Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Goa » Пон Мар 07, 2005 2:54 pm

[b]Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят[/b]

[i]Самите буккросъри са измислили множество допълнителни форми да споделят прочетеното помежду си, разказва Оля Стоянова във в. Дневник[/i]

07.03.2005

"Представяте ли си, че по света има хиляди хора, които са в състояние да вземат една книга от личната си библиотека и просто ей така да я оставят на публично място - в кафене, парк, градски транспорт, железопътна гара - само и само за да я намери някой друг и да я прочете", разказва Милена Златарова.

Тя е музикантка, свири първа виола в Софийската филхармония, има семейство, майка е на две деца и определено е пристрастена към книгите и към добрата литература.

От близо две години е запалена по едно странно литературно движение, наречено "Буккросинг".

"Попаднах на сайта Bookcrossing.com преди известно време и идеята веднага ме грабна. Bookcrossing (в превод - "място, където се пресичат пътищата на книгите"), е един гигантски световен онлайн клуб на книгата. В него хората непрекъснато обсъждат, разменят, търсят, изпращат, оставят книги. Сайтът изпълнява ролята на координационен център, където може да се проследи движението на тези книги", разказва Милена.

Според нея в това литературно движение се включват хора, които толкова много обичат книгите, че са готови да се разделят с тях, за да ги споделят с други, също така запалени читатели.

Основната идея на движението прилича на забавна игра, но всъщност целта е книгите да стигат до колкото може повече хора, да се подкрепят грамотността и любовта към четенето.

"У нас запалените по тази игра също не са малко, но в сравнение с Италия, Великобритания и САЩ все още сме доста назад. Там се организират обществени акции в полза на буккросинга и всеки знае за какво става въпрос", казва тя.

Иначе на сайта има регистрирани над стотина българи, които са заявили пристрастията си към буккросинга, но според Милена Златарова повечето от тях не са особено активни.

Тя самата признава, че си пише повече с чужденци, получава и изпраща книги на английски език.

"При регистрирането си на сайта всеки почитател на четенето получава своя лична страница, наречена "лавица за книги". Там той може да се представи, да сподели своите литературни предпочитания и най-вече да регистрира книгите, които е готов да сподели с други читатели по света. Когато една книга бъде регистрирана в сайта, тя получава уникален номер и чрез него става проследяването на по-нататъшната й съдба. Буккросърите обичат да "пускат на свобода" книгите си, обяснява Милена Златарова.

Снабдени със съответния надпис и разяснение, както и с идентификационния си номер, тези книги се оставят на места, където вероятността да бъдат видени и намерени е голяма.

Това се нарича "пускане на свобода по широкия свят".

Когато книгата бъде намерена, се предполага, че читателят й ще бъде достатъчно съвестен да отиде на сайта и да я регистрира, за да знае по този начин собственикът й, че тя е намерила нов дом.

Милена обяснява, че често й се случа да оставя книги на различни места в София, например Докторската градинка.

Обикновено книгите се облепват с най-различни етикети, за да се знае, че са безплатни и са оставени нарочно.

Милена казва, че в повечето случаи съдбата на тези книги остава неизвестна поради липса на интернет достъп или просто от нежелание.

В други случаи обаче новият собственик на книгата се запалва от идеята и става поредният участник в движението.

Голяма част от сегашните буккросъри признават, че този онлайн клуб им е върнал позабравеното удоволствие от четенето.

"За нас, българите, идеята да раздаваме книгите си, за които сме дали немалко пари, на хора, които дори не познаваме, изглежда налудничава и ексцентрична като прищявка на богати хора, които могат да си го позволят. Истината е, че има буккросъри, които живеят само от социални помощи, но въпреки това отделят от малкото си средства, за да са част от тази общност. Замисляли ли сме се, че в библиотеките ни има книги, които лежат там от години, прочетени само веднъж; книги, за които знаем, че няма да прочетем втори път", обяснява основните принципи на движението Милена Златарова.

Освен преднамереното оставяне на книги самите буккросъри са измислили множество допълнителни форми да споделят прочетени книги помежду си.

Много популярни са т.нар. bookrings, при които дадена книга се предоставя за четене на всички, които се интересуват.

Прави се списък на желаещите и всеки получава книгата от предишния участник и след като я прочете, я препраща на следващия.

Участниците в един bookring споделят своите впечатления от прочетеното в "досието" на книгата в сайта.

Това на практика прави Bookcrossing.com най-големия дискусионен литературен клуб в мрежата.

[i]Малък коментар от мен: Още веднъж се оказва, че в секция "Футурология" сме налучкали вярна тема за обсъждане. Иван Попов говори за организации на бъдещето от гледна точка на социониката и ето - следва съобщение за организация от типично мрежов тип, базирана едновременно на интернет и на реални контакти, която досега не е имала аналог. Организацията е почти стопроцентово от интуитивно-етически тип, а ако го нямаше минималният реален контакт, щеше да е изцяло такава. От тази гледна точка това май е съвършено нов тип организация от такъв мащаб.[/i]
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Nasko# » Пон Мар 07, 2005 7:36 pm

Е, това се казва приятна изненада[s]:-I[/s]
Nasko#
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Мартин » Вто Мар 08, 2005 10:56 am

А той Гоа-та откога я играе тая игра с неговите книги; що екземпляри е пуснал досега на свобода; че Генерала и той...[s]:-)[/s]

Мартин
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот kopo » Вто Мар 08, 2005 12:19 pm

Редактирано (08-03-05 11:19)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Boby_ » Пет Мар 11, 2005 4:43 pm

Медалът (както винаги) си има две страни.
Без да влизам в подробности (повечето хора тук са в състояние да проследят и сами причинноследствената връзка), ще кажа, че това явление ще намали продаваните тиражи на книгите, от това ще пострадат финансово издателствата и авторите. Първото ще доведе до драстично намаляване (в дългосрочен план, разбира се) на броя на издаваните заглавия, а второто - до спад (отново сериозен) на качеството на издаваната литература поради простичкия факт, че за да имама добра литература, авторът трябва да се занимава професионално с това (или поне да печели добре от литература). В крайна сметка ще стигнем до ново равновесие на пазара - всичко ще е безплатно, като цената ще отговаря на качеството. [s]:-}[/s]
Майтапа настрана, но, както отдавна е казано, сиренето е с пари.
Boby_
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Goa » Пет Мар 11, 2005 7:29 pm

Според мен това движение няма опасност да причини подобно нещо [s]:-)[/s] Опасността идва от другаде [s]:-o[/s]

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Кал » Съб Мар 12, 2005 1:01 am

Същият аргумент е бил многократно използван срещу пиратските ел. книги.

И к'во?

Калин of the 3000 electronic books

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Bogdanov » Съб Мар 12, 2005 4:01 am

И 10 000 отзива към тях.
Всъщност тази инициатива пробва да замени нещо старо и отдавна познато - градските и читалищни библиотеки.
Точно там става това натрупване на книги, което позволява лесен избор, компетентна помощ при избора ( за библиотекат се учи 3 години) и тн.
Само цитат от една статия в "Капитал".
"Националният център за книгата (НЦК) към Министерството на културата се опитва да се намеси в болните звена на книжната верига, за да може с минимум въздействие да постигне национален ефект. Така твърди директорът на НЦК Игор Чипев. „Ако успееш да излекуваш болното звено, съживяваш цялата верига. В момента най-болното звено е купуването и затова ние искаме да върнем на пазара библиотеките. Те вече 10 години не купуват нито една нова книга. Затова в последните две години развиваме програма „Помощ за библиотеките“ - те могат сами да избират какви книги биха искали да купят, но трябва сами да си намерят половината от средствата, а ние им даваме другата, разказва Чипев. Чисто икономически това на нашия малък пазар стои добре, защото, когато директорът на библиотеката отиде при съответния кмет, едно е да каже просто дай ми пари за книги, друго е - ако ти не ми дадеш 2000 лева, аз изпускам 2000 лв. от НЦК. Тогава даването става малко по-лесно.“ В България има 8000 библиотеки. Половината от тях работят интензивно. Ако от тези 4000 НЦК успее да подкрепи половината - това са 2000 нови купувача. „При среден тираж на книгата 500 бройки, ако ние върнем на пазара 2000 купувача, това означава 4-5 пъти по-голям тираж на всяка една книга“, обяснява директорът. Така според него ще намалее цената на книгата. По този начин ще бъде поощрен и купувачът, и авторът, и всички по веригата. "

Bogdanov
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Boby_ » Съб Мар 12, 2005 10:56 am

Мисля, че е повече от явно к'во. Понеже българският книжен пазар е малък, процесите тук се развиват по-бързо, отколкото в щатите да речем. Ние сме една хубава малка лаборатория, която показва бъдещето на книгоиздаването. Всичко, за което говоря, вече се е случило на нашия пазар - спад на тиражите, спад на качеството, фалит на издателствата. Остава само да намелее броя на заглавия, издадени за определен период, но не се съмнявам, че и това ще стане.
Boby_
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Boby_ » Съб Мар 12, 2005 11:01 am

Няма опасност от това движение, разбира се. Причината е, че то е само ужасно закъсняло бледо (като мащаб и възможности) копие на електронните библиотеки с пиратски книги. Физическата размяна на книги е трудна и времеемка, хартиените носители се амотризират бързо, така че реално ефектът от всичко това ще е много малък. Виж интернет ще съсипи книгоиздаването, ако не в краткосрочен, то поне в дългосрочен план. [s]:-}[/s]
Boby_
 

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Кал » Съб Мар 12, 2005 2:31 pm

Boby_ написа:

> Виж интернет ще съсипи книгоиздаването, ако не в
> краткосрочен, то поне в дългосрочен план. [s]:-}[/s]

Точно тук се опитвам да ти кажа, че бъркаш - явно не следиш статистиките за продажби на автори, чиито книги се разменят най-усилно по мрежата; а даже и автори, за които просто нямаме шанс да чуем, ако някой не ги сканира и не разпрати творбите им по света.

Конкр. пример: Как щях да знам за "Последният еднорог" - и съответно да действам за издаването му на български - и съответно Бийгъл да получи още един приход от авт. права - ако не беше добрата душа, сканирала и пуснала в дивото книгата?

А не е като да е единичен случай.

Всъщност обаче нищо не се опитвам да ти кажа. Бъдещето ще покаже кой крив, кой прав, кой бъдещеправещ.

Бъди,
Калин

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Библиотеките - нов участник в играта!

Мнениеот Кал » Съб Мар 12, 2005 2:54 pm

Ето [i]това[/i] вече е хубава новина.

Иване, бре! Ако работата стане, както я е замислил НЦК, нашата "Човешка библиотека" може и да просъществува по-дълго, отколкото се надявам.

К:)

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Странна игра увлича почитателите на книги от цял свят

Мнениеот Boby_ » Съб Мар 12, 2005 2:58 pm

Завиждам ти за оптимизма, честно. И аз бях оптимист преди години. Сега съм циник и животът от известно време насам с нищо не е успял да ме изненада.
Boby_
 

:)

Мнениеот Кал » Съб Мар 12, 2005 3:02 pm

Аз не ти завиждам за цинизма. :)

Едно време бях циник... и до много лошо състояние се докарах. Няколко пъти поред.

Наздраве - за изборите!
К:D

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта