Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Бай Ганьо прави избори

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Бай Ганьо прави избори

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Окт 27, 2015 12:47 am

Слава на Бога - свестих се и дойдох в съзнание!
Най-сетне разбрах защо Агоп Мелконян ненавиждаше разговори за политика. Просто онова, което нашите полици наричат с гръмкото име "демокрация" всъщност е най-гадното и цинично манипулиране, съчетано с най-наглата и безочлива подмяна на ценности и воля. Не, че и преди не го знаех - но този път го изпитах на гърба си. По трудния начин.
Та, подред: какво му трябваше на Ганьо от Банкя - трябваше му народът да каже, че ще подкрепи електронното гласуване. Не машинното гласуване - а именно електронното.
Защо му беше електронното гласуване - за да може спокойно вече да зачеркне от света гласоподавателите и да манипулира вота им както намери за добре. Досега управляващата олигархия от кумова срама си даваше труда да направи някакви предизборни обещания, които поне като фасада показваше, че се опитва да изпълнява. Щото поне теоритично - гласоподавателите можеха да й влияят. С електронното гласуване дори тази теоритична възможност отпада - защото те организират изборите и ще могат със 100-200 хиляди регистрирани електронни подписа на мъртви души, да нагласят резултатите както пожелаят.

Как го направиха. Оставете напоителните речи за грижата към българите в чужбина. Ако наистина поне малко ги беше грижа за тях - нямаше да съсипят държавата и сега нямаше да има чак толкова много избягали от България. И нямаше основната част от тях - хора с най-малко средно образование - да се грижат за посрани дъртаци в Гърция, да мият чинии в Италия, да проституират в Холандия, да събират картофи в Англия, да носят куфари в Испания и т. н. - нямаше, нямаше, нямаше! Плюйте на откровените измислици за "прогрес", "напредък" и "ХХI век": Освен Естония - никоя държава в ЕС не въвела електронно гласуване. И в САЩ няма електронно гласуване. Кой, бе - Естония ли се намери да е по-напред от тях?
Не, не - става дума за отвратителната манипулация в деня на самия референдум.
От 25 (словом - ДВАДЕСЕТ И ПЕТ) години - от 1990 г. неизменно участвам във всички провеждани в България избори - задължително като нещо повече от гласоподавател. Бил съм председател, зам. председател и член на секционна избирателна комисия. Бил съм член на РИК. Бил съм кандидат за народен представител. Бил съм кандидат за районен кмет. Бил съм застъпник. Бил съм и наблюдател - и от страна на партия, и от страна на независим кандидат, а през 1990 г. - и от БСЧИ.
Но за тези 25 години - такава наглост, ей Богу - не съм виждал!

Манипулация първа: секциите.
Номерата на около 1/4 от изборните секции във Варна бяха разменени (в рамките на един район, разбира се - но бяха!) като това се оповести в петък - 23 октомври, при получаване на избирателните списъци. Номерът на моята също бе разменен с друга - и никой не ме бе уведомил за това. Председателят е искал, но от район "Одесос" са пропуснали да му дадат телефонния ми номер. Заради масови закъснения на по 3-4 члена, двадесетина от най-големите изборни секции отвориха по-късно - защото пълномощните им са от преди 23.10.2015 г. и се отнасят само за посочената по номер секция. Което закъснение пък предизвика недоволство сред най-ранобудните гласоподаватели - и вероятно е подтикнало някои от тях да подкрепят електронното гласуване.

Манипулация втора: тонер.
Тонерът в копирната машина в нашата секция свърши още в 9.30 сутринта. В съседните - в някои малко по-рано, в други - малко по-късно. Но свърши. Задължително. Доколкото имахме телефонна връзка с по-далечни секции - установихме, че положението в цяла Варна е същото. А след като накрая успях да се добера до къщи и да погледна в нета - видях, че в почти всеки град, в който кметът е от ГЕРБ, също е така.
Обадихме са да поръчаме нов тонер. И той пристигна - някъде към 15.00 часа. Във вид на демо-касета. Която свърши след стотина страници. И толкоз. Трета касета нямаше. Да не говорим, че далеч не всички СИК във Варна получиха и втора.
С председателя на секцията (който също беше противник на електронното гласуване) още след първата касета тонер се разбрахме да не говорим за това помежду си пред гласоподавателите - защото това като нищо ще накара все още двоумящите си да гласуват по определен начин. Но къде ти... Към 11.00, точно когато се бе събрала голяма опашка пред секцията - нахълтаха наблюдатели и застъпници за кандидатите от ГЕРБ и поискаха данни за броя упражнили правото си на глас до момента, както и имената на председателя, зам. председателя и членовете на СИК, както и кой коя партия или коалиция представлява - в писмен вид, подписани от всички членове и с печат на СИК. Не можем да откажем, но тъй като тонер нямаше - започнахме да им ги пишем на ръка. При което ония вдигнаха скандал: да сме пуснели копира - за по-бързо. Че и други секции ги чакали. Ама как можело така - на ръка и поотделно, на какво приличало това... Отговорихме им, че общината, в която се провеждат изборите, се управлява от кмет от тяхната партия - и нека него държат отговорен. Но смисълът на действията им беше да създадат впечатление пред гласоподавателите колко неудобни, мудни и ненадеждни са провежданите по традиционен начин избори. За щастие - тъкмо сега имат възможност да изберат по-лек и по-удобен начин...

Манипулация трета: Печат.
С печата на секцията се подпечатва всеки подписан протокол, всяка извадка от протокол, както и всяка използвана бюлетина за местните избори - по два пъти: първия път - когато я получи гласоподавателят; и втори път - когато той се върне от тъмната стаичка и отрязъците се снемат, за да я пусне в урната. Та - тампонът на този печат изсъхна някъде по обяд. Д' е*а ма*а му... личният ми адвокатски щемпъл "Вярно с оригинала! адв. Ивайло Иванов" е абсолютно същият - и за 15 години с него съм заверил хиляди и хиляди страници, а тампонът му все още няма никакво намерение да изсъхва! Този обаче изсъхна. В две съседни секции - също. Доставянето на нови тампони отне около час и половина - през които бе невъзможно да се подпечатват бюлетини. Т. е. - беше невъзможно да се гласува. Навън се натрупа опашка и хората се питаха защо не могат да гласуват.

Манипулация четвърта: Поведение.
И докато недоволните се питаха защо не могат да гласуват - наблюдателите и застъпниците от ГЕРБ в коридора пред тях оживено коментираха... електронното гласуване, разбира се - че какво друго! Че колко било удобно, че как се правило, виждаш ли, в "белите страни" (е, надали са споменали, че става дума само за Естония от целия ЕС). Викнахме полицаите, направиха им забележка - но хората вече бяха ги чули.

Манипулация пета: Провокации.
На инструктажа в Община Варна изрично подчертаха, че местните избори са едно, а референдумът - друго. Затова имало и два избирателни списъка: гласоподавателят упражнява правото си на глас първо по единия списък, а после - и по другия. Все пак - той има само една лична карта, пък и е в правото си да реши да не гласува или в местните избори, или в референдума.
Да, да - ама не! По телевизията разправяли нещо съвсем друго - че всички бюлетини трябвало да се дават едновременно. И точно в поредния пик някаква буля се развика - ама какво сме били правили тук, ама какви били тия своеволия, ама каква била тая липса на организация - по телевизията били казали, че не трябвало така, а трябвало онака! Обясняваме й, че тук нямаме телевизор и не знаем кой и какво бил казал по телевизията, а знаем как са ни инструктирали в Община Варна. Онази обаче не мирясва: тя щяла сега да гласува така, че да ни натрие носовете - нямало ли начин да се прекрати тая изборна анархия! И тук вече моя милост й се озъби: "Има начин, разбира се - като дойдат танковете!". В едно поне съм сигурен: мненията в опашката от хора се разделиха - защото няколко души викнаха към нея: "Млъкни, ма, кучко гербаджийска!"
И в съседните секции имаше такива инциденти.
Надвечер, когато нямаше много гласоподаватели, се свързах по телефона с познати от четири секции от други райони - и в четирите е имало поне един като горната, дето да се развика какво "били казали по телевизията" и триумфално оповестил, че ще гласува по начин, с който щял "да ни научи".
Не знам какво е положението в цялата страна, нито в цяла Варна. Но във всички секции, за които се заинтересувах - имаше такива провокации. Т. е. 100% от проверените от мен.

Манипулация шеста: Протоколи.
Още сутринта, когато тонерът свърши - председателят на нашата СИК каза, че има два кашона бланки. Т. е. - ще попълним протоколите на ръка: "сякаш организаторите били знаели, че ще свърши тонерът - и се били сетили...".
Но когато разбрахме, че тонер няма в цяла Варна + всички дивотии по-горе - окончателно ни се изясни: знаели са, разбира се! Нещо повече - организирали са го.
А самите бланки за протоколи бяха съставени така, че да пишеш на ръка колкото се може повече. Дори откровени глупости. Като например "брой недействителни бюлетини, подадени за н-ската партия или коалиция за избора на Общински съвет", "брой недействителни бюлетини, подадени за н-ския кандидат за кмет на Община Варна" или "брой недействителни бюлетини, подадени за н-ския кандидат за районен кмет на Район Одесос".
Схванахте ли нонсенса?
Ако не - да го подчертая: "брой недействителни бюлетини, подадени за н-ската партия или коалиция за избора на Общински съвет"
Не съществува такова животно, като бюлетина, която да е хем недействителна, хем обаче да е "подадена за...".
Недействителната бюлетина е просто недействителна бюлетина - и с това въпросът е изчерпан. Тя не може да бъде подадена за някого - защото гласът от нея не се отчита в изборните резултати.
На пръв поглед - нищо и никакво: просто трябва да напишеш с думи "нула" и да изпишеш с число "0" в съответните графи.
Да видим обаче на втори поглед: това словом "нула" и цифром "0" трябва да го напишеш 40 пъти в протокола за избор на Общински съвет. А също така - още 10 пъти в протокола за избор на кмет на Община Варна. И още 10 пъти - в протокола за избор на районен кмет на Район Одесос.
Т. е. - в един комплект протоколи от местните избори трябва 60 пъти да напишеш "нула - 0".
РИК трябва да получи такива протоколи.
Всеки член на СИК също трябва да има пълен комплект протоколи.
Всеки наблюдател и застъпник в секцията - също.
Нашата СИК написа 43 такива комплекта. Трима души писаха на ръка - и написаха цифром и словом това напълно излишно "нула - 0" точно 2580 пъти.
Затворихме секцията в 01.30 през нощта. Имаше хора, на които им беше прилошало от напрежение. И в нашата секция, и в съседните. Някои бяха изпаднали и в истерия. И сред членовете на СИК, и сред наблюдателите. Пожелах на всички военен преврат и си тръгнах
Върнах се в къщи в 02.30. Уморен, ядосан и с докрай опънати нерви, погледнах в Интернет как е положението с изборите в страната, легнах си - и следващите 16 часа ми се губят.
......
А в ранния следобед на изборния ден една доста възрастна женица ме беше попитала: "Къде се гласува за електронното гласуване?"
Усмихнах се и казах, че не е задължително да се гласува "за електронното гласуване", а който иска - има право да гласува и "против електронното гласуване".
На което тя ми отговори: "Ама аз искам синът в Аржентина да може да гласува."
Погледнах я сериозно и я попитах: "Не е ли по-добре да стане така, че той да поиска да се върне?"
А тя... тя се разплака. Господи, разплака се...
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта