Литература и други изкуства

Българската фантастика извън България

Всичко за изкуството

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот ivanushka » Вто Сеп 27, 2022 10:26 pm

Горката многострадална Геновева.
Измъчила се е с тия два езика. Особено с българския...
Не е лесно да се приспособи (изврати) българския фолклор към прекрасната хамериканска действителност. Че и печалба да се докара. Между другото някак си не знам в българския фолклор да има персонаж "бившия".
Има подобен персонаж в "Антихрист". По принцип "бившия" е нещо което се отнася за блудници. А лошия матрял български етнос не си пада много по такива. Или поне не си е падал в миналото - преди да го подложат на геноцид. За разлика от добрия матрял - населението на хамерика. От което съществена час са емигрантите от бивша България. Но има надежда! Населението на България все по стремително деградира морално и интелектуално и все повече се европеизира и американизира. Изключителен успех на жестокия и безмилостен майнд контрол. Прилаган върху мирното население, по образец на зомбовропа и хамерика.
А представи си колко хубаво би било ако форума се прехвърли на двуезичен режим. С тенденция българският да отпадне.
Защото истинските българи не живеят в България. Живеят в чужбина. Псуват на поне два езика. И българския им език е по лош, по беден и по долнопробен от английския. И забележи - истинските българи особено силно се гордеят с този факт! Даже го смятат за особено ярък и красноречив белег за това че именно те са добър матрял! И се отличават от лошия матрял останал не до утрепан по тези земи. Миличките истински българи от чужбина!
Истинските българи само от време на време си идват да видят роднини. И най вече си идват да се покефят как се мъчи лошия матрял - българският етнос. И как измира.
И да си повдигнат самочувствието - колко са велики! Понеже лижат богати евро-американски глобално олигархични джендер за***ници.
И най вече - ако се премине към благородния английски език - тролове няма да има! Струва си!
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот valio_98 » Сря Сеп 28, 2022 8:40 am

Иванушка, как си можал да напишеш тия гадости?!
Благодарение на многострадалната Геновева хората извън България ще научат нещо различно за нашата страна, освен това, че имаме политическа класа от мошенници, изнасяме джебчии в Западна Европа и прочее негативи.
Последния път, когато ни обсъждаха тук знаеш ли за какво беше - за един нашенец, който беше ритнал някакво момиче на стълбите в метрото и тя се беше потрошила при падането.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот ivanushka » Сря Сеп 28, 2022 11:16 pm

WOW!
Кои сте тия "вие", които изнасяте джебчии в западна зомбовропа?
Между другото ако най големия износител на джебчии е българският етнос, (което е абсолютна долна лъжа по отношение на българския етнос) то този износ започна след като тези гадове от "цивилизования свят" унищожиха българската икономика и индустрия (под формата на "реформи").

Кои сте тия "вие", които се имате за толкова велики че си мислите че можете да промените отношението на тези високомерни, лицемерни, двулични, долни подлеци и мръсници от т.н. "цивилизован свят"?
И то да го промените чрез ... лизане... на з***ниците им? За което лизане сте и доста добре възнаградени между другото. И сте достигнали доста големи висоти и доста голям професионализъм.

Тяхното мръснишко мнение не може да бъде променено! Защото омразата към българския етнос е заложено на държавно и даже на свръх държавно, политическо-блоково ниво. Негативизма към българския етнос се доказва от това че всякакви дреболии се раздухват за да засилят омразата. А позитивните неща целенасочено и преднамерено се премълчават и подлагат на негативни коментари. А и се последват от поръчки за унищожение към марионетната, предателска политическа класа на българска територия (насадена на власт пак от същите мръсници от "цивилизования свят"!). Между другото все по често в тази долна, марионетна, предателска политическа класа участва "завърнали се" "българи" от чужбина. И то участието им е много ефективно в разрушението!
Единственото което можете да направите за тия долни мръсници, лицемери и българомразци от т.н. "цивилизован свят" (между другото самопровъзгласил се за цивилизован, въпреки че е извършил едни от най големите мерзости вършени някога), та единственото което можете да направите за тях е още по хубаво и по усърдно да им излижете з***ниците.
Каквото и да правите, колкото и усърдно да лижете, за тях българския етнос ще си остане омразен враг и untermensch. Който untermensch трябва да бъде изтребен. И който untermensch не само е "поръчан" (на предателската марионетна политическа класа, насадена и закрепена на власт от същите тия мръсници и гадове от "цивилизования свят") , но на практика вече е ликвидиран. Най малкото е ликвидиран на културно и демографско ниво.

Да, ритащият вашенец напълно заслужено е обсъждан в негативна светлина. И забележи - светлината нямаше да е толкова негативна, ако лицето беше дошло от друго място и не беше възможно да му се припише принадлежност към българския етнос.

А по повод това че съм писал "гадости"... Ами да така е... Истината боли...
А сервилността и подлизурството ви по отношение на българомразците е позор!
И този позор надали ще можете някога да измиете! Но вие сте много адаптивни и приспособими! Ще започнете да носите този позор с гордост! А! Ама вие вече го носите с гордост!
Браво! Хвала на такива "българи"!
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот valio_98 » Чет Сеп 29, 2022 8:20 am

Иванушка, за да стигне до там, че да я издаде голямо издателство, Геновева е победила сума народ, главно западни автори, на които английският е роден език. Не е "лизала задници", както се изразвяваш ти, ами си е седнала на каквото се сяда, свършила е добра работа и е победила. И победата ѝ е още по-значима, защото не е имитирала традиционния фентъзийски канон, ами е основала романа на българската митология.
Нарочно подчертавам думата победа и производните ѝ много пъти, моля те помисли си какво означават. Тези хора получават стотици ръкописи за всеки един, който издават.
Както и да е, чакам с нетърпение да прочета книгата.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот ivanushka » Съб Окт 01, 2022 7:49 pm

ПОБЕДА щеше да бъде, ако българският етнос отново наброяваше поне 8 (ОСЕМ) милиона и беше поне 90% (ДЕВЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА) от населението на тази територия. И страната ни беше поне на 30 (ТРИДЕСЕТО) място по индустриално развитие а не на 83 то и по надолу. Ето тогава щеше да е ПОБЕДА!
Мимолетният, подчертавам МИМОЛЕТНИЯТ локален дребен успех в борбата за по изгодна позиция за лизане - НЕ е победа!
Освен това интересно, защо тази "висококачествена" група хора емигрирали от България. И още по лошо! Оставили страната си на разорение а народа си на изтребление, само за да лепят лой по г**за си. Защо този "добър" матрял се крие зад една крехка женица - многострадална Геновева?
Излиза че нейния локален мимолетен успех в борбата за по изгодна позиция за лизане, е огромна победа за цялото долнопробно емигрантско съсловие, оставило страната си на разорение а народа си на изтребление?
А пък заклеймяването на цялото долнопробно емигрантско съсловие, видите ли е несправедливо зачерняне само на една талантлива родолюбива (видите ли) българка. Между другото също част от гореспоменатото долнопробно съсловие. Което долнопробно съсловие, никога, никога, няма да признае, защото е чиста и позорна истина, че си отива от България с ОМРАЗА към България и българите. Независимо колко силно твърди обратното! Такива същества почитат България с устните си, но сърцето им отстои далече от нея. Но напразно я почитат. На думи почитат България а на дело са я оставили на разорение а народа си на изтребление. Изкарват собствените си дребни успехчета да се уредят с по добра позиция за лизане като голяма победа видите ли за България. Чак ми се повръща като си помисля.
Ако беше наистина достойна родолюбива българка, сега щеше да е учителка в България да учи децата на нещо смислено, а не на инглИш. И да е на уличните барикади да отстоява благото на българския етнос. (Понеже смятате и даже твърдите че уличните протести не били дирижирани и не били видите ли оседлани от враждебни на българския етнос сили (които сили мразят българският етнос БЕЗПЛАТНО) и протестите видите ли били променяли нещо към добро. Добро за всички а не само за някой.)
И друго което ми прави впечатление: виждам че игнорираш голяма част от текста и се захващаш за някакви дреболийки. Мисля че трябва да наблегнеш повече на разбирането на Българския език за да избегнеш по нататъшно задълбочаване на придобитата функционална неграмотност. Функционална неграмотност по отношение на Българския език, придобита поради прекалено ползване на чужди езици.
И пак да обърна внимание: престанете това, което всъщност е позор, да го смятате за гордост! Престанете да се гордеете с това, от което трябва да се срамувате. Не, няма да се превърне позора един ден в слава. Не! Най много да стане нещо обикновено. Особено в долнопробните емигрантски среди!
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Български фантаст в чужбина: роман от Здравка Евтимова в САЩ

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 16, 2022 11:36 am

Български фантаст в чужбина: романът „Asylum for Men and Dogs“/„Зелените очи на вярата“ на Здравка Евтимова публикуван в САЩ

Според моите скромни разбирания, Здравка Евтимова отдавна е надрастнала определението жанров писател – както и други български писатели, за които често се казва, че са фантасти. Това е тенденция не само в българската фантастика – сравнете ранните и късните произведения на Рей Бредбъри, на Станислав Лем или на братя Стругацки. Все пак в много от произведенията ѝ има жанрови елементи.
През септември 2022 г. нейният роман „Зелените очи на вярата“ (2008, изд. „Жанет-45“) беше публикуван от американското издателство „Fomite Press“ преведен като „Asylum for Men and Dogs.“ Повече за това може да се прочете в съобщението на БТА, а на български – в българското фантастично Уики, поддържано от Григор Гачев.
Това е хубава новина по много начини, не на последно място, защото светът ще чуе за България нещо различно от новините за корумпирани политици и рекордна смъртност.
Поздравления на писателката за успеха!

Няколко интервюта на Здравка Евтимова в youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=fcOJmrsTU8Y
https://www.youtube.com/watch?v=Z_CVwZxLyi8
https://www.youtube.com/watch?v=GJrgFZwZN7U
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Rазказът „Salvaged“ от Адриана Кънчева в escapepod.org

Мнениеот valio_98 » Пон Окт 17, 2022 10:04 am

Българска фантастика в чужбина: разказът „Salvaged“ от Адриана Кънчева публикуван в escapepod.org

https://escapepod.org/2022/10/06/escape-pod-857-salvaged/

Според описанието на страницата на подкаста Адриана Кънчева е българска писателка на спекулативна фантастика с идеалистична наклонност, която е живяла в шест държави, преди да се установи в Южна Германия със съпруга си и трите им деца. Защитила е докторат по молекулярна биология и е работила като научен редактор. Публикувала е в Short Circuit, Stupefying Stories и другаде (за пълен списък). Страницата ѝ е: https://catchingwords.com/, в Twitter може да бъде намерена като @Akantcheva или в Instagram като adriana.kantcheva.

https://escapepod.org/ е подкаст, казано с други думи списание за аудиофантастика, което пуска нов 30-40 минутен научнофантастичен разказ всяка седмица. Същата издателства група прави аналогични аудиосписания за фентъзи, хорър и за младежка литература. Повече за тях може да научите тук.
Те са основани през 2005 г. и са от малкото останали публикации, които плащат професионални хонорари (според стандартите на SFWA). Публикуват разкази с дължина 2000-6000 думи. Escapepod е било номинирано за Хюго в категорията за семи-прозин през 2018 г.

Поздравления на авторката!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

"Bones Are Stones for Building" от Хараламби Марков в "Uncan

Мнениеот valio_98 » Сря Окт 19, 2022 1:27 pm

Българска фантастика в чужбина: разказът „Bones Are Stones for Building“ от Хараламби Марков публикуван в Uncanny Magazine:

https://www.uncannymagazine.com/article/bones-are-stones-for-building/

Хараламби Марков български автор, който пише предимно на английски и има вече няколко престижни публикации в Tor.com, Uncanny Magazine, Evil in Technicolor, Weird Fiction Review, Stories for Chip, Eurasian Monsters, and Lackington’s. Това е вторият му разказ в Uncanny Magazine.

Повече за автора може да прочетете в уикито на Григор Гачев за българска фантастика.

Uncanny Magazine е американско онлайн списание за жанрова литература с двумесечен цикъл на публикуване. Едно от малко съвременни списания за фантастика, които плащат професионални хонорари. Самото списание е получавало много награди и много от разказите, публикувани в него, са получавали престижни награди – например наградата „Хюго“ за 2022 г. беше дадена на разказ на Сара Пинскер, публикувана в Uncanny Magazine. Повече за списанието може да научите тук.

Поздравления на автора!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Научна статия от Елена Борисова в Intern. Journal of Slavoni

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 25, 2022 11:02 am

Научна литературоведческа статия за българска фантастика в сп. „International Journal of Slavonic Studies“ от Елена Борисова

Статията е озаглавена „Lyuben Dilov’s Humorous Science Fiction: Literary Historical Contexts“ и е достъпна безплатно тук като pdf.
Повече за изданието може да се научи тук.
Повече за авторката може да се научи тук.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Българска фантастика в чужбина: мой разказ в антологията Aut

Мнениеот valio_98 » Чет Дек 07, 2023 1:21 am

Българска фантастика в чужбина: мой разказ в антологията Automobilia, ред. J. J. Marchi, J. L. Buford, Jr.

Съобщението на издателя може да се види тук.

AUTOMOBILIA will be available in mid-December 2023 for contributors. The book will be available for the general public in January 2024.

Table of Contents:

Short Stories:
Jack Finney „Second Chance“
M. Richard Eley „Cosmopolitan“
Bruce Holland Rogers „Riding with Icarus“
Melodie Corrigall „The Red Car“
William F. Nolan „The Ragged Edge“
Jack Raglin „GoogleRide Killed My SD-455“
Kady Ambrose „Built to Last“
Juleigh Howard-Hobson „Cindy, My Love“
Kevin David Anderson „The Red Spider“
George Clayton Johnson „The Freeway“
Ray Daley „Tuck & Roll“
Jean Graham „The Beetle Imp“
Mike Payne „The Dashboard“
Matthew Spence „Road Trip“
Jacqueline Seewald „The Unexpected“
John H. Dromey „Wheels of Justice“
J.R. Hayslett „Double Take“
James S. Dorr „The Christmas Vulture“
Ken MacGregor „Getaway Car“
Katherine Tomlinson „The Automancer“
C. Jennings Penders „Passages“
John Cassola „Contrary Dreams“
Austin Spradlin „Road to Nowhere“
Jason J. Marchi „The Hitchhiker“
Georgia Addams „Final Fredrick“
Pepe Rich „Homeless“
Laird Long „Converting to Cash“
Valentin D. Ivanov „Convention in the Times of Market Crisis“
Dean Wild „Sooner or Later They'll Play Twilight Time“
Stephen Scott Whitaker „With No Regards to Direction“
Nathaniel Lee „Rusty Fender's Automotive and Repair“
Robbie Sheerin „Do Humans Dream of Electric Cars?“
Richard Polomsky „Night Passage“
RC Matheson „Unknown Drives“
Richard Matheson „Duel“
John A. McColley „End of the Road“

Poems:
Marge Simon „Fast Cars“
Bruce Boston „Literary Automobile“
Gregory Leavitt „Off the Portside“
Jason J. Marchi „Contents of a Dead Man's Car“
Gerri Leen „Chester and the Model T“
Sarah Key „69 Firebird Convertible“
Michael H. Hanson „She's Not a Car“
Mary Hamrick „Hot for Elvis“

Cover design by Christopher Dobbins of C.E.D. Design & Productions.

Изображение
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Чужбински мнения за българската фантастика: „Behind Her, Tra

Мнениеот valio_98 » Сря Дек 27, 2023 1:26 am

Чужбински мнения за българската фантастика: „Behind Her, Trailing like Butterfly Wings“ от Даниела Томова в „The Best of World SF Volume 3“ by Lavie Tidhar, ed.

https://locusmag.com/2023/12/alexandra- ... tidhar-ed/

Ревюто е от Александра Пиърс и след няколко хубави изречения за разказа на Даниела Томова, тя заявява: I look forward to the day when anthologies will include writers from places such as Greece, Nigeria, Bulgaria, and the Philippines as a matter of course, alongside American, English, and Australian authors. Until then, I can only hope Tidhar finds the time to keep creating these anthologies, to raise the profile of individual authors and the very existence of ‘‘world SF.’’

Преди да се появи в антологията разказът на Даниела Томова е публикуван през 2017г. в Apex Magazine, където има и аудиоверсия

Интервю с авторката може да се прочете тук.

Томчето съдържа не един, а два български разказа – вторият е “Two Moons” от Елена Павлова и за него вече писах тук по-рано. Пълното съдържание на антологията може да се види тук.

Поздравления!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Българската фантастика извън България

Мнениеот valio_98 » Чет Яну 04, 2024 5:55 pm

Чужбински мнения за българската фантастика: Здравка Евтимова с награда за фантастика в САЩ

„Издателство „Старшип Слоун“ има честта да връчи на българската авторка Здравка Евтимова наградата „Д-р Т. О’Конър Слоун“ за спекулативна литература за 2023 г., което е нейното първо присъждане. Здравка е един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чийто утвърден набор от произведения, отличени с международни награди, дълбоко обогати полето на спекулативната фантастика и в по-широк план литературата като цяло.“
Цялото съобщение за пресата може да се прочете тук.

https://starshipsloane.com/wp-content/uploads/2023/12/Zdravka-Evtimova-Literary-Award-1024x791.jpg

В началото на м. декември „Старшип Слоун“ издаде нейния роман „He May Wear My Silence“.
Корицата е дело на Боб Игълтън, носител на наградата „Хюго“: Изображение

Поздравления!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 826
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron
Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта