Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Boby_ » Чет Юни 22, 2006 3:37 pm

Вчера ненадейно научих, че разказът ми "Последният хакер" е публикуван в сборника "Ведри хоризонти" на ИК "Аргус". Отначало новината ме зарадва, но после взех да се замислям и ентусиазмът ми охладня.
Историята датира от 2003-та година, когато участвах с въпросния разказ в конкурса на ИК "Аргус" "Фантастика през 100 очи". Тогава на "Последният хакер" беше присъдена втора награда. Дотук добре. Никъде обаче в условията на конкурса не е ставало дума за публикуване. Нито изпращането на разказа за участие, нито пък получаването на наградата, са пряк или косвен начин аз да дам съгласието си за публикуване. Дори да допуснем, че има някаква косвена връзка между наградените произведения и сборника, тя автоматично отпада, защото във "Ведри хоризонти" са включени разкази, които изобщо не са участвали в конкурса, че и нещо повече - два от тях са на Емануил Икономов (председател на журито на конкурса), един - на Александър Карапанчев (член на журито) и още два - вероятно отново на Икономов, но подписани с псевдоним. На мен лично това, че г-н Икономов е решил да се публикува, никак не ми пречи, посочвам го само като доказателство за тезата си, че това не е сборник с наградените разкази, а просто един сборник с разкази, подбрани по усмотрение на съставителите си, които (каква изненада) са Икономов и Карапанчев.
Но да се върна на темата. Нито тогава, нито по-късно, представител на издателството е искал от мен съгласието ми дори устно, да не говорим за писмено. Аз не съм изразявал подобно съгласие никога и по никакъв повод.
Аз, като автор на "Последния хакер", съм единствен притежател (носител, както е формулировката в закона) на авторското право върху произведението.
Според чл. 15, ал. 1 от "Закона за авторското право и сродните му права"
авторът има право да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това. По-натам в същия закон (чл. 18, ал. 1 и 2) се казва, че авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица освен в случаите, за които този закон разпорежда друго. За използване по смисъла на ал. 1 се смятат действия като възпроизвеждането на произведението, разпространението сред неограничен брой лица на оригинала или екземпляри от произведението и др.
Чл. 19 от същия закон гласи, че авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид.
Смея да твърдя, че ИК "Аргус" наруши правата ми по всеки един от цитираните законови текстове. Беше ми предложен от трети лица "хонорар" в размер на пет броя от сборника, който аз не съм уговарял с представител на издателството, нито съм искал, нито пък съм се разписвал върху документ за получаването им. Ще си ги задържа за спомен.
Междувременно сериозно обмислям кога и как да потърся правата си с предвидените от закона средства.
Благодаря за вниманието!

Боян КалиновРедактирано (23-06-06 11:11)
Boby_
 

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Ендър » Чет Юни 22, 2006 4:15 pm

Добре дошъл в клуба, както се казва на чисти английски.
Нямаше ли идея, че там се работи по този начин? След което г-н издателя ЕГИ се бие по гърдите колко е велик, а групичката около него бие теманета и припява? Сбориниците са параван за издаване на собствени "произведения", а на лъжата "най-доброто от конкурса" вече никой не вярва. Като резултат в справочника "Болгария фантастическа" г-н издателят ЕГИ се оказа най-издавания автор в България, нищо, че по онова време имаше само една книга, издадена в тираж 20 (да, двадесет!!!) екзепляра. Аз съм колекционер и претенцирам, че имам една от най-богатите колекции на фантастични книги в България (особено на български език), но продължавам да търся издадените през 2002 и 2003 година книги на Емануел Икономов и Пламен Митрев. Лъжата, пропагандата и дезинформацията вършат чудеса... Най-малкото правят от мижитурките велики писатели... Учат се от Гьоринг хората - "повтори една лъжа 1000 пъти и тя става истина". Това е системата.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Вече съм споменавал нещо по въпроса

Мнениеот kopo » Чет Юни 22, 2006 7:31 pm

Редактирано (22-06-06 22:45)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Goa » Пет Юни 23, 2006 12:30 am

Аз не съм запознат с тънкостите на конкурсите на "Аргус", но нямаше ли във формулировката им нещо споменато за издаване на наградените произведения като част от наградата?
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8330
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Boby_ » Пет Юни 23, 2006 8:54 am

Не, Goa, няма такова нещо в обявата нито пряко, нито косвено.
Оригиналната обява от конкурса през 2003 я има у нас на компютъра - ще я изровя и ще я пусна. А междувременно ето тази за седмия конкурс (2006) - няма дори намек за издаване:

[i]"Издателство “Аргус” обявява седмия си конкурс от годишните награди за българска фантастика и фентъзи “АРГУС:фантастика през 100 очи”
Единственото ограничение е пределът на вашето въобажение!
Наградите ще се пръсъждат в категориите роман и разказ само за непубликувани произведения.
Фантастичните произведения, подписани от автора, да се изпращат на адреса на издателство “Аргус”, придружени с кратка автобиография. Годишно се приема само едно участие на автор /възможно в двете категории/.
Приемат се само четливи копия на пишеща машина, компютърна разпечатка или електронен вариант/изпратен файл по е-mail/
Ръкописи не се рецензират и не се връщат.
Условия:
- Роман – до 300 страници/450 000 знака/
Награда:публикуване в поредицата “Нова българска фантастика” на издателство “Аргус”
- Разказ/повест – до 100 страници/150 000 знака/
Награди: Първа – 250 лв
Втора – 150 лв
Трета – 100 лв
Срокът за изпращане на текстовете е 1 април 2006 г.
Материалите изпращайте на адрес:
1463 София, ПК№5 или по електронна поща на argus@ttm.bg"
[/i]

Формулировката на условията за конкурса е повече от ясна. Наградата е издаване на спечелилия роман. За категорията за разказ такова нещо няма.
"Последният хакер" е награден в категорията за разкази. Точка.Редактирано (23-06-06 08:57)
Boby_
 

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Boby_ » Пет Юни 23, 2006 9:02 am

А, и още нещо, което пропуснах да добавя - казусът е такъв, че Аргус трябва да доказва, че има моето съгласие за издаване, а не обратното.

Boby_
 

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Boby_ » Пет Юни 23, 2006 9:18 am

В горното изложение пропуснах да добавя нарушаването от страна на ИК "Аргус" на още един текст от Закона за авторското право и сродните му права, а именно на чл. 11, ал. 2, който третира включването на произведения в сборници, антологии, библиографии и бази данни:
[i]"За включването на произведения или части от тях в такова произведение е необходимо съгласието на техните автори, освен ако законът не предвижда друго."[/i]

Още нещо - съгласно чл. 36 съгласието на автора за използване на произведението се дава чрез ДОГОВОР. Такъв няма.
Според чл. 46 пък издателският договор се сключва в ПИСМЕНА форма.

Добавям тези няколко факта за все още съмняващите се в нарушенията на издателство "Аргус".
Boby_
 

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Принц Ойген » Пет Юни 23, 2006 6:33 pm

Чакай сега... доколкото разбирам, журито на конкурса не е уведомило участниците за нещо. И после направило нещо, дето на някого си не му харесало?
Откъде ли ми звучи познато? [s]:-))[/s]
Принц Ойген
 

Re: Ведри хоризонти или що е то авторското право?

Мнениеот Boby_ » Пон Юни 26, 2006 9:55 am

Май доста хора тук ме разбраха погрешно. Макар юридическите ми права да са нарушени в случая, не това е централното. Не търся финансови облаги от този казус.
Причината, заради което занимавам публиката с темата, е друга.
Чувствам се морално засегнат и обиден от презумпцията, с която Аргус са подходили към темата. А именно от презумпцията, че аз трябва да съм им благодарен за това, че ме издават и моето съгласие за това не им е необходимо.
Разбира се, че съм наясно с това, че се предполага излизането на конкурсен сборник, включващ наградените разкази. Но въпросният сборник да излезе от печат и да е вече при разпространители, без никой да си направи труда дори да ме уведоми?!? Това е арогантност.
Тази тема виси тук и в един друг форум вече четири дни. Изказаха се доста хора, някои от които свързани с Аргус. Представител на издателството все още не е потърсил контакт с мен нито за изясняване на някакво недоразумени, нито за извинение, нито за каквото и да било изобщо. Това също е арогантност.
Между другото, доста смешни са приказките, че понеже Аргус били издавали българска фантастика, такива прегрешения са им простени. Напротив, защото ако един от малкото издатели на българска фантастика не уважава авторите, то тогава кой изобщо ще ги уважава? Читателите?!? Едва ли.
Аз съм човек с чувство за собствено достойнство. Когато то бъде потъпкано, не мога да стоя безучастен. Тук изобщо не говорим за финансови интереси.
Съжалявам, че ви занимавам с това - нямаше да го правя, ако не го смятах за нужно.
Boby_
 


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта