от Шаркан » Пон Яну 27, 2003 3:38 pm
Трудно ми е да взема отношение по въпроса, защото той почна да става твърде личностен.
Поддържам приятелски отношения с хора, които помежду си понякога трудно се понасят, няма да ги изброявам.
Разискването клубът ли е направил нещо, или клубарите по собствена инициатива (и независимо от самия клуб) е малко грешно поставен. Всъщност дълбоко погрешно поставен, защото във притиворечащите си мнения на ЕксПешо и Ендър се съдържа съизмерима доза истина. Но не се явявам тук в ролята на рефер, затова само ще кажа, по-точно ще задам въпрос във свой стил (представете си, че не го казвам саркастично или подигравателно, а с възможно най-добродушната си усмивка; да, има ирония, но аз като че ли винаги така говоря):
чия е заслугата за стихотворението "Понякога ще идвам във съня ти" на Вапцаров? На самия Вапцаров? На България? На офицерското стрелбище, което като близко и неотваритмо бъдеще е накарало поета да напише едно от най-прекрасните си неща?
Надявам се, че осъзнавате, колко е абсурден въпросът ми. Полъх от същия абсурдизъм усещам в тази тема.
Да, клубът е мястото, което ни оказва влияние.
Да, сайта, книгите, изложбите, фензина и всичко друго го правят конкретните хора.
Имам и реплики в тоя дух, започващи с "не, ...", обаче - майната им.
Впрочем, Ендър спомена нещо като познато име в един свой пример, но веднага ще го наклеветя, че в известна степен скромничи. Защото ми издава книгите. А с него се запознах в клуба. Е да, може би щяхме да се сбутаме на улицата, пък той да се плесне по челото и да рече: Абе, пич! Искаш ли да дойдеш да бачкаш при мен и аз ще ти издавам романите, а?
Напълно възможна ситуация. Обаче не се наемам да изчислявам вероятностите такова събитие да се случи без съществуването на клуба.
Така че, хайде да не се чудим почвата ли (дощя ми се да напиша "гюбрето" за подсилване на ефекта, ама знам ли дали някой буквалист няма да ми се обиди: ти клуба за лайна ли го смяташ бе?!) е в основа на аромата на розата или все пак е нейна заслуга.
Става ли?
Някой в дира, мисля че беше г-н Кръг, спомена, че в крайна сметка в клуба ще има един активен кръг (хихик, каламбур), който ще "развива дейност" (а навярно по-скоро кръгове) и една периферия, която и да зажужи като кошер, ще преглътне фактите, особено когато са за добро (този сайт например). Ами тъй си е и тъй ще бъде. Добре ще е бъдещият председател (или по-вероятно съпредседатели) да се оглежда зорко към хората наоколо, така че в един момент да закове пръст като червеноармеец от плакат и да каже безапелационно: Ти си доброволецът за еди-кое си! Разбира се, нещо в рамките на възможното и според уменията и дарбите на посочената жертва. Едва ли не като лична услуга, която да иде на ползу клубу. Ено чак тогава ще има БЕЗСПОРНИ КЛУБНИ активи, макар че някакво влияние в соловите изяви има и клуба.
И накрая:
В клуба съм от 2001, лятото. Може да не ми е необходим като СССР, който беше ни слънцето и въздуха, но ако един ден се разпадне, ще ми липсва. Затова бих желал да не стават такива инфекции като вътрешно клубни войни и разлютени спорове върху теми, които според мен не изискват толкова разход на енергия, колкото се хвърля във тях.
Важното сега е да намерим заведение, което да е удобно според определени критерии, да обясним на собствениците, че ни е сме им златния шанс да лъжат данъчните по-убедително, да сключим договор, за да не ни изритат когато им скимне...
Другото важно е да се задейства процедурата по регистриране. Дали това ще направи сегашният председател, или (по-добре) нека остане задължение на онзи/онези, които ще го сменят (а важното е, че председателствата ще се застъпят, за да стане по-плавно цялата операция, не да ни раздруса като трабант по павета), няма съществено значение. Важното е да стане възможно най-скоро.
Та всъщност първото възможно нещо е да се излъчат хората, които мислят че ще могат да се справят, а клубарите да им делегират мнението си. По какъв начин трябва да стане гласуването - може и трябва да се обсъди.
Но по-преди трябва да сме решили нещата с членския внос и прословутите карти, с които най-нескромно се гордея, защото върху тях се учех да боравя с фотошопа.
И тъй (абе още преди два-три абзаца щях да свършвам, да му се не види!), за да се върна към това, че Картаген трябва да улети у лево, те го конспектът за домашно мислене:
1. Решаване, че членски внос ТРЯБВА ДА ИМА.
1.а. твърд или "плаващ" (моля без сексуални асоциации, за да не се получат грешни предпочитания);
1.б. кач пара, барато?
1.в. следствие: членските карти, върху които няма да пише: "дизайн Н.Т.", ама това ще го преживея някак си... /въздъх/
2. търсене под дърво и камък, както "фашистите" не са дирили и шумкари, както ЧК е търсело контри и т.н. - ПОМЕЩЕНИЕ с колкото се може повече шукаритетки, а именно:
---- местоположение;
---- подходящ интериор като разположение и квадратура;
---- минимален наем (с упор на 10%, които ще се спечелят от данъците + оборота, който неизбежно ще правим; ако сме по-гяволи, може да спазарим малко по-богоугодни цени за в срядата (която може да бъде и друг ден от седмицата или даже няколко));
---- други шукаритетки като телевизор, видео, място, където да си държим клубната библиотека, дъска за драскане и окачване на агитационни материали по разискваната тема... и добра акустика. Евентуално - слушалки, за да се чува докладчикът от желаещите да го чуят (е, това последното вече беше заяждане, ама змейски зъби без работа не бива да остават, макар че хапенето е ламийски навик);
3. Регистрация. И тук няма хък-мък - стреля се НА МЕСО!
(опичайте си акъла, клубари - за регистрацията ще трябват тугрики, рубли, злоти, сестерции, дублони, талери - щото в натура не приемат)
4. Председател/съпредседатели. Точката трябва да се прецизира посредством отговаряне на следните въпроси:
--- един или повече? колко?
--- кой ще гласува? а трябва ли изобщо да се гласува?
--- как ще се гласува: явно, тайно, с тропане на крака, вдигане на предни лапи, стрелба?
Туй то. Срок за мислене и осъществяване (или барем започване) на точки от едно до четири - до края на февруари. Поне регистрацията да се навие, за да си цъка и да са се появили мераклиите за диктатори.