от Генерала » Пон Мар 18, 2013 4:07 pm
от Генерала » Сря Мар 20, 2013 6:41 pm
от Ивайло Иванов » Пет Апр 05, 2013 11:00 pm
от Goa » Съб Апр 06, 2013 1:59 am
от Шаркан » Съб Апр 06, 2013 12:22 pm
от Goa » Съб Апр 06, 2013 7:01 pm
от Шаркан » Нед Апр 07, 2013 2:55 am
от ivanushka » Пон Апр 15, 2013 1:33 am
от Goa » Пон Апр 15, 2013 1:56 pm
ivanushka написа:Неотдавна – не помня кога, не помня къде, нито помня как, ми попадна странна книга - на нея пишеше:
"_ез паник=ономикон"
Взех книгата и прелистих няколко страници и се зачетох:
„ ...Най-мощният компютър във федерацията на 3495 те мега супер свръх гига вселени току що беше решил задачата за „живота вселената и всичко останало” и сега обмисляше да се захване с нещо наистина сериозно, когато случайно един оператор гледайки разсеяно резултатите от Гугъл прочете отговора. Прочете го пак. Въздъхна и неволно попита – а как да направим хората щастливи?
Компютърът веднага отговори:
- Това е толкова просто!
Веднага трябва да отхвърлим предположението, че хората са добри, искат да бъдат доби, могат да бъдат добри и някой ще им позволи да бъдат добри като утопично и наивно.
Тогава задачата се свежда до по-простата задача как да направим истинските хора т.е алчни, егоистични, фалшиви, лицемерни, лоши и т.н. хора щастливи.
Много просто: Трябва да дадем възможност на част от тях да се възползват от нещастието на другите. Достаъчно е даже само да се редват че има и по зле.
- ТРЯБВА ДА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЧАСТ ОТ ТЯХ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕЩАСТИЕТО НА ДРУГИТЕ.
Всъщност е достатъчно само да не им пречим – възможност те сами ще намерят. Ако не намерят ще създадат.
- Нима това е всичко? Попита операторът.
- Е! Има и една малка уловка... Трябва от време на време да си сменят местата...
- ТРЯБВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА СИ СМЕНЯТ МЕСТАТА...
- Все пак хората не са лоши!
- Ако не са лоши тогава ще ги направим лоши. Не са лоши само заради тъпата им свободна воля. Колко му е да направим така че лошите чрез насилие или друг някакъв благообразен метод да отнемат свободната им воля? Това ще направи лошите още по-щастливи.
- А кой ще ги накара да си сменят местата? И как ще стане?
- Няма нужда някой да ги кара – Смяната ще стане от само себе си.
- Но как?
- Има два начина: постепенно и доброволно, или рязко и с насилие. Вторият е по добър.
- Ъ?
- Вторият е по-добър.
След известни размишления и кратко отстраняване на засъхнали секрети от носа си, операторът попита:
- А ако не се получи? Имам в пред вид размяната, ако не се получи?
- Няма страшно! Ако не се получи то нещастниците ще измрат – бавно и полека доброволно, или рязко и с насилие. Измирането може да не е точно решение на задачата „как да направим лошите хора щастливи”, но е стъпка в правилната посока. То намалява размера на задачата като намалява броя на хората, които трябва да се направят щастливи и ни приближава към положението, в което няма да остане нито един лош (вече уточнихме, че няма други освен лоши – понеже да се мисли друго е наивно и утопично) човек. Тогава задачата е решена.
- А ако не измрат?
- Значи са щастливци.
Операторът потъна в дълбок размисъл, толкова дълбок, че за малко да си извади окото. Изстреля зеленото топче някъде в пространството и попита:
- А другите – щастливите – когато останат само те – това няма ли да наруши щастието им тъй като няма да има вече нещастници, от чието нещастие да се възползват и този факт да ги направи отново нещастни?
- Проста работа: Част от тях веднага ще се възползват от нещастието на другите...”
Опитах се да прелистя страницата, тя беше с номер „безкрайност + 263”. В ъгъла на страницата имаше разплескана дарадонка от плъх. Стана ми гнусно и ми се догади... След което рязко в съзнанието ми проблесна номера на страницата: „безкрайност + 263”... Обхване ме неописуем ужас, захвърлих книгата и хукнах на някъде. Смътно си спомням едни безкрайни, тесни, мрачни, клаустрофобични, коридори с лавици от прашни книги от пода до ниския таван... Осъзнах, че се е сбъднал един от най страшните ми кошмари – да се загубя в библиотека... После тичах... Върху мен падаха озъбени кръвожадни книги... Опитваха се да ме погребат жив... Обръщаха се огромни казани пълни с някаква гъста червена течност. Пожарникари тичаха насам натам и бълваха огън от маркучите си вместо вода... Тълпи се люшкаха в транс огрени от слънцето проникнало през пролуки в пухкавите облаци, над които красиво рисуваха следите от реактивни самолети забързани на някъде...
Часовник показваше 12:20, 20-12-2012...
Свобода се сипеше от небето...
После не помня...
от Шаркан » Пон Апр 15, 2013 2:35 pm
от Генерала » Сря Май 01, 2013 1:18 am
от ivanushka » Пет Май 03, 2013 12:33 am
от Кал » Чет Май 09, 2013 9:59 am
от Генерала » Нед Май 12, 2013 5:22 pm
от Goa » Пон Май 13, 2013 8:10 pm
от Шаркан » Пон Май 13, 2013 9:12 pm
от Goa » Пон Май 13, 2013 10:04 pm
от Шаркан » Пон Май 13, 2013 11:16 pm
денят на картелното споразумение на въглищните и стоманолеярните магнати? Да не си им акционер? Роднина? Стипендия ли ти дават?Goa написа:във всеки случай има повече смисъл от "ден на Европа"
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта