Начало форум Електронни книги

Електронни книги

Електронни книги и закон…

Информация за е-книги, четци, формати и прочие

Електронни книги и закон…

Мнениеот Mandor » Пон Сеп 09, 2013 6:16 pm

Преди три години в блога на Григор имаше следният коментар, подписан от bogdanov:
Никъде не е дефинирано как се заплаща на автор, чиито е-книги биват продавани. Всички договори, които сключваме с такива автори, са реално незаконни и могат да бъдат оборени лесно в съда. Това важи и за филми, музикални дискове и прочие всичко, което би могло да бъде продавано при заявка.
Въпросът ми е — има ли промяна в закона, касаещ този проблем? И какъв всъщност е проблемът — че законът дефинира само разплащане на базата на отпечатан тираж? Моля за малко по-подробно разяснение.
Благодаря предварително!
Mandor

Re: Електронни книги и закон…

Мнениеот bogdanov » Пон Сеп 09, 2013 10:39 pm

Mandor написа:Преди три години в блога на Григор имаше следният коментар, подписан от bogdanov:
Никъде не е дефинирано как се заплаща на автор, чиито е-книги биват продавани. Всички договори, които сключваме с такива автори, са реално незаконни и могат да бъдат оборени лесно в съда. Това важи и за филми, музикални дискове и прочие всичко, което би могло да бъде продавано при заявка.
Въпросът ми е — има ли промяна в закона, касаещ този проблем? И какъв всъщност е проблемът — че законът дефинира само разплащане на базата на отпечатан тираж? Моля за малко по-подробно разяснение.
Благодаря предварително!

Тук ли държиш да го обсъждаме?
Да, променен е закона и е казано по-ясно:
Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) Възнаграждението на автора за всеки начин на използване на негово произведение може да бъде определено като част от приходите, получени от използването на произведението, като еднократна сума или по друг начин.
Но от друга страна, чл 47, ал 3 казва следното
Чл. 47. Ако в издателския договор не е предвидено друго, смята се, че:
1. на издателя е отстъпено правото само за едно издание;
2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г.) на издателя е отстъпено правото да издаде произведението в тираж, не по-голям от десет хиляди екземпляра;
3. на автора се дължи възнаграждение в размер петнадесет на сто от цената на дребно на всеки продаден екземпляр от произведението;

Може би Фат Джим ще даде по-точно пояснение, все пак не ми е занаят.
Тъй като този проблем го има и при дигиталните тиражи, ние решихме проблема с агентийски договор, където се разделят приходите от продажбите по определена схема.

Какво точно всъщност питаш?
bogdanov

Мнениеот Mandor » Вто Сеп 10, 2013 8:04 am

Това е напълно достатъчно, благодаря много!

Само не разбрах — кое е по-подходящото място за подобен род въпроси?
Mandor

Мнениеот bogdanov » Вто Сеп 10, 2013 12:45 pm

Mandor написа:Това е напълно достатъчно, благодаря много!

Само не разбрах — кое е по-подходящото място за подобен род въпроси?

Замислих се за форума на Читанката, но там ще е по-зле.
Принципно заплащането на авторски права във форума на Ефремов е прието на нож и чакам да скочат и да ми обяснят как нищо не разбирам.
А и мен лично много ме сърбят пръстите да попитам на кого да платя правата на Димитър Пеев, че много ми се иска да му издам две три книги.
Пиши ми на лична в тия случаи, а най-добре на мейла. има го в сайта.
bogdanov

Мнениеот alexandrit » Сря Сеп 11, 2013 9:09 am

Иван Богданов написа:

< А и мен лично много ме сърбят пръстите да попитам на кого да платя правата на Димитър Пеев... >

◄ Неотдавна се запознах с режисьорката Елисавета Пеева – дъщеря на писателя д-р Димитър Пеев. Тя ми подари „Фотонният звездолет”, повест, която много харесвам още от юношеските си години и която липсваше в колекцията ми. Сега я препрочетох – и отново ми допадна...

Ето два телефона на Елисавета Пеева: домашен 865-08-54 и джиесем 0899-043-034.

Изображение

Художник на корицата и илюстрациите: Петър Рашков
Аватар
alexandrit

Мнениеот Шаркан » Сря Сеп 11, 2013 1:24 pm

Сашо, по-добре я сканирай и дай в Читанка, там липсват още много неща от Димитър Пеев.
Белким някой ги прочете днес.

(за търгашите е важно да ги продадат, четенето не влиза в плановете, баш по афоризма на Тошо Тошев: "вестник не се печата, за да се чете, а за да се продаде")
Шаркан

Мнениеот bogdanov » Сря Сеп 11, 2013 3:52 pm

alexandrit написа:Иван Богданов написа:

< А и мен лично много ме сърбят пръстите да попитам на кого да платя правата на Димитър Пеев... >

◄ Неотдавна се запознах с режисьорката Елисавета Пеева – дъщеря на писателя д-р Димитър Пеев. Тя ми подари „Фотонният звездолет”, повест, която много харесвам още от юношеските си години и която липсваше в колекцията ми. Сега я препрочетох – и отново ми допадна...

Ето два телефона на Елисавета Пеева: домашен 865-08-54 и джиесем 0899-043-034.

Изображение

Художник на корицата и илюстрациите: Петър Рашков

Много благодаря, ще се свържа с нея.
bogdanov

Мнениеот bogdanov » Сря Сеп 11, 2013 3:54 pm

Шаркан написа:Сашо, по-добре я сканирай и дай в Читанка, там липсват още много неща от Димитър Пеев.
Белким някой ги прочете днес.

(за търгашите е важно да ги продадат, четенето не влиза в плановете, баш по афоризма на Тошо Тошев: "вестник не се печата, за да се чете, а за да се продаде")

А за графоманите е най-важно някои да ги прочете и най-вече да ги похвали за написаното.
Айде да не изпадаме в крайности, заради подобни неща не ми се пише тук.
bogdanov

Мнениеот Шаркан » Чет Сеп 12, 2013 2:13 pm

Пеев е графоман?
хмък.
Шаркан

Назад към Електронни книги