Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот vstoykov » Чет Яну 27, 2011 3:51 pm

Усещам го по себе си. Като по-малък, преди да съм докосвал компютър в живота си, обикновено хващах книга и я оставях прочетена няколко часа по-късно. Поглъщах наред и помнех страшно много. Това бе естествено като дишането.

Сега не мога. Постоянно оставям книгата, за да цъкна нещо. Ще ми се да се поразходя. Да си поговоря с някой. Изпускам нишката на сюжета, особено ако е на английски или по-завъртян. И се налага да се връщам. Не помня. Ако не е Книголандия да ми припомня какво впечатление ми е оставила някоя по-незначителна книга (все още помня важните, де), може изобщо да не си спомня името на главния герой например.


Интернет наистина убива книгата

copingkoala каза...

Поне от изследванията, които на мен са ми попадали, излиза, че ровенето в интернет подпомага оптимизирането на селективното внимание.

Както и ти казваш - научаваме се да игнорираме големи количества информация, но не просто да я игнорираме, а бързо да отсяваме и преценяваме какво е релевантно и какво не, за да можем да се концентрираме върху нещата, които ни интересуват/са важни и да не ни разсейват неважните.

Така че лично аз не мисля, че интернет убива книгите и не забелязвам такъв ефект при мен, но пък и аз май съм от интернет-поколението...
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот ogonommo » Чет Яну 27, 2011 6:19 pm

Моето мнение се припокрива с това на втория цитат. Живеем във времето на Ускорението, така че не бива да ни изненадва, че принципът "кратко, точно, ясно" е на мода. Оптимизирано търсене, оптимизиран подбор на информация, оптимизирано учене. А и нещата тепърва започват да се променят.
...
Аватар
ogonommo
 
Мнения: 240
Регистриран на: Нед Май 02, 2010 5:18 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Goa » Чет Яну 27, 2011 7:25 pm

Това не се връзва с все по-голямото търсене на многотомни развлечени саги и безкрайни сериали. Много хора вече не четат разкази, защото им били твърде кратки. Не гледат единични филми, а предпочитат сериали.

Според мен способността на човек да се КОНЦЕНТРИРА все повече намалява и това се вижда и в училища, и в университети, и вкъщи, и при всякакви видове дейности. Хората може да СИ ПРЕДСТАВЯТ, че се концентрират върху нещата, които ги интересуват/са важни (цитирам втория цитат), но всъщност не го правят и дори нямат ПРЕДСТАВА, че не го могат.

А принципът "кратко, точно, ясно" винаги е вършел работа, но само за елементарни познания и за съжаление придържането все по-строго към него постепенно превръща хората в терминали. Искаш кратък, точен и ясен отговор на даден проблем? Готово - ето ти го в едно изречение. То няма как да съдържа същността на проблема. И следващия път, когато проблемът е малко по-различен и няма кой да ти даде кратък, точен и ясен отговор - край, запецваш и дотам. Това се вижда с просто око дори за несложни механични проблеми. Когато студент има да решава уравнението ax2 + bx + c = 0 и изведнъж се окаже, че b = 0, най-често запъва там и не може да продължи. Нелицеприятен факт. Виж, в социалните сфери може и да не е така - ако човек е отрасъл в ускорена социална среда, вероятно може априори да се ориентира бързо в нея. Но това няма връзка с принципа "кратко, точно и ясно" - напротив, за да се стигне до отговорите, за дълго време са обработвани големи масиви от информация.

Накратко може да се каже - човек се ориентира все по-бързо в социалната среда и все по-бавно - извън нея. А добрата литература те поставя извън социалната среда, което не важи за многотомниците, веднъж влязъл от първия том - и може би затова те са предпочитани.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот ogonommo » Чет Яну 27, 2011 8:08 pm

О, начинът на живот определено се променя и човек не може да си позволи да е дълго концентрират върху дадено нещо, защото се налага да работи с повече информация, да се нагажда към повече промени. Но въпросът е дали това уврежда мозъка и ако да - как точно го уврежда?

Търсенето на многотомна литература и сериали е желанието на този тип хора да имат (относително) сигурен и продължителен източник на забавления и удоволствие.

"Кратко, точно и ясно" може да се приложи за много неща; примерът, който си посочил, Goa, е силно избирателен, но не е каквото имах предвид. (Макар че някои научни книги също раздуват обема на текста, вместо да систематизират правилно същественото. Няма търсачки, няма алгоритми за съпоставяне на информация и филтриране и сортиране по характеристики.) Научните знания са едно нещо, но предаването на обща информация в последните години се съкращава по обем, за сметка на количеството пренесена информация. Думи, поставени в правилния контекст могат да пренесат много повече информация от един-два параграфа. Същото важи и за литературата - понякога една точна дума ти спестява няколко изречения описание или действие.

Провалът в системите за образование (особено българската, доколкото може да се нарече система) е причинен заради нежеланието да се опознаят самите процеси на научаване, нежеланието тези изучени процеси да бъдат имплементирани и адаптирани към текущите социални условия, нежеланието да се изгради диференциран подход към учениците, вместо всички да се взимат под общ знаменател.

Малко интересна информация за новите образователни парадигми, от блога на Георги Евтимов.
...
Аватар
ogonommo
 
Мнения: 240
Регистриран на: Нед Май 02, 2010 5:18 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Goa » Чет Яну 27, 2011 10:29 pm

Може би "нежеланието" трябва да се чете като "невъзможността". Именно заради силно променящите се условия. Проблемът е повсеместен, не е само в България.

Предлаганите в този блог алтернативи са със силно ограничено приложение. А светът има на главата си 2 милиарда деца, които трябва да се възпитават, обучават, научават. Без контрол няма как да стане, а това е вече почти непосилна задача.

Въпросът за увреждането на мозъка - според мен - засега остава открит и едва ли може да се даде прост и еднозначен отговор. Първо не знам дали е изяснено какво значи "уврежда". Примерно доказано е, че хероинът го уврежда, защото убива милиони от клетките му - но пък не знам дали не образува нови връзки между останалите, да речем. Но това е вече твърде встрани от темата. Друг аспект на въпроса - ако да речем ползването на ИТ уврежда някой орган, свързан с мозъка (очи примерно) - то всичко е свързано де, но това може ли да доведе косвено до увреждане на мозъка? Все пак всички центрове са там.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Йордан Янков » Чет Яну 27, 2011 11:04 pm

Я малко фантастика по въпроса :problem:

Представете си, че сме в процес на образуване на огромен мозък. От негова гледна точка той ще гледа да вдигне тактовата честота на своите процеси, което означава увеличаване на броя на транзакциите между отделните неврони (Интернет потребители). Начините са два: увеличаване на въпросните потребители и намаляване на дължината на съобщенията между тях. Май в момента става второто. Системата просто толерира по-кратки, но по-често генерирани порции от информация. Как става точно това идея си нямам, но заслужава да се помисли.

Всъщност трябва да се има предвид, че мозъкът е орган за координация на тялото с околната среда. Ако в тази среда започва да играе голяма роля дистанционната връзка с други индивиди (неналични за тялото освен под формата на абстрактни символи), то логично мозъкът би започнал да избира рефлексивни режими на работа на символно ниво, замествайки интровертните режими на работа, при които символната обработка става вътре в самия мозък. С други думи, четенето (и писането) на Война и мир е подходящо, ако си заобиколен от крепостни селяни и трябва да храниш мозъка си с абстракции, а генерирането и възприятието на кратки порции информация е удачно, ако от околната среда от всякъде те заливат абстракции под най-различна форма. Дали това е увреждане на мозъка? Не мисля. Всяко нещо с времето си.

Хубава тема. :)
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Goa » Чет Яну 27, 2011 11:21 pm

Да, нещо такова си представям и аз. Само че това вече се отнася за един общ мозък, в който отделните човешки мозъци са просто - както казах и аз - терминали, докато темата беше какво се случва с тези терминали - увреждат ли се, как, и какво значи това. Наистина, започва да се оформя някаква бегла картина за това до къде може да доведе все по-голямата свързаност на системата от човешки мозъци - и нещата изгледат все по-малко фантастични в тая посока. Ако възприемем обществения мозък със съответното обществено съзнание като орган, координиращ тялото с околната среда, то кое е тогава тялото - просто съвкупността от човешки тела ли? И това предполага, че се очаква да постигнем - всички заедно, като обществен мозък - съгласие с околната среда. Остава да се разбере околната среда само планетата ли ще обхваща, или ще се наложи да я разширим навън.

А иначе май и двата начина действат. Дали обаче няма и трети?
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Йордан Янков » Чет Яну 27, 2011 11:30 pm

Goa написа:то кое е тогава тялото - просто съвкупността от човешки тела ли? И това предполага, че се очаква да постигнем - всички заедно, като обществен мозък - съгласие с околната среда. Остава да се разбере околната среда само планетата ли ще обхваща, или ще се наложи да я разширим навън.


Не са само телата. Прибави цялата техносфера и всички институции. Разбира се, че планетата е само яйцето.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Goa » Чет Яну 27, 2011 11:37 pm

Дано да не се окажеш само идеалист :wink:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 27, 2011 11:38 pm

Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?
самото заглавие е странно... мозъкът, ако не работи, атрофира; ако работи - развива се (и то не само пренесно, като повишаване на интелигентността, величина абстрактна, но и буквално: възникват нови синаптични връзки)
Научните знания са едно нещо, но предаването на обща информация в последните години се съкращава по обем, за сметка на количеството пренесена информация. Думи, поставени в правилния контекст могат да пренесат много повече информация от един-два параграфа. Същото важи и за литературата - понякога една точна дума ти спестява няколко изречения описание или действие.
чудесно казано!
начинът на живот определено се променя
въпросът обаче е: кому е нужен този зорлем трескав начин на живот? Кое ИМЕННО налага забързването на оборотите? Няма ли алтернатива? Без значение (на "първо четене") дали тази алтернатива е позитивна или негативна, прогресивна или регресивна...
Налаганият модел на съществуване не обича да му се задават такива въпроси, той желае да мине за безалтернативен.
Което значи, не не му е чиста работата...
(метафорика, разбира се. Моделът не е нещо одушевено, не е субект, нито обект, а информационна абстракция, описание на съществуващото положение и тенденциите му на развитие. Имам предвид апологетите на "трескавия" модел - теоретици, практици, кукловоди, изпълнители, фанатици, подведени...)

Може би "нежеланието" трябва да се чете като "невъзможността".
май наистина е невъзможност. Натискът е да се вземат бързи решения (като негласно се пробутват готови клишета на такива), а който се опитва да осмисля ситуацията, бива изпреварван от конкуренти (до голяма степен играта на конкуренция е натрапена, значението й е преувеличено; докато взаимопомощта все гледа да се пробутва хем в едни лигави форми, хем по второ-, трето- и N-степенни проблеми; ясно защо - за да се потули от преки атаки основният проблем).
Спокойно може да се каже, че мисленето не се приветства (освен ако не ти е работа, за която ти плащат, за да измисляш нещо съвсем определено поръчано), защото мисленето е свързано с критичност, с творчество, с инициативност вън от стереотипите. С една дума - със свобода.
"Силните" на света не обичат да я има "за всички".
Врътката е, че ако я няма за всички, няма я за никого.
"Силните" само се радват на илюзия за свобода; независимо от големите си възможности, те са роби на същия "трескав" модел. Част от тях са го създали, но вече отдавна не го контролират - той ги контролира.
А и в известен смисъл той е създал създателите си, за да ги пороби.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Шаркан » Чет Яну 27, 2011 11:40 pm

Я малко фантастика по въпроса
Представете си, че сме в процес на образуване на огромен мозък.
а защо първо не си зададем въпроса за какво ни е този проект?
Просто така?
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Goa » Чет Яну 27, 2011 11:49 pm

Не става въпрос за проект, а за системен процес, течащ независимо от нашите желания.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8293
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Шаркан » Пет Яну 28, 2011 12:17 am

дали?
свръхдинамизацията не минава без волева намеса на големи групи хора.
Стопанската парадигма много условно може да бъде наречена "обективна и независеща". Прехвърлянето на ресурси, стоки, услуги натам-насам с единствената мотивация от това да се извлече печалба (пари от въздуха) - това обективен процес ли наричаш?
Истматът никога не е бил последната дума в социалните науки.

това е моето мнение.
за обосновка: http://lib.a-bg.net/2009/05/rudolf-roke ... ultura.htm
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Йордан Янков » Пет Яну 28, 2011 12:50 am

Възниква въпросът работата на мозъка обективен процес ли е или и той е продукт на вездесъщата човека воля на Личността с главно Л. :)
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Преподобният ЦУП » Пет Яну 28, 2011 6:52 pm

exPesho написа:Възниква въпросът работата на мозъка обективен процес ли е или и той е продукт на вездесъщата човека воля на Личността с главно Л. :)


данчо, а все пак това забързване и тая динамика не се ли дължат най -вече и от самата фаза на капитализъма в която се намираме в момента...говоря глобално...не се ли намираме в някаква своеобразна форма еволюирала форма на Часът на Бика-
може би ако имаше тоя капитализъм като противовес и конкурент друг обществено политически строй--например модернизирания соц...идеален случай и с наченки на пред комунистическа фаза
може би нещата ще са по друг начин

айде ти и зури сте по такива модели и размишления...
ще е приятно да ви четем
Преподобният ЦУП
 
Мнения: 287
Регистриран на: Сря Май 26, 2004 12:04 am

Re: Ползването на информационни технологии уврежда ли мозъка ни?

Мнениеот Йордан Янков » Пет Яну 28, 2011 10:10 pm

Преподобният ЦУП написа:може би ако имаше тоя капитализъм като противовес и конкурент друг обществено политически строй--например модернизирания соц...


Тъкмо сегашния капитализъм е адекватната форма на соц-а. Социализмът не е нищо друго освен социалната форма на капитала, която отдавна властва на Запад, а в Русия се появи в изродена държавна форма, която съвсем закономерно рухна, когато свърши това, за което беше родена. Иначе наистина капитализма в неговата социална форма прави най-добре това, което трябва да прави - да свързва в една обща система човечеството и да развива производителните сили, които един ден ще го обезсмислят. Разбира се, това поражда забързване на темповете.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта