от bogdanov » Сря Сеп 22, 2010 11:15 am
от Божо » Сря Сеп 22, 2010 11:25 am
от Божо » Сря Сеп 22, 2010 11:30 am
от Йордан Янков » Сря Сеп 22, 2010 12:21 pm
Божо написа:Който има желание ще си плаща и няма да псува.
Който иска да чете "безплатно", ще намери от къде и как.
от Mandor » Сря Сеп 22, 2010 1:00 pm
Напротив, ясно заявих, че:Odisey написа:В тема, в която се обсъжда някакъв легален вариант това да стане, се повяваш и обясняваш, че пари за е-книга не би дал…
и по-нататък:Mandor написа:Едва ли бих платил за книга само в електронен вид.
Mandor написа:Виж, нямам нищо против да доплатя лев-два при закупуването на хартиената книга, за да я получа и в електронен вид.
Тъй като подозирах подобно тълкуване, специално добавих в края за такива като тебе:Odisey написа:… ами даже напротив, ще направиш всичко възможно да разбиеш защити и да откраднеш /според закона си е кражба с взлом/ съдържанието.
но очевидно и това не те спря да преиначаваш думите ми.Mandor написа:(Това е оценка на възможност, а не заявяване на намерение!)
„Не печелите, опитайте пак. Благодарим за участието.“ Идеята на постигна беше, че електронните формати ме интересуват много, като далеч по-удобен (за мен) начин на четене и затова споделих отношението си към конкретната реализация.Odisey написа:Каква е идеята на постинга ти - и без пари да е бензина пак ще крада.
от Йордан Янков » Сря Сеп 22, 2010 1:54 pm
Mandor написа:Какво значи „определено не искаме да правим живота на такива като Мандор по-лесен“? Какви точно намерения ми приписвате, та говорите така?
от Mandor » Сря Сеп 22, 2010 2:21 pm
Благодаря, оценявам това.exPesho написа:Имах предвид хората, които знаят как и искат да свалят защити. Ако ти знаеш как, но не искаш, значи не съм те разбрал, за което ти се извинявам.
от Йордан Янков » Сря Сеп 22, 2010 2:35 pm
от Mandor » Сря Сеп 22, 2010 2:51 pm
от bogdanov » Сря Сеп 22, 2010 6:18 pm
от Mandor » Чет Сеп 23, 2010 10:21 am
от bogdanov » Чет Сеп 23, 2010 12:29 pm
от Йордан Янков » Чет Сеп 23, 2010 12:49 pm
Mandor написа: В така подготвен текст ще липсват и някои чисто интерфейсни елементи, като например препратка от елементите на съдържанието към конкретната част от текста, които де факто са стандарт при електронните документи.
от Mandor » Чет Сеп 23, 2010 1:53 pm
Както казах, поне от година не съм обръщал внимание на PDF и свързаните с него програми, но доколкото познавам структурата на формата, в общия случай това е невъзможно. Тъй като нямам достъп до такива конвертори, ще помоля за един експеримент — изтегли този файл и се опитай да го конвертираш автоматично — например в RTF. На теория е невъзможно без OCR. На практика… точно това бих желал да разбера.Odisey написа:Пдф-а е лесен за конвертиране във всичко формат, когато разполагаш с необходимите умения и софтуер.
Мнението ми по въпроса е по-различно, но тук определено не е мястото да го излагам.Odisey написа:Накъде вървят нещата - за жалост не в посоката, която е най-удобна. Не спазването на никаква хигиена от Читанката и качването на всичко, което дойде, води основно до това, че методите за защита стават най-важните при една е-книга.
Или ще се получи обратния ефект — при избор на неподходящ формат няма да има клиенти и накрая виновни пак ще са „стиснатите потребители“. Но и това е друга тема.Odisey написа:Според мен проблемът ще продължи, докато АБК не решат все пак какъв сървър да купят и на какъв формат да се спрат. Явно техния формат ще е водещ за БГ.
Тук има два варианта — ако Читанката изобщо не беше възниквала, и ако в момента (по някаква причина) прекрати дейността си. В първия случай предполагам, че ще множеството по-малки сайтове щяха да продължат съществуването си в една или друга форма (каквото беше положението до към 2007-8) и единствената разлика ще е броят на хората, информирани за наличието на такива места. Макар че „който търси — намира“. Във втория случай прогнозирам възникване на няколко „клонинга“ на Читанката, като вероятно всеки от тях ще предявява претенции за оригиналност — в крайна сметка колекцията текстове и управляващият софтуер са налични и всеки що-годе грамотен може да пусне функционално копие на текущата версия.Odisey написа:Интересно ми е твоето лично виждане каква би била обстановката с е-книгите в България, при условие, че читанката я няма?
от Mandor » Чет Сеп 23, 2010 2:16 pm
Разумно, но аз коментирах PDF, и то — получен от външни източници. Иначе, ако разполагате с „изходния материал“ — дали в InDesign или в нещо друго — логично е, че имате повече възможности за експорт. Включително и PDF в различни размери — за различни устройства.exPesho написа:Нашият флаш вюър на PDF поддържа навигация …
Само се заяждам: ако това е най-важният критерий, можете да предлагате и многостранични графични файлове, или специализираните пакети, като CBR например. Но въпросът не е само в оформлението…exPesho написа:Дори при някои чисто художествени текстове, авторите много държат на коректни от тяхна гледна точка ошрифтяване, оформление и пунктуация. PDF идеално се справя с това, докато при четците никога нямаш контрол върху това как произведението се възприема от читателите.
e-Ink четците не поддържат флаш поради апаратни особености — например опресняването на страницата за 6-инчовите устройства е около 1/2—1/4 секунда, което прави всякаква анимация невъзможна. Повечето смартфони или поддържат директно флаш, или имат възможност за инсталация на вюър, който го поддържа. Но наистина не мога да си представя как може да се чете преформатирана книга на 3-инчов екран.exPesho написа:… но не знам дали четците и смартфоните поддържат флаш приложения.
И за мен е логично, но по друга причина — така ще покриете по-голям диапазон от клиенти, а битката между форматите ще си продължи до безкрай…exPesho написа:Лично според мен едно такова издателство като нашето трябва да се стреми да предоставя всички формати, защото не се знае всъщност кой от всичките тези формати ще стане един ден доминиращ.
И на мен не ми е приятно да мъкна четец, покет и телефон, но се налага. При такива устройства проблемът е в захранването. Защо ми е смартфон, който едва ще издържа по ден-два при нормална употреба? Така може да остана едновременно и без покет, и без телефон. Или четец, чиято батерия ще издържа до 4 часа? А сега зареждам покета веднъж дневно, телефона — веднъж седмично, а четеца — веднъж месечно. Ниската консумация на e-Ink, както и великолепният екран, който няма нищо общо с излъчващите дисплеи, правят от четеца незаменимо устройство за мен. Както каза един участник във форума на Читанката „Познавам много хора, преминали на e-Ink устройства, но не познавам никой, който да се е върнал от e-Ink към нормалните екрани“. Просто трябва да се опита, за да се разбере.exPesho написа:Ако аз обаче днес тръгна да си електронизирам четенето много ще се замисля дали да си купувам четец, вместо да почакам година-две таблетите от типа на iPad да станат масови. За мен лично е безсмислица да влача със себе си и четец, и нотбук, и телефон.
от Шаркан » Чет Сеп 23, 2010 2:37 pm
изкуствените граници, които повече хора спъват, отколкото ги оправят.Odisey написа: Читанката са почнали да минават всякакви граници, но темата не е това.
от bogdanov » Чет Сеп 23, 2010 8:28 pm
Шаркан написа:изкуствените граници, които повече хора спъват, отколкото ги оправят.Odisey написа: Читанката са почнали да минават всякакви граници, но темата не е това.
И, да, темата е друга.
"Молба" за сваляне на поредица от изд. Софтпрес
Постъпи искане за сваляне на книгите от поредицата "Училище за вампири" от издателство „Софтпрес”.
Молбата им ще бъде удовлетворена чрез добавянето на издателството в "Черния списък".
от Шаркан » Чет Сеп 23, 2010 8:44 pm
от alvin » Съб Окт 02, 2010 4:54 pm
от Йордан Янков » Нед Окт 03, 2010 11:30 am
alvin написа:ExPesho,
на сайта липсва филтър по цена (може би защото цените са много сходни), но така човек не може да разбере, че някоя книга е свободна (free), без да е цъкнал на нея и да се е зачел в условията.
Проблем ли ще е вместо "2.40", да си пише, че е свободна? Или да има отделна секция?
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта