Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:11 am

Организатри: FandomBG (http://fandombg.org/)

Привет!
Обръщаме се към вас от името на инициативата "Фантастичният фендъм – перспективи", за да ви поканим официално на двудневен фантастичен фестивал, в чиито рамки организираме обща среща с цел да начертаем заедно едно по-продуктивно бъдеще за фантастиката и фендъма в България.

- Цел на срещата -
През последните месеци във фантастичната общност се проведоха задълбочени дискусии на тема развитието на фантастиката у нас. Те ни вдъхновиха да организираме по-мащабен форум, който да положи началото на нова традиция на съвместна работа. На тези форуми предлагаме да се обсъждат възможностите и перспективите за развитие, както и настоящи и бъдещи общи проекти в рамките на фендъма. На първата среща ще се дискутира възможен механизъм за взаимодействие между общностите, правилата на неговото функциониране, начините на представителство на различните общности и фенове вътре в него. В края ѝ ще се проведе гласуване за приемане или отхвърляне на различните предложени варианти.

- Място и формат -
Срещата ще се проведе в рамките на фестивала "Дни на фантастичното" (29 и 30 октомври, в литературен клуб "Перото" в НДК). Фестивалът ще включва разнообразна програма за проявленията на фантастиката в различни медиуми и аспекти и ще започне в 12:30 в събота. Началото на срещата за перспективите пред фантастичния фендъм е от 16:00 часа в събота и ще бъде във формат на структуриран дебат с модератор, Иван Крумов, дългогодишен издател и фен. Главна цел на срещата е да се осигури представителство на всички основни гледни точки и да се потърси обща позиция. Подробна програма на целия фестивал очаквайте на сайта: http://fandombg.org/

- Участие -
За да бъде успешна дискусията за взаимодействието между фантастичните общности, каним всички тях (в това число клубове и инициативи, електронни и хартиени издания за фантастика, фестивали, конкурси, издатели и всички останали фенове) да се свържат с нас, ако желаят да представят своята позиция по темата. Моля да ни я изпратите предварително в писмен вид на info@fandombg.org до 20.10.2016. Всяка гледна точка ще бъде публикувана по желание в списанията "ShadowDance" и "Сборище на трубадури" в седмиците преди фестивала. Приветстваме с благодарност всяко желание за популяризаторско участие от страна и на други фантастични медии.

С поглед към бъдещето, заедно.

Организатори на "Фантастичният фендъм – перспективи" и "Дни на фантастичното":
Александър Попов (списание ShadowDance)
Валентин Д. Иванов (фен)
Георги Пенчев (списание ShadowDance)
Кристиана Тошева (Фентъзи ЛАРП Център)
Стефан Караманов (През 9 земи)
Юрий Илков - Генерала (клуб Аркадий и Борис Стругацки)

* * *

Отварям тази тема специано за дискусии по фестивала.
Последна промяна valio_98 на Пон Окт 10, 2016 5:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

моят личен поглед върху състоянието на Българскат фантастика

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:18 am

За начало на дискусията ето го моят личен поглед върху нещата, копиран от предната тема:

Позицията ми се определя от наблюдението, че съвременната Българската фантастика е „малка“ - горните числа (това беше написано в дискусия, в която стана дума, че типичните тиражи са 50-250 екземпляра) са обективна мярка на отпечатъка, който оставяме в литературното пространство, и не ми дават повод за гордост. (

От тук според мен произтичат две следствия:

(1) у нас не може да има професионални писатели и издатели (само) на фантастика; професионални в смисъл да изхранват с това себе си и семействата си, не в смисъл на професионализъм;следователно ние не можем да бъдем комерсиален проект. Според мене поне частичната самоиздръжка с писане е много важна, защото дава на авторите свобода (от други проекти, необходими за изхранване) и време (за писане и редактиране).

(2) малкият мащаб означава, че финансовите и политическите интереси са безпредметни – има по-добри начини за правене на пари (напр. Олимпиадите, както ти самият посочи; но аз говоря за Олимпийския дух, моля те мисли за Кубертен и за времето преди бизнесът да открие, че на Олимпиадите може да се правят пари) и средства за пропаганда, който могат да достигнат до много повече хора.

С други думи, смятам, че съвременното състояние на фантастиката у нас позволява тя да е хоби, (с което аз лично се занимавам с огромно удоволствие); наградите са за престиж (Евроконовете, Небюлите и Хугата също не идват заедно с чекове, те са награди за престиж; финансирането на книжни проекти се държи от „мейнстрийма“, макар че аз май се сещам за един случай на НФ, финансирана от Българско министерство, но не съм сигурен дори и за това).

Виждам две стратегии за подобряване на ситуацията:

(1) да се престорим на „нормална“ литература (не че и там не е същата тиня, както се видя от поста на Мартин). Преди десетина години казах това на Ники Теллалов и той тактично ме попита дали мисля, че това е достойно. Разбирам го, но границите между жанровете са толкова размити, че жанровите класификации губят смисъл и ако искаме да достигнем до повече читатели, трябва и ние самите да се променим поне малко. Плюс на тази стратегия е, че разшири читателската база на НФ до читателската база на „мейнстрийма“, минус е че самата читателска база на „мейнстрийма“ не е голяма и също не позволява много писатели да „професионалствуват“. Примери за представители на тази стратегия: Величка Настрадинова („Приключеията на Дядо Пиперко“ - фентъзи с антропоморфни животни), Светослав Нахум („Раптус“ - криптоистория, но това е бедно определение, романът му е повече от това).

(2) да се опитаме да спечелим репутация и хонорари (!) извън страната, по-специално на англоезичния пазар, който в момента е най-голям (моята прогноза е, че следващият най-голям ще е китайският; млади автори, учете китайски). Това е трудно заради превода и и защото американците/англичаните/австралийските/т.н. са самодостатъчни – т.е. имат си достатъчно собствени интересни автори. Нашите работи трябва да са вече преведени или написани направо на английски. Плюс – пазарът с два-три порядъка (!) по-голям от нашия; минус – много е трудно и за сега нито един наш авторне е достигнал примерно нивото на Ли Ксицин или Хари Рованиеми. Примери (непълни и по полу-хронологичен ред: Христо Пощаков (книги в Испания, разкази на много места), Янчо Чолаков (разкази в Щатите), Нина Ненова (самоиздаден роман в Амазон), Светослав Нахум („Раптус“ има хартиено издание в Щатите, Хараламби Марков (разказ в Тор и в антология на Апекс); което показва, че двете стратегии могат да се комбинират). Тук ще добавя и моя милост (есето ми за Зора Загорска в антологията за Типтри, което пък показва, че има пространство и за публицистика). Усилията на „Човешката библиотека“ (и на мен като участник в нея) са насочени именно в тази посока и смея да твърдя, че от време на време се получава.

* * *

До срещата има има още време, надявам се да успеем да убедим поне частично '… "автори, фенове, читатели" в чистотата на помислите и светлината в сърцата...' В най лошия случай, който е недоволен, ще може да стане и да си излезе. И после да организира алтернативно събитие или просто да пише злобни постове в Интернет. Въобще, да живее свободата! :)

За трите задачи: „Адекватно представяне на България на Еврокон, Организиране на награди на "фендъма" за българска фантастика (по примера на Еврокон), и обединяване на българския фендъм“. Моите аргументи за обединяването им са:
- от противното: ако един автор/ка или една творба е избран от феновете за най-добър/най-добра, защо друг/а ще ни представя на Еврокона? Според мен единствените изключение могат да бъдат случаите, когато правилата на Еврокона не позволяват на „нашите“ победители в категориите да се номинират за Еврокон по някаква причина, например защото са печелили преди.
- първите две е по-удобно да се правят заедно (знам от личен опит колко време трябваше за провеждането на НФН)
- за третата цел донякъде съм съгласен – помиряването е независимо от награди и номинации, но освен това то е необходимо да се разберем как да администрираме номинациите, така че да бъдат признати от колкото се може повече фенове. Подчертавам – тази цел не предвижда създаване на командна структура – никой на никого не иска (а ида иска – не може) да казва какво да пише, с кого да се издава и с кого да си пие бирата; така както WSFS, BSFS или Еврокон не правят тези неща.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот bogdanov » Пет Окт 07, 2016 6:55 pm

През пролетта на 2003-та, мисля че април, на Старозагорските бани се проведе среща с подобна цел, организирана долу-горе от същите хора. Там за два дена се изговориха много неща, но единствения реален резултат от срещата ходи на училище и е познат като Копо младши.
Ще дойда на срещата, защото ми е много интересно да чуя някаква нова идея. За съжаление новите фендъм групички нямат някаква работещата и различна от досегашните стратегии.
А основния проблем на БГ фантастиката (фантастика, фентъзи, хорър и квото влиза в жанра) е че те не са конкуренция на съществуващия мейнстрийм. Сиреч, ние нямаме фантастична книга (а някога имаше), която да има сериозна литературна стойност и да е конкуренция на останалата българска литература. За пробив навън - Запад, Изток и къде ли не е рано да се мечтае...
П.С. Нямаме и маркетингов гений. Целият маркетинг е от типа - Тези са некадърници, ония измамници, а за третите не ми говори...
Та ще ми е безкрайно интересно, още повече че за 13 години същността на книгоиздаването силно се измени.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:31 pm

Посмали, Манго.

Свръх-задачата на предстоящата среща е да се разберем за адмнистрирането на наградите и на определянето на номинациите за Евроконите. Така виждам нещата аз. И даже това ми изглежда трудно изпълнимо.

А самият кон има за цел участниците да прекарат добре.

Пробив навън е Алек Попов, при това използвайки и двете стратегии, които изредих.bogdanov написа:През пролетта на 2003-та...
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот bogdanov » Съб Окт 08, 2016 8:39 am

valio_98 написа:Посмали, Манго.

Свръх-задачата на предстоящата среща е да се разберем за адмнистрирането на наградите и на определянето на номинациите за Евроконите. Така виждам нещата аз. И даже това ми изглежда трудно изпълнимо.

А самият кон има за цел участниците да прекарат добре.

Пробив навън е Алек Попов, при това използвайки и двете стратегии, които изредих.bogdanov написа:През пролетта на 2003-та...

Няма шансове по много причини, най-вече че самите Евроконски награди не ти дават нищо като престиж. Но съм обещал да слушам и да не се меся. Но като цяло - организаторите са фигури от един по-предишен фендъм...
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот Mandor » Съб Окт 08, 2016 3:53 pm

След личен разговор с един от организаторите и неуспешен опит да накарам двама от останалите да споделят вижданията си, в мен започват да се оформят следните съмнения: Или организаторите нямат представа какво искат от тази среща, или по някакви причини не желаят да го споделят в прав текст. Започвам да подозирам, че истината е по средата – четиримата основни организатори не пишат нищо конкретно, а двамата, поставени „за тежест“ всъщност не са наясно какво точно ще се прави, просто (цитирам) „не харесват текущото положение на нещата“ и искат „нещата да се оправят“.
Причината за тези мои съмнения са непрекъснато променящите се цели на срещата, оповестявани от различните организатори – първо беше „настоящи и бъдещи общи проекти“, „възможен механизъм за взаимодействие между общностите“, „начините на представителство на различните общности“ и прочее общи приказки, които бяха толкова зле формулирани, че масово бяха разбрани погрешно (включително и от мен). В последствие тези цели мутираха до „адекватно представяне на България на Еврокон“, „организиране на награди на „фендъма" за българска фантастика“ (вътрешните кавички са много уместни!) и „обединяване на българския фендъм“. Очакваме още версии.
При тази липса на конкретика в мен се заформя впечатлението, че основната тема всъщност ще е „дайте да видим как да правим НФН, та да няма недоволни“, а останалите точки са обикновена демагогия с цел подобряване на имиджа от типа на „вижте ни колко сме добрички и миролюбиви“, за да може несъгласните автоматично да бъдат класифицирани като „отборът на лошите“. Което само по себе си не спомага за намаляване на напрежението, но това е друга тема.
Бъркам ли някъде?
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 09, 2016 9:05 am

Mandor написа:... Бъркам ли някъде?


Не бих казал, че бъркаш, по-скоро философиите ни са различни. Подозирам, че ти очакваш да се строим по височина и да рецитираме в един глас правилника на вътрешния ред на предстоящата среща. :) Не. Всеки си има глава на раменете и собствено мнение и целите на срещата се изясняват и уточняват в хода на дискусията, в която участваш и ти, ако не си забелязал. :) Така че ти, Екселенц, Богданов, Иван, Явор с неговата награда и който още се включи, носи отговорност за това, което ще стане или няма да стане. Според мен наличието на различни мнения е най-хубавото на цялата дискусия. А най-лошото е, че липсват нови идеи. Ще е лошо, ако Богданов е прав и фендъмът няма нищо да предложи не само на „мейнстриймския“ читател, ами и на себе си.

Мнението, „няма смисъл или не е нужно нищо да се прави“ (ако съм разбрал правилно Боданов точно това е написал) също е приемливо или валидно или меродавно, която дума си избереш (аз обаче не мисля, че е правилно и съм написал вижданията си по-нагоре) – ако никой не предложи нещо на срещата, нещата ще си останат каквито са. Но после ще те глождят въпроси като какво щеше да стане, ако се бях намесил и защо аджеба не се намесих, нали?

Дискусията се развива толкова по нашенски, че чак ми става смешно. Седнал някой и направил нещо. После идват критиките: „ма то не е зелено“, „и няма пембени точки“. Ако искаш да е зелено, вземи го боядисай или сложи до това първото нещо, какъвто и цвят да е, едно друго нещо, зелено с пембени точки, хората ще решат кое им харесва повече.
Последна промяна valio_98 на Нед Окт 09, 2016 9:24 am, променена общо 1 път
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 09, 2016 9:17 am

bogdanov написа:Няма шансове по много причини, най-вече че самите Евроконски награди не ти дават нищо като престиж. Но съм обещал да слушам и да не се меся. Но като цяло - организаторите са фигури от един по-предишен фендъм...


Да бе миришем на пръст направо. Да живее Нова Европа, опс, исках да кажа Новите Фенове и Новия Фендъм! :)
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот bogdanov » Нед Окт 09, 2016 10:08 am

valio_98 написа:
bogdanov написа:Няма шансове по много причини, най-вече че самите Евроконски награди не ти дават нищо като престиж. Но съм обещал да слушам и да не се меся. Но като цяло - организаторите са фигури от един по-предишен фендъм...


Да бе миришем на пръст направо. Да живее Нова Европа, опс, исках да кажа Новите Фенове и Новия Фендъм! :)

Вальо, хайде това да го говорим на живо, защото сега е прекалено емоционално. Идеята най-общо е, че тези фигури са се опитвали да правят същото това нещо през годините и не са успели. Имаше точно такава среща малко преди Еврокона в едно заведение до НДК...
Ще дойда и ще участвам, не само ще гледам сеир, защото имам опит в това, което се опитвате да направите.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот Mandor » Нед Окт 09, 2016 11:14 am

valio_98 написа:Подозирам, че ти очакваш да се строим по височина и да рецитираме в един глас правилника на вътрешния ред на предстоящата среща. :)
Не проумявам какво в написаното от мен те е навело на тази мисъл.
По-скоро очаквах да сте наясно за какво ще се говори на предстоящата среща, но (както посочих по-горе) подозирам, че няма голяма яснота по въпроса. Което е притеснително за мен.
Нейсе…
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 09, 2016 4:41 pm

bogdanov написа:
valio_98 написа:
bogdanov написа:Няма шансове по много причини, най-вече че самите Евроконски награди не ти дават нищо като престиж. Но съм обещал да слушам и да не се меся. Но като цяло - организаторите са фигури от един по-предишен фендъм...


Да бе миришем на пръст направо. Да живее Нова Европа, опс, исках да кажа Новите Фенове и Новия Фендъм! :)

Вальо, хайде това да го говорим на живо, защото сега е прекалено емоционално. Идеята най-общо е, че тези фигури са се опитвали да правят същото това нещо през годините и не са успели. Имаше точно такава среща малко преди Еврокона в едно заведение до НДК...
Ще дойда и ще участвам, не само ще гледам сеир, защото имам опит в това, което се опитвате да направите.


Преди да пишеш токлова насерозно, помоли някой по-млад фен да ти обясни за емотиконите.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2017, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 09, 2016 4:50 pm

Mandor написа:
valio_98 написа:Подозирам, че ти очакваш да се строим по височина и да рецитираме в един глас правилника на вътрешния ред на предстоящата среща. :)
Не проумявам какво в написаното от мен те е навело на тази мисъл.
По-скоро очаквах да сте наясно за какво ще се говори на предстоящата среща, но (както посочих по-горе) подозирам, че няма голяма яснота по въпроса. Което е притеснително за мен.
Нейсе…


Ами с такова впечатление останах. Аз гледам на предстоящата среща като на Уики - има сървър и софтуер (дата/час/помещение), а съдържанието идва от общността. Не смятам, че сме „спасители“ на нацията/фендъма, поне аз не се виждам в тази роля. Максимума, който можем да направим е да се опитаме да спрем, ако някои се опитат да се сбият и това не е сигурно, така че моля не налитайте на бой. :)

От друга страна, ние организаторите сме част от фендъма и можем да предлагаме това или онова като всеки друг (както направих аз в тоя форум), но не сме законодатели/парламент/полиция.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 11, 2016 10:44 am

Мнение от Валентин Попов – Вотан:

http://trubadurs.com/2016/10/10/valentin-popov-votan-statement-fendombg-20161010/


valio_98 написа:Организатри: FandomBG (http://fandombg.org/)

Привет!
Обръщаме се към вас от името на инициативата "Фантастичният фендъм – перспективи"
...
Аватар
valio_98
 
Мнения: 703
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Мнениеот Мартин » Чет Окт 13, 2016 11:10 am

По темата и предстоящата среща „Фантастичният фендъм - перспективи”:

Първо едно уточнение:
Това е само лично мнение. Зад него или до него не стоят клубове, организации и други лица. То не обвързва никого по никакъв начин. Но ако някой все пак проявява интерес, моля. Също така е много възможно написаното по-долу да се отклонява от визията на организаторите на срещата по отношение на темите, които следва да се обсъждат в контекста на възможни перспективи за развитие на фантастичните общности (а.к.а. фендъм). В такъв случай – извинявайте за неуместното включване.

Аз подкрепям инициативата за подобна среща, защото смятам, че тя не би могла да влоши настоящата ситуация, която ситуация по никакъв начин не може да се определи като оптимистична. Възможно е всичко да си остане такова, каквото е в момента. Но да стане по-лошо, едва ли. Най-много съществуващите разделения и антипатии да се очертаят по-ясно и контрастно, а това всъщност е по-скоро плюс, отколкото минус.


Ако се провежда подобна среща, препоръчително е в началото да се направи поне някакъв опит да се идентифицират проблемите, на които търсим решение. И без да претендирам за мнение от последна инстанция за мен има два основни проблема, от които поне единият би могъл да намери адекватно решение.

Проблем №1. Кой кой е и за какво се бори?
Първият проблем е обективен и се изразява в следното: Огромна и вероятно преобладаваща част от феновете в същото време попадат и в категорията писатели/издатели. Т.е. най.често се оказва, че срещу нас стоят пишещи/издаващи фенове или фенстващи писатели/издатели (всеки може да си избере коя фраза му е по-симпатична). Това съдържа само по себе си вътрешен конфликт, а когато нещата опрат до отличаване/номиниране/награди и други подобни въпросният конфликт се изостря на ента степен, тъй като представлява и класически конфликт на интереси.

Проблем № 2. Не останаха здрави мивки.
Вторият проблем е субективен (включително и защото отразява само моята лична гледна точка). Огромна част от създаваните бг-фантастични продукти (с цялата условност на понятието, но с идеята, че говорим основно за литература) се разпределят по скалата от некадърно до посредствено. Но тъй като тези определения винаги биха съдържали и някакъв субективизъм, ясно е защо и този проблем е толкова хлъзгав. В същото време въпросните фантастични продукти масово претендират, че са висококачествени (обикновено се твърди, че „къртят мивки”) и това като правило се твърди именно в средата описана по-горе при първия проблем, т.е. среда на „македонстващи евреи”.
За момента аз не виждам адекватно решение на втория проблем и не бих се занимавал с него. За сметка на това първият проблем би могъл да се преодолее относително лесно, което поне отчасти ще тушира и втория проблем.


Написаното по-долу отразява моята гледна точка и не следва да се разбира като даване на акъл на когото и да било, особено на такива, които си мислят, че знаят всичко.

Предложение № 1:
Важно е да се направи ясно и съвсем просто разграничение. В края на краищата фендъмът се състои от фенове. Феновете потребяват фантастика, феновете „отразяват” (вкл. оценяват) фантастичните продукти на писатели и издатели, а последните работят/създават за феновете. Следователно, каквито и да било решения, гласувания, номинации и т.н. следва да се правят от фенове. Що се отнася до пишещите фенове и фенстващите писатели – те би следвало сами да определят своето място/позиция. Т.е. трябва да има ясна и изчистена връзка фен – писател, с минимална, но отчетлива дистанция и отлика между едното и другото.
В такова предложение със сигурност има и елемент на несправедливост. Неизбежно ще се чуят възмутени гласове, които ще попитат: „От къде на къде пък ще ми казват, че аз не съм фен?”. Но според мен това е простимо и минимално ограничение на човешките права. Подобно „опростяване” ще изчисти в значителна степен картината, тъй като ще позволи да се очертае ясно кой от каква позиция взаимодейства с фендъма. Логиката е елементарна: феновете отразяват и оценяват работата на писатели/издатели. До толкова ролите трябва да са разделени. Извън въпросната схема всеки пишещ/издаващ е свободен да фенства, колкото си иска.
Може ли да се предложи и друго? Вероятно да. Но все пак се опитайте да си представите тази схема и ще видите, че много от разхвърляните камъни ще се търкулнат на местата си.

Предложение № 2:
Организацията на награди и събития, свързани с фантастиката, би следвало да се осъществява от фенове (организации на фенове) и/или екипи, отразяващи фантастичното у нас. И в двата случая е препоръчително в максимална степен тези „организатори” да не включват в състава си писатели/издатели и сходни на тях фигури.
Казано накратко – търсят се хора, които предимно отразяват случващото се във фантастиката, отколкото да генерират собствени (художествени) фантастични продукти.

Предложение № 3:
Видно от всичко написано до тук, а също и от анонса на организаторите – най-много нерви се хабят около така наречените фантастични награди и номинации за Еврокон. В тази връзка и с оглед на всичко казано по-горе биха могли да се обсъдят поне следните възможности (отново да подчертая – това са възможности, а не налагане на готово решение):

1. Наградите да се разделят на две.
1.1. Да има награди, наречени просто „Номинации за Еврокон”. Те да се провеждат максимално опростено според правилата на Еврокон (доколкото има такива) и в тях да се допусне съвсем отворено масово гласуване (т.е. всеки, който иска - гласува). Да, вероятно тогава ще се прояви „синдромът на хилядата лели” (както беше споменато наскоро в един друг разговор), аз поне очаквам да се прояви, но какво от това. Просто на Еврокон ще бъде излъчена номинация с хиляда лели. Което може би не е толкова лошо.

Ако на някой му се занимава (на мен поне ми се струва, че на този етап е трудно осъществимо) – масовото гласуване може да се регулира в някаква степен. Например като се въведе закупуване на право за гласуване срещу 10/20 лева. Това е достатъчно просто и едва ли би обидило интелекта на който и да било фен. Възможно е също така (тук откровено си фантазирам) с правото за гласуване и срещу въпросната сума да се закупува и ваучер за фантастична книга. От подобно начинание биха спечелили всички, тъй като ще се стимулира и четенето и купуването на фантастични книги.

1.2. Да има награди, които да нямат никакво отношение към Еврокон и да бъдат само български. Наградите да се определят и дават от хора/екипи, отразяващи фантастиката у нас. Спокойно би могло да се започне и само с две-три категории, просто за да се види, дали и как би работило подобно начинание. Колкото повече структури съумеят да се обединят в подобна инициатива, толкова по-добре. Но престижът и качеството на наградите ще зависи основно от начина, по който се случва всичко.

В края на краищата – защо наградите са важни? Защото това са събития, които могат да доведат до натрупване на критична маса и следователно могат да направят фантастиката видима. Т.е. тя да може да стъпи на общия литературен пазар. Ако феновете застанат зад добри и качествени книги – това може да привлече нови читатели и то не само за тези книги. В обратния случай пък ще се случи обратното - фантастиката ще остане само за тясна употреба. И в двата случая – решават феновете.

2. Каквито и награди да се измислят, моля, не ги наричайте национални. Злополучните НФН буквално бяха смазани от това име, особено на фона на ниското участие от страна на гласуващите. Нека тежестта дойде не от името, а от съдържанието.

3. Каквито и гласувания да има – нека те да бъдат явни. Това е въпрос, по който едва ли някога ще се постигне съгласие, но колкото по-видими и прозрачни са процесите, толкова повече доверие ще има в тях (лично мнение).

Предложение № 4:
Фантастичните общности трябва да имат поне едно общо събитие, на което да пият бира. Бирата е важна за сближаване на общностите.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Мнениеот Sephiroth » Чет Окт 13, 2016 5:22 pm

Всичко това е много хубаво, Мартине, но щом е твое лично мнение и подкрепяш инициативата, защо не се появиш на фестивала лично и не изнесеш вижданията си там? Не ти се заяждам, не го възприемай така, просто питам :wink: .
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Фестивал „Дни на фантастичното", 29-30.10.2016, клуб Перото

Мнениеот bogdanov » Пет Окт 14, 2016 11:28 am

Мартине, чел си "Охлюв по стръмното", предполагам. Там има един много хубав диалог на Перец - "Трябва да намеря хора...".
Та, основното което липсва на фендъма са организатори. Поне от 15 години насам, хората, които се хващат на направят нещо, са малко и все едни и същи - мога да ги изброя на пръстите си. Повечето от тях са организатори и на сегашната среща. Странно, по стечение на обстоятелствата, а и не само - всички са Писатели И Издатели (включително любимия ти Макрия Ненов). Добре де, Гоа е само член на редколегия, макар че пише добре.
Няма други... другите цакат карти на Таласъмията и пият бира тук таме.
Като цяло идеята ти звучи добре, само дето си мислиш че фантастичния фендъм не са около 200 души, ами няколко хиляди...
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта