Начало форум Електронни книги

Електронни книги

е-Книги

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Re: е-Книги

Мнениеот Божо » Чет Сеп 02, 2010 3:01 pm

Пробвах да купя книга, ама уж се регистрирах, после пак ми излезе форма за регистрация ?!?

НА всичко отгоре, в тая втората форма за какво са тия данни като адрес, телефон и т.н. при положение, че нищо няма да ми се доставя на адреса, а ще чета онлайн?
Божо

Мнениеот Йордан Янков » Чет Сеп 02, 2010 6:50 pm

Божо написа:Пробвах да купя книга, ама уж се регистрирах, после пак ми излезе форма за регистрация ?!?

НА всичко отгоре, в тая втората форма за какво са тия данни като адрес, телефон и т.н. при положение, че нищо няма да ми се доставя на адреса, а ще чета онлайн?

Формата за регистрация при плащане е различна от формата за регистриране на потребител в сайта. Регистрацията при плащане е стандартно изискване и на самия софтуер, но има смисъл и за самото плащане - отчет и сигурност както за потребителя, така и за нас. Онзи ден се регистрира някакъв с потребителско име dhsgfwhadgv. Как да обясня на данъчните в този случай кой ми е платил, по коя поръчка и по коя транзакция?
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот alvin » Чет Сеп 02, 2010 7:11 pm

exPesho написа:Интересно ми е да чуя мнения за начините на плащане по принцип - защо никой не иска да ползва дебитни карти например, а много по-неизгодните SMS-и?

Хората се опасяват за парите си. Да, всичко е сигурно, проверено, но на повечето не им се иска да регистрират карта, по която получават заплата или държат големи суми. Недай си Боже пък да се регистрира кредитна карта, където всъщност "някой може да те щипне дори в повече, отколкото разполагаш". Нещата обаче малко по малко се наместват.

За всички, които се притесняват за парите си и не им се занимава с ходене до банки и чакане - вече има http://virtualcard.bg/
Официална VISA за онлайн разплащане. Става за 15 минути изцяло онлайн, после се нуждае само от едно зареждане и всички онлайн магазини за достъпни. На всичкото отгоре си е чиста Visa, а не Visa electron, така че проблем няма да има никъде.
По-горното може да мине и за реклама, но мисля, че е удачен вариант.

И последно - поздравления за сайта. Защо обаче е-форматът е само един - PDF? Хората с рийдъри го недолюбват, и с право.
Иначе съвсем скоро смятам да си купя Янчо Чолаков и ще го напрвя с кеф.

пс - сайта популяризира ли се по някакъв начин освен из "нашите" форуми?
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin

Мнениеот Lazy » Чет Сеп 02, 2010 7:35 pm

А каква е разликата между купуване и абониране? Защото навсякъде, където досега пишеше "Купувам", днес пише "Абонирам се".

Иначе аз си купих 5 книги (почти всички от предлаганите, които ги нямам на книги) и смятам и в бъдеще да си купувам абсолютно всичко. Засега се възползвах от опцията "плащане на ръка" (което означава разбираш се да се видиш с ЕксПешо и му плащаш), но за в бъдеще смятам да използвам някоя от другите възможности.
Lazy

Мнениеот Йордан Янков » Чет Сеп 02, 2010 7:40 pm

alvin написа: Хората се опасяват за парите си. Да, всичко е сигурно, проверено, но на повечето не им се иска да регистрират карта, по която получават заплата или държат големи суми. Недай си Боже пък да се регистрира кредитна карта, където всъщност "някой може да те щипне дори в повече, отколкото разполагаш". Нещата обаче малко по малко се наместват.

Кредитни и дебитни карти не се регистрират никъде на сайта. Оторизацията ще става директно на сайта на Борика и никой никъде не пази номера на кредитни карти. Регистрацията за която става дума е само за името на човека и някакъв адрес и телефон за комуникация. Това въобще не касае парите му. От друга страна само такава регистрация би му помогнала ако реши да се жалва от нас, а нас би ни предпазила от акции на данъчните в стил ГДБОП.

Защо обаче е-форматът е само един - PDF? Хората с рийдъри го недолюбват, и с право.

Форматът всъщност е флаш и е само за онлайн четене, но някои заглавия (според мен повечето) ще имат възможност да бъдат свалени в pdf. Всичките ни сорс файлове са pdf, а се оказа цяла епопея да се конвертира pdf в epub. Само нещата които ще издаваме ние, е-Книги, ще могат да бъдат и в epub формат, но това ще бъде само за заглавията, които така или иначе се разпространяват безплатно. За другите просто все още нямаме вяра в морала на българина да си плаща за да чете.

сайта популяризира ли се по някакъв начин освен из "нашите" форуми?

Сайтът все още не е стартирал официално. Предстои да направим плащането с банкови карти, банкови преводи и парични преводи с изипей, както и със SMS-и. Надявам се до края на месеца всичко да е изчистено и тогава ще бием тъпана. Засега е само превю и затова само тук сме го анонсирали.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Йордан Янков » Чет Сеп 02, 2010 7:44 pm

Lazy написа:А каква е разликата между купуване и абониране? Защото навсякъде, където досега пишеше "Купувам", днес пише "Абонирам се".

Стори ми се че е по-коректно. Купуването ми звучи че притежаваш нещо като предмет, а в нашия случай не е така. Освен това ще има периодични издания, които наистина ще си бъдат със срочен абонамент, а всички книги ще си бъдат с безсрочен достъп (абонамент).
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот alvin » Чет Сеп 02, 2010 7:47 pm

О, аз съм сигурен, че нещата са направени по всички правила на сигурността. Коментирах по-скоро ширещото се мнение, че интернетЪТ е опасен и яде портфейли.

За форматите и българите - на същото мнение съм. Лошото е, че така ще изгорят и съвестни хора, които биха си купили книга, за да си я четат на рийдъра, а не да я пускат онлайн.
Недобросъвестните няма да ги спре и защитенияt pdf.
Аватар
alvin

Мнениеот Йордан Янков » Чет Сеп 02, 2010 10:35 pm

alvin написа:Недобросъвестните няма да ги спре и защитенияt pdf.

Идеята ни е комбинацията от малко по "злояда" защита и ниски цени за потребителите да направи икономически неизгодно пиратството (време и играчка да копнеш текста) и икономически изгодно да си купиш заглавието. Дали сме прави - времето ще си покаже.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот alvin » Съб Сеп 04, 2010 7:15 pm

Тъй като често сме говорили за търговците, които взимат цели 30-35% от коричната цена на една хартиена книга (иззедниците с иззедници :problem: ), искам да попитам - как се спряхте на подобна схема при е-книгите? Нали идеята на тоя вид книги е освен по-ниска цена (заради по-малкото разходи) да има и по-малко отчисления за разпространение? :wink:
Аватар
alvin

Мнениеот Йордан Янков » Нед Сеп 05, 2010 12:41 am

alvin написа:Тъй като често сме говорили за търговците, които взимат цели 30-35% от коричната цена на една хартиена книга (иззедниците с иззедници :problem: ), искам да попитам - как се спряхте на подобна схема при е-книгите? Нали идеята на тоя вид книги е освен по-ниска цена (заради по-малкото разходи) да има и по-малко отчисления за разпространение? :wink:

За нас ще запазваме 10%, за реклама 20%. Без реклама сайта все едно го няма, тоест няма да ги има и другите 70%.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот bogdanov » Вто Сеп 14, 2010 10:39 pm

Техническа забележка, че го има същото и за форума.
Направи отделна поща, на която да пише, че идва от Е-книги.
Йордан Янков замина директно в спама и по едно време се усетих какво може да е.
bogdanov

Мнениеот Йордан Янков » Вто Сеп 21, 2010 11:55 am

Решихме някои заглавия по желание на техните автори да се предлагат свободно с опция за заплащане. Това на практика е моделът на Ники. Дали е добър и работещ практиката ще си покаже. Може да се види първата такава книга тук:
http://e-knigi.net/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=129&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=195

Освен това направихме и гъвкава цена на всички заглавия на книги: има минимална цена, а който иска да плаща повече е свободен да го направи като промени количеството при покупката.

Все още плащанията не работят. Надявам се до края на месеца да работят. На авторите-самиздатници им е бедна фантазията каква бюрокрация и технически проблемчета са за да си направиш у нас система за онлайн разплащания.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот bogdanov » Вто Сеп 21, 2010 1:31 pm

Моята я изграждам около 2 години и има още дреболии тук таме. Мечта е тва, слагаш бутона в сайта и парите сами идват.
Ти ще видиш и втората част в красотите, като почнеш да отчиташ пейпал и други задгранични плащания
bogdanov

Мнениеот Божо » Вто Сеп 21, 2010 5:34 pm

Все пак, измислете някакъв начин на публикуване, който става за четене.
С този флаш, при който трябва на всеки ред да мърдаш мишката наляво-надясно, а ако мръднеш по-силно отива на друга страница, просто не може да се чете.
Божо

Мнениеот Шаркан » Вто Сеп 21, 2010 9:26 pm

exPesho написа:Решихме някои заглавия по желание на техните автори да се предлагат свободно с опция за заплащане. Това на практика е моделът на Ники. Дали е добър и работещ практиката ще си покаже.
...
Освен това направихме и гъвкава цена на всички заглавия на книги: има минимална цена, а който иска да плаща повече е свободен да го направи като промени количеството при покупката.

приветствам!
На авторите-самиздатници им е бедна фантазията каква бюрокрация и технически проблемчета са за да си направиш у нас система за онлайн разплащания.
о, не, МОГА да си го представя.
И тъкмо това е един от доводите/мотивите ми, че бюрокрацията (държавата) е вредна и излишна.
Шаркан

Мнениеот alvin » Вто Сеп 21, 2010 11:08 pm

ъъ, ексПешо нямаше ли предвид процедурни и реални технически проблеми за самото стартиране на онлайн разплащане? къде тук е "държавата" и какво общо има тя всъщност в този случай?
Аватар
alvin

Мнениеот Божо » Сря Сеп 22, 2010 12:27 am

alvin написа:ъъ, ексПешо нямаше ли предвид процедурни и реални технически проблеми за самото стартиране на онлайн разплащане? къде тук е "държавата" и какво общо има тя всъщност в този случай?

Ми тя бюрокрацията, особено при плащане на разни услуги си е баш държавна
Божо

Мнениеот Йордан Янков » Сря Сеп 22, 2010 6:47 am

Тук държавата няма нищо общо. И темата е за нещо съвсем друго.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Йордан Янков » Сря Сеп 22, 2010 10:08 am

Не че ви пришпорвам, но имайте предвид, че след като пуснем плащанията да работят ще трябва да свалим заявката на сайта за плащане в брой (по счетоводни, финансови и логистични причини). Плащането в брой може да остане само като неформална опция за клубните членове (тоест заявки ще се приемат само като се виждаме в клуба). Така че който иска да си направи заявка за плащане в брой онлайн да побърза.
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Сря Сеп 22, 2010 10:19 am

Като набеден привърженик на електронните средства за четене, бих желал да споделя и своята гледна точка за подобна услуга. А тя не е оптимистична — за мен е напълно неизползваема. И ако повечето потенциални клиенти са като мен, проектът ще забуксува, а ръководителите му ще могат с чиста съвест да направят (напълно погрешен) извод, че „българинът не иска да плаща за четене“.
Какво имам предвид? Аз обичам да притежавам хартиени книги. Наречете ме „вещоман“, „фетишист“, ако искате (имаше подобна характеристика в една от темите), но аз възприемам хартиената книга като по-надежден носител от електронната. Не твърдя, че е така, а просто, че така го възприемам. Притежавам много голяма колекция книги и я допълвам при всяка възможност.
Но! Въпреки това, за мен електронният формат е далеч по-удобен. А откакто се сдобих с e-Ink-четец (около 5 години), направо се преродих — за мен той е несравнимо удобство. За целия период на притежанието му съм прочел точно две хартиени книги. Държа обаче да отбележа, че ако съм прочел в електронен вид нещо, което не притежавам в хартиен вид, то е просто защото е нямало откъде да се сдобия с него.
И следващото „но“: Едва ли бих платил за книга само в електронен вид. За мен това е нещо ефимерно, стока за еднократна употреба, файл, подлежащ на загубване/унищожаване и т.н. (Почти като един познат, който преди десетина години коментираше закупуването на софтуер така: „Ако не мо’ем го натовари у буса, не го плащам!“) Виж, нямам нищо против да доплатя лев-два при закупуването на хартиената книга, за да я получа и в електронен вид. Но само електронна — не, благодаря.
И две забележки конкретно за e-knigi.net. Форматите — неизползваеми са за мен. Нямам желание да разпечатвам текста, флаш-а го възприемам само като (много!) удобен метод за повърхностен преглед на книгата (нещо като прелистването на книга в книжарницата), а PDF-а, макар че мога да го заредя както на четеца, така и на покета, просто не може да се чете там (опитвал съм). Не съм чел от екран много отдавна и не възнамерявам да се връщам към тези навици. Плащането — няма как да го направя. Преди доста години прекратих обновяването на дебитни/кредитни карти и досега не са ми липсвали. В интернет пазарувам само неща с „наложен платеж“ — като новоиздадените книги, например.
Още две забележки — относно защитите на файловете. Ако защитата е основана на асоцииране с конкретен четец (софтуерен или хардуерен) — каквито са почти всички защити в момента, — тогава не ми върши работа, защото чета на две устройства (e-Ink през дена и PocketPC преди лягане), а защо не добавим и възможността за преглед на текста на компютър. Второ, не разчитайте много на „икономически неизгодна защита“ — смятам, че при наличие на легално закупен текст съм способен за ден-два да създам скрипт, който да автоматизира операциите по извличане на текста, та дори и това да е само препращане към някоя OCR-програма. (Това е оценка на възможност, а не заявяване на намерение!).
Това исках да споделя. Ако имате конкретни въпроси, ще се радвам да отговоря.
Mandor

ПредишнаСледваща

Назад към Електронни книги