Литература и други изкуства

Стихосбирка с въображение

Всичко за изкуството

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Пет Фев 11, 2011 2:45 pm

Ами аз не мисля, че въпросната поетеса ще извлече нещо от тази известност, която все едно ще е от ден до пладне. Бтв, забавното е, че хора са успявали да извлекат позитиви от подбни (е, не чак такива) медийни сензации. Примерно Агата Кристи, доколкото помня, е нашумяла след като изчезнала и две седмици я търсили чрез вестниците. Накрая я открили в някакъв морски курорт, а тя кротко заявила, че нищо не помни и това е положението.
Гледах въпросната в "Господари на ефира", обаче. Има излъчване на перачка(дано перачките ми простят сравнението), говори на мьеко и се оправда, че с друга поетеса си разменили стиховете (???) и онази я била излъгала, че са нейни. Т.е. тя пак мислела да си препише чужди стихове, ама не смятала, че са на Дамян Дамянов и т.н.
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Nasko » Пет Фев 11, 2011 4:29 pm

Богданов, с опита си да обвържеш безвестната графоманка с нашата "Фантастихия" доказа, че има нещо по-жалко от кокошката, която рови и боклука пада върху нея.
Това е кокошката, която си носи боклука отвън, хвърля го на чисто, рови из него и шумно кудкудяка да видят какво е сторила.
Интересно е докъде ще стигнеш в желанието си да разрушиш нещо, което не си способен да създадеш?
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Nasko » Пет Фев 11, 2011 4:49 pm

До всички читатели на тоя форум:
Някои се питат защо не отговарям на всички нападки отправени в тоя форум?
Така е, защото съм привъженик на "Принципа на Бирбал".
За тези, които не го знаят ще им разкажа притчата: Акбар извикъл мъдреца Бирбал, нарисувал на пясъка една линия и му казал "Можеш ли да направиш тая линия по-къса без да я докосваш?" Бирбал мълчаливо се доближил и в съседство, упоредно на нея нарисувал по-дълга."
Поради тази причина няма да ме видите и във форума на Богданов да диря кусури на книгите които издават там.
Правя своята линия, пък други ще преценят коя е по дълга.
А какво правя ли? Ами тази година освен новият алманах "ФАНТАSTIKA 2010", ще излизат и трите ми авторски книги "Фантастология", "Футурум: бъдещето - начин на употреба" и "Полуречник за инженеВно ЯзЪкознаие" с оригинални карикатури на Калин Николов.
И, щях да забравя, скоро ще можете да разлистите албума ми със 100 компютърни картини в "Е-книги"
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Фев 11, 2011 7:48 pm

Morwen написа:Ами аз не мисля, че въпросната поетеса ще извлече нещо от тази известност

Тя вече го извлече. Гадно, пошло, извратено - но го извлече: стана център на внимание. Плагиатът по принцип е болен човек. Той преписва именно заради вниманието на останалите. В случая това пъпчиво киликанзерче е търсело само вниманието на близките и познатите си - поръчало си 100 книжки, да има да им раздава "с посвещение". И изведнъж получи много повече внимание от очакваното. И се кефи. Чеше си болното его. Без да го интересува, че обективите и микрофоните я следват, защото е извършила престъпление.
Толкоз по въпроса.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Goa » Пет Фев 11, 2011 9:15 pm

оф-топик, извинявам се на останалите, но имаше лично обръщение към мен
@Одисей, мери си думите, ако обичаш - с никого никога не съм разговарял за стихосбирката на Сашо и никой не ми е поръчвал да пиша нищо. Достатъчно съм голям да мога сам да видя как се отклонява нарочно темата и съм достатъчно съвестен да не си замълча. Айде моля ти се тоя аршин да си го прилагаш на твоите си там места, където общуваш с подходящите за него (аршина) хора. Ако държиш да имаш имиджа на човек, който знае какво говори, такива изцепки не ти прилягат.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8346
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот bogdanov » Пет Фев 11, 2011 9:18 pm

Nasko написа:Богданов, с опита си да обвържеш безвестната графоманка с нашата "Фантастихия" доказа, че има нещо по-жалко от кокошката, която рови и боклука пада върху нея.
Това е кокошката, която си носи боклука отвън, хвърля го на чисто, рови из него и шумно кудкудяка да видят какво е сторила.
Интересно е докъде ще стигнеш в желанието си да разрушиш нещо, което не си способен да създадеш?


Г-н Славов, ако си извадите главата от задника и си приберете огромното его, ще разберете, че това не е нападка, а предупреждение.
Официалната версия на бургаската прокуратура за изземване на книгата е присъствието в нея на произведения на Дамянов, Блага Димитрова и Давид Овадия./без порно доказани/.
Копирането от интернет е дълъг и сложен доказателствен процес.
Фактите са това, решенията са си ваши. В момента в страната има обшествена нетърпимост по темата, а и прокуратурата най-сетне разбра, че имало и плагиатство в литература.
За останалото ми писна - издал съм 48 книги за миналата година, за тая вече пет, а във вторник имаме премиера на ново литературно списание и хиляди други дреболии, ама пак ще се обадят, че се рекламирам.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alvin » Съб Фев 12, 2011 12:39 pm

Това с Геймън ми звучи като една задна корица на ТераФантастика, на която пишеше:
"Това безспорно е най-доброто списание, което ми е попадало" (някой велик автор)
казано по съвсем друг повод

Само дето в този случай я няма иронията. Или аз не я схващам?
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin
 
Мнения: 343
Регистриран на: Пет Яну 06, 2006 3:25 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Goa » Нед Фев 13, 2011 12:08 am

Беше Артър Кларк и го е казал по повод на единствения брой на сп. "Орфия" - славянска фантастика на английски, изд. Наско Славов и компания.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8346
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alexandrit » Нед Фев 13, 2011 6:14 pm

А ето и предговора към стихосбирката „Топлото ключе на живота”, публикувана от издателство е-Книги:
http://e-knigi.net/virtuemart?page=shop%20...%20gory_id=49.

Както в множество професионално написани предговори, и тук са отбелязани важни истини и оценки за книгата, и тук има някои рекламно-доброжелателни преувеличения.

Дано тези, последните, да не са чак толкова големи. :) Едно е съвсем сигурно: в случая не са преследвани никакви комерчески цели. И никой книготърговец няма да каже през зъби: „Абе, брато, нещо много ти е кофти корицата...”

След което ще украси сергията си с още няколко прясно преведени и прясно отпечатани вампирски истории „Made in USA”.
:sad:


Георги Величков

МЕДИАТОР МЕЖДУ СВЕТОВЕТЕ


За книги като „Топлото ключе на живота” не може и не бива да се пише с поизтърканите думи за похвала и насърчение. Още по-малко пък с патоса на откривател, в който винаги има искрица самолюбуване. Без поза и превземки Александър Карапанчев е създал изящна поезия, крехка и самобитна, която би се наранила от грубо вмешателство.

Стихосбирката започва и свършва с две стихотворения за смъртта, макар че и на други места темата се докосва деликатно. Вечните въпроси винаги са занимавали поетите и те са им отговаряли по свой начин. Не ми е по силите да изчерпя натрупаното през вековете, ще дам няколко примера от нашата литература. Ботев възпява смъртта като саможертва и природата участва в прославата на героя, Яворов я приема за спасение именно от проклетите въпроси, Александър Геров – за тайна, която поставя човека на изпитание... Карапанчев представя смъртта като етап към нови светове и към Космоса. Това е не бягство от живота, не примирение с неумолимата съдба, а осъзнаване на вселенската хармония и мястото на мислещата тръстика в нея. Тук липсва патетиката за всемогъщество, която тресе земянина от великите научни открития насам. Новите светове и Космосът запазват своята тайнственост, ала тя не плаши и не спира духовния подем.

Необикновена е действителността в поезията на Александър Карапанчев.

Тя събира в себе си миналото, настоящето и бъдещето, но не като механичен сбор, ами като проникване едно в друго, като формиране на нова реалност. Безсънните астрономи Египет, Вавилон и Елада смесват над главите ни „слънцата със ята нетленни зверове и герои”, Нефертити е толкова прекрасна, че за нея „бъдещето няма граници”, глухарчетата, сякаш оживял кехлибар, са нарисувани от „хилядорък Ван Гог”, докато скулпторът Бернини е „изчукал от мрамори дантелата на листата и пяната на цвета ти, равнец”. И същевременно „небето на април е гигантски лазурен звездолет”, а пък сивите мрачни дни са мъдри, защото „ни обграждат с оловни хоризонти, за да опазят Слънцето и Космоса от радиацията на нашата тъга”. Всичко е преплетено и в движение, обогатява се с нови смисли, разширява до безкрайност духовната ни вселена.

И когато мислиш, че все пак си „уловил”, поне донякъде, света на Карапанчев, изведнъж прочиташ: „Ах, нека сложим в книгата със митове вратичката на една потайна борова рана...” Не след много срещаш: „Има в благоуханията на лятото голямо и благо ухо.” Това само поетични находки ли са? Или белег на свръхизострена наблюдателност? По-скоро ми напомнят проблясъци на минала памет. По друг начин го казва Платон: „На поетите боговете им шепнат на ухото.” Именно боговете, понеже в тяхна власт е цялото време. И като всеки божествен шепот той съдържа магия, която не бива да се обяснява.

Особено място в книгата заема „Поема за алабаша”.

В нея са събрани кажи-речи всички мотиви, с които оперира Карапанчев. Обстановката е предадена с почти документална точност – стръмна пътека, „наръч самотни къщи”, момче, което цепи дърва, бълбукаща рекичка, просната да съхне овча кожа, орехи, картофища… Непоетично сякаш за стихотворение, но вече полъхва магичното – отворена врата като черен ням човек с наметало от „столетен мрак”. Отворената врата слага началото на пътешествие през вековете. Алабашът, доста банален зеленчук, с разтворените си антени на космическа станция става медиатор между световете. На парчето запуснато местенце се събират децата и боговете на миналото, плодовете на днешната земя, повикът на звездите и на бъдещето. Опиянението избухва от съзнанието, че си звено в безкрайната верига на вечността. „Алабаш, ехей, есенен алабаш, а искаш ли да останеш във моите стихотворения?” Останал е и ме засрами за пренебрежителното ми отношение към него!

„Топлото ключе на живота” е книга, изпълнена със светлина, с цветове, миризми и звуци. Александър Карапанчев е роден и израсъл предимно в София, но описва природата, сякаш е част от нея. Това не се получава от екскурзии в планината или от съзерцание през прозореца на вилата. Това означава опазване на сетивата от шума и мръсотията на града, постоянно търсене на природната хармония, неистов порив да се освободиш от оковите на всекидневието...

Природата на Карапанчев обаче не е първичната и сляпа стихия, която буди неясни страхове, тя се „очовечава” от великите произведения на изкуството и най-вече от живописта. Веднага си спомням афоризма на големия Оскар Уайлд: „Не изкуството копира природата, природата се учи от изкуството.” Сигурно по малко са верни и двете срещуположни твърдения, ала когато чета, че зеленината на ореха и синевата на утрото са сякаш нарисувани от „Лука Синьорели – императора дивен на синьото и зеленото”, никак не ме интересува кой е прав и кой – не. Попаднал съм в одухотворена картина, сътворена от природата и художника на словото. Тази феерия от цветове и звуци е постигната от поета без излишни и сложни думи, без „особени” метафори, без напрежение. Много от стихотворенията приличат на отмерени прозаични късове, разказани сякаш от добър и мъдър приятел, на когото няма как да не вярваш.

Преди доста години литературният критик Кръстьо Куюмджиев, отвратен от мнозинството скудоумни тълкуватели на поезията, писа за една стихосбирка на Славчо Красински: „Тази книга е великолепна, прочетете я.” Толкоз. След цели три страници може би излишни приказки аз ще го повторя със смирение: „Топлото ключе на живота” е великолепна книга. Прочетете я!
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1037
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Нед Фев 13, 2011 8:24 pm

E, ако това с Геймън е просто търговски трик, не е като да е малко преувеличение @_@ Или е просто "ако мине", а ако не мине, ще разберем, че е било в "бъзикчийски дух"?
Трип
 

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Фев 13, 2011 9:25 pm

Мдаммммм... доколкото разбирам, според Трип и Ролан, големият проблем на Карапанчев е, че не се е хвърлил като Алън Гинсбърг да възпява размахването на гениталии от покрива или "дивата горяща педерастия".
А Уолт Уитман макар и най-значимо име в американската поезия, всъщност не е нещо изключително в световен план. И американската поезия с нищо не превъзхожда европейската. Дори и българската. Ако Трип и Ролан наистина искат да узнаят действителната стойност на Уитман - нямат никакъв проблем: трябва просто да го сложат до Шилер, Гьоте, Рембо, Бодлер, Хайне, Пушкин - и веднага ще я видят. Ама не щат.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Roland » Нед Фев 13, 2011 10:12 pm

Интересно Геймън какво би казал по въпроса. Тия автори са много докачливи като им слагат думи в устата...
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Пон Фев 14, 2011 10:37 am

Ивайло, отде го издири Гинсбърг, не мога да разбера. Гинсбърг досега седеше, почиваше си и нямаше никакво отношение към разговора. Обаче ти спешно го привка, без каквато и да е нужда. Проблемът не е Гинсбърг, Паланюк или Мартин Карбовски. Това, което изисква отговор е Геймън. От там нататък ти си измисляш.
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Пон Фев 14, 2011 1:25 pm

Между другото, нали "рекламно-доброжелателното преувеличение без комерческа цел" не се отнася за писмото от Геймън?
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Ивайло Иванов » Пон Фев 14, 2011 4:47 pm

Не виждам преувеличение в така постнатия цитат от Нийл Геймън. Не виждам и повод за съмнение за такова преувеличение. Както и не виждам каквато и да била причина да се превъзнася американската поезия. Колкото да това, което виждам:
П.дали, виждам, постват там.
- П.дали... - каза Финли.
Шамарите си търсят - знам!
- Шамари. - кимна Финли.
Но ние ще ги насметем.
- Ще ги! - повтори Финли.
И в кучи г.з ще ги заврем.
- Да - в кучи! - засмя се Финли.

:wtf:
Последна промяна Ивайло Иванов на Пон Фев 14, 2011 5:11 pm, променена общо 1 път
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Пон Фев 14, 2011 5:10 pm

Никой не превъзнася американската поезия, просто някой спомена, че има и добри автори. Педалите (малко е тъпа тази изкуствено политкоректна точка, когато така в прав текст обиждаш), които ти се привиждат навсякъде нямат нищо общо, също както и Гинсбърг. Аз не се съмнявам в преувеличение, а в съществуване на споменатия цитат.
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Ивайло Иванов » Пон Фев 14, 2011 5:20 pm

Morwen написа:Никой не превъзнася американската поезия, просто някой спомена, че има и добри автори. Педалите (малко е тъпа тази изкуствено политкоректна точка, когато така в прав текст обиждаш), които ти се привиждат навсякъде нямат нищо общо, също както и Гинсбърг. Аз не се съмнявам в преувеличение, а в съществуване на споменатия цитат.

Моля?
А да изкажеш съмнение относно така изказаното мнение за български поет, да го обявиш за преувеличено, за неточно преведено и даже - за казано по друг повод, това не е ли обидно? М?
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Пон Фев 14, 2011 6:28 pm

Какво мнение те гони, извинявай? Не съм коментирала по никакъв начин мнението в предговора.
Поисках да разсеят съмненията ми единствено за писмото от Геймън, което звучи най-малкото много високопарно, не го коментираха ясно. Забележи, аз не обвинявам никого, а питам. Ако се окаже, че съм питала напразно, ще се извиня за отнетото време. Не виждам по какъв начин желанието ми нещо да се изясни може да е обидно. За разлика от наричането на някой педал и вулгарните пародии.
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Roland » Пон Фев 14, 2011 7:31 pm

МИЛЕНО, СПРИ ДА МУ ОТГОВАРЯШ! Игнорирай го както сме направили ние с Емо, за да не му виждаш изобщо постовете. Сериозно, вбесяваш ме...
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alvin » Пон Фев 14, 2011 8:17 pm

Да бе, не знам кой/коя е Morwen, ама като храниш трола, тровиш всички останали.
Спри, моля те. Или си отвори отделна тема и там се бий рицарски, само дето отсреща има или лайна, или нищо.

По темата:
Някой официален фактор да каже нещо повече за Геймън. За мен е пълна измишльотина. Не защото Геймън няма да е навие да каже 2 изрчения за Карапанчев, а защото тези 2 изречения никога няма да бъдат "еехе, да бяхме и ние велики като българите".
Мечешка услуга, един вид.
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin
 
Мнения: 343
Регистриран на: Пет Яну 06, 2006 3:25 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron
Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта