Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

-

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: -

Мнениеот Йордан Янков » Сря Апр 24, 2013 11:07 pm

Шаркан написа:
Йордан Янков написа: Като знание си свободен, като действия - не.


Да, точно така - и това е съществен признак за липсата на демокрация у нас. Иначе представителната демокрация е необходимо условие свободната личност да реализира своите цели в общност, която е изправена пред сложни проблеми, които излизат извън компетентността на повечето хора от общността. Разбира се, формите на представителната демокрация трябва също да се развиват за да бъдат адекватни на днешната реалност, както трябва и да се използва пряката демокрация винаги когато има възможност за това.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: -

Мнениеот Goa » Сря Апр 24, 2013 11:51 pm

Всеки човек е зависим от хората около себе си, от обстоятелствата, от ограниченията на околната среда (в четирите й измерения). Поне в момента е така. Тъй че свободната личност си остава фикция, докато тази зависимост изчезне. Парадоксът е, че когато изчезне, вече няма да имаме общество (както и човечество в сегашния му смисъл) и свободата ще е само личен параметър, както например е ЕГН-то. Това обаче не са въпроси, които биха вълнували човечеството, каквото го познаваме, понеже такова няма да има.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8429
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: -

Мнениеот Шаркан » Чет Апр 25, 2013 1:53 am

няма свободна личност при представителен режим.
Има многопланово зависима личност. Че и здраво манипулирана при това от всички банди на "представителите".

а в крайна сметка всичко стъпва върху собствеността. Представителите на "суверена" разполагат с всички ресурси, докато народът е пряко материално зависим от тези ресурси.
Представителният режим успешно баламосва и разединява недоволните на "електорати", блокира всякакви действени форми на прякото самоуправление.
Затворен кръг, който с "усъвършенстване" на тази система не се къса, а се превръща в система затворени кръгове.
Верига демек, окови.

-----------
зависимостта от околните е следствие от тяхното класово разслояване.
Пряката демокрация се гради върху договаряне без посредници в малки общности - по местоживеене, по месторабота, по културни (в общ смисъл) интереси.
Федеративното структуриране на малките общности във функционални асоциации позволява решаването на всички задачи, които представителните (или открито авторитарните, понеже "представителната демокрация" е прикрит авторитаризъм) режими претендират, че решават.
(Роналд Рейгън: "Правителствата не решават проблемите, само наливат пари в тях")

ограниченията от физическите закони може и да имат отношение към "идеално сферичната свобода в абсолютен вакуум", но към социално-икономическата - не. А тъкмо социално-икономическата е НЕОБХОДИМОТО условие едно общество да почне някакво развитие към абсолютните вакуумни цели.

Диляне, виж какво е писал Кропоткин, преди да вадиш изводи, че свободата на личността означава изчезване на обществото...
Изчезва не обществото изобщо, а буржоазното. Защото какво е общество? Ами взаимовръзките между личностите, схемите на взаимодействие. Именно по схемите съдим за характера на обществото (робовладелческо, феодално и т.н.). Солидарното общество дава максимум свобода на всяка личност. Конкурентното и йерархично управляваното напротив - ограничава списъка от възможни избори на индивида; прави го за идеята на конкуренцията ("всеки сам за себе си") и за по-лесното управление (за удобството на управляващото малцинство; при това няма никакво значение дали това малцинство се явява периодично на избори, за да получи "легитимност", или властва чрез терор и корумпиране на част от населението... а то едното не пречи на другото, даже се допълват, просто по-видимите практики оформят "табелката": диктатура, демокрация... мнозинството от граждани и поданици все е в кучи гъз).
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: -

Мнениеот Мартин » Чет Апр 25, 2013 9:56 am

@Данчо

След това обаче, същият автор ни описва същите тези "шкембести чичковци" само че предрешени като политици, съдии, журналисти и т.н. като ги представя тях за системата на статуквото.


Не бих казал, че има противоречие.
Едното е картинка, която ни се бута в очите. Като например едни хора, които бяха ужасно малобройни, но ни се представяха като масов протест и които до един момент протестираха срещу монополите и статуквото, а в следващия - спряха да протестират, изчезнаха и в момента праим избори.
Защо? Някой някъде да се е запитал? Не е. Като че ли за първи път има високи сметки на нещо си. Ами че то ги има всяка година.
Това означава, че зад картината, която ни се бута в очите стои нещо друго. И това, драги ми Данчо, е МОДЕЛ. Модел на мислене и система от взаимосвързани фактори. Та моето дълго и отегчително описание се опитваше да очертае определени елементи от този модел. Тези елементи (поне за мен) достатъчно ясно показват, че не би могло да има истински протести и истинска промяна.

Ти за себе си може да се чувстваш много свободен и да си много наясно какво трябва да се направи, но докато има едни хора (и то не единици, а системно обвързани), дето да решават, че днеска ще има протест, а утре ще има избори и т.н., промяна няма да има.

Ето и конкретен пример от последните три дни (т.е. много след написването и пускането на първоначалния текст):
Агенция Митници (Ало, Ваньо) санкционира и спира дейността на обекти на Лукойл. (Този филм се играеше и преди три години и тогава на Ало, Ваньо му нашокаха канчето). Сега Б.Б. го няма и Ваньо (който е старо и злопаметно ченге) пак подхваща войната срещу Лукойл (и това, ако не е монопол, ама вече за бензина никой не протестира; защо ли?).
Агенция Митници издава заповед и предвижда тя да бъде предварително изпълнена (т.е. още преди да е влязла в сила, т.е. да се прилага, въпреки че може да бъде обжалвана и отменена в съда). Лукойл обжалва в софийския административен съд предварителното изпълнение на заповедта и още същия ден съдът отменя предварителното изпълнение. Това е свръхсветлинна скорост и рекорд за български съд (досега се е случвало няколко пъти и все по такива поводи). За теб, Данчо, а и за мен, съдът никога няма да се размърда така.
Та това, Данчо, не са просто две лайна, които си правят чики-рики. Това е МОДЕЛ (на бизнес и правораздаване в съвременни условия). И би било жалко, ако то не се забелязва.

А за това, че има глас зад кадър, тези дни излезе и един още по-красноречив пример, който дори не ми се обсъжда:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/04/ ... _neudoben/

Повече конкретика от това съм неспособен да дам. А ако на някой му се теоретизира - би май гест! :)
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: -

Мнениеот Йордан Янков » Чет Апр 25, 2013 2:12 pm

Мартине, май никой не може да разбере за какво става дума. Карай да върви ...
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: -

Мнениеот Мартин » Чет Апр 25, 2013 6:29 pm

Жалко.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: -

Мнениеот Мартин » Съб Апр 27, 2013 9:39 am

а с оглед на последните циркове и фойерверки, фърлени вчера, бих добавил само: ма мноо мразя да съм прав! :problem:
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Предишна

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron
Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта