Начало форум Разкази

Разкази

ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ

Място за публикуване и обсъждане на фантастични литературни произведения

ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ

Мнениеот Григорий Ватан » Вто Ное 18, 2008 1:34 am

29.04.125(1989) г.
София


ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ
(ИЛИ 4 ГОДИНИ НА ЧЕРВЕНИЯ СВЕТОФАР)

(Това е вариант на разказчето, възстановено по памет, понеже оригиналът се губеше, но после той се намери и тук е приложен след краткия)

Аз съм луксозен бенор на врата на моята млада господарка. Приличам на нещо средно между лисица и котка, но с човешки уши – като всички бенори. Ние не сме хищници. Ние, бенорите, сме пришълци, но от различни раси. Някои са големи и яки и ги ползват за езда, за състезания. Други – за работен добитък. Но повечето ги правят на хапчета – преработват ги в специални заводи. Получават се хапчета за видения от различни светове, хапчета за невидимост, за поумняване, за проговаряне на различни езици, за телепортация, за слушане на космична музика и новини, за далекозрение или виждане от всички страни и в различни измерения - и за какви ли не още екстри и преживявания: стотици, хиляди, десетки хиляди! Хората от тази цивилизация са много напреднали.
Има и хапчета за татуиране – вместо дрехи, направо по кожата излизат безброй цветни десени, още след няколко секунди. То въобще хората на тази планета ходят голи, това им е модата. Едни изобразяват орнаменти и тъкани, други – морета, водопади и реки, трети – разни познати или фантастични птици, плодове, ледове, снежинки, цветя. Други – живописни картини. По кожата на някои излизат новините, разни лозунги, анимации или карикатури - или направо вървят филми и телепрограми от цялата вселена. А една млада дама се е изхитрила и гълта телевизионни хапчета за локалните телевизии – още никой не се е сетил за това. Тя привлича мъжките погледи като магнит – на едното й полукълбо върви първа програма, а на другото – втора...
Аз обаче съм луксозен бенор и струвам много скъпо. И другите разказват интересни работи за космоса, но никой не ги разбира. Даже прожектират и филми през очите си, но пак ги правят на хапчета. По-богатите си ги преработват вкъщи лично, но уредбата е много скъпа. Много по-лесно и приятно е да си вземеш хапче, отколкото да храниш вкъщи досаден бенор, без да можеш да го изключиш - освен ако го сготвиш. ..
Аз съм луксозен, защото разбирам какво говорят хората и им отговарям на техния език, на тяхното умствено равнище. Чета мислите и чувствата им, лекувам болести, предвиждам събития. Водя развлекателни и интелектуални разговори с господарката, денонощно съм й на врата и на други места - и тя е много доволна. Няма да ме продаде на никаква цена!

ЕТО ГО И В ОРИГИНАЛНИЯ МУ ВИД ОТ 1989 г., ДОШЪЛ НА ВОЛАНА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ:

Докато чаках да се смени светофарът, Тя ме погледна! Някои от Нашите ме разпознават, но замразяването е твърде дълбоко и почти всички отвръщат поглед веднага. Някакъв нещастник, кой знае кога, е измислил, че хората трябва да се разминават - да не се прегръщат по улиците, понеже били "непознати"... Теорията за непознатостта свежда погледи, свива кисело единия ъгъл на нечия уста, кара ни да се гледаме като прозрачни, да правим свирепи или безразлични физиономии. С това казваме на непознатия: "Ти си ми чужд, не те познавам! Ти си никой за мене." – Изиграваме за милионен път начин ролята на куклата от пиесата, измислена от някой майстор на геноцида в древността.
За хилядна част от секундата, понякога някой за нещо се досеща, ала нещо чудовищно в него уверено извръща главата му – и той убедено се разминава с тебе – безнадеждно, напълно, завинаги! Това, че вие вече никога няма да се срещнете, не го сваля в несвяст на земята: той си има "близки", предпочитания; има си "работа"; и е абсолютно сигурен, че "живее". А това, че се е разминал с Живота завинаги, или поне за няколко хиляди години, не смущава нито за миг сляпото му въртене на клечките по сценария на оня убиец - сценариста от дълбокото минало, който е изяден от червеите и бактериите отдавна.
Аоа седеше на една от задните седалки на моя тролей и ме гледаше в огледалото с нещо повече от любопитство. Беше облечена в нещо много светло. Ударът на абсолютната й красота ни озова в нейния свят, където прекарахме заедно цели 4 години – за една минута на светофара.
Светът на татуираните хора! Аз бях любимият й бенор, с атлазена козина и много умни очи. Има бенори за галене и украшение, бенори за угояване и бенори за езда. Но аз, като домашен бенор от най-елитните, можех да наблюдавам Аоа денонощно. Тя бе една от най-богатите на Уоу, понеже притежаваше над 830 хиляди таблетки!
На Уоу нямат понятие за дрехи, но едно хапче татуира кожата за броени секунди. Милиарди най-фантастични десени, напълно голи уоуци и уоуки – но нито двама, еднакви по десен. На тази планета хората имат по-висок ИК от земния - хората нямат нагон за униформи, модата е непозната.
Аз излизах всеки ден с Аоа, легнал удобно на врата й, докато тя яздеше бенора Бр. Фантастичният панаир наоколо гъмжеше от "текстил" - направо върху кожата. Имаше атлети цветни фотографии, Еви живописни шедьоври, Аполоновци реклами, афиши и плакати. Деца-комикси, юноши фантастични филми и голи момичета от чисто злато или езерни вълни. Притичва девойка от облаци върху бенор от дъжд; пищна Венера от цъфнала праскова се прегръща с Арес от сияещ лед. А друга уоука е събрала очите на стотици зяпачи в двата прекрасни обемни екрана под кръста и – глътнала е комбинирано хапче за Първа и Втора програма...
След няколко дни разбирам, че всеобщата суета е погубила безвъзвратно вълнението от противоположния пол. За да изпиташ. Подобно вълнение, трябва да си купиш хапче.
Най-сетне попадам с Аоа и в подземната лаборатория, където работи. Там се обработват бенори за маркови хапчета. Всички бенори се доставят от космоса, но има и от Уоу. Бенори на фурна, след угояване, са любимият деликатес на уоуци, ала от органите на бенорите за хапчета се екстрахират вещества за таблетки и пилюли, които се продават навсякъде. Има и начини за получаване на същите и много повече ефекти чрез специален вибратор, но той е още много скъп. На тази планета още не знаят в какво се превръщат клиентите на вибраторите след смъртта си.
На Уоу няма пари. За един отгледан бенор получаваш съответен брой хапчета. За угоен – 300, за ездитен – 900; за домашен – от 1 300 до 2000, а за фармацевтичен – над 6000! Доставянето на фармацевтични е най-трудно, а отглеждането им - направо подвиг. В тяхно присъствие ти виждаш и преживяваш какви ли не неща. Те самите ти говорят на чист уоуски такива покъртителни работи и даже те извеждат на екскурзии в космоса, та не всеки може да издържи. Това става и ако имаш такъв любим измежду хората, но уоуци и и уоуки предпочитат да спят с прости. До ден днешен, не можах да разбера защо.
Аз лично съм виждал как Аоа се опита да опитоми един фармацевтичен бенор, който си го купи срещу 200 хапчета за летене, 40 за невидимост, 80 за прозрачност и 10 за оргазми с холограмите на известни артисти. Бенорът в началото беше съвършено различен от всичко познато - както всички бенори. Но след първичната обработка доби привичния вид на нещо средно между булдог, свиня и як, със заешки мека козина. Този модел е много удобен, за да не се смущават хората, а и вечер говори само стандартните 5-6 фрази като всеки съпруг, така че не е никакъв проблем да се простиш с него.
Единственото нещо, което не може да се обработи у бенорите, са ушите. Те са човешки и не се отличават по нищо от ушите на всички уоуци, освен по две-три странни гънки. Генодизайнерите ги покриват успешно с различни модели прически, за да не внушават колебания. Същото правят и с челата им. О, да, забравих: другото необработваемо място, където още никой не е постигнал десен или изображение, е челото на бенора - то си остава в първичен вид. Обаче ние, бенорите, особено луксозните като мене, виждаме на челата и през челата на хората и бенорите неща, които самите уоуци никога не виждат – още няма такива хапчета. Точно така, веднъж разпознах самата Аоа, когато беше взела хапче за мъж – беше сменилая пола си. По челото й обаче минаваха нейните обичайни мисли за "уреждане в живота" – за хапчета... Не че всички уоуци мислят за същото, но аз разпознавам мислите на Аоа по миризмата. Пък и си падам по нея – тя много ме гали...

Светна зелено – и направих завоя... Челото на Аоа, на онази задна седалка на тролея ми, изобрази мъж с луксозна кола...
Григорий Ватан
 

Re: ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ

Мнениеот Stenli » Нед Фев 22, 2009 1:15 pm

Koy e avtoryt na tova? Imam nqkakyv neqsen spomen,4e sym go gledal na film? Ili gresha?
Stenli
 

Re: ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ

Мнениеот Goa » Сря Юни 10, 2009 11:28 am

Идеята е интересна, но само толкова. Ако се обработи, би могло да залегне в основата на литературен текст.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8263
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: ХАПЧЕТА ЗА ТАТУИРАНЕ

Мнениеот Stenli » Пон Ное 09, 2009 1:50 pm

Тук май вече никой не влиза? Темите са си все 47, а съобщенията 145. Никой ли няма идеи за нещо ново?
Stenli
 


Назад към Разкази

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта