Начало форум Организационни

Организационни

Конферентни сбирки

Теми, свързани с дейността на клуб "Иван Ефремов"

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Вто Май 26, 2020 9:14 pm

Днешната сбирка мина добре, 7 човека се включихме, благодаря на всички участници!

За 9 юни сменяме темата, тъй като Елена Борисова не може да присъства на сбирката.

09.06 Нова класификация на извънземните цивилизации - водещ Валентин Иванов, автор на съвсем скорошна статия в специализирано списание по въпроса.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Вто Юни 02, 2020 1:01 pm

Сбирката днес (02.06) е на тема "Обсъждане на резултатите от конкурса "Иван Попов"." На когото му е интересно да чуе обобщаващите размисли на някои членове на журито, както и да зададе по-конкретни въпроси относно конкурса и предстоящия сборник, моля да заповяда. Отново ще опитаме да проведем сбирката в дискорд, като елиминираме заглушаването, заради което миналия път се преместихме в зуум. Линкът за дискорд е:

https://discord.gg/xcyfgN5

Кликвате на линка и влизате в сървъра на клуба, където се присъединявате към секция гласови разговори (общи). Ако нямате регистрация в дискорд, ще ви пита за потребителско име - трябва да зададете някакво.

Ако не се получи нещо както трябва в дискорд, ще мигрираме обратно към зуум. Алтернативен линк в зуум:
https://us02web.zoom.us/j/87148543463?pwd=Ukt6a0JsTHVwODVMYjF0WDc1akxoQT09
Meeting ID: 871 4854 3463
Password: 4x4zVP
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Чет Юни 04, 2020 1:40 am

Сбирката на 2 юни мина добре, рекорден брой участници се включиха (мисля, че 9).

Следващата сбирка (на 9 юни) ще бъде и следваща стъпка в пробването на нещо ново - ще се опитаме да осъществим конферентна връзка с Вальо Иванов от стая 213, където ще проведем сбирката на живо.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 04, 2020 8:54 am

Поне при мен имаше проблеми със звука. Дискорд явно има проблем с настройката на звука. Докато при зум доста неща са автоматични. Явно трябва доста игра с настройките на дискорд, докато се достигне до приемливо положение. Там има една опция тестване на звука - аз съм я ползвал само зада проверя има ли няма ли звук. Обаче май трябва по сериозно да се проследи при какви настройки заглъхва и при какви настройки е добре. А ето и друго: достигна се до умора в търсенето на по добра алтернатива (на програмата за конферентна връзка)... Без да е достигната оптимална алтернатива...
Може би в бъдеще ще се появят приложения "интегратори", които ще събират няколко различни програми за конферентна връзка в една обща конференция? И всеки да участва в конференция с програмата която най много харесва?

Но както и да е...
За мен се очерта един неочакван проблем при дистанционните конферентни сбирки.
А именно: при сбирките на живо е възможно и изглежда става винаги, да се оформят няколко "ядра" на разговор, които са си относително самостоятелни, но същевременно поддържат връзка, макар и не особено интензивна, но я поддържат, с останалите членове на събирането, и с останалите "ядра" на разговор. То от там идва и приказката: "хвърлям по едно око/ухо". Докато при конферентните връзки такова нещо не е възможно да се случи. Ако има отделни "ядра" на разговор, те много трудно могат да поддържат по слаба (по слаба от пълна и по голяма от нулева) свързаност с други "ядра". А и при живата връзка звука е "три де" ;) И "камерата" може да си промени точката която наблюдава (пак "три де").
Може би в бъдеще и този проблем ще се разреши? Отново с програми "интегратори" при които звука на отделните "ядра на разговор" ще бъде само леко заглушаван? И "три де" ;) И камера с променлива точка на наблюдение?
И които програми "интегратори" да позволят комбинация между конферентна и жива връзка. Ето ако се проведе смесена връзка - живо-дистанционна, може би ще наблюдаваме проблеми с които до сега не сме се сблъсквали? И те да се окажат непреодолими?


Но за сега, това показва неотменимата полза от живата връзка, която конферентната връзка не може да замени.

П.С.
Ето сега се сетих, защо притесненията ми да участвам в сбирки на живо са били не съвсем неоснователни.
Поради образуването на "ядра" на разговор, от хора които имат по тесни връзки помежду си - например по ясно очертани общи интереси, новодошлият външен човек, може би няма да успее да се включи в никое от тези "ядра" на разговор, и ще се чувства неудобно и натрапник? На мен това непрекъснато ми се случва :(.
А може би това да е и една от причините, поради която броя на участниците в клуба (всеки клуб, не само Ефреомв) постепенно постепенно намалява... Получава се нещо като ентропия? Отначало има много участници, те се опознават, и колкото повече се опознават, толкова по-трудно става за новодошлите? Но полека лека отпадат участници... И накрая се получава като в разказа "Януари"?

А ето конферентните връзки може да дадат нов живот на клуба?
Или пък осъзнаването на "проблема" да доведе до "активни действия" в насока за преодоляването му?
Последна промяна ivanushka на Чет Юни 04, 2020 9:35 am, променена общо 2 пъти
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Кал » Чет Юни 04, 2020 9:24 am

Като изключим, че от няколко месеца не мога да си ползвам микрофона (несъвместимост с настоящите пакети на Дебиан), на мен това първо преживяване в Дискорд ми хареса. :)

Най-хубавото е как, като си пишем, не можем да се прекъсваме взаимно. :D

П.П. Притесненията на Иванушка за неосъзнатото отхвърляне на новите участници и „самоизолацията“ на старите общности (не само „Ефремов“) ги споделям и аз... Наблюдавам такива процеси кажи-речи във всяка дългогодишна общност, която познавам.
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 04, 2020 10:58 am

Да и аз съм се сблъсквал с този проблем на "лайнукс".
Инсталираш с ентусиазъм новите версии, с трепетно очакване да видиш "нещо по-добро" и...
След "ъбдейта"... нищо не работи...
И това става системно...
Прокрадва се идеята: дали Гей Билтс, така както може да си купи нова яхта за 600 милиона долара, защото старата за 200 милиона долара му е омръзнала, не би могъл да си купи и шепа програмисти?... След което тяхната работа да стане по "качествена" и да започнем да наблюдаваме тази "несъвместимост"... И това безсмислие: да замениш нещо което работи, с нещо "ново" което не работи... заради някакви проблеми със сигурността... Ами аз имах такъв случай, работих си с една програма добре. Но дойде време за "ъпдейт" (сякаш това е някакво неотменно свойство на света - "ъпдейта"). И след "ъбдейта"... се сблъсках с истински проблеми със сигурността. Т.е. "ъпдейта" не решава проблемите със сигурността, а по скоро ги създава. Или друго безумие. Новата версия върши всичките неща които е вършила старата версия... но изисква значително повече ресурси.
Или същия проблем само дето е лицемерно завоалиран: новата версия има някакви незначителни промени във функционалността, които са безсмислени и не оправдават потребността от ресурси.
Или още по зле: в новата версия всичко е различно, но върши същите неща като старата. Само дето за да постигнеш предишния комфорт и удобство на работа, трябва да положиш огромни усилия. Безсмислени.
Да очевидно Били ще си купи всяка шепа програмисти, само и само да не саботират инструмента чрез който може да си позволи да си купи нова яхта за 600 милиона долара когато старата за 200 милиона му омръзне.
И така, глобалната олигархия си купи хубавата идея за свободен софтуер, смачка я на топка и я хвърли на боклука ...
Да живее "Демокрацията"...
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Кал » Чет Юни 04, 2020 11:03 am

Не, при мен проблемът не е конспиративен. :) Просто Григор навремето реши, че съм твърде умен, за да ползвам скучната – пардон, стабилната – версия на Дебиан, и ми инсталира cutting-edge версията (комбинация от experimental + unstable). Резултатът е, че винаги имам достъп до най-новите версии на всичкия софтуер, който върви под Дебиан... но той невинаги е достатъчно добре тестван. :D

Та това с микрофона най-вероятно ще се оправи също така ненадейно, както се развали. Търпение и само търпение. ;)

TL;DR: Да бех мирно седяло, не бих чудо видяло.
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 04, 2020 11:36 am

Ах тази думичка "конспирация"!
Каква магическа сила има тя!
Всяко твърдение върху което я лепнеш, автоматично става лъжа!
И нещо повече! Противоположното твърдение автоматично става истина!

Това "магическо свойство" на думичката "конспирация" е наистина голяма победа на глобалната олигархия. Само глобалната олигархия има пари да си купи пропаганда която да направят думичката "конспирация" толкова магическа.
И ето горното твърдение още докато го пиша вече е станало лъжа!
Защото думичката "конспирация" вече автоматично е залепена върху всеки дори и незначителен намек за зловредността и мерзостта на глобалната олигархия.

Защото съществата (някак си не ми се обръща езика да ги нарека "хора", пък и те самите биха се почувствали унизени да ги сравним с простолюдието), та съществата (висшите същества) от глобалната олигархия, са едни честни, добри, човеколюбиви ... и всичко най най ... Биха си дали
не само живота, но и цялото си богатство! Дори втората яхта за 200 милиона долара! Биха тръгнали голи и боси, по кофите за боклук... само и само хората да са щастливи и да са добре...
Да?

Трябва да кажа че приемането на тази ситуация с магическата думичка "конспирация" е резултат
на забележителен и титаничен ум!
Най вече у вярващите в тези чудотворни свойства на думичката "конспирация".
Поздравления!
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Кал » Чет Юни 04, 2020 11:46 am

Не се връзвай на думичките. Гледай съдържанието. :)

И когато ти дадат конкретен контрапример на дадена генерализация, не бързай да го отхвърляш с ответна „лекция“. Помисли върху генерализацията си.

Така или иначе, аз не съм правилната публика за „лекцията“. Наясно съм с всичко, което си написал; Бил Гейтс не ми е образец за подражание; знам как работят етикетите като „конспирация“. (Впрочем наясно съм и с други работи: например какъв манталитет възпитават – дори да е неосъзнато – подигравките тип „Гей Еди-кой си“. Но никой не ми е искал „лекция“ по тая тема, така че ще си я задържа. ;) )
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 04, 2020 12:44 pm

Йеее :)))

Каква мила усмивчица! :))) И какви остри зъбки зад нея :)))


Сетих се по този повод за един виц:
В един американски бар един "трезвен" американец казва:
И от мен да знаеш: Ако нещо изглежда като л..но, мирише като л..но, има вкус на л..но, то Е л..но! (известна американска поговорка)
Минавал наблизо един човечец който продавал ...съответната стока...
И казал: Ама моля ви се! Вчера изядох нещо неприятно, но то не беше л..но!
Не дейте да изнасяте лекция и си обмислете генерализацията! Наясно съм какви сте ("т..ци и алкохолици"- но това наум, защото в американски бар да кажеш такова нещо не е безопасно)! Наясно съм и с много други неща (нали трябва да продавам л...) От които неща вие ("т..ци и алкохолици" - пак наум, като се очаква "субектите" сами да се досетят) даже и представа си нямате! Но никой не ми е искал лекция и за това ще си я задържа...

Не го приемай лично :)))

А може пък да има хора които да искат да чуят това, което ти смяташ за лекция?
Лекция се провежда с повече от двама посетители ;))
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Кал » Чет Юни 04, 2020 1:14 pm

А, ти обясняваш така, по принцип...

Ами добре. Извинявам се, че те прекъснах. :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Чет Юни 04, 2020 10:12 pm

С интерес прочетох цялото лирично отклонение - има в него хляб за поне 1 хубав разказ. Но да се върнем към въпроса с конферентните сбирки и вместването им в пространство-времето на сбирките на живо :).
Последния път май никой нямаше проблеми със звука с изключение на Иван - след като обясних на хората за намаляването на чувствителността в скалата на Дискорд (което Иван ми показа), всички почнаха да чуват нормално. Иване, може проблемът да е в твоя компютър, а може да не се е проявил при останалите този път, но да се прояви следващия път... Не знам, предстои да се разбере. Както и още нещо - ако някоя от другите алтернативи успея да я подкарам лично и работи по-добре за нашите конкретни условия - ще ви кажа. Още не е настъпила "умора" в това отношение, но засега има цайтнот. Който няма да продължи вечно... така че търпение. Инсталирал съм си вече някои неща, но още нямам време да ги изпробвам.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Пет Юни 05, 2020 1:39 am

Ами нищо чудно - проблемите все с мене :(((

Например за тиймс инсталирането е "... това е само началото..." - както се казваше във филма мумията...
Тимса като възможности може би е добър, но е много гадна политиката им по "сигурност" :(( За да се логнеш трябва да донесеш от 10 кладенеца вода...

За лиричното отклонение - в какъв жанр би бил разказа? Комедия на ужаса? ;)

ето линк към кратко ръководство за обс студио - за да има независимост на записването на сесиите от програмата за конферентна връзка.
https://www.youtube.com/watch?v=DTk99mHDX_I
или по разширено ръководство https://www.youtube.com/watch?v=r7teWxV5BCE


Може би има и други програми за запис на екрана - които да са по добри - не знам :(((
Но май ОБС студио като чели е най популярно за записване и споделяне на екран.

Ако има независимост на записването на сесията от програмата за конферентната връзка, тогава може би гугъл мийтингс да придобие по голяма тежест.


Ако има нужда мога да организирам в тиймс сбирка и да поканя участници като гости - без да има нужда да инсталират.
Имам акаунт и в гугъл - мога и в гугъл мийтингс да организирам сбирка...

А мога и в къщи да ви поканя...
Само дето е малко разхвърляно...
Ще говоря с посетителите от друго измерение, които обитават хола... мисля че няма да имат нищо против... Някои казват че те всъщност не съществуват, а само аз ги виждам, защото... не съм бил добре психически... но това е конспирация!
Не се притеснявайте, всичко ще е наред. ТЕ не са агресивни. Обикновено...
Обаче никакви любители на Хоръра! Те са странни и страшни хора. Някак си изпитват удоволствие да уплашат човека, да направят така че да му стане гадно, да го изведат от (крехкото) психично равновесие което (с много усилия) е постигнал... Но когато успеят и се сблъскат с резултатите и последиците от тези си стремежи - се оказва че налитат на бой...
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Сря Юни 10, 2020 12:25 pm

Според мен е разумно да се задели специално време за избор, проба и изглаждане на проблемите със софта за конферентни връзки. Не така в навечерието на срещата тепърва да се чудим защо не ни работи звука... Това разбира се ако ще има за в бъдеще конферентни участия. Според мен във вторник, идеята за съвместно живо и дистанционно присъствие се оказа добра и плодотворна. Просто имаше не отстранени технически проблеми.
А за това че някой се е обидил и е напуснал демонстративно, може би този проблем би могъл да се отстрани като се въведат допълнителни изисквания към участниците дистанционно. Освен нормите за възпитано поведение при срещи на живо, може би е разумно да се въведат и норми за възпитано поведение при смесени живо-дистанционни срещи? И тогава да няма проблем за смесеното присъствие?

Може например да е обидно за някой и той да си каже: Ето аз присъствам на живо, с цялата си личност, а ти, мишок такъв, ми се криеш зад екрана!

Или пък обратното, да си каже: Аз изобщо не съм за показване пред хора, какво ще ходя на сбирки...

Ето може това де е тема на някоя сбирка:
Морално-етични, психологически, технически и други проблеми при смесени живо-конферентни сбирки. и 2: Избор, тест и настойка на софт за (живо-)конферентна сбирка.

Това може да се помести в раздел футурология например.
Защото бъдещето не просто чука на вратата! То вече е нахълтало в къщи, седнало е на дивана, пие бира (от нашите резерви!), ръси боклуци по пода, плюе... и пърди...
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Сря Юни 10, 2020 9:11 pm

Мнозинството от присъствалите на сбирката на живо в клуба бяха на мнение, че трябва конферентните сбирки да се преместят в друг ден от седмицата, но да не се прекратяват. Изглежда хората предпочитат да не се взират през повечето време в екрана на лаптопа и да не се опитват да чуят какво говори водещият. Разбирам ги, защото от къщи е съвсем друго и е трудно да се получи качествено изживяване при условията, които имаме в клуба. НО! Ще направя конферентно включване и следващия вторник, когато нещата ще стоят по друг начин, тъй като говорещите ще са тези, които са на живо, а тези на компютъра предимно ще слушат. Така ще получим обратна връзка и от другата страна и ще решим как да продължим нататък.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот valio_98 » Сря Юни 10, 2020 9:31 pm

Това е добра идея - едно е да се изнася лекция през Интернет, друго е да зададе човек някой въпрос и да чуе кратък отговор.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 846
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Goa » Вто Юни 16, 2020 11:59 pm

Повдигам конкретен въпрос: в кой ден от седмицата да преместим конферентните сбирки?

а) понеделник;
б) сряда;
в) четвъртък;
г) петък.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8428
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот ivanushka » Сря Юни 17, 2020 12:18 am

е)никога
ж)по всяко време

Имате тооолкова много членове...
Защо трябва да се ограничавате с определен ден?
Като може всички дни!
И за всеки от дните ще има тълпа от желаещи!
Ще се боричкат да влязат! И ще има неуспяли да влязат... понеже няма места...

А той сървъра на дискорд си е отворен по всяко време.
Влиза човек, вижда навалицата там, подхваща разговор, с един, втори, 10 ти...
След което си излиза доволен и щастлив.
Или ако няма сървър на дискорд - всеки може сам да си направи... и сесия в зум може да си направи.
И там да си говори на воля.
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот valio_98 » Сря Юни 17, 2020 12:25 am

Понеделник или четвъртък.

Днес така се случи, че пътувах по време на сбирката.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 846
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Конферентни сбирки

Мнениеот Кал » Сря Юни 17, 2020 9:11 am

Кал написа:Тук ще имам нужда от подкрепата на другите участници в случването на изброените книги, но все пак да предложа още представяния – на най-пресните ни издания (всички освен „Харт“ са от последните месец-два):

0) Дебютният детско-юношески роман на Момчил Даскалов „Харт: Космическа мисия Вирон“. Това ще е добър повод да се посмеем в едно твърде намръщено време. А и Момчил е страшен събеседник. Жал ми е, че практически никой от вас не дойде на премиерата през ноември; и че май нямаме запис от тая премиера...

1) Електронните издания на почти всички досегашни алманаси „ФантАstika“. Това пък ще добър повод да направим обзор на постигнатото (и проваленото :D).

2) Електронното издание на „Приказка за магьосници, физици и дракон“, дебютния роман на Геновева Детелинова. (Знам, знам... само седем години след хартиеното. :D) С тия онлайн формати може да успеем да „доведем“ и самата Геновева – тя в момента е в толкова активен период, че оня ден даже се присъедини към Човешката библиотека... пак. :D

3) Предстоящото хартиено издание на алманаха „ФантАstika 2019-20“. Тиражът се чака от печатницата в края на тази седмица, та...

Ако имате интерес към някое/-и, моля да ми драснеш в пощата на ЧоБи, за да задвижа „отговорните лица“. Поне опит с Дискорд понатрупахме тия месеци...


Дилянски, решихте ли нещо по тези теми? Да знам дали да си пазя следващия вторник свободен (че вече имам друго предложение за него); или въобще кой ден (ако ще ги правим конферентни).
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

ПредишнаСледваща

Назад към Организационни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта