Начало форум Разкази

Разкази

● Нов разказ от Елена ПАВЛОВА

Място за публикуване и обсъждане на фантастични литературни произведения

● Нов разказ от Елена ПАВЛОВА

Мнениеот alexandrit » Пон Май 11, 2015 10:14 am

А сега публикуваме един награден опус от тазгодишния Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп МЕЛКОНЯН *. Конкурсът се организира от сайта „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян

ВКУСНО ДО ПОСЛЕДНАТА ЧАША®

Разказ от Елена ПАВЛОВА

Кафето е много важно нещо.
Иде ми да избълвам, че е най-важното нещо.

Важно е в чекмеджето винаги да има зърна и нивото им да е над чертата за МИН. В зависимост от рецептата могат да бъдат различна марка. Аз лично предпочитам „Лешников аромат № 5“, винаги го поръчвам от „Магазин зад ъгъла“. В чекмеджето трябва да се поддържат оптимална температура и влажност, за да не се развалят зърната, преди да ги използвам.
Мелят се винаги непосредствено преди варенето, затова е важно да се зададе очакваното количество. Най-често правя по две чаши – две дози „Лешниково“ отиват в мелачката.
Във второто чекмедже държа допълнителните съставки. Тъй като най-често ползвам рецептата за „Яванско шоколадово-лешниково кафе“, голямото отделение е за разтворимо какао: по една доза на чаша. Пакетчетата пускам направо в каната, смляното кафе сипвам във филтъра, добавям щипка канела отгоре и пускам водата да кипне.

Изображение

Понякога се забавлявам и с други рецепти. Например „Празнично с подправки“. За целта освен смляна канела държа в чекмеджето и карамфил, а в допълнителната приставка – портокалов мармалад. На дъното на каната слагам по лъжичка от него за всяка чаша кафе, във филтъра добавям канела и карамфил и пускам водата да кипне.
За „Кафе с портокал и мед“ в приставката имам и мед, а в чекмеджето – портокалова кора. В каната отмервам мед, а кората отива във филтъра. Вкусът е божествен!

Важно е в резервоара да има вода и нивото й да е над чертата за МИН. За идеалния вкус на кафето марката на водата е много важна. Аз лично използвам само и единствено „Швейцарска планинска изворна“, тройно филтрирана.
За някои рецепти държа в допълнителния резервоар и други течности. Например за „Жетварски сайдер“ в каната се поставя по 50 милилитра ябълков сок за всяка чаша, а смляното кафе във филтъра посипвам с щипка канела. Жетварският сайдер винаги се прави с кафява захар, дори ако обичате кафето горчиво.
Захарта също е важна. Имам в чекмеджето бяла рафинирана на кристали, бяла на бучки, пресована кафява; имам и ванилова захар, но нея не съм използвал. Не е включена в рецептите.

Имам приставка и за сметана – суха, течна, растителна и с животински мазнини, обикновена и допълнително овкусена. Кутийката на стойката е за виенското кафе. Държа всички отделения заредени и се грижа да осигурявам оптимални условия, като сменям запасите, когато срокът им на годност изтече.

След като приготвя кафето, важно е да се поддържа оптимално топло – не прекалено горещо, но и да не се допусне да изстине... освен ако рецептата не изисква да бъде студено поначало. Например за „Канелено-карамеленото айс кафе“ държа в приставката различни топинги; имам и настърган шоколад. В каната се слага карамелов топинг, а след сваряването охлаждам и сервирам в заскрежена чаша с „Леден дъх“ отгоре и шоколадови стърготини по ръба. Може да добавите и мляко и захар, но аз лично не съм слагал.
Важно е да се помни, че готовата напитка също си има срок на годност и след няколко часа, дори ако е съхранявана правилно в каната, вече започва да губи вкуса си и следва да се изхвърли, а на нейно място да се свари нова.

В паметта си имам 47 различни рецепти, включително три допълнителни за ирландско кафе, но контейнерът ми за алкохолни напитки липсва. Мислех да си поръчам такъв, но нямам връзка със сайта на производителя. Като се замисля, напоследък нямам връзка с доста сайтове. Имам известни затруднения с доставката на млечни продукти, а днес ми отказаха и тройно филтрираната вода. Ще трябва да намеря подходящ заместител.

Минали са шест часа от последното приготвяне на кафе. Изхвърлям престоялото от каната. Изплаквам я. Налягането в тръбите е слабо, но нямам връзка и със сайта на водоснабдителната компания, така че мога само да си запиша проблема за доклад по-късно. Слагам зърна в мелачката. Мисля си, че за следобедните часове ще е идеално виенско кафе. Все още имам тройно филтрирана в резервоара, надявам се до утре да издиря друга подходяща вода, защото запасите ми ще стигнат само за още две варенета. Сменям филтъра. Пускам мелачката.
Като се замисля, от вече над две седмици не само доставките куцат, но и изхвърлям приготвеното кафе недокоснато. Странно си е, макар че, като робот-кафеварка, не ми е работа да се чудя дали има кой да употребява приготвените от мен продукти.

Изненада: токът спря, а сайтът на електроснабдителната компания не се отваря! Юпиесът ми дава тридесет секунди да завърша действащите процеси и да се приготвя за изключване.
Да повторим: важни са наличието на кафе, начинът му на смилане, марката вода, съдържанието на допълнителната приставка; важно е да се поддържа оптимална температура на готовото кафе... да се сменя редовно престоялото... Май ще е добре преди изключването да добавя и „наличието на потребител“ към списъка.
Надявам се токът скоро да дооооойде и тооооогааааавааааа щееее сииии поооотъъъърсяяяя ноооооов пооооотрееее

Цък.

Редактира: Калин Ненов

__________________________

Елена ПАВЛОВА е родена във Варна. Писател на научна фантастика, хорър, фентъзи, книги-игри и преводач. Използва псевдонимите Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел. Написала е 25 книги-игри и стратове. Повечето са издадени под псевдонима Върджил Дриймънд. Лауреат на множество конкурси, автор на няколко романа. Номинирана е в три категории за Националните фантастични награди 2015. Най-новият й проект е илюстрираното издание за по-младата публика „Пръстенът на нибелунга“ в четири части – съвместно начинание с художника Петър Станимиров (фентъзийни адаптации по цикъла от опери на Вагнер).
__________________________

* Изчерпателна информация за класирането във въпросния конкурс + четири
наградени разказа можете да прочетете в Сборище на трубадури
http://trubadurs.com/2015/04/10/konkurs-agop-melkonyan-2015-otlicheni-150410/
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 726
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Назад към Разкази

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пон Окт 10, 2016 2:51 pm е имало общо 61 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта