Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот Goa » Съб Фев 01, 2003 7:33 am

Подреждам ги както ми е удобно засега.

[b]1. Помещение.[/b] Макар и не първа брънка във веригата, от решаването на този проблем много зависи формата на клуба в бъдеще. Най-новата информация е обнадеждаваща: сегашното помещение остава, като дори има възможност да се разшири двойно и, което е по-важното, да е на наше разположение [b]4 или 5 дни в седмицата, цял следобед[/b]. Положението е следното: засега няма изгледи културен дом "Средец" да се дава на частници; шефката е предложила между клуба и дома да се подпише договор, според който помещението ще бъде наше 4-5 дни в седмицата след, да речем, 14 ч. Така ще може най-после да се образуват работни групи, което ще разреди напрежението и ще даде възможност да се извършва клубна дейност, различна от тематичните сбирки. За 4-5 дни по 7-8 часа нещата може да се организират така, че да има време за всичко, което искаме да направим. Ако групите са повече от 4-5, както бяха изразени опасения, нищо не пречи всяка от тях да се събира веднъж на 2 седмици. Това вече са подробности. Разбира се, обща вечер ще продължава да има.

Сега за другата възможност. Правят се опити да се накара Стамен Стаменов да освободи съседното помещение (стая 214), което на практика си е част от нашето, но е разделено на 2 с временна преграда. Ако това стане, ще отпадне и проблемът с големината на помещението. Аз не съм голям оптимист по тази точка засега, но ще видим.

Договорът между нас и дома ще съдържа клауза за наем, който ще бъде с поносими размери и ще можем да си го плащаме, виж т. 2 по-долу.

Засега толкова по първия проблем.

[b]2. Членски внос.[/b] Най-доброто решение на този толкова обширно обсъждан проблем изглежда е разделянето на членския внос на две групи:

а) задължителен за всеки, който се смята клубен член - 1 лев месечно. Ще се съставят списъци и ще се отмята, което не бива да настройва членовете негативно - това не е комсомолщина, а отчетност, необходима и за неформалните сдружения. В краен случай може да се въведе и следното правило: Ако съответният човек е отсъствал цял месец, няма да плаща за този месец. Знаем, че доста хора идват по-рядко от веднъж месечно - нека всеки от тях сам си каже иска ли да дава 1 лев или не.

б) доброволен - за всеки, който има желание и възможност и смята клуба за нещо повече от място за срещи с хубави хора. Това няма да доведе до разделение между членовете - ако доведе, то съответните хора да търсят вината само у себе си. Доброволният внос няма да е фиксиран и ще се брои за "непредвидени" постъпления. Със сигурност ще има такива. Ако държите, можем да направим и втори списък с хората, които искат да дават повече от 1 лев, това също са подробности.

Засега толкова и по проблем 2.

[b]3. Съдебна регистрация на клуба.[/b] По този въпрос нещата изглеждат най-неясни. Аз бях сигурен, че до регистрация ще се стигне, но в разговор с бастуна се сблъсках с обратното виждане. То се основава на презумпцията, че юридическо лице, можещо да извършва дейностите, за които е нужна регистрация, вече има, и това е фондация "Фантастика", състояща се от 11 членове, всичките и клубни хора. Склонен съм да се съглася, че регистрация не е нужна, единствено в случая, че [b]фондация "Фантастика" излезе на светло, обяви състава и програмата си и официално предложи услугите си на клуба[/b]. Защото за толкова време съществуване тя не е извършила никаква дейност, за нея не е говорено пред клубната маса и повечето членове на клуб "Ефремов" не знаят за съществуването й или само са чували. Фондацията обаче би могла да е шапка на всички клубове в страната (има и такива виждания) и тогава нещата може да се усложнят. Така че първата стъпка, която трябва да се предприеме, е посочената по-горе с дебел шрифт. Оттук нататък наистина може нещата да заработят и регистрация на клуба да се избегне.

Подчертавам, както неведнъж и бастуна ми подчерта: и клубът, и фондацията - това са хората. Т.е. името на фондацията просто ще се използва, където е нужно, стига да има съответните хора, готови да свършат работа.

Може още да се говори по този проблем, но всичко с времето си. Нека не прескачаме стъпки, за да не се спънем.

[b]4. Избор на ново ръководство.[/b] За този проблем засега не искам да пиша нищо, скоро може би ще има развитие по въпроса.

[b]5 (извън регулация).[/b] Какво всъщност е клубът и към какво се стреми? Този въпрос обединява всички проблеми. Не смятам, че е необходимо засега да го поставяме ребром, защото би било напразно чесане на езици. Нека придвижим нещата по належащите 4 точки.

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re:

Мнениеот ffox » Нед Фев 02, 2003 9:01 am

1. Чудесно![s]:-))[/s] Всъщност, очаквах нещо подобно.
2. Не ми харесва повече или по-малко съзнателното обвързване на "плащане на членски внос"="посещаване на клуба"="принадлежност към клуба". Равенствата както се вижда не са коректни. И си мисля, че наистина 1 лв не си струва организацията.
3. Пак чудесно - минималистично решение с максимално добро управление на наличните ресурси. Нещо такова мислех да подхвърля и аз когато вляза малко повече в час с проблема.[s]:-I[/s]
4. "Долу изборите"[s]:-}[/s] Бе, прав си - one step at a time.
--
5. Оххххх....
ffox
 

Re: Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот Nasko » Нед Фев 02, 2003 9:54 am

Е, това е най-добрата новина, която бих могъл да узная. ГОА този път е оказа по-информиран от мен. В светлината на горното трябва да направя някои уточнения.
ЕксПешо направи една психологическа грешка когато предлагаше модела за работа по секции. Той каза че това е възраждане на стария начин на работа на клуба, което не можеше да не кипне младата кръв на всички дошли през последните години. И автоматично да ги противопостави.
Искам да кажа, че съм направо щастлив от срещата си "опонентите" от "другия клуб" - сиреч Копо, Иван Богданов и Крумов. Всеки видя в другия човека, а аз от своя страна им признах, че след като съм прочел страрите им постинги във форума съм открил изумителни съвпадения в гледните точки върху фантастиката, така че ги считам за интелектуални съратници. Надявам се, че от този момент нататък нашите спорове ще имат само съдържателен характер, но не и конфронтационен.
Та, за седмичния график. Тая работа не е повторение на едновремешната! Това винаги се получава естествено, ако клуба не е само сборище на дрънкала. На практика, работни групи вече са се оформили. Споменатата група вече е провела не една сбирка и сигурен съм (като гледам сериозността на хората) че не е минало само с пиене и ядене :-). От друга страна около нашата научна група по логика възникна постепенно групата по Прогностика и Футурология където неформален лидер е ЕксПешо. От трета страна, всички пишещи братя и сестри (включително и Елена Павлова която би могла да претендира за професионализъм) са изявили желание да се създаде "уъркшоп" по литературно майсторство съпроводен с четения и анализи на творбите. Ето ти още една вечер от седмицата. Заедно с обязателната общоклубна сбирка, станаха три. От четвърта страна, без съмнение всички искат да има кинолектория на НФ кино със собствени възможности за селекция и коментари (непрекъснато някой споделя за филми, които другите не са чували). Ето ти и вечер на аудио-визуалната фантастика (как да пренебрегнем музиката, живописта, графиката?!?) Ето ти почти цялата седмица.
А при новите възможности за които пише ГОА да имаме и дневните часове от 14 нататък, в по-ранните часове могат да идват тези, които подготвят нещата, които изпипват детайлите, за да може всяко нещо да се случва по най-добрия начин.
Приятели! Винаги ще има два слоя клубни членове - такива, които правят механиката на ставащото и зрители-съучастници. Няма лошо. Не можем да отречем правото на човека, който има тежка изстискваща работа или обременено семейство, да идва един път в седмицата да общува в атмосфера на себеподобни. Същевременно, тези, които считаме за особено важно да изпипваме клубните събития не трябва да се считаме за "заговор на привелигированите" - просто нещата се правят от тези, които ги правят, защото не могат да не ги направят. Така е в неформалните организации, където за труда не се плаща и съответно не може да се наказва за несвършеното. Единствената форма на възнаграждение е публичното признание на заслугите и обратното. А при съществувалата до скоро конфронтация на групите в клуба можеха да се чуят обвинения към дейности, кото че ли те са правени с цял екип високоплатени специалисти, които "не са заслужили заплатите си". И соитветно, упорито да не се забелязват дейности, които са стрували много усилия и време на създателите им.
2. По този въпрос сам солидарен с ГОА
3. В създалата се благоприятна ситуация с помещението, може да преразгледаме нуждата от регистрация на клуба, но ако фондация "Фантастика" и по-точно новият й шеф Крумов, наистина започнат да представят цялото клубно движение, тогава пред него ще стои остро проблема за "децентрацията" т.е. за равнопоставеност на всички клубове, едновременно с което и реципрочна оценка на всеки един според реалните му заслуги. От друга страна, старите "членове" на фондацията могат да спъват динамиката й ако са "мъртви души" тоест напуснали активното си отношение към клуба. Трябва да се преразгледа този състав на "постоянно присъствие". Дали не трябва да се актуализира?
4. За предпочитания към конкретни личности за ръководители няма да говоря но има едно нещо в което съм дълбоко убеден. Всяка тематична секция, ли направление ли ще го наречем, трябва да има своя човек-мотор. Организатор, който обещава да не се провърне в организадник. Който да се чувстува вътрешно ангажиран с грижата нещата в "неговата" вечер да се случват според предварителния план.
Дикси!
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот Ендър » Пон Фев 03, 2003 4:04 am

Добре-е-е-е.
Както каза Наско, има някой, дето е по-напреднал с информацията.
Съгласен съм почти със всичко. Ако НЕРЕГИСТРИРАНЕТО на "Ефремов" ще тушира напрежението, то тогава има решение, за което се сетих, докато четях постингите, и то е следното: някой (може всеки месец да е различен човек) прави ЦЕЛЕВО дарение към фондация "Фантастика", чрез което официално се плаща наема на клуба. парите, разбира се, се събират от всички, но е ТВЪРДЕ НЕУДОБНС откъм докумнетация да се оформят 50 дарения от по 3 лв., отколкото 1 дарение от 150 лв. Така хем няма да се регистрира клуба, хем няма да се наруши личното ми виждане, че независимо от това, че учредителите са членове на "Ефремов", фондацията би трябвало да се занимава с по-мащабни проекти, касаещи координиране в национален мащаб.

А за членски внос 1 лв... Ами нека това ФЕНСКИЯТ внос (както предложи Киро) и да не се занимаваме с тази цифра повече.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот Mandor » Сря Фев 12, 2003 4:10 pm

1.Ha dano do4akame momenta v koito klubut 6te si vuzvurne izgubenite teritorii

2.4lenskiqt vnos ili triabva da bude simvoli4en za vsi4ki(1 lev) ili ne triqbva da ima takuv. Koito iska i moge da dava pove4e-na4ini mnogo.

3.Tuk sam na mnenieto na Nasko

4.Za novia partien sekretar....Goa niama kakvo da misli6 mi gleday da zapo4va6 ot sega kampaniq[s];-)[/s]

5.pitai Bokonon toi 6te kage istinata[s]:-))[/s]

Mandor
 
Мнения: 162
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот Добри (наречен Лошко) » Чет Фев 20, 2003 5:59 pm

5.1. Да се издигне България до нивото а и по-нагоре на САЩ, Европа и Русия - културно, политически, икономически и военно. Особено последните две. Само ние си знаем колко велика нация сме, но по някакъв вечен малшанс все не можем да се развием. Чрез културно развитие това е възможно;
5.2. Да си изгубим времето;
5.3. Да се изгаврим демократично с останалите;
5.4. Да си побъбрим с приятели;
5.5. Да послушаме по-старите какви мъдрости казват;
5.6. Да послушаме по-старите какви глупости казват и да им се подиграем;
5.7. И аз не знам.

Простете за цинизма и простотията, но ми се струва, че тези неща са верни за много хора, пък даже и за мен. Друг е въпросът, че има и положителни явления. [i](Има ли? Трябва да има!)[/i]

Добри (наречен Лошко)
 

Re: Четирите проблема на клуб "Ефремов"

Мнениеот BURDA » Чет Фев 20, 2003 6:26 pm

Проблем има, когато съществува конфликтна ситуация между решенията на две или повече задачи. Нека наречем конкретното изброяване на проблемите "задачи" и да действаме. Нямаме нужда на този етап от сложни модели и концепции...
А по възможния въпрос какво ще правим - няма какво да се тревожим - живият (материалният) живот става все по-интересен, парадоксален, фантастичен. Все повече се увеличават възможностите ни да Нещоправим (в свръхсложните системи поведението на малките играчи придобива голямо значение).[s]:-)[/s][s]8-)[/s]
BURDA
 


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron
Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта