Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

За сайта на клуба и още нещо

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

За сайта на клуба и още нещо

Мнениеот Йордан Янков » Пон Яну 27, 2003 10:21 am

Ще отговоря тук задочно на Ендър от форума в дир-а, защото продължавам да смятам, че при наличието на сайт и форум на клуб Иван Ефремов, меко казано е странно да се дискутират вътрешните за клуба дела в други форуми. Но на въпроса:

Eндъp (говорител)
Публикувано 27.01.03 11:34 :
".....
[i]9А. И с това съм съгласен, макар че пак не докрай. Един ентусиаст навил един можещ човек и направили сайт. В него има виждането на ентусиаста (Славов) за това какъв е бил, какъв е и какъв ТОЙ АМИЯТ ИСКА да бъде клуба. Някой питал ли е клубарите дали са съгласни? И защо в този сайт историята на клуба свършва през 2000 година? Защото същият този ентусиаст се чувства изолиран след това??? [/i]
...."


Има някои неточности. Преди година аз бях този, който нави Славов да се направи сайт като конкретно си предложих услугите по концепцията и дизайна, а след това навих и един можещ човек (брат на стар клубен член), който материализира проекта в неговата функционална част. Вярно е, че структурата на съдържанието до голяма степен е на Славов, но ако неговото виждане за това какъв е бил, какъв е и какъв иска да бъде клуба, не съвпадаше с моето, надали щеше да се реализира самият сайт. Все пак аз също съм член на клуба, при това от 1976 г. и мога да имам преценка за изминалите години и за визиите и ролята на Славов през тези години. Още повече, че самото съдържание беше дискутирано с други от старите членове на клуба, между които и Генерала (все още председател). От друга страна, ако бяхме питали "клубарите" надали щяхме да дочакаме някакъв отговор или може би още щяхме да превъртаме на празни обороти абстрактни идеи за това какъв да бъде сайта. Нещо като тежкия дебат за членския внос, само че в още по-тежка форма. Така че не върви цялото мероприятие да се изкарва Славова самодейност, която по стечение на обстоятелствата има нещо общо с клуба. Зад него стоят определени клубни членове, така както винаги е било в този клуб - зад всяка негова изява и зад всяка негова сбирка винаги са стояли конкретни хора, които са желаели и са поемали отговорността нещо да се случи, а не са чакали някой да ги организира за целта. Клубът Иван Ефремов е създаден тъкмо от желанието и действията на конкретни хора, а не просто от клубари, които ходят на сбирки.

Относно това, защо историята на клуба спира до 2000 г.: няколко пъти повторих, че съдържанието непрекъснато ще се допълва и обогатява, по простата причина, че ако се опитахме да дадем пълна и изчерпателна информация за всичко и за всички, нямаше да сме онлайн може би още една година. Конкретно историята от 1990 до 2000 е взета директно от брой на Тера Фантастика и съответно свършва дотам. Тя наистина се различава по форма и обем от тази до 1989, но би било добре тя да бъде допълнена и разширена от хората, които сега посещават клуба (ще имат възможност да го направят, ако в близко време се приеме едно мое предложение, което подготвям), защото наистина те са част от тази история, особено в частта след 2000г. Всъщност ако се вярва на Лейди, след тази година е имало само колоквиуми в Стара Загора. За какво тогава да се вълнуваме за тези "изпуснати" за клуба години?

И най-накрая, смятам че Генерала ще отговори най-добре, но за всички останали случаи, които той причислява като дейност на клуба, а Ендър смята за частни дейности извън него, бих изказал следната хипотеза: може би все пак Генерала си дава сметка каква роля е изиграл клуба в личностната реализация на всеки един от нас и затова предполага, че Александър Карапанчев, Светослав Николов, Любчо Николов, и много други също мислят като него: ако не беше Клуб Иван Ефремов пак щеше да има такива хора, но те щяха да бъдат други. И това, което щяха да вършат, щеше да бъде друго. Вярно е, че техните изяви не са резултат от усилията на членската маса, която посещава клуба днес, но клубът далеч не е само членска маса. Той е начин на мислене, той е история, които всеки от нас носи навсякъде със себе си, независимо какво прави и как се реализира в частния си живот. Може би и хората, дошли през последните години, ще го разберат. Дай боже, че ми става неудобно като гледам как са се самоизолирали от Наско.Редактирано (27-01-03 16:45)
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: За сайта, за клуба и още нещо

Мнениеот kopo » Пон Яну 27, 2003 11:17 am

Айде, почна се!
Цитата ти от мнението на Лейди не само е изваден от цялостния контекст на изкаването и, а е и неточен. [s]:-I[/s]

Повече ме интригува обръщението към "хората, дошли през последните години", които трябва да разберат това-онова.
Аз със сигурност дойдох през последните години (началото на 2001г.) и определено се [b]самоизолирах[/b] от Атанас П. Славов, не само защото имам доста различно светоусещане от него. Просто единствения път, когато седнахме да си говорим ( прибирахме се в едно и също купе от Булгакон'01 в Сансдански), разговора ни продължи по-малко от 10 мин. След това бях обявен за "продукт на съвременната американска фантастика" и комуникацията беше едностранно прекратена. А след като на едно последваща дискусия монолога на г-н Славов започна с увода: "А сега младите да ме слушат внимателно, защото това няма къде да го чуят!", някак си съвсем загубих желание за контакт.

Все пак се радвам, че и ти си на моето мнение, че който иска да направи [b]нещо действащо[/b] в клуба, трябва да действа заедно с малка група сходномислещи и после да поставя останалите "клубари, които ходят на сбирки" пред свършен факт. [s]:-}[/s]Редактирано (27-01-03 17:22)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: За сайта, за клуба и още нещо

Мнениеот Йордан Янков » Пон Яну 27, 2003 11:37 am

Цитата ми (не точно цитат ама това няма голямо значение) от мнението на Лейди е напълно точен, иначе според мен и Генерала нямаше да отговаря по такъв начин. Ако тя е искала да каже нещо друго, но не е била разбрана, може би все пак трябва първо да огледа собственото си мнение.

Колкото до хората дошили през последните години, техен проблем е дали искат да разбират нещо или дали ще се опитват да чуят някои неща, които в интерес на истината в по-голямата си част надали ще чуят другаде. Но според мен ще бъде грешка ако си представят, че Клуб Иван Ефремов се изчерва с приятно прекарване на вечерта в сряда. За да станеш част от нещо трябва да положиш услия да го разбереш, а след това и да дадеш нещо от себе си да го промениш. А емпиричен факт е, че Атанас Славов е сериозна част от този клуб и опитите за самоизолация от него, говорят за липса на желание за разбиране смисъла на самия клуб.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: За сайта, за клуба и още нещо

Мнениеот kopo » Пон Яну 27, 2003 11:40 am

Ясно ми е, че не съм грокнал както какво точно ще да е "Иван Ефремов". [s]:,-([/s]
Ще се старая като идвам уморен в сряда вечер да вниквам по-сериозно в ролята на вселенския разум в човешката душевност. [s]:-I[/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: За сайта на клуба и още нещо

Мнениеот Ендър » Пон Яну 27, 2003 1:28 pm

Подробностите са хубаво нещо. Но дали са важни? Факт - 90 % от хората, които ДНЕС РЕДОВНО посещават клуб "Иван Ефремов", научиха за сайта след пускането му. В което няма нищо лошо - решили едни хора, направили го. (Следват бурни и продължителни аплодисменти, спрени след 15 мин. от бдителни милиционери)[s]:-)[/s]
Относно съдържанието - сайтът явно е правен толкова време от неми хора. Както се казва - питай и ще ти бъде отговорено. Наско искаше статия за Чехия - получи я. Деян искаше статия за киберпънка - получи я. После поиска статия за Гибсън - пак я получи. Толкова ли нямаше кой през тази една година да напише няколко реда за "следсоциалистическата" история на този клуб, та се наложи да се взима наготово стар материал? Представете си следното: зарибяваме някого, той влиза в сайта и... започва да го чете като некролог. Просто към днешна дата няма клуб, така излиза. Е, има списък на сбирки и теми, но... [b]"зад всяка негова изява и зад всяка негова сбирка винаги са стояли конкретни хора, които са желаели и са поемали отговорността нещо да се случи, а не са чакали някой да ги организира за целта. Клубът Иван Ефремов е създаден тъкмо от желанието и действията на конкретни хора, а не просто от клубари, които ходят на сбирки"[/b]. Край на цитата. Противоречието е видно. След като хората поемат отговорности, а не само ходят на сбирки, да бяха публикували и адекватна отговорна информация, а не само списък със сбирки. Който твърди, че постването на 1-2 страници текст отнема време и място, да ми се обади - лично ще му ги постна за около 30 секунди.
Ритането не е срещу сайта - моля да ме разбирате погрешно. Въпросът наистина е ПРИНЦИПЕН - щом за сайта в този му вид трябва една година, колко ще се наложи да чакаме, за да се напълни с НАИСТИНА актуална информация? Или да се публикува ЦЯЛАТА история на клуба?
Друг приципен въпрос - защо дейността на всеки, появил се няколко пъти в клуба, се счита за актив на самият клуб? Какво означава "клубен преводач", "клубен писател"? Така нареченият фендъм се е превърнал в една затворена общост, почти като масоните. "Това е наше момче (момиче)" и "Той (тя) израстна в клуба" са изхвърляния. Клубът може да е повлиял в някаква насока, вярно. Но в коя? Кой може да твърди, че "клубните автори" не биха били още по-добри, ако са се развивали извън клуба? Човек не отива в клуб като този, ако няма определен начин на мислене. [b]"Вярно е, че техните изяви не са резултат от усилията на членската маса, която посещава клуба днес, но клубът далеч не е само членска маса. Той е начин на мислене, той е история, които всеки от нас носи навсякъде със себе си, независимо какво прави и как се реализира в частния си живот. Може би и хората, дошли през последните години, ще го разберат." [/b] От това твърдение излиза, че аз нямаше да съм аз, ако не съм посещавал клуба. Да, ама аз го посещавам редовно от 2000 година. И определено клубът няма общо с изграждането ми като личност. Което не ми пречи да ми пука дали клуба ще продължи да съществува. Защото е ценно място за сбирки на интелигентни хора със сходни интереси. И колкото повече хора се присъединят, толкова по-добре. Ако целта на клуба е членовете му "да са си самодостатъчни" (цитирам Генерала), няма смисъл да говорим изобщо. Ако целта е да се привличат и нови хора за идеята, пътят е грешен. Който продължава да живее в социализма може да разсъждава така. Реалностите са се променили. И ние ТРЯБВА да се променяме с тях. Дори и Ватиканът вече ползва интернет - и те са осъзнали, че 21 век дойде. А при нас явно колективният дух не е преодолян - кой каквото направи, все Клубът го е направил.
Може би не съм разбран правилно - хубаво е всеки да прави каквото може за общата идея и да не се афишира, но правилно ли е това да се отчита като дейност на клуба? Все едно аз да кажа в един момент, че Теллалов е мое откритие, след като му преподвързах книгата.
Та така. Зная, че боли, ако някой обиди нещо, в която си хвърлил време и усилия. Но има и нещо друго, което (би трябвало да) е принципо - когато правиш нещо от името на повече хора, сондирай повече мнения. Иначе проектът си е твой или на някаква малка група хора. Да си кажа честно, дори името на сайта ме издразни - това сайт на един клуб, а името му е fantastika-bg.com. Според мен това име означава "българска фантастика". Вярно, че софийският клуб е най-големият, но защо се идентифицира с целия БГ фендъм? ivanefremov.com заето ли беше? Или ivan_efremov.com, или ivanefremov-bg.com... Вече няма значение. Стана въпрос за наистина принципни неща. Без сръдни, без обиди, в името на нещото, което ни обединява. ПРОСТО ВСЕКИ ДА СИ ЗНАЕ МЯСТОТО.

[b]"Дай боже, че ми става неудобно като гледам как са се самоизолирали от Наско."[/b]
Точно обратното е. Наско се е самоизолирал. И докато не го осъзнае, положението няма да се промени. Как гледа масата на неговите словоизлияния запитвал ли се е? Защо оплю страницата със съдържанието на "Вирт" и изгуби куп време да обяснява на хората колко велики идеи е заложил в този сборник, вместо да каже едно искрено "Благодаря!" на човека, осигурил парите? После се сърди, че останал неразбран. Ако иска да е разбран се налага да се съобразява с публиката, пред която говори. Ако кажа на някого в селото на майка ми Local Area Network ще ме гледа като полезно изкопаемо, но ако му кажа "то е като да гледаш нелегално кабелната на още един телевизор, но става въпрос за връзка между компютри" определено ще ме разбере.

Относно цитатът от Лейди:
Лесно е кажеш, че не е права, но се опитай да го докажеш с факти. Не случайно се опитах да оборя част от твърденията Генерала. Поне ще се види, че "Ефремов" е свършил и нещо наистина реално - панорама в Одеон, изложба за Жул Верн. За останалите точки мнението ми продължва да същото - проекти на определени личности, които "минават" за клубни.

Хайде и нещо за десерт:
Ако някой прочете само извадката на ExPesho от моята публикация в dir-а ще остане с впечатлението, че съм гаден неблагодарник, който не оценява великите дела на другите. Държанието на ощипаните девици не подхожда на интелигентни мъже. Много моля да не се вадят цитати извън контекста на общата картина, която определено е по-различна, ако се прочете не само отговор 9А, а и всички преди него.Редактирано (27-01-03 19:37)
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: За сайта на клуба и още нещо

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 27, 2003 3:38 pm

Трудно ми е да взема отношение по въпроса, защото той почна да става твърде личностен.
Поддържам приятелски отношения с хора, които помежду си понякога трудно се понасят, няма да ги изброявам.

Разискването клубът ли е направил нещо, или клубарите по собствена инициатива (и независимо от самия клуб) е малко грешно поставен. Всъщност дълбоко погрешно поставен, защото във притиворечащите си мнения на ЕксПешо и Ендър се съдържа съизмерима доза истина. Но не се явявам тук в ролята на рефер, затова само ще кажа, по-точно ще задам въпрос във свой стил (представете си, че не го казвам саркастично или подигравателно, а с възможно най-добродушната си усмивка; да, има ирония, но аз като че ли винаги така говоря):
чия е заслугата за стихотворението "Понякога ще идвам във съня ти" на Вапцаров? На самия Вапцаров? На България? На офицерското стрелбище, което като близко и неотваритмо бъдеще е накарало поета да напише едно от най-прекрасните си неща?
Надявам се, че осъзнавате, колко е абсурден въпросът ми. Полъх от същия абсурдизъм усещам в тази тема.
Да, клубът е мястото, което ни оказва влияние.
Да, сайта, книгите, изложбите, фензина и всичко друго го правят конкретните хора.
Имам и реплики в тоя дух, започващи с "не, ...", обаче - майната им.
Впрочем, Ендър спомена нещо като познато име в един свой пример, но веднага ще го наклеветя, че в известна степен скромничи. Защото ми издава книгите. А с него се запознах в клуба. Е да, може би щяхме да се сбутаме на улицата, пък той да се плесне по челото и да рече: Абе, пич! Искаш ли да дойдеш да бачкаш при мен и аз ще ти издавам романите, а?
Напълно възможна ситуация. Обаче не се наемам да изчислявам вероятностите такова събитие да се случи без съществуването на клуба.
Така че, хайде да не се чудим почвата ли (дощя ми се да напиша "гюбрето" за подсилване на ефекта, ама знам ли дали някой буквалист няма да ми се обиди: ти клуба за лайна ли го смяташ бе?!) е в основа на аромата на розата или все пак е нейна заслуга.
Става ли?

Някой в дира, мисля че беше г-н Кръг, спомена, че в крайна сметка в клуба ще има един активен кръг (хихик, каламбур), който ще "развива дейност" (а навярно по-скоро кръгове) и една периферия, която и да зажужи като кошер, ще преглътне фактите, особено когато са за добро (този сайт например). Ами тъй си е и тъй ще бъде. Добре ще е бъдещият председател (или по-вероятно съпредседатели) да се оглежда зорко към хората наоколо, така че в един момент да закове пръст като червеноармеец от плакат и да каже безапелационно: Ти си доброволецът за еди-кое си! Разбира се, нещо в рамките на възможното и според уменията и дарбите на посочената жертва. Едва ли не като лична услуга, която да иде на ползу клубу. Ено чак тогава ще има БЕЗСПОРНИ КЛУБНИ активи, макар че някакво влияние в соловите изяви има и клуба.

И накрая:
В клуба съм от 2001, лятото. Може да не ми е необходим като СССР, който беше ни слънцето и въздуха, но ако един ден се разпадне, ще ми липсва. Затова бих желал да не стават такива инфекции като вътрешно клубни войни и разлютени спорове върху теми, които според мен не изискват толкова разход на енергия, колкото се хвърля във тях.
Важното сега е да намерим заведение, което да е удобно според определени критерии, да обясним на собствениците, че ни е сме им златния шанс да лъжат данъчните по-убедително, да сключим договор, за да не ни изритат когато им скимне...
Другото важно е да се задейства процедурата по регистриране. Дали това ще направи сегашният председател, или (по-добре) нека остане задължение на онзи/онези, които ще го сменят (а важното е, че председателствата ще се застъпят, за да стане по-плавно цялата операция, не да ни раздруса като трабант по павета), няма съществено значение. Важното е да стане възможно най-скоро.
Та всъщност първото възможно нещо е да се излъчат хората, които мислят че ще могат да се справят, а клубарите да им делегират мнението си. По какъв начин трябва да стане гласуването - може и трябва да се обсъди.
Но по-преди трябва да сме решили нещата с членския внос и прословутите карти, с които най-нескромно се гордея, защото върху тях се учех да боравя с фотошопа.

И тъй (абе още преди два-три абзаца щях да свършвам, да му се не види!), за да се върна към това, че Картаген трябва да улети у лево, те го конспектът за домашно мислене:

1. Решаване, че членски внос ТРЯБВА ДА ИМА.
1.а. твърд или "плаващ" (моля без сексуални асоциации, за да не се получат грешни предпочитания);
1.б. кач пара, барато?
1.в. следствие: членските карти, върху които няма да пише: "дизайн Н.Т.", ама това ще го преживея някак си... /въздъх/

2. търсене под дърво и камък, както "фашистите" не са дирили и шумкари, както ЧК е търсело контри и т.н. - ПОМЕЩЕНИЕ с колкото се може повече шукаритетки, а именно:
---- местоположение;
---- подходящ интериор като разположение и квадратура;
---- минимален наем (с упор на 10%, които ще се спечелят от данъците + оборота, който неизбежно ще правим; ако сме по-гяволи, може да спазарим малко по-богоугодни цени за в срядата (която може да бъде и друг ден от седмицата или даже няколко));
---- други шукаритетки като телевизор, видео, място, където да си държим клубната библиотека, дъска за драскане и окачване на агитационни материали по разискваната тема... и добра акустика. Евентуално - слушалки, за да се чува докладчикът от желаещите да го чуят (е, това последното вече беше заяждане, ама змейски зъби без работа не бива да остават, макар че хапенето е ламийски навик);

3. Регистрация. И тук няма хък-мък - стреля се НА МЕСО!
(опичайте си акъла, клубари - за регистрацията ще трябват тугрики, рубли, злоти, сестерции, дублони, талери - щото в натура не приемат)

4. Председател/съпредседатели. Точката трябва да се прецизира посредством отговаряне на следните въпроси:
--- един или повече? колко?
--- кой ще гласува? а трябва ли изобщо да се гласува?
--- как ще се гласува: явно, тайно, с тропане на крака, вдигане на предни лапи, стрелба?

Туй то. Срок за мислене и осъществяване (или барем започване) на точки от едно до четири - до края на февруари. Поне регистрацията да се навие, за да си цъка и да са се появили мераклиите за диктатори.

Шаркан
 

егати постинга...

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 27, 2003 3:39 pm

ще изтрае ли някой да го прочете докрай и да го оцени [s]:-}[/s]

Шаркан
 

Стрелата на Робин

Мнениеот robinofloksli » Пон Яну 27, 2003 5:49 pm

Привет Белым и Красным!
(и на останалата сволоч)

Относно темата на ексПешо - за първи път съм съгласен с него, това е смущаващо, но какво пък - нека мислим широко.
Мисля че имам моралното право да се намеся, тъй като съм именно от хората които носят историята на клуба и начина му на мислене със себе си, независимо къде ходят и какво правят. Аз се появих в този клуб, когато в него нямаше "млади", а на възраст съм все още по млад от повечето му сегашни членове (клубари). Така че, бих могъл да говоря от името и на двете формации. Всъщност, сблъсъкът не е между тях, сблъсъкът е между две разбирания. Но затова после.
Проблема не е в това кой е прав и кой не. Проблема е, че и Ендър е много прав, но и не съвсем.
Знаеш ли, Ендър, всичко това вече се е случвало, при това не веднъж. Тази дискусия, това наболяло желание да се посочи с пръст лицемерието, още по болезненото желание да се направи нещо истинско, защото ни пука и ни засяга, бъдещето на този клуб. Да, случвало се е.
Разбира се, че критикарската дейност на сър Робин от имението Локсли не може да се счита за културно масова дейност нито на Иван Ефремов, нито на Клуба за литературни анализи Нереално, Велико Търново. Това е само и единствено моя инициатива, въпреки че действително има беседи и обсъждания в които тези критикарщини са се родили. Но ще ти разкажа една случка, после ще ти кажа връзката. Беше тъкмо преди 10 години, десет и нещо. Аз отидох в клуб Иван Ефремов по препоръка на един мой колега, спомена ми че ще ми е интересно да отида там. Като отидох, веднага си казах - Боже, що за пенсионерски клуб? Та тук само седят и си говорят, при това за абсолютно неясни неща. Въпреки това, отидох там още веднъж. Сега вече не помня какво съм приказвал първия път и с кого, но като отидох пак там, един човек извади от куфарчето си една книга и ми каза - Това е за теб. Книгата се казваше Пладне 22 век. Каква ирония на съдбата, нали? Аз тогава даже не знаех че на този човек всички му викат Генерала, не знаех кой е Наско Славов и за какво той говори въобще, при това толкова много, знаех само че там е интересно , че там има хора като мен, има... Толкова много и вълшебни неща. Знам че ти не би оспорил това, но връзката е друга. Аз, за разлика от теб нямаше да съм това което съм сега нито като личност, нито като реализация, без онази далечна вечер и стотиците такива след нея. Може би това следва да се зачете като дейност на клуба?
Възможно е всичко това да е било случайност, възможно е това да се е случило само на мен и да не е кой знае какво. Възможно е. Аз всъщност не споря с теб. Само искам да ти изтъкна, че този клуб, още преди десет години, а вероятно и преди това е и е бил сборище на много различни хора. Те имат нещо общо, но са и много различни. Ето вземи теб и мен например. Вземи само това колко различно виждаме нещата, въпреки че имаме много общо (нали?). А щом хората са различни, за организация в идеалния случай не може и дума да става. Това е една много хетерогенна смес. Аз го разбрах това, защото също като теб, апелирах, призовавах, дискутирах... Членски карти, програма и устав, правила, дневен ред. Не, това е нещо твърде фантастично с такъв набор хора, повярвай ми. Дори за клуб по фантастика. Когато си тръгвах от София (1995) за да поема по пътя на живота си ми беше много мъчно, защото виждах, как вялите подобия на "клубна дейност" стават все по вяли и по никакви. Виждах последните дни на този клуб, беше ми адски мъчно и гадно.
Но клубът не загина, напротив - намери своя ренесанс, намери нови членове, намери нови форми на изява. Е, вярно, тук вече спора дали това са "нови" и дали са "форми на изява" е валиден с пълна сила.
Аз всъщност имах да ти кажа само това - не очаквай от недялани камъни да стане зид. Опитвано е вече. Това че отделни камъни се държат като цяла ограда е по скоро хубаво, отколкото лошо. Защото зид няма и не може да се направи. Мисля че в това няма нужда да те убеждавам.
Можеш разбира се да опиташ, това е благородна кауза, в която аз бих те подкрепил всякак, и не само теб, и не само сега или преди или след. Но чесно казано, много се съмнявам в успеха на такова начинание. Дори само защото повечето клубари (от новите най вече) не смеят да си представят дейността на този клуб като нещо повече от сбирки с последващо запиване. Как да се стремят към идеал, който не могат да си представят? Как Юри Илков би накарал масата да участва по активно в това което прави? Колко от хората в клуба дадоха свое предложение за това, каква да е ТФ? КАкво да съдържа? Подкана ли им липсва? НЕ, подкана не им липсва, повярвай ми. На мен не ми липсваше, изразих си мнението, писменно, пратих го до редакцията и смея да твърдя че имам малък принос за съдържанието на последния брой на ТФ. Ако човек иска, начин има, просто хората не искат да участват в правенето на ТФ, тези които искат вече участват.
И няма какво да се питаме - това дело на Макрия Ненов ли е, или на клуб Иван Ефремов, който де-Юре не съществува. Трябва всеки да реши този въпрос за себе си. Ако се чувства член на Иван Ефремов и иска да участва в създаването на ТФ, той ще участва. Ако не знае как, да ми се обади, ще му кажа.
А всеки който има идея и желание да направи нещата по истински, нека ги направи, пожелавам му успех, ще застана до редом до него , въпреки че вече съм губил тази война

Пожелавам на всикчи успех, както винаги
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: егати постинга...

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 27, 2003 6:06 pm

колко е приятно да приказвам с умен събеседник [s]:-}[/s]

не, това не е шизофрения. Това е ИДЕЯ с главно "Я!"

Колко примати и такива с инакъв еволюционен произход сме в клуба? да речем - 50 (защото съм ентузиаст и понякога ДАЖЕ оптимист, но последното никога не ми го казвайте в очите, за да не кихна; нали знаете какво се казва след змейска кихавица? - Пожар!).

Тия 50 души имат поне по двама-трима приятели, върху които могат да реализират манипулаторските си способности. Хайде да приемем, че всеки клубар може да преметне/излъже/баламоса още трима души.
Общо стават двеста. От двеста души по петарка - 1000 кинта. Това е почти половината от разходите за хартия, необходими за тираж 1000 броя на книга с 8-9 лева корична цена. Но 200 души-"връзкари" си я вземат с 30 до 45% отстъпка. Но! този куршум трепе и друг заек (Комата да ми прости неуместното сравнение), а именно - "клубната заслуга".
Такава книга спокойно може да носи на корицата си малка емблемка на клуба, при това и заслужено - не е ли тъй?
И Ендър сит, и ЕксПешо цял... [s];-)[/s]

Не, сериозно - не знам дали едновремешните подписки-абонаменти даваха такъв кяр. Освен това таз дейност е реално участие на клуба като клуб, а не отделни негови членове, при това участие в нещо наистина... ммм, благородно - помощ за излизането на книгите, особено българските. Пък ако в сметката включим уибробците, варналиите (пардон, не помня как им се казваше клуба) и други - ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е КЛУБНА ДЕЙНОСТ, която можем да впишем с подходяща текстура и оцветяване - злато, платина, уран, каквото ни е кеф!
И да не забравяме емблемката/емблемките на корицата на книгата... престиж... слава... густо...

Ъ? Тъпо ли беше?
Шаркан
 

Re: За сайта на клуба и още нещо

Мнениеот Йордан Янков » Вто Яну 28, 2003 3:27 am

Бих подреедил точките от зад напред, не просто за да ти противореча, а защото според мен, както казах вече, дискусиите за размера и вида на членския внос са сметка без кръчмар без да се знаят параметрите (финансови и организационни) на другите въпроси (а и още някои освен тях). Всъщност спорът който се получи рано или късно трябваше да стане, тъй като става въпрос тъкмо за това, което апелирах преди известно време - всеки да си даде сметка какво представлява за него е клуба.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Преподреждането

Мнениеот Шаркан » Вто Яну 28, 2003 3:38 am

тоест:
1) председателството; (до края на февруари)
2) регистрацията; (задействане - в най-близки дни)
3) членския внос; (тутакси щом се очертаят или изпълнят точки 1. и 2.)
*) търсене на ново обиталище (успоредно с всичко, изброено досега; старт - незабавно);

Това ли имаш предвид?
Ако да - съгласен.

Ще ми се да почнат да се появяват заявки за кандидатури.

Шаркан
 

Re: За сайта на клуба и още нещо

Мнениеот Йордан Янков » Вто Яну 28, 2003 4:35 am

Пак някои неточности относно сайта. Сайта беше роден като идея някъде към края на 2001 или началото на 2002. Около февруари-март отидоха два месеца без да се дава много зор графиките и програмиране до ниво алфа версия. След това нещата бяха замразени по една или друга причина, свързани най-вече с мен. Едва в средата на декември, проектът беше размразен, дооправен и започна редакторската работа по съдържанието и изчистването на бъгове. По-голямата част от тези ".... 90%, които ДНЕС РЕДОВНО посещават клуб "Иван Ефремов",... " нямат опит нито в създаването на сайтове, нито в редакторска и организационна работа, нито пък знаят нещо от първа ръка какво е ставало в този клуб преди 2000 г. Ето защо, тъй като не съм привърженик на социалистическите коликтивстични мероприятия, реших че ще е по-добре да разчитам на собствения си врат и на вратовете на още някои хора, отколкото да разчитам на въпросните 90% (илипоне по-голямата част от тях). За мен звучи несериозно представата за правене на сайт като съвкупност от множество копи-пейст операции в рамките на 30 секунди всяка, при това копито да идва от една аморфна маса, само защото редовно посещавала Клуб Иван Ефремов. По-странното обаче е друго. Ендър беше уведомен за съществуването на сайта тъкмо в средата на декември, когато започна работата по съдържанието, от една страна като председател на Фондация Фантастика, от друга страна като автор на постинг за българския фендъм в дир-а, където се говореше тъкмо за правенето на сайт. Предполагаше се че в такъв случай той би могъл да вземе конкретно отношение по проекта за сайт на Клуб Иван Ефремов, най-малкото с мнения и препоръки. За това съм неприятно изненадан, когато месец и половина след като той знае за работата по проекта, почти месец след като сайта стана факт в публичното пространство и на клуба и на дир-а, Ендър изказа становище във форума на клуба за първи път, при това предизвикан от мен по повод на негов постинг в дир-а. Е, всеки си има право на мнение, но когато в това мнение има доста неточности и когато на базата на тези неточности се прави опит за критика на това, което е направено, не мисля че трябва да премълчавам всички тези неща (това последното е по-скоро към Шаркан).

Относно изваждането от контекста на неща, които се съдържали в първоначалния постинг на Ендър в дир-а. Не мисля, че има такова изваждане, но не става дума за това. Става дума, че има две различни визии и разбирания за ролята и функциите на клуба. за Ендър той "е ценно място за сбирки на интелигентни хора със сходни интереси". За мен той е място, където много хора са се формирали като личности и като автори. Първата визия се споделя от хора, които дойдоха напоследък в клуба. Втората визия е на хората, които са създали този клуб и които го поддържаха жив близо четвърт век. Смеят да твърдя, че ако не беше тази тяхна нагласа и отношение към клуба, той вече отдавна щеше да е в небитието като място "сбирки на интелигентни хора". Просто защото интелигентните хора, както и всички хора, минават през някои естествени цикли в своя живот, които съвсем ествено променят приоритети им и разбиранията им за приятно прекарване на времето и за това кои хора са ценни за тях. И ако няма разбиране, че ти се срещаш с тези хора не само за да си прекараш приятно една вечер в седмицата, а защото те са ти необходими за твоето личностно израстване, както и ти си необходимо условие за тяхното такова (извинявам се за лафовете от социалистическото време, ама от време на време са налага да се говорят и такива баналности), то нови хора няма да идват в този клуб, няма да се възпроизвеждат поколенията в него, и в крайна сметка клуба ще затихне, когато момчетата и момичетата пораснат и се пръснат по семейства, служебни задължения и прочее рутинни всекидневия. Клуб Иван Ефремов го има все още тъкмо защото няколко човека никога не са преставали да се чувстват отговорни за бъдещето, което ни очаква, както и отговорни и за формирането на хора, които могат да посрещнат това бъдеще. Това е Клуб Иван Ефремов. Това е историята му, това е дейността му, и тъкмо затова казах че някои хора, с разбирането си за клуба като място за приятни срещи, се самоизолират от Наско, а не Наско се е изолирал от клуба. Последното звучи просто абсурдно.

Този разговор е тежък, но все някога трябва да се проведе. Иначе за какъв членски внос става дума, за какви регистрации, след като членовете имат съвсем различни разбирания за това, на което са членове?

И най-накрая, не знам, може би Ендър не знае, но и книгите на Александър Карапанчев, Светослав Николов, Любчо Николови и на други познати нам автори, първо са били чути в клуба и много от тях са били ошлайфани в дискусии с други клубни членове. Също така, много от преводачите на фантастика, са направили първите си опити за превод подтикнати от други клубни членове и мотивирани от дискусиите в клуба. Колко това е далеч от социалистическия манталитет, могат да го разберат може би само хората, които за първи път са слушали на живо преводите на Толкин или пък са правели илюстрации по същия този превод на Толкин, само защото им е кеф да ПРАВЯТ НЕЩО заедно с други хора от клуба, а не само да си прекарват приятното времето в приказки.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Преподреждането

Мнениеот Йордан Янков » Вто Яну 28, 2003 4:40 am

Горе-долу да, това има предвид. Но административните въпроси, (включае помоещението) не могат да бъдат решени, преди да сме решили какво място искаме да е клуба. И регистарцията, и помещението, и членския внос, са само средства за реализацията на нещо същностно, а не цели сами по себе си. Средставата трябва да се съобразят с целите, а не да се превръщат в самоцел. само тогава можем да направим фокуса хем да се формализираме, хем да си останем неформална организация.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Стрелата на Робин

Мнениеот Генерала » Вто Яну 28, 2003 6:20 am

Ех, приятели! Чета, чета и "брызнули камни как слезы из раненых скал"! Демек, пускам сълза, казано прозаично.[s]:,-([/s]
Искам да благодаря на всички, които участват в дискусията. Нямам време да пиша тук, но в сряда ще си кажа "некои съображения". Сега само ще се изрукам "Спете спокойно, деца"! Клубът няма да се затрие! Убеден съм! Мога да се мотивирам много подробно, но ще се задоволя само с един "огледално симетричен" пример.
В небезизвестната книга на Боконон на първа страница се задаваше въпроса "Може ли човечеството да оцелее, като се има предвид хилядолетната му история"? След няколкостотин бели листа, на последната страница се мъдреше отговорът - "Не"!
Та на въпроса "Може ли клубът да се затрие, като се има предвид 30 годишната му история?" отговорът е също не!
Генерала
 

Генерале,

Мнениеот Шаркан » Вто Яну 28, 2003 10:10 am

искрено се надявам, че не съм те разплакал аз.


колокото до целите (разбира се, че регистрации и тем подобни са СРЕДСТВА) на клуба - ами като минимум да продължи да съществува като място, в което се събират хора с повече или по-малко сходни възгледи, както каза ЕксПешо - които се интересуват не само от личното си и близко бъдеще, но и от онова, което не ни е дадено да видим приживе.
Останалите цели... ами като гледам каква навалица от мнения е и колко много хора се включват в дискусията...
Следователно въпросът какъв трябва да е клубът, май е риторичен - какъвто го направят по-активните, а останалите просто ще го приемат и толкоз. Иначе биха се обадили със становища и аз очаквах, че ще ми изтекат очите от четене на философско-мирогледни изповеди.
Ама - ръц.

А, да - какво става по въпроса с "подписката" за още неизлезли книги?
С кандидатурите за председатели?
С информация кой разбира от право, за да ни подскаже какво се ииска за регистрация?

Шаркан
 

Регистрация

Мнениеот Bogdanov » Сря Яну 29, 2003 4:45 am

Вчера ми излезе регистрацията на Буквите - минах целия процес и имам всички документи готови - трябва само желание
Такси
25 лв - регистрационна такса
Свидетелство за съдимост - около 2-4 лв
след регистрацията
60 лв Булстат
20 лв данъчен номер
5-30 лв печат
30-40 ле документация
200 лв стигат за всичко

Bogdanov
 

Re: Регистрация

Мнениеот Pivo » Чет Яну 30, 2003 5:21 am

Солидна сумичка.
Още от сега усещам раздорите около нея.
Pivo
 


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта