генерала » Чет Окт 21, 2004 1:16 am

Превъзходен вкус![s]:-)[/s] А пък ако не си ги чел, направо ще се пукна от бяла завист, като знам какво те очаква!!!
Генерала
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Чет Окт 21, 2004 5:20 am

Чел съм ги - не знам за съжаление ли да кажа, за щастие ли. С тези електронни библиотели такива неща от задължителната програма трудно остават непрочетени. Но се чудя какво ли изпускам. Като стана дума за вкусове - не се намери някой да направи един портал за фантастика разделен по ЧИТАТЕЛСКИ ВКУСОВЕ. Тези които харесват Лем и Стругацки а заспиват над Хрониките на ... - я погледнете това и това сигурно ще ви хареса. А който мрази Пелевин и се разтапя над мечове и магии да ходи на .....
А то сега информацията е никаква - това че някой хвали дадена книга нищо не значи ако не занаеш какво по принцип харесва и какво не.
Ето например един съвсем читав разказ

който човек едва ли ще открие ако няма кой да го препоръча.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Чет Окт 21, 2004 5:52 am

Като споменах портал за фантастика да взема и да опиша как си представям нещата. Прави се списък от произведения и автори - нещо като "класика във фантастиката". Който иска да става "рецензент" (хора които имат навика да се ровят по електронните библиотеки и могат да препоръчат нови или малко известни автори) се регистрира и дава оценка на произведенията/авторите в списъка които е чел (обща и по няколко критерия). Потребителите на портала от своя страна могат да видят какви оценки е дал всеки "рецензент" и да подберат такъв с максимално близък до техния вкус.
Оттук нататък всеки "рецензент" може да добавя мнения за книги и автори извън списъка "класика във фантастиката".
Много е вероятно ако някой който дава близки до моите оценки за книгите в главния списък горещо препоръчва нещо то наистина да си заслужава да се прочете.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 21, 2004 4:45 pm


Tova, koeto opisvash, mi se vizhda dosta slozhno i neznam koj shte se zaeme da go napravi, no mozhe neshto drugo - "repository" (hranitelnica :) za reviuta na knigi mozhe da se napravi lesnto dori tuk. Kakto ima takova neshto za ostavjane na razkazi, taka mozhe da ima i za reviuta.

Vprochem da te nasocha k&m "mojata" personalna tema za reviuta v cluba za fantastika na dir.bg - v momenta e primerno na 3-4 stranica, kazva se "knigi" i tam prosto razkazvam za kakvoto s&m prochel. Ako oshte 10 dushi pravjat s&shtoto, eto ti gotov "razrez" na fantastikata - ot "mech i magija" do alternativna isotrija.
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Генерала » Пет Окт 22, 2004 12:27 am

Разказът наистина е "читав"! Четох го на целулозен носител в един от годишните сборници "Фантастика", за 2001 или 2002 г. /Сиурно знаеш годишните сборници на бившето издателство "Млада гвардия". Щафетата сега пое "АСТ"/ Даже е преведен на български и чака по-благоприятно разположение на звездите, за да излезе в списание "Тера фантастика".[s]:-)[/s]

Генерала
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Пет Окт 22, 2004 5:01 am

Каква информация ти дава това че някой хвали дадена книга ако не знаеш какви вкусове има? Ако четеш рекламните карета отзад на книгите - за всяка се намира някой, при това известен автор, който да заяви че това е най-най връх класика и т.н. Да, в дира можеш да прегледаш по 200 мнения назад и да добиеш представа кой какви вкусове има но иска страшно много време.

А иначе ги купих от Руската на Прага (Лем) и техническата до пазара Красно Село (Стругацки) мисля че е ул Хубча, но и от двете места взех последните (поне за момента) бройки.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Пет Окт 22, 2004 5:10 am

Да, следя ги. Колкото и някои да твърдят че фантстиката вече издиша по сборниците не личи да е така.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Мартин » Пет Окт 22, 2004 10:46 am

На Витицкий - БМС - го има и в руската книжарница зад Кристал. Или поне го имаше. Хубаво издание - към 17-18 лева цена.

А разказът на Логинов е много приятен за четене. Ще ми се да го прочета и на български. Малко прилича на една идея на Стругацки - от Обременени със зло.
Мартин
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 22, 2004 3:31 pm

Za da ima smis&l edno reviu trjabva da kazva zashto hvali ili opliuva dadena kniga.
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Наско!!! » Вто Окт 26, 2004 12:16 am

Приятелю Книголюб, не знам дали идваш в клиба и кой си, ама ти предлагам направо следното: Да сложим на лицето на нашия сайт нов бутон с надпис примерно "Книгопортал" и да реализираме там твоята идея. Като дадеш личен пример със всичко което предлагаш. Става ли?[s]?:-([/s]
Наско!!!
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 26, 2004 1:39 am

Napravo go napravi - t&kmo imam da razkazvam za dve novoprocheteni knigi. :)
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Вто Окт 26, 2004 3:39 am

Мммм, знам че желязото се кове докато горещо, но може ли да помоля за седмица-две време. Ще прегледам библиотеката си и авторите на www.lib.ru и ще се опитам да съставя списък от автори и произведения (който би бил полезен и на начинаещите любители на фантастиката за първонаяално ориентиране), ще представя моите оценки/вкусове за да видим върши ли подобен списък работа и ще помисля за техническата реализация. После някой трябва до допълни списъка, тъй като аз съм доста назад с материала в някои области.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 26, 2004 4:27 am

Vseki e nazad v njakoj oblasti i napred v drugi, tova da e problema. :)
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Наско!!! » Сря Окт 27, 2004 4:56 am

Има обаче проблем - както небрежно споменаваш lib.ru започвам да си мисля, че не разбираш, колко малко от феновете вече четат на руски език[s]:,-([/s] А това рязко променя списъците с достъпни за четене книги, нали[s]:-I[/s] Как да го решаваме тоя въпрос?
Наско!!!
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Пет Окт 29, 2004 5:13 am

Споменах lib.ru като място където има подробен списък на автори и произведения. Само като справочник. Като се позамислих обаче взе да ми се струва че подробен списък "класика" е полезен най-вече за да се знае кой какво е чел. А иначе оценяването на доста от авторите си е по-скоро загуба на време. Да вземем Азимов например. Почти всички (които четат нормална фантастика, а не само фентъзи) го харесват. Е може би без някои неща. А още дядо Шенън е забелязал че съобщението за настъпило очаквано събитие не носи много информация. Освен това той е ммммммм, да речем непротиворечив автор. Не знам какъв извод да си направя ако разбера че някой не го харесва. Мога да предположа защо някой не обича Толкин или късния Кларк или Зелазни или Стивън Кинг, но за Азимов - не мога. Така че може би трябва да се оценяват най-вече "спорните" автори. Тези които някои обожават, а други не могат да понасят. И които са "спорни" като жанр - ЛеГуин и Пратчет (а и Логинов според мен) не са точно същото фентъзи което е Толкин да речем.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 29, 2004 9:24 am

Chakaj sega, ocenjavaneto ne e dobra ideja. Ocenkite sa subektivni. Spored men e dostat&chno samo da si razkazvame za avtori i knogi, zashtoto sam chovek nemozhe da izchete vsichko. Taka pone njama da propuskame po-interesnit knigi.
valio_98
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот Книголюб » Съб Окт 30, 2004 4:00 am

А как си представяш да си разказваме за книги без да ги оценяваме? "Изляазла е нова книга на Бард, купих си я, прочетох я." ?!? Ако напишеш дали ти е харесала и още повече защо ти е харесала това е вече оценка. А както сам казваш оценките са субективни. Може за някой книгата да е страшно увлекателна, а ти да я намериш за скучна. Защото този някой си пада по киберпънк а ти харесваш фентъзи например. И как можеш да разбереш това? Ами например като погледнеш какви оценки е дал този някой за 50-тина познати на всички автори. Ако вкусовете му са близки до твоите и оценката му за новата книга е висока има голям шанс тя да хареса и на теб. Ако вкусовете ви значително се различават - добре е преди да си я купиш да погледнеш оценката която е дал някой с по-близки до твоите вкусове. А сега положението е като в логическите задачки с двата оракула единият от които винаги казва истината а другият винаги лъже - за почти всяка книга има и положителни и отрицателни (пак цитирам твоите думи - субективни) оценки и няма начин да разбереш на кого да вярваш.
Аз не предлагам да оценяваме новите книги. Само тези 50-тина познати (и различни) автори - нещо като визитна картичка за вкусовете на всеки.
Книголюб
 

Re: Книги - само за ценители на класиката

Мнениеот valio_98 » Съб Окт 30, 2004 6:00 am

Az gledam na pisaneto na reviuta kato na izkazvane na sobstveno mnenie i ne pretendiram za ocenka ot pozicijata na poslenda instancija. Ima razlika, nali?
valio_98
 

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта