Начало форум Организационни

Организационни

Фантастично читалище

Теми, свързани с дейността на клуб "Иван Ефремов"

Фантастично читалище

Мнениеот Екселенц » Сря Сеп 23, 2015 3:44 pm

Здравейте, мили хора. От днес сайта на проекта "Фантастично читалище" има ново лице.
Ако някой изпитва носталгия по старото му лице - то все още е достъпно.
Достъп до читалището има и през сайта на клуба.
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц

Re: Фантастично читалище

Мнениеот ivanushka » Чет Сеп 24, 2015 12:17 am

Това е чудесно!
Само че не виждам списанието "Наука и техника" на БТА - седмично издание, различно от наука и техника за младежта.
В "Наука и техника" на БТА имаше наистина много фантастични разкази. Би било хубаво да са достъпни.
А също може би е хубаво да има възможност да се изтеглят всички произведения наведнъж?
ivanushka

Мнениеот ivanushka » Съб Сеп 26, 2015 11:33 pm

А също така, някои от научно фантастичните произведения в списанията имаха и илюстрации. Може би е добре в архива да се сложат варианти в които са включени и илюстрациите.
Все пак и илюстрацията е изкуство. На някой хора то дори се харесва. :smile: :)
ivanushka

Мнениеот Goa » Сря Сеп 30, 2015 12:05 am

Ще се качат и от "НТ" разказите. За илюстрациите е по-специален въпросът, но нека обяснят съответните хора, аз не съм в течение.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Mandor » Чет Окт 01, 2015 10:28 am

Goa, и как съответният „хора“ ще обясни, като не пише тук? :wink:

invanushka, напълно си прав – липсват много неща. От подочутото в различни разговори предполагам, че причината вероятно е в генетичната, квантовата и икономическа непълноценност на „съответния“ – имал само две ръце, в един и същи момент можел да присъства само на едно място и на всичкото отгоре трябвало да си изкарва прехраната. Така че за мен няма нищо изненадващо в наличието на посочените от теб пропуски.
Mandor

Мнениеот ivanushka » Чет Окт 01, 2015 8:21 pm

Ама аз никого не съм обвинил.
Само се опитах да изразя плаха надежда, че един такъв незначителен пропуск, би могъл относително лесно да се поправи.
Наистина е свършена огромна работа.
Дано са повече хората които ще я оценят.
А аз вместо да намирам недостатъци, трябваше да кажа поне едно благодаря.
Благодаря. Направеното е чудесно. :))

Както се казва: Отлично! , Даже много добре! :))

Още веднъж Благодаря. :))
ivanushka

Мнениеот Mandor » Пет Окт 02, 2015 9:32 am

Доколкото разбрах от лекцията на „Булгакон“-а, „относително лесно“ е ле-е-еко преувеличено. По-скоро ситуацията е „Блъскай си главата в стената, пък ще видим кое ще поддаде първо…“
Mandor

Мнениеот ivanushka » Пет Окт 02, 2015 10:51 pm

Аааааааа :sick: :sick: :sick:
Искам пъъъъък !! :sick: :sick: :sick:
хлип, хлип. :sick: :sick: :sick:
Искам си картинкитееееее :sick: :sick: :sick:
:sick: :sick: :sick:

:wink:
ivanushka

Мнениеот Кал » Пет Окт 23, 2015 6:21 pm

Огромни поздравления на всички допринесли и допринасящи!
Аватар
Кал

Мнениеот Екселенц » Пон Окт 26, 2015 12:40 pm

Здравейте мили хора,

В читалището има ново попълнение - добавени са разказите от вестник „Технически авангард“

@ivanushka
Надписът „Фантастично читалище“ на заглавната стараница е хипер-връзка към архива с всички издания.

В „Наука и техника“ на БТА имаше наистина много фантастични разкази

Да, така е - живот и здраве, догодина и те ще са достъпни :wink:

За илюстрациите - освен посочените от Мандор несъвършенства на съответният хора има и други причини те да не присъстват. В много случаи видът на оригиналните носители е далеч от идеален, което води до интересни предизвикателства при обработката на текста. И ако при текста усилията се възнаграждават с текст който се чете, то ретуширането/реставрацията на илюстрациите е друга бира.

Приятно четене
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц

Мнениеот ivanushka » Пон Окт 26, 2015 10:30 pm

Хрумна ми нещо!
Това възклицание обикновено е начало на събития които не свършват много добре, но все пак:

Какво би било ако илюстрациите се сканират отделно и се предоставят на ентусиасти на Photoshop и Gimp, които да ги ретушират, и накрая да се получи нещо като галерия на фантастичната илюстрация в списанията?
Която да се предоставя като отделна рубрика във фантастичното читалище?
Е разбира се илюстрацията без произведението си губи малко от смисъла, но ако заедно с илюстрацията има и препратка към произведението може би ще се получи нещо смислено?
ivanushka

Мнениеот Екселенц » Сря Окт 28, 2015 11:29 am

ivanushka написа:Хрумна ми нещо! ... не свършват много добре ...

Защо? Един "хора" на времето му хрумна, че няма да е лошо да се съберат текстовете от периодичният печат,
ходи, рови, сканира, разпознава, коригира ... направи си операция на очите ... и ето - има резултат.
Което означава, че ако има достатъчно желание и постоянство - може и да може.

Сега на теб ти хрумва, че има как да се случи нещо подобно и с илюстрациите на фантастична тематика от периодиката. Вероятно си обмислил и как ще стане. Страхотно.
Как да ти помогнем?
Аватар
Екселенц

Мнениеот ivanushka » Пет Окт 30, 2015 2:11 am

Съжалявам за повреденото зрение. :sad:
ivanushka

Мнениеот Goa » Пет Ное 06, 2015 7:28 pm

То зрението се е оправило, но действително ли можеш да помогнеш за илюстрациите? Според мен трябва да се измине същият път, какъвто е изминат за текстовете, но с цел снимане на илюстрациите.
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот ivanushka » Пет Ное 06, 2015 8:25 pm

Не съм много добър с фотошоп и гимп, и за това не смея да си предложа услугите, но ако има място където могат да се качат изображенията, мога да опитам да ги ретуширам.
Например тук в самия форум може би могат да се качват изображенията?
А иначе да сканирам няма да ми е възможно - дори нямам скенер.
Може би с фотоапарат би могло да се получи нещо смислено и лесно, но нямам броевете.
А изображенията може би няма нужда да се сканират допълнително. Ако не са били на отделна страница , то илюстрациите ще са в изображенията които са били обработени чрез разпознаване. Ако тези изображения не са изтрити, то може би няма да е трудно да се извадят измежду другите и да се качат някъде.
Ако пък са изтрити сканираните изображения, то тогава не си струва усилията да се сканират отново само заради илюстрациите. Но пък може би си струва за бъдещите броеве които ще бъдат сканирани, да се обърне внимание и на илюстрациите.
ivanushka

Мнениеот Mandor » Вто Ное 10, 2015 12:41 pm

Да ви имам проблемите… :problem:
Mandor

Мнениеот Екселенц » Сря Ное 11, 2015 3:29 pm

@ivanushka
Нито във форума, нито на сайта на клуба ще се качват необработени изображения - за целта си има файло-обменници. Ако правилно съм те разбрал - единственото което ти липсва, за да претвориш желанието си в дела, е липсата на сканирани илюстрации. И да, някои са на отделни страници, други са две страници, трети ... ако ти е интересно - ще разбереш.
Предлагам ти, за начало да си избереш едно от наличните издания и ще получиш сканираните илюстрации от него. Поработи с тях, нека видим какво ще се получи. Ако резултата си струва да се обсъжда ще поумуваме как да продължим. Ако този подход те устройва - кажи с кое издание желаеш да започнеш?

@Mandor
Чуждите проблеми - по-желаните проблеми
Аватар
Екселенц

Мнениеот ivanushka » Сря Ное 11, 2015 10:13 pm

Нямам предпочитания.
Вие преценете кои най много си заслужават.
ivanushka

Мнениеот Mandor » Чет Ное 12, 2015 9:48 am

ivanushka написа:Нямам предпочитания.
Вие преценете кои най много си заслужават.
М-м-м, сигурно сам се досещаш, че при такива инициативи няма „най-заслужаващи си“ – или правиш всичко, или не.
Mandor

Мнениеот ivanushka » Чет Ное 12, 2015 8:35 pm

Добре, дайте първите които ви попаднат. Или ги дайте всичките.
А сам да ги търся и да ги сканирам или снимам, уви няма да ми е възможно да го направя.
ivanushka

Следваща

Назад към Организационни