Начало форум Електронни книги

Електронни книги

Проблеми с Epub

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 12:22 pm

Калине, проблемът е принципен, а не… технически, да кажем. Помниш ли лекцията за стиловете? Каквото и „твърдо“ форматиране да избереш, ще се появи четец, на който това нещо се счупва. А в ePub-а почти всичко е „твърдо“ форматирано и не знам някой четец да позволява сериозни промени във форматирането на крайния изглед.
Ето ти няколко насочващи въпроса:
1. Ще сложиш ли бели полета около текста? Ако се чете на компютър, липсата им дразни неимоверно много; няколко милиметра вече осигуряват приличен комфорт. Но същите полета в малък eInk или телефон вече са големи и излишно свиват текста.
2. Какъв ще е отстъпът в началото на параграф? Сантиметър е добре за печатна книга, но за компютър е сравнително малко, за телефон – доста голямо.
3. Ще вградиш ли шрифтове в ePub-а? Ако не — на някои четци кирилицата няма да се визуализира, включително в Adobe-ския (помниш ли спора ми с онзи пишман-издател?). Ако да — ще вдигнеш размера на файла 2-3 пъти, а доста четци изобщо не могат да визуализират вграден в ePub шрифт.
И т.н., и т.н. — все неприятни последици от твърдото форматиране в ePub-а, който всъщност е само пакетиран HTML и съответно наследява всичките му недостатъци.
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Алекс Белтов » Пон Ное 11, 2013 12:29 pm

при конверсия с калибър от фб2 в епъб на е-книгата, която исках да направя, нещата са следните:
появиха се 2 проблема
1. Трябваше да вградя шрифт, за да може да се визуализира кирилицата, а я допълнение и-ударено. Вградих Times new roman - резултат увеличен обем на файла (ясно защо)
2. Книгата е разделена на 50 сцени, които са отделени един друг с интервали, не пейдж брек - на .epub версията, тези маркери за отделните сцени, са влезли между текста. С този проблем не разбрах как да се справя.

Не е съвсем добре, а вероятно има и други несъвършенства, които не съм установил още. Прав е Мандор - не става по подразбиране.
Аватар
Алекс Белтов
 
Мнения: 140
Регистриран на: Пет Апр 16, 2010 4:54 pm
Местоположение: София, България

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 12:34 pm

Ъ-ъ, да — още нещо. За конверторите.
Калибре (както и всеки друг конвертор), може да направи едно-единствено нещо — да асоциира всеки тип текст от FB2 с конкретен, твърдо зададен стил. С всички последствия, които описах по-горе.
Ако конверторът е „читав“, ще ти позволи сам да определяш с какво точно асоциираш, но пак ще получиш решение за конкретно устройство; нямаш я тази универсалност, която ти предоставя FB2.

Проблемът с Калибре е, че той подвежда обикновения потребител, че извършва пълноценно конвертиране, въпреки че това е невъзможно дори на теория. Ако напъхам няколко сканирани страници в Word-а, не получавам книгата в Word-формат, нали така? Получавам Word-файл, пълен с картинки. И Калибре работи така — конвертирай TXT във FB2 и ще получиш не нормален FB2, а текст, опакован в FB2-контейнер (като опитите на Алекс с „Матрикант“-а). Но рекламата е голяма и хората се подвеждат. А Калибре е просто средство, с което да получиш файл, който можеш да отвориш на четеца си. Той и не претендира за повече; първоначалната цел на тази програма е да бъде каталог на книги в електронен вид, а не „универсален конвертор“ — от всичко във всичко.
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Алекс Белтов » Пон Ное 11, 2013 12:46 pm

М-да. за да съм коректен с бъдещите читатели ще махна отново .епъб, който качих снощи. Това, че при мен на "Poketbook" върви (с описаните по-горе проблеми), не дава гаранция за други устрийства за .епъб.Най-много да отнеса няколко "майни" за загубеното им време и усилия.
Аватар
Алекс Белтов
 
Мнения: 140
Регистриран на: Пет Апр 16, 2010 4:54 pm
Местоположение: София, България

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Кал » Пон Ное 11, 2013 1:01 pm

bogdanov написа:Не е заяждане, а само интерес - имаш ли качена книга, направена по този начин, на Adobe контент сървър? Защото основно там започват проблемите, на четците всичко минава.


Нямаме.

Мандор – благодаря!

Сега питането ми се видоизменя така: Ако читателят, който иска EPUB, не държи на нито един от трите „оформленски“ параметъра, описани от теб (въпреки че номер 3 – напр. кирилицата – предполага проблеми), сещаш ли се за примери какво друго а) ще се изгуби; б) няма да изглежда добре при конверсията с Calibre от FB2 в EPUB?

(Ако имаш обобщаващ алгоритъм какво правиш ти самият, когато създаваш EPUB форматите за Читанка от наличен FB2 – ето това би ни помогнало.)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 2:00 pm

Кал написа:… сещаш ли се за примери какво друго а) ще се изгуби; б) няма да изглежда добре при конверсията с Calibre от FB2 в EPUB?
а) Като текст нищо няма да се загуби, разбира се. Като оформление — зависи от схемата, която конверторът използва.
б) Няма значение с какво конвертираш; винаги някой параметър няма да изглеждат добре на дадено устройство.

Кал написа:Ако имаш обобщаващ алгоритъм какво правиш ти самият, когато създаваш EPUB форматите за Читанка от наличен FB2 – ето това би ни помогнало.
ePub-овете в Читанка се генерират по същия начин, по който ги създават конверторите (Calibre, FB2ePub…) — взема се изходния текст и на всеки специфичен фрагмент (заглавие, цитат, епиграф…) се съпоставя даден стил. Който дори е поставен в отделен файл и може да се замени от потребител със средна компютърна грамотност. Така че — никаква разлика, за съжаление; ePub-овете в Читанка си страдат от същите проблеми, които описах по-горе.
Но това са специфични за ePub-формата неща; подобни проблеми ще имаш и при създаването на PDF (например), като там неприятностите ще започнат още от определяне размера на страницата. Не напразно някои магазини за електронни книги (предимно в Русия) генерират няколко различни PDF-а — в зависимост от устройството, на което искаш да ги четеш. Но тъй като ePub-ът се рекламира като „универсален“ формат, никой не е посмял да генерира различни ePub-ове за различните устройства.
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Кал » Пон Ное 11, 2013 2:07 pm

Аз питам за конкретната конверсия FB2 -> EPUB, понеже знам, че те са най-подобни като подход към оформянето на текста. Но е добре авторите и оформителите принципно да имат предвид проблемите с TXT, PDF и т.н.

След като и в Читанка не сте открили по-хубав вариант (а читателите не се оплакват) – приемам, че сме постигнали най-доброто съотношение „усилия/резултат“. До откриване на следващото. ;)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 3:02 pm

Кал написа:След като и в Читанка не сте открили по-хубав вариант (а читателите не се оплакват) – приемам, че сме постигнали най-доброто съотношение „усилия/резултат“.
Е, не си прав — нито вариантът е „по-хубав“ (той всъщност е единствен), нито „читателите не се оплакват“ — оплакват се, но не разбират, че не можем да направим нищо по въпроса. На един (с таблет) му е нужно едно оформление, на друг (с eInk) — второ, на трети (с телефон) — трето и т.н.
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот bogdanov » Пон Ное 11, 2013 3:41 pm

Мандор, лично питане.
Да сте открили решение /не ръчно/ на няколко последователни празни реда.
При прозата е лесно, но при поезията е голям ужас като започне да слепва куплетите.
А не може всичко после да се дооправя ръчно.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 6:04 pm

Май вече ме пита за това…
Разделяне на куплети с празни редове е некоректно (точно както и разстоянията около сюжетен разделител тип „* * *“ или пак същите празни редове). Това трябва да се прави чрез стиловете на елементите; в случая с ePub (например):
Код: Избери целия код
<div class="stanza">
  <p>— Схвани духа на времената</p>
  <p>и разбери живота нов;</p>
  <p>Ще бъдеш близък на сърцата,</p>
  <p>но пей ни песни за любов. —</p>
</div>
<div class="stanza">
  <p>Бъди свидетелка, о мила,</p>
  <p>царице в моите гърди —</p>
  <p>ти, чийто поглед — дивна сила,</p>
  <p>над всяка моя мисъл бди…</p>
</div>
...
и съответно настройваш стила за клас „stanza“ например:
Код: Избери целия код
.stanza .stanza { space-after: 0,3em; }


Всичко това го пиша наизуст, само да покажа концепцията. Разбира се, можеш да го направиш по всякакви варианти, например цялото стихотворение да е в div от клас „poem“, например, а куплетите да са с празни div-ове, които да стилизираш чрез
Код: Избери целия код
.poem div {...}
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот bogdanov » Вто Ное 12, 2013 1:59 am

Ей тук почва разликата в мисленето. Аз не правя уеб сайт, а се опитвам да конвертирам книга от вече направен предпечат.
Единичното форматиране на куплети работи, но книгата която правих днес има около 600 куплета. Ръчно, естествено, е малък ужас. В индизайн 5.0 имаше един начин да стане това, но от 5.5 не работи вече.
Като цяло ще има все повече проблеми като посочения, защото все пак говорим за книгоиздаване и хора, които се занимават с предпечат, а не за уебдизайнери...
Това, че аз, по случайност, знам и двете е изключение.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Вто Ное 12, 2013 9:42 am

Не, разликата е по-скоро в изходния материал и използваните средства. Ти зареждаш чист текст (или стилово форматиран) и търсиш начин как да го форматираш в Adobe InDesign или нещо подобно. При нас изходният материал е смислово форматиран и крайният файл се получава (както вече казах) чрез просто (и то — автоматично!) прилагане на предварително настроени стилове към съответния тип елемент.
Между другото, това е масова практика, просто защото е най-просто и елегантно (особено ако целта са няколко крайни формата). Вместо да полагаш еднообразни усилия по форматиране за различните формати, веднъж правиш смислово маркиране и след това просто пускаш съответния конвертор. Преди половин година пуснах статия на подобна тема в уикито на Читанка, която макар че по-късно беше редактирана от друг участник, все пак запази голяма част от основната идея.
Mandor
 
Мнения: 170
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Предишна

Назад към Електронни книги

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта