Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Лицето на сайта....

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Лицето на сайта....

Мнениеот Ендър » Нед Ное 07, 2004 9:36 pm

Влизам си аз в сайта...
Да започна от там, че не съм го правил бая време, повече от две седмици. Времето кът, работа бол... Както и да е.
Въпросът е какво ме посреща? Една готината рисунка - няма лошо. Обаче текстът над нея ми разби представите за българския език и за компютърната графика...
Ето пълният текст:
[b]Рабира се, смешно да наричам "нова" Катя, която е член на клуба от повече от 15 години, но тя дълго време не идвала сред нас. Отразявам нов етап в творчеството й на професионален живописец - картината е рисувана във "Photoshop" но е изпълнена ръчно, а не чрез рисуващи програми. В новия Фентернет ще видите цялостното й представяне...[/b]
Правописни грешки, неясни изречения, липса на пунктуация...
От друга страна - как се "рисува ръчно във Photoshop, без да се използват рисуващи програми"?
Всичкото това е изтипосано да те посреща, когато отвориш сайта...

Сигурно ще гракнете, че критикувам, без да давам алтернативи, или пък че е лесно да се критикува нещо направено, а е трудно да се направи.
Първо, за пореден път се видя, че сайтът се поддържа от един човек, а не от клуба, и този човек слага там каквото намери за добре.
Това е хубаво. Сайтът поне го има. Като не ми отърва, да го администрирам аз. Беше ми отправено преди време подобно предложение. Проблемът с ангажираността е стар, но май наистина ще се заема с тази задача.
Второ, поне засега нямам претенции към съдържанието на сайта или към съдържанието на заглавната му страница. Създателите на сайта са дали всичко от себеси. Имам претенции обаче това да прави по-отговорно - все пак Наско Славов е грамотен човек, писател, преводач, редактор, критик... Недопустимо е такъв човек да плесне върху лицето на клуба текст като горецитирания. Поне що се отнася до стилистиката и правописа. А когато не разбираш от нещо (като ръчно рисуване във Photoshop без рисуващи програми), по-добре не го пиши. Картината сама за себе си е хубава, но с това обяснение над нея... ми стана антипатична.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Йордан Янков » Нед Ное 07, 2004 10:37 pm

Ендър, пак се изкаваш неподготвен. Навремето ме убеждаваше много разпалено, че този сайт не бил писан на php. А-ха и да повярвам, че не сме го разработвали на php. :) Сега се заяждаш за нещо, което не разбираш - не съм компетентен в правописа и стилистиката (професионален коректор само ще ни бъде от полза, стига някой да му плаща), но определено съм компетентен във Фотошоп и много добре разбирам за какво става дума в израза "картината е рисувана във "Photoshop" но е изпълнена ръчно, а не чрез рисуващи програми".

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Ендър » Нед Ное 07, 2004 10:51 pm

Е, аз се занимавам с прост предпечат вече 12-а година, не съм художник... Не рисувам с рисуващи програми, още по-малко пък ръчно, но познавам Phototshop и продължавама да се чудя как се рисува ръчно в него, без рисуващи програми... и най-вече какво се има предвид... Така че би ли ме светнал? Може пък аз да не съм в час. И ще бъда много радостен, ако някой ме вкара в час с новите технологии...

Апропо, тук не става въпрос за коректор. А за редактор, за какъвто се има Наско. Аки си бе направил труда да прочете написаното от самия него, преди да го постне, сам щеше да се поправи. За това ми е думата.
А иначе толкова дребни текстеча могат да ги изчета аз, а и брат Йоан няма да откаже съдействие [s]:-))[/s]

Ще се цитирам, та да ме разбереш: [b]Имам претенции обаче това да прави по-отговорно[/b]
Каписко?

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Йордан Янков » Пон Ное 08, 2004 12:09 am

Да си чувал за presure sensitive tablet? Интересното в случая е че картините не са рисувани дори с такова нещо ами с обикновена мишка. Да, знам че ти никога няма да го можеш, както и аз няма да го мога дори след като работя с таблет вече 8 години от 16 годишната ми кариера в предпечата и дизайна (ако ще си мерим пишките). Въпрос на умения. Това че ти не ги притежаваш, не значи че са невъзможни.

Колкото до редактирането на съдържанието тук - ами това е клубен сайт без претенциите на професионално издателство. Ей богу, много ще ми е драго да видя тук някакво стилно нескопосано [b]съдържание[/b] сътворено от клубните членове отколкото дребнави стилистични заяждания. За съжаление обаче все така става, че Наско най-вече генерира такова съдържание ...

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

В случая Ендър е прав.

Мнениеот Goa » Пон Ное 08, 2004 2:27 am

Предлагам аз да редактирам текстовете - не подценявайте и моите познания по български език, не съм чак толкова бос. Вече пооправих първите 2 текста в заглавната страница от коректорска гледна точка, мога да ги преправя и от редакторска такава.

Друго е по-неприятно - както сега си говорим с Мишев, отварям да речем разказа на Григор Гачев "Извън картината" и ми излиза един огромен скролер с много тесен текст, който трябва да се превърта като макара надолу. Няма ли лесен начин да се разшири прозорецът за [i][b]текстовете[/b][/i], които се публикуват, и да се странира скролерът? Т.е. линкът да води към отделна страница без странични фреймове, странирана. Нещо такова.

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8291
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Наско!!! » Пон Ное 08, 2004 7:04 am

Ендърчо, ако до сега не бях се насладил достатъчно на твоята злобна тенденциозност, сигурно щях да се засегна. За тези които четат този текст и може да се респесктират от твоята тежка издателска присъда, ще потвърдя, че умишлено пиша с небрежен разговорен език и смятам това за правилно. Колкото до неясните фрази, достатъчно е да те чуе човек в бледите ти словесни напъни в клуба, за да разбере колко струват нападките ти.
Наско!!!
 

Re: В случая Ендър е прав.

Мнениеот Наско!!! » Пон Ное 08, 2004 7:10 am

Гоа, имаш парола и вход в сайта, след всеки текст можеш да влезеш веднага и да го стилизираш. Мислиш ли че ше споря за нещо?
Наско!!!
 

Ендър :-))

Мнениеот Mag » Пон Ное 08, 2004 7:25 am

Сега си спомням на туй момиче (и тя е момиче щото аз се пиша "момче", оти ми се иска да съм "момче") , че видях тия рисунки "он-лайн".
Когато на Дейви й "заех" стола. (Дето си бяхте забравили чантичката). :-))))))))

Тебе какво те притеснява? Компютърното рисуване ли.
А бе Божи мой човече - нали сме в света на [b]компютърните технологии[/b]. Да ги отричаме ли?
Синът ми догодина ще стане архитект. И почти всичките си проекти прави на компютърни програми за дизайн.

Ние тук фантасти ли сме или "лукови глави".

П.П. Може би нещо не те разбрах. Или аз не се добре изказих.

П.П.2 (Макар, че много ОФФ) Видях, че си ми звъннал на ДжиЕс Ема. Но не мога да ти отговоря - оная "машина" нещо се "смацафраца"

Mag
 

Re: В случая Ендър е прав.

Мнениеот kopo » Пон Ное 08, 2004 10:08 am

Питай Иванушка - в Буквите има възможност да си отвориш текстови прозорец, изчистен от всичко (опцията "За печат").

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Розов » Пон Ное 08, 2004 10:17 am

Тук май някой иска да прави буря в чаша вода. Ender ако толкова те дразни надписа на картината и си доброжелателен, напиши същата бележка по-спокойно и без толкова възмущение. А ако искаш всичко бързо да се оправя – защо първо не драсна на поддържащите сайта – те са доста хора, а и повечето неща доброжелателно се обсъждат преди Наско да ги качи.
Ако не бяхме реагирали на една такава, твоя или на някой друг, критична бележка – било за текст или картинка – щеше да си прав да си излееш възмущението от престъплението, че има сгрешен надпис.
А сега прилича повече на заяждане с определена личност, а не на забележка към поддържащите сайта.
А виждаш колко бързо се оправят нещата, когато заслужат това.
Розов
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Valyo » Вто Ное 09, 2004 4:30 pm

I na men mi prozvuicha stranno slovos&chetanieto "bez risuvashta programa", no Atanas pravi takiva raboti i naisitna se okaza, che ima smis&l.
Valyo
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Valyo » Вто Ное 09, 2004 4:33 pm

P.S. Zabravih da te pitam - kakvo stana s B&lgarskite Hugo, deto im izmislljahme ime?
Valyo
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот ffox » Сря Ное 10, 2004 5:08 pm

бе не е съвсем вярно, че има смисъл словосъчетанието "рисуваща програма" (за разлика от израза "рисувана във Фотошоп", който си е наред).

Не твърдя, че няма програми генериращи готови образи (примерно програми подобни на полицейските за сглобяване на лица и тела), но програми, които пускаш и те ти генерират фигура, лице, фон етц. ммм... някакси съм успяла да не се сблъскам с информацията за такива при задоволяване на интересите си от областта на рисуването, дизайна и 3D моделирането. И аз не знам как [s]:-}[/s]

с интерес, ще разгледам примери, ако можете да представите де [s];-)[/s][s]:-P[/s]
ffox
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот ffox » Сря Ное 10, 2004 5:09 pm

true, true
ffox
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Наско!!! » Сря Ное 10, 2004 7:05 pm

Имах предвид два вида програми:
1.Едната (професионална на "Силикон графикс" която върху 3Д модел на човешка глава генерира условни женски или мъжки черти и оттам нататък, дизайнерът чрез анаморфиране придава индивидуалност на лицето. (няма я кракната)
2.Другата - снимка на лице което чрез анаморфиране може да бъде максимално индивидуализирано.
А възхищението ми към работата на Катя си остава - по собствен опит знам, какво е да нарисуваш нещо във Фотошоп взимайки цветове пиксел по пиксел... Плюс това имам представа за предисторията на търсенето на чертите на това женско лице от художничката.
Наско!!!
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот razbirach » Сря Ное 10, 2004 7:38 pm

Наско, 2/3 от художниците, които познавам рисуват по този начин - стана класика вече.
Да не говорим, че вече минаха на Пайнтнер, който позволява прилагането на различни техники.

А това, че на теб ти е било трудно, не е белег за сравнение, доколкото помня ти отскоро работиш с такива програми.

П.С Целия спор е, че израза е безмислен от техническа гледна точка, колкото и да може да се намери някакъв "литературен израз" в него.

П.С.С За последно техниката за рисуване точка, по точка е прилагал Сьора (това така ли се пише на български?), останалите художници имат по различен стил
razbirach
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Наско!!! » Пет Ное 12, 2004 6:39 pm

Господин Разбирач, в този сайт не се пише за шепа разбирачи, а за хора, които като мен ползуват компютъра като средство да изразят вижданията си. Всеки, който има поне малко желание да разбере какво искам да кажа (а не да ми натрие носа че говоря глупости) веднага, интуитивно, на нивото на човешкия език ме е разбрал. А това, че ми е било трудно, нямах предвид работата с програмите, а работата на художника умеещ да изгражда образите (какъвто е Катя, а аз не съм).
Наско!!!
 

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Ендър » Чет Ное 18, 2004 8:48 pm

Няма как, ще трябва да ви одосадя още малко. Защото ExPesho и Наско!!! писнаха, без да се опитат да разберат за какво става дума.

Цитирам Наско!!!:
[b]Ендърчо, ако до сега не бях се насладил достатъчно на твоята злобна тенденциозност, сигурно щях да се засегна. За тези които четат този текст и може да се респесктират от твоята тежка издателска присъда, ще потвърдя, че умишлено пиша с небрежен разговорен език и смятам това за правилно. Колкото до неясните фрази, достатъчно е да те чуе човек в бледите ти словесни напъни в клуба, за да разбере колко струват нападките ти.[/b]

Наско, прочети постинга ми още веднъж. И, много моля, не ми дръж такъв тон. Там ЯСНО е казано, че нямам нищо против съдържанието на сайта. Единствените ми претенции са [b]поне на заглавната страница[/b] текстовете да се четат по-внимателно и да не се пльосват неоправени неща. По дрехите посрещат, нали? Сайтът е клубен, което, поне според мен, не означава, че е ЕДИНСТВЕНО за членове на клуба. Препоръчах сайта на мой приятел и той ми обърна внимание на "посрещащата" статия. Така не се привличат нови хора. Честно казано, моят стил на писане е още по-небрежен и закачлив (вж. статиите за Евроконите 02 и 03), но това не означава, че са допустими елементарни правописни грешки. За което и идеше реч.

[b]Колкото до неясните фрази, достатъчно е да те чуе човек в бледите ти словесни напъни в клуба, за да разбере колко струват нападките ти.[/b]
Това не го разбрах. Никога не съм играл ролята на човек, който просто си чеше езика и говори неразбрано. Също така избягвам да употребявам повече от една чуждица в изречение. Това си е твой специалитет, защо да го копирам? Предпочитам кратките и ясни изказвания. Явно за теб това са "бледи словесни напъни". Да, нямам твоята дарба да говоря дълго и напоително. Но пък от друга страна не ми се е случвало след като кажа нещо да ме питат какво съм искал да кажа.

Нов цитат:
[b]А възхищението ми към работата на Катя си остава - по [i](казва се "от")[/i] собствен опит знам, какво е да нарисуваш нещо във Фотошоп взимайки цветове пиксел по пиксел... Плюс това имам представа за предисторията на търсенето на чертите на това женско лице от художничката.[/b]
Наско!!!, тук мога да дам само два коментара:
1. Photoshop е програма за обработка на изображения. С тази цел е писана, с тази цел се усъвършенства повече от 10 години (да не са и 15). Това, че някой рисува в нея пиксел по пиксел, си остава за негово сметка и аз лично няма за какво да му се възхищавам.
2. Изразът "картината е рисувана във "Photoshop" но е изпълнена ръчно, а не чрез рисуващи програми" съдържа вътрешно противоречие. Ако Photoshop е бил използван като програма за рисуване (пиксел по пиксел), то тази програма Е рисуваща, защото за това се използва (макар и не по предназначение). Ако в нея е вкарана готова рисунка, но значи не е рисувана във Photoshop. Та въпросът е: коя част от твоето изречение не е вярна - че е рисувана във Photoshop (т.е. и използвана рисуваща програма) или че не са използвани рисуващи програми? Изобщо не коментирам техниката на рисуване - с таблет, мишка или тъчскрийн. Това няма значение.

Нов цитат:
[b]Господин Разбирач, в този сайт не се пише за шепа разбирачи, а за хора, които като мен ползуват компютъра като средство да изразят вижданията си. Всеки, който има поне малко желание да разбере какво искам да кажа (а не да ми натрие носа че говоря глупости) веднага, интуитивно, на нивото на човешкия език ме е разбрал. А това, че ми е било трудно, нямах предвид работата с програмите, а работата на художника умеещ да изгражда образите (какъвто е Катя, а аз не съм).[/b]
Да, Наско!!!, този сайт се поддържа за широк кръг хора. Клубните членове са с най-различни интереси и образование, а случайните посетители най-вероятно са още по-разнообразни.
Аз лично "веднага, интуитивно, на нивото на човешкия език" НЕ РАЗБРАХ завързаното изречение, в което хем използваш Photoshop, хем не използваш рисуващи програми, че даже и рисуваш ръчно.

Та да обобщя, защото постингът се проточи: пиши си на небрежния разговорен език и си го считай за правилно (без капчица двусмислие заявявам, че това е по-скоро правилният подход при списването на такъв тип сайт), но на заглавната страница да е малко по-издържано граматически и доста по-разбрано смислово. А във форума - всеки да се вихри както намери за добре. Нали за това е форум?[s]:-))[/s]

ПП. Наско, [b]наистина[/b] държа да те поздравявам всеки път, когато те видя. Ако не ти е приятно, просто кажи. Цялата тази тема не лична нападка. Който да беше сложил статията за Катя в този й вид, щеше да чуе същото. Доколкото ми е известно, в България има два клубни сайта и някак не върви сайтът на най-големия клуб да посреща нови хора така. Нека ни посрещнат по дрехите (в случая - заглавната страница), пък като се позаровят из форумите и другите благинки, да ни изпратят по ума.Редактирано (18-11-04 19:53)
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Лицето на сайта....

Мнениеот Йордан Янков » Пет Ное 19, 2004 2:03 am

Виж сега, прочети темите в този форум. По безмислено и тъпо заяждане от твоя постинг няма да намериш. Това е относно, кое и как посреща посетителите на този сайт (ако има такива). Това че ти не можеш (или не искаш) да разбереш, че Фотошоп изпълнява функциите на четка и платно или на колажен борд чрез които художникът твори колажи или рисува картини (внимаваш ли - художникът рисува, а не четката и платното) си е твой проблем. Сам по себе си Фотошоп не рисува (или рисува само дотолкова доколкото и четката рисува). Във Фотошоп има и някои филтри и инструменти, които [b]помагат[/b] на художникът да обработва изображения. Съществуват обаче и специализирани рисуващи програми, които сами могат да генерират изображение, ако бъдат зададени някакви негови начални абстрактни параметри. При всички положения обаче художник, който може да рисува с четка, ще нарисува и с Фотошоп образ, който е далеч по-жив и убедителен от всички рисуващи програми, да не говорим за "творчеството" на онези, които си мислят че Фотошоп може да рисува без тях и е достатъчно да го наточат от Славейков и да станат с това компютърни артисти.

А начина по който разбираш израза на Наско "пиксел по пиксел" говори достатъчно красноречиво и са способностите ти като редактор. Вече въобще не се учудвам, че видя някакъв проблем в прословутата бележка за рисуването на Катя и започна усърдно да търсиш под вола теле.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Стига бе, хора!

Мнениеот Goa » Пет Ное 19, 2004 4:25 am

Вече не сте забавни! [s]}:-(([/s] Забранявам повече разправии в тази тема! [s]:-P[/s]

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8291
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта