Литература и други изкуства

Стихосбирка с въображение

Всичко за изкуството

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Вто Фев 22, 2011 4:12 pm

И аз, между другото... Може би онова е казало нещо в тоя смисъл по темата за Шекспир? Което пък не виждам как би се връзвало с литературните му достойнства, така че май точно от тоя завой баш няма файда.
Трип
 

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Goa » Вто Фев 22, 2011 4:22 pm

Одисей врътна кормилото, но няма значение. Аз ще се опитам повече да не пиша в тая тема :smile:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8346
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Вто Фев 22, 2011 4:45 pm

E, той за количества думи в тоя или оня език не е казвал нищо, ако и да каза някои други работи
Трип
 

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Ивайло Иванов » Сря Фев 23, 2011 3:18 pm

Morwen написа:Всъщност английският има повече различни думи от българския, друг е въпросът колко са масово употребяваните и нямам идея каква част е ползвал Шекспир. Това не е някакво чудопоклонничество, просто факт. За една дума на български има няколко на английски. Разбира се, българският позволява различни граматически конструкции.

След Шекспир английският език се е развил много - все пак следва научно-техническа революция, морско право и т. н. А в същото време нашият е западал. И до ден днешен у нас има турцизми, които нямат български синоними - чаршаф, балдъза и даже (ужас!) ракия... :sick:
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Сря Фев 23, 2011 7:55 pm

Odisey, недей така. Валери Петров прекрасно превъплъщава на български музикалната фраза на Шекспир, макар и понякога да прекалява за сметка на по-твърдия и безкомпромисен език, използван от класика там, където е нужно.

Мисля, че просто си се поизхвърлил малко, иначе и аз щях да се присъединя към Трип с оная дума с многото повтарящи се букви.
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Писателската дарба е диамант

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Чет Фев 24, 2011 11:41 am

Odisey каза: „Давал ли си някога оценка, защо толкова ненавиждат Пощаков? Не е заради гадния му характер, макар че и той помага, а заради несъответствието м/у нивото му на писане и нивото на успехи.”

Благодаря, Odisey, за блестящия анализ на манталитета на средния пишещ фантастика автор. Ще си позволя да доразвия малко твоите думи. Не толкова успелият като Пощаков фантаст (в смисъл, че не е издал толкова книги и на толкова различни езици) може да подмине спокойно склонността му да не цепи басма и не му завижда заради литературните качества или развиваните идеи (защото по подразбиране приема своите за поне два порядъка по-съвършени). Завистта, която преминава в ненавист, е заради „нивото на успехи”.

„Защо – казва си фантастът – аз, който съм толкова по-талантлив, новаторски настроен и оригинален от Пощаков, не мога да издам и една книга (вариант: дори втори разказ), а той ги бълва една след друга. Чакай да излея част от напрежението, което тази несправедливост поражда у мен, във форума, та дано някоя пръска да оцапа тъй непоносимо разхвалвания му образ.”

Основната грешка при този начин на мислене, е че той неусетно приравнява писателския занаят към някаква дисциплина от леката атлетика, която изисква специфични умения – в случая добър/новаторски стил или раждане на оригинални идеи – и почти автоматично би следвало да доведе автора до мечтаното признание. Само че ако в атлетиката има дисциплина, която да е макар и далечен аналог на писателството, това не е дългият скок, тласкането на гюлле или 3000 метра с препятствия, а десетобоят.

В българските издания на романите на Пощаков може да има паразитни повторения и небрежни редове, ала съм убеден, че отпечатаните у нас текстове са само чернови към ония текстове, които получават неговите чуждестранни преводачи. Не познавам друг български фантаст, който да е по-склонен да се вслушва в чуждото мнение от Пощаков и по-малко да жали труда си при многократното преработване и усъвършенстване на даден текст.

И така, две качества, които допринасят за непостижимото за хипотетичния среден участник в групата „Мразя ХП” ниво на успехи, са работливостта и взискателността към себе си. Ще нахвърлям още няколко, за да помогна за аналогията с десетобоя: владеенето на чужди езици, настойчивостта, добрите комуникационни умения (сега някой ще иззлобее, че те са концентрирани най-вече в концентратите, ала и това не е без значение). Преди години писах в dir.bg за една характерна особеност – недоловимата за мнозина, но очевидно ценена от чужденците доброта, която може да откриете в разказите на Пощаков. Към нея трябва да добавя и характерното многократно поднасяне на нови и нови варианти за постигане на целта. Героите на Пощаков – също като него – не се отказват леко от своите идеи и това в крайна сметка им носи успех (на него – също). И последно, Пощаков не си губи времето да отговаря на своите завистници и ненавистници – той предпочита да работи.

С което привършвам, защото и на мен не ми остават много години за работа, но все пак ще споделя нещо, което току-що ми хрумна – всъщност обобщение на писаното дотук.

Писателската дарба е диамант, но кой би купил диамант, който е шлифован само от едната страна?
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Чет Фев 24, 2011 1:03 pm

Аз пък просто го смятам за много некадърен. В писането. Още на това ниво ме изумява (не по хубавия начин); не ми е нужно въобще да вкарвам в уравнението продажбите му - и бездруго това ми е много слаб критерий за литературни успехи.
Трип
 

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alvin » Чет Фев 24, 2011 1:06 pm

Кожухаров,
сигурно няма да ви хареса да го чуете , но Богданов (какъвто и да е, с всичките си трески и пирони) го е казал много по-хубаво, по-вярно и по-точно от вас - има диспропорция между качеството на написаното от Пощаков и неговата "слава".
Помня едно ваше включването в dir-a преди години на същата тема, сегашното ви не е много по -адекватно. Сигурен ли сте, че искате да си говорим за Пощаков в тази тема? И да обсъждаме как всъщност вие приемате , че Пощаков се чете само от неуспели писатели , които завиждат на идеите му?!? Или пък предположението, че книгите му се издават на запад в много по - лицеприятен и редактиран вариант , и всъщност много по-квалитетни?
Не е ли по-добре да кажем: Пощаков продава добре. Стоката е стара, позната, нищо особено, но той я продава добре.
И да приключим?
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin
 
Мнения: 343
Регистриран на: Пет Яну 06, 2006 3:25 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Чет Фев 24, 2011 1:21 pm

Каждый понимаеть по мере своей испорченности.
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Deyan » Чет Фев 24, 2011 2:11 pm

Червеното е излишно:
Кънчо Кожухаров написа:Каждый понимаеть по мере своей испорченности.

Disclaimer
Нищо против Кънчо, просто поредното ненужно пускане на лафове на чужди езици.
Deyan
 
Мнения: 310
Регистриран на: Вто Юни 08, 2004 11:47 am
Местоположение: София

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Чет Фев 24, 2011 2:17 pm

Благодаря за поправките, Deyan.

Цитирането е нормално, когато в чуждия език има утвърдила се фраза, която отсъства в българския.

Вероятно трябваше предложа друг, чисто български израз, но този, който ми идва на ум, не отразява така точно същността на ставащото тук.
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Чет Фев 24, 2011 3:03 pm

A може би случващото се тук е плод на простия факт, че аз и алвин смятаме Пощаков за много слаб писател? Може би не сме зли, завистливи и въобще какво те прихваща последните няколко теми с тия психоанализи?!
Трип
 

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Чет Фев 24, 2011 3:35 pm

Трип, действително ли не си схванал, че бележката ми не се отнася за теб, а доразвива идеята на Odisey за завистта, която се превръща във водеща черта у някои форумници? Че посочвам какво у Пощаков му носи успехи в смисъла, в който е изполвал този термин Odisey? Идеята ми беше да подскажа на някои фантасти, че завистта руши повече завистника, отколкото неговия обект, така че е по-добре да насочат силите си към творческо, а не към тролешко писане.

Твоето мнение и мнението на alvin за Пощаков не ме интересува, така че нямам намерение да споря с вас.

И последно, в това, което съм написал, няма никакви „психоанализи”. Вярно е, че след тринадесет години непрекъснато общуване с жена психоаналитичка мога да правя някои неща, които не са по силите на необучени хора, но не желая да ги използвам в техен ущърб. Иначе полека-лека със своите постинги си си направил такъв автопортрет, че сигурно няма да ти е приятно да споделям видяното пред всички. Ако искаш да ти кажа какво мисля за теб, не ми се навирай насила за събеседник във форума, а ми се обади на тел. 0889236920, за да се уговорим да се видим.

P.S. Може би следва да си благодарен на Ангелина, че съм прихванал нещо и от другите ѝ умения и се отнасям психотерапевтично към част от пишещите тук.
Последна промяна Кънчо Кожухаров на Чет Фев 24, 2011 3:42 pm, променена общо 1 път
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Трип » Чет Фев 24, 2011 3:42 pm

Не, няма да ти звъня.
Реши си какво ще споделяш тук. Аз нямам нищо против. Тоя форум по-надолу едва ли има накъде да заоре. Само ми е интересно и леко смешно как отношението ти към мен доста очевидно се мята от едната в другата крайност през пост-два. Но може би ми се струва така, защото съм необучен.
Трип
 

Мнениеот Кънчо Кожухаров » Чет Фев 24, 2011 4:00 pm

Deyan, моля те, не ми придиряй, че пак ще използвам израз на чужд език, но ситуацията ми напомня сцена от руски филм: героят със замах разкъсва ризата си и изревава: "Ну, гад, стреляй!
Кънчо Кожухаров
 
Мнения: 241
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 1:48 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alvin » Чет Фев 24, 2011 4:21 pm

И пак - завист, та завист.
На какво да завиди човек?!
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin
 
Мнения: 343
Регистриран на: Пет Яну 06, 2006 3:25 pm

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот Morwen » Чет Фев 24, 2011 5:01 pm

Моля ви, нека темата не се превръща в мерене на... романите....

Основната грешка при този начин на мислене, е че той неусетно приравнява писателския занаят към някаква дисциплина от леката атлетика, която изисква специфични умения – в случая добър/новаторски стил или раждане на оригинални идеи – и почти автоматично би следвало да доведе автора до мечтаното признание. Само че ако в атлетиката има дисциплина, която да е макар и далечен аналог на писателството, това не е дългият скок, тласкането на гюлле или 3000 метра с препятствия, а десетобоят.

Много добре казано. Само да не сравняваше писателите по брой написани книги точно като да сравнява спортни постижения.
Защо – казва си фантастът – аз, който съм толкова по-талантлив, новаторски настроен и оригинален от Пощаков, не мога да издам и една книга (вариант: дори втори разказ), а той ги бълва една след друга.
Не може да отречеш сравнението по един качествен показател и после да сравняваш всичко по количество :silent:
Аватар
Morwen
 
Мнения: 65
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 11:26 am

Re: Стихосбирка с въображение

Мнениеот alexandrit » Вто Мар 01, 2011 8:05 pm

На форумниците тук – честита Баба Марта! Да сте бели и червени (извън партийните бои, разбира се), да сте живи, здрави и творчески вдъхновени!

Благодаря на всички люде, които се включиха в тази калейдоскопична тема. Слава Богу, че не всички мнения в нея са отрицателни, понеже щеше да е прекалено катранено. И слава Богу, че не всички мнения в нея са положителни, защото пък щеше да е твърде захаросано.

Да, вадя си заключения и поуки от вашите постинги, ала тъй като известна флегматичност не ми е чужда, процесът ще бъде по-бавен... :razz:

А сега ето няколко къси, но любими ми стихотворения:


Эмили Дикинсон (1830–1886)

* * *
Жизнь – и Смерть – Гиганты –
Их не слышно – молчат.
А механизмы поменьше –
Всяк на свой лад –
Коник на мельнице –
Жук возле свечи –
Свистулька славы
Свидетельствуют – что Случай правит.

Перевод В. Марковой


Данила Стоянова (1961–1984)

* * *
В памет! – бих изкрещяла.
В памет! – бих ви задържала.
За секунда – да си взема паметта ви,
за да не изгние със телата.
И да си повторя сама на себе си –
в памет! – на незапочнатото и невъзможно,
на отминалото начало на паметта.


Росица Панайотова (1957)

ДЕТСТВО

Обувам земята на бос крак,
небето нося на гола глава,
вятъра подритвам –
като парцалена топка.


_____________________________________________________

Не е alexandrit? Търсете повече >>
Утрото му е зелено, а вечерта - червена.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1037
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron
Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта