Начало форум Електронни книги

Електронни книги

Проблеми с Epub

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Проблеми с Epub

Мнениеот bogdanov » Пет Фев 25, 2011 12:18 pm

Да не разводнявам темата за Е-книгите, въпреки че там се изписаха доста интересни неща за Epub.

Намерих хак за ИнДизайн на Адобе, който отстранява и проблема с датата и разцепването на глави. В момента файла на "Където не сте били" на Велко Милоев и "Червей под есенен вятър" минават epub чека на онзи сайт. До понеделник и другите ще ги направя по този начин.

Би ли го споделил или е фирмена тайна.

Като цяло най-сетне разбрах позицията на Мондор - Индизайна е излишно сложна програма за правене на Epub, който въпреки многото приказки е един безкрайно опростен HTML (на устройствата никой не е направил мощни браузери). Като цяло от Уорд ще е по-лесна обработката. Даже за Опън Офиса има и готово средство.
Но, все пак нашите книги са си правени вече в Индизайн. Въпросът е какво можем да направим оттам:
Основните проблеми обсъдени в темата за Е-книгите се решават лесно от самия индизайн
- разделянето на отделни файлове става чрез елементарна опция при експортинга -
http://carijansen.com/wp-content/uploads/2010/09/part2-06-EPUBoutput.gif
- залепянето на заглавията се оправя също с добавяне в маската на параграфа на space before/after
- лесно се оказва и включването/изключването на шрифтовете (всъщност кое е е правилното - за Мтел ни ги искат с шрифтове, а в Читанката всички шрифтове са изключени)

Остава само един гаден проблем за който не мога да намеря автоматично решение - автоматичното премахване на празните редове от Индизайн. Това, вероятно се дължи на неправилно генериран ХТМЛ. И докато прозата има лесни решения е убийствено да се преформатира всеки куплет в поезията.
bogdanov

Re: Проблеми с Epub

Мнениеот Mandor » Пет Фев 25, 2011 2:18 pm

Знам, че въпросите не са към мен, но ми се струва, че (пак) не си разбрал мнението на Мордор по въпроса.
InDesign си е програма за предпечат. С акцент върху втората половина на думата — „печат“. Именно затова естественият й изход е PDF, за който хиляда пъти повтарям, че не е формат за електронни книги, а е електронен формат за представяне на хартиени книги. И с тази си задача се справят прекрасно — и InDesign, и PDF. А ePub-а е вероятно „кръпка в последния момент“, за да се продължи популяризацията му и чрез другите продукти на Adobe.
Така че, според мен, InDesign не е подходящо средство за изработка на електронни книги не защото е тежко, бъгаво и не знам си още какво, а защото просто не е предназначено за тази цел. Използвайки го, в резултат получаваш един-единствен формат (ePub) на електронна книга, с който почти нищо не можеш да направиш. В един блог видях следния коментар относно InDesign и електронни книги: „Опитват се да направят дърворезба, използвайки ковашки чук и ножче за пържоли, а после се оплакват от резултата.“ Напълно съм съгласен.
Odisey написа:Остава само един гаден проблем за който не мога да намеря автоматично решение - автоматичното премахване на празните редове от Индизайн.
В нормално форматиран ePub няма нужда от празни редове между куплетите. Но това е само информативно — на практика дори нямам представа за какво говориш. Ако в InDesign има възможност за задаване на йерархични стилове, значи неправилно си форматирал текста.
Odisey написа:- лесно се оказва и включването/изключването на шрифтовете (всъщност кое е е правилното - за Мтел ни ги искат с шрифтове, а в Читанката всички шрифтове са изключени)
Този въпрос вече е обсъждан, обявихте го за „лични предпочитания“.
Mandor

Мнениеот bogdanov » Пет Фев 25, 2011 6:23 pm

Той като цяло Epub засега е силно страничен вариант на процеса.
Киндъла не го чете /пряко/, процентът на устройствата които го четат в БГ е пренебрежително малък относно някаква търговска дейност.
Възможностите, които дава самия ЕПУБ са малки, сравнено с ПДФ. Това да не може да се направи нормално обливане на картинка с текст е най-малкото. Но форматът се развива и се надявам в бъдеще да се появят повече възможности.
Засега никой специално няма да започне да прави само Епуб. Не се изплаща - ясно е, че това е страничен експорт на форматирани за печат книги. Въпросът всъщност правилно трябва да се постави така - имам стотина книги в Индизайн, как да станат на Епуб.
Индизайна все пак е добро решение, от БГкнига реват, че повечето файлове им идват в Пейджмейкър.

Проблемът с празните редове е следния - нормално е едно стихотворение да се форматира наведнъж с една маска/стил/. При експорт към ПДФ за печат, празните редове се запазват и няма слепване на куплетите.
При експорт към Епуб празните редове (няколко последователни <CR> или по точно </br>) отпадат. Това води до слепване на куплетите. Има техническо решение, но то включва форматирането куплет по куплет, което е трудоемко. По метода на опита и грешката открих един вариант, чрез замяна на знака за край на параграф, който обаче не действа винаги.
Интересуваше ме има ли по-лесен /по-автоматичен/ вариант.

Odisey написа:
- лесно се оказва и включването/изключването на шрифтовете (всъщност кое е е правилното - за Мтел ни ги искат с шрифтове, а в Читанката всички шрифтове са изключени)
Този въпрос вече е обсъждан, обявихте го за „лични предпочитания“.

За много неща съм бил обвиняван в този форум, но никога че съм в графата - и други.
Лично питане - какъв е минуса при вграждане на шрифтове. Файловете не стават особено по-големи, така че надали е това. Явно е някакъв проблем при устройствата.
За съжаление няма нищо, с което конкретно мога да пробвам, затова задавам въпроса.

П.С. Искрени извинение, че съм ти объркал ника.
bogdanov

Мнениеот Йордан Янков » Пет Фев 25, 2011 7:35 pm

За патча виж тук: http://www.teusdejong.nl/

Иначе трябва да форматираш индизайнския документ само и единствено със стилове - никакви празни редове въведени от клавиатурата, никакви локални форматирания без стил. Става малко по-бавно, но дори за печат нещата трябва да се правят по този начин (ако ще са професионални). След това няма да имаш проблеми, ако знаеш как да работиш с css. Шрифтовете трябва да се вкарват в епуб файла за да нямаш проблеми с устройствата. По принцип правих опити и с картинки в текста, но не съм си играл да правя word-wrap. Така че не ми е много ясно защо толкова епуба не се харесва. Да, от него трудно ще извадиш други формати, но въпросът е дали са ти нужни. Разбира се, всеки гледа от собствената си камбанария, но това за дърворезбата и пържолата не го разбирам. Според мен хората, които са вътре в четците много ценят гъвкавостта при форматирането, защото за тях самото форматиране не е толкова важно. Да, но повечето автори си държат на някои специфични начини на форматиране, които обезсмислят спора дали тези форматирането ще се правят в ИнДизайн или някъде другаде. На мен ми е най-лесно да изсипя един ХТМЛ и който каквото иска да прави оттам нататък, но така лишавам произведението от някаква негова специфична форма.

И друго - някой тествал ли е AcrobatX Mobile на четец? Би трябвало прочутия проблем с гъвкавостта на текста да го няма. Ако е наистина така, то Адобе пак ще са лидерите.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Пет Фев 25, 2011 7:58 pm

Odisey написа:Лично питане - какъв е минуса при вграждане на шрифтове. Файловете не стават особено по-големи, така че надали е това. Явно е някакъв проблем при устройствата.
Горе-долу, да. Ако вградиш например серифен шрифт в ePub, няма как да превключа устройството си така, че да не използва него, а (пак например) някой вграден безсерифен шрифт, който се изобразява далеч по-добре на съответния четец. А някои устройства изобщо не поддържат вградени шрифтове.
exPesho написа:Така че не ми е много ясно защо толкова епуба не се харесва.
Не разбрах кой не го харесва. ePub-ът си е напълно приличен формат за електронни книги, има достатъчно свобода във форматирането и реализирани четци за доста преносими устройства.

Добавено:
exPesho написа:Да, от него трудно ще извадиш други формати, но въпросът е дали са ти нужни.
Да, за момента може и да не са нужни, но поради масовото навлизане на Kindle в България (най-вече заради цената) очаквам повишаване на интереса към mobi-формата. При сегашната организация на работа не разполагате с приличен начин за получаването му. Но това е само моя прогноза — ще почакаме и ще видим.

Всъщност темата беше съвсем различна, така че се извинявам за неуместната намеса.
Последна промяна Mandor на Пет Фев 25, 2011 8:07 pm, променена общо 1 път
Mandor

Мнениеот bogdanov » Пет Фев 25, 2011 10:26 pm

Данчо, много благодаря.
Този скрипт ми реши други два проблема, до които не бях стигнал.
И тъй като мързелът е двигател на прогреса намерих решение - правим заместване на ^p^p с ^p^n^n. С една дума - празния параграф м/у куплетите го заместваме с край на ред (</br> хтмл символ.)
И това решава доста добре нещата. Преди малко разгледах един сорс и разбрах кое се дъни.

Като цяло си прав за процеса на обработка на текста в индизайн, но в повечето случаи текста идва готов набран и е леко излишна игра точно за разстоянията м/у отделните куплети. За разстоянията от заглавията е друго.
И последен въпрос - какви са номиналните размери на една картинка за да се вижда добре на устройство и имат ли самите устройства някакъв автоматичен зуминг да я вкарват в граници?
bogdanov

Мнениеот Йордан Янков » Съб Фев 26, 2011 9:19 am

Мандор ще е по-сведующ от мен в тази материя.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков

Мнениеот Mandor » Съб Фев 26, 2011 12:01 pm

Odisey написа:И последен въпрос - какви са номиналните размери на една картинка за да се вижда добре на устройство и имат ли самите устройства някакъв автоматичен зуминг да я вкарват в граници?
Практиката е наложила пълноекранните картинки да са с размер до 600×800 px. Всички от познатите ми устройства позволяват автоматично мащабиране, просто някои го правят прекалено икономично — например позволяват мащабиране само на кратни стойности. По този начин картинка от 700×900 px ще бъде изведена с размери 350×450 и ще стои грозно, с големи бели полета.

Добавено: Да ви е честит новият стандарт ePub3! :smile:
Mandor

Мнениеот Алекс Белтов » Вто Авг 13, 2013 12:00 pm

Препоръчително ли е форматирането на текста в InDesigh преди да се обработва с Calibre за създаване на .epub, или е достатъчно да е оформен в .doc?
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот bogdanov » Вто Авг 13, 2013 1:05 pm

Алекс Белтов написа:Препоръчително ли е форматирането на текста в InDesigh преди да се обработва с Calibre за създаване на .epub, или е достатъчно да е оформен в .doc?

Calibreto няма нищо общо с книгоиздаването. То си е конвертор с екстри и в общи линии само пречи.
Входящ файл за всякакви книгоиздателски процеси си е уърдовски файл, по-възможност не много форматиран, защото и това пречи.
В професионалния предпечат се работи с Индизайн и подобни програми /макар че Куарка умря отдавна/, защото това е основа от която може да се извади всякакъв файлов формат.
Ако ще се прави аматьорски епуб препоръчвам Sigil. Има доста добри опции.
Файлове, направени в Калибре, особено ако нямате опит, не минават през ДРМ сървърите.
bogdanov

Мнениеот Алекс Белтов » Вто Авг 13, 2013 1:21 pm

Богданов,
благодаря ти!
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот Алекс Белтов » Съб Ное 09, 2013 7:31 pm

Някой, който може, безкористно да помогне с генерирането на качествен e-pub?
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот bogdanov » Съб Ное 09, 2013 9:37 pm

Алекс Белтов написа:Някой, който може, безкористно да помогне с генерирането на качествен e-pub?

От какво?
bogdanov

Мнениеот Алекс Белтов » Съб Ное 09, 2013 10:57 pm

От .doc, да речем. Имам го в различни формати, но не мога да направя читав .epub.
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот bogdanov » Нед Ное 10, 2013 3:05 pm

Аз имам червен картон вече, Сашо Карапанчев ще ти свърши работа.
Извън майтапа - предпечата на една книга не е проста работа, независимо че така изглежда.
Мен ми отне доста време докато хвана цаката как да минават Епъбовете ми през Адоб контент сървъра.
А Pro bono-то в България не се цени особено - нито като работа, нито като краен резултат. Затова лично аз не го практикувам.
bogdanov

Мнениеот Кал » Нед Ное 10, 2013 3:25 pm

Алекс – ако 1) имаш някакъв опит с HTML или XML етикети; 2) или поне желание да усвоиш нещо ново, което отнема 2-3 дни практика – драсни един ред на мейла на Човешката библиотека. Ще ти пратим лекциите на Мандор как се оформя FB2.

А от FB2 с Calibre автоматично ще получиш прекрасен EPUB, без никакви загуби.
Аватар
Кал

Мнениеот Алекс Белтов » Нед Ное 10, 2013 7:29 pm

Благодаря и на двама ви.
Кал, даде ми чудесна идея - самият Мандор (чудесен човек е, въпреки че не го познавам лично)ми направи съпросния материал във .fb2. Сега вече знам как да процедирам.
Аватар
Алекс Белтов

Мнениеот Mandor » Пон Ное 11, 2013 9:01 am

Кал написа:А от FB2 с Calibre автоматично ще получиш прекрасен EPUB, без никакви загуби.
Ех, Калине, Калине… :sad:
Много добре знаеш, че конверсията от FB2 към ePub не е еднозначна и не може да бъде такава дори на теория. Да не говорим, че от Calibre не можеш да получиш нищо „прекрасно“, най-много — нещо що-годе задоволително, което да можеш да отвориш на четеца си.
Mandor

Мнениеот Кал » Пон Ное 11, 2013 11:49 am

Аз не съм забелязвал „липси“ до момента. Читатели също не са се оплаквали, нито веднъж досега.

Ако можеш, прати ни допълнителни указания какво да гледаме при такава конверсия. (Не е спешно.)
Аватар
Кал

Мнениеот bogdanov » Пон Ное 11, 2013 11:53 am

Кал написа:Аз не съм забелязвал „липси“ до момента. Читатели също не са се оплаквали, нито веднъж досега.

Ако можеш, прати ни допълнителни указания какво да гледаме при такава конверсия. (Не е спешно.)

Не е заяждане, а само интерес - имаш ли качена книга, направена по този начин, на Adobe контент сървър? Защото основно там започват проблемите, на четците всичко минава.
bogdanov

Следваща

Назад към Електронни книги