Литература и други изкуства

За "Краят на вечността" и антиутопията

Всичко за изкуството

За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Генерала » Сря Апр 20, 2011 12:46 am

Тези дни прочетох едно есе, което много приятно ме изненада, най-вече с това, че е писано от осмокласник! Като имам предвид какви глупости се пишат за книги (в това число и в нашия форум) ме засърбяха ръцете и не можах да се сдържа да не ги почеша като пусна въпросното есе тук. Мисля, че ще бъде поучително и за бая по-дърти списуватели.


„Който се движи напред в науката, но изостава в нравствеността, върви повече назад.”
Аристотел


„Който се движи напред в науката, но изостава в нравствеността, върви повече назад” – нима е възможно? Възможно ли е, макар и да виждаме себе си и реалността в далечното бъдеще, да се губим в настоящето? Възможно ли е да откриваме нови и нови хоризонти, да пътуваме във времето, да овладяваме всяко ново научно предизвикателство и в същото време да пропадаме в бездната на невежеството? Посланието, което разкрива тази мисъл, е идеалният сюжет за съвременна антиутопия.
Наскоро прочетох една книга, която отвори очите ми към този хоризонт – „Краят на Вечността” от Айзък Азимов. И сюжетът на тази книга напълно отговаряше на цитата от увода – в близкото бъдеще учените откриват т. нар. „Вечност” – огромен тунел през време-пространството, чрез който може да се отиде всякога - от сътворението на Земята до самия й край. Във Вечността времето не важи – там то се дели на години и биогодини. И в името на висшето благо учените решават да предпазят Човека от всичко лошо, което би могло да му се случи за в бъдеще, като чрез Вечността променят Реалността. Всеки катаклизъм, който евентуално ще сполети човечеството, е отстранен в рамките на много милиони столетия напред, но с такава сръчност, че никой от хората от всички векове да не усети промяната върху себе си и всичко, което го заобикаля. Но това все пак оказва някакво, макар и минимално влияние върху Реалността, а и както е казал отново Аристотел – „Природата не върши нищо безполезно”. И всички учени мислят, че чрез Вечността подобряват човешкия живот, докато не откриват т.нар. „скрити” столетия, в които пространствено-времевата капсула просто не може да проникне. А зад скритите столетия вече няма нищо и никой. Земята се е превърнала в безбрежна пустош, хората са си отишли и всичко продължава до безкрай, докато и последната форма на живот изчезне. А отговорът се крие в Скритите столетия – в края на книгата се оказва, че учените от тези столетия също могат да пътуват във времето и пространството. Те са забелязали дейността на тези от Вечността и решават да я възпрат, както могат. Затова изграждат бариера през тунела на времето, като по този начин се отцепват от Вечността и всячески се стараят да я унищожат. Защото през всичките векове, в които учените са променяли Реалността, сръчността им не е стигнала дотам, че да изчислят, че отстранявайки катаклизмите и кризите чрез МНП (Минимална Необходима Промяна), успяват да сътворят и недостижимостта на хората към звездите. Учените от Скритите столетия се опитват да унищожат Вечността именно по тази причина – защото висшето благо всъщност не е предпазването на човешкия вид от всичко лошо, което може да му се случи, а пребъдещето на науката и овладяването на Космоса – нещо, което без Вечността е щяло да се случи хиляди години преди Скритите столетия, а с нейна помощ – никога. Затова след тези столетия планетата е вече необитаема – в крайна сметка хората са покорили Космоса, но не са се заселили другаде, защото през времето, през което Вечността е отстранявала необходимите за човечеството проблеми, извънземните цивилизации са напреднали силно спрямо тях и са завладели почти цялата Галактика. И хората са принудени да се скитат в безкрая, без да могат да отидат никъде, както и без да могат да се върнат на Земята.
Макар специално в този случай идеята да не е пряко свързана с настоящата тема, тъй като учените в романа не се стремят целенасочено към провала на човечеството (а към висшето благо), като цяло антиутопията е преувеличен начин да се покаже разликата в разума и нравствеността. В много от тези книги науката играе водеща роля, точно за да покаже на читателя, че науката и моралът често пъти не вървят ръка за ръка. Как така гениалният ум, открил научно чудо, не може да подходи морално към откритието си? Човекът просто не е дорасъл до такава висота, че да използва науката за добро – много случаи от реалността го потвърждават, като често дадено научно откритие е първо продадено на военните – например атомната бомба на Айнщайн. Но разбира се, военните цели невинаги са на първо място – технологията ин-витро е вдъхновила друг автор да пораздуе това-онова и да напише друг шедьовър в световната фантастика – Олдъс Хъксли, „Прекрасният нов свят”, показващ как ограничаването на естествената раждаемост по един или друг начин довежда човека до катастрофа, защото той се опитва да излъже природата. При което тя си отмъщава, но не върху конкретна личност – тя отмъщава на цялото човечество. А човешките обичаи са на светлинни години от това, което трябва да бъдат. Това е ясно още от много древни времена, щом даже древните са го забелязали – и както е казал отново Аристотел – „Мъдростта е най-точната наука”. Тази мъдрост очевидно още не е достигнала до съвременния учен човек, който открива квазари, черни и бели дупки и свръхнови звезди, изследва Земята и Космоса и в същото време е етически полуидиот, ако не и цял, и който може би дори често пъти е изправен пред сериозни дилеми, свързани с етически неприложимите му изобретения.
Но моралът никога не е заемал ключово място в научните среди, сякаш се е изпарил оттам или изобщо не се е появявал.
Но понеже това е есе, а не описание на световна литература, трябва да включа и своето мнение по въпроса. Морал има – но когато става въпрос за наука, аз също съм на мнение, че той трябва да осъществи пробив и в тези среди, за да може науката да не създава „Хирошима и Нагасаки”, а нещо не така катастрофално въпреки евентуалния си страничен ефект. Трудно е да се определи дали тя изобщо ще стигне донякъде в близките години – нас също ни предпазват от това, което ще се случи. И дали няма да се получи отново ситуацията от „Краят на Вечността”? Ще овладеем ли някога Вселената? Ще се случат ли парадоксалните обрати, които се случват в научнофантастичните книги? Само времето ще покаже, а дотогава животът ще продължава безкрайно – каквито и прогнози да направим за бъдещето, отдавна вече няма да сме живи, за да разберем дали сме познали или не. „Който върви напред в науката, но изостава в нравствеността, върви повече назад”. Само една крачка може да бъде толкова полезна за човечеството, стига все пак да не вървим назад. Но едно е сигурно – ако не надскочим ръста си, крачката назад може да се окаже крачка към бездната.
Генерала
 
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 8:51 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Aspid » Сря Апр 20, 2011 7:45 am

За осмокласника - браво, моите респект и ръкопляскане до бурни овации.
Тънкия момент, че науката не може да бъде морална или неморална IMHO му предстои като откритие в живота. Нравственността не е задължителна само за учените, а за всички хора, иначе е безсмислено да делим откритията и предметите на нравствени и безнравствени. Защото нравственно правилния гаечен ключ може да послужи за разбиване на човешки черепи, нравственно правилния автомобил може да прегазва деца или, ако се обърнем към примерите от есето по-горе:
- нравственно правилрата като идея защита на човешкия род от катастрофи е изродена в тотален контрол на абсолютната, тотална и вечна власт върху човечеството, която съзнателно го капсулира на Земята, за да не изпусне от ръце този контрол.
- нравственно правилното като идея ограничаване на човешката свръхпопулация да се превърне в масово промиване на мозъци и усъвършенстване методите на контрол върху хората
- за безнравствено продадената на военните от Айнщтайн атомна бомба по-добре да не коментирам, любопитните осмокласници да четат история, за периода на втората световна война, ще им е от полза. „Хирошима и Нагасаки” от друга гледна точка може би са спасили повече животи по време на Студената война, отколкото са загиналите в тях. Както Чернобил е направил повече за обезопасяването на атомните електроцентрали от всички научни симпозиуми преди него. За цената на тези уроци може да се спори, но кой може да каже дали случването на една антиутопия като във филма "Бягство от Ню-Йорк" е по-морално и по-нравствено от атомната бомбардировка на два беззащитни японски града (при това бомбардировка без кой знае каква военна необходимост, просто за получаване на експериментални данни за новото оръжие)
- лозунгът, че човекът "просто не е дорасъл до такава висота, че да използва науката за добро" следва да се избива от главите на осмокласниците заедно с други подобни радикално-еретични идеи като част от безнравственото сектантско промиване на мозъците на младите хора, което ни залива в последните двадесет години.
Ако някой възразява, то нека да си предстви как хората "за добро" се отказват от науката. Ей така, за да израстнат душевно, морално, нравствено и тем подобни оправдания, един ден спонтанно решават и се отказват от науката и нейните достижения. Въпросът в тази ситуация е само един - на кой ден от "отказването" сред морално израстващите ще започне да се практикува канибализъм? Алтернативно надарените интелектуално, но упорстващи защитници на подобна глупост бих попитал и колко процента от децата според тях ще преживеят първата зима, а втората?
Уви, никой радикален "връщач" на човечеството назад към природата не си признава, че смисъла на идеята му е да паразитира върху останалата част от това човечество, а не да носи полза. Или всички предшестващи поколения хора са състояли от дебили, които са се стремяли да усъвършенстват познанията си за света (когато и думата наука не е била измислена, а и по-късно) вместо да се връщат към природата? Един милион години еволюция и двадесетина хиляди години технически прогрес не са в час, а фанатиците, ползващи безсмислени лозунги са наясно с абсолютната истина за живота, Вселената и всичко останало?! = )
Аватар
Aspid
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Апр 29, 2004 6:59 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Goa » Сря Апр 20, 2011 8:15 am

Действително, есето иставя много противоречиви впечатления. От една страна, много трудно (дори невъзможно) е да се повярва, че един осмокласник може да пише по такъв начин - за което поклон доземи, ако действително е така. От друга страна, Аспид е напълно прав - научното откритие само по себе си е обективен акт, то не може да се натоварва с морални категории, и обикновено не самите учени използват откритията по начин, вредящ на човечеството; и още по-важно - никога не може да се каже кое колко и как може да навреди.

С други думи, това противоречие сякаш импонира идеално на тезата на есето: в него го има същото разминаване, което е и обектът на есето.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Шаркан » Сря Апр 20, 2011 5:47 pm

подкрепям мнението на Аспида

като стана дума за Чернобил, ето: http://anarhia.org/forum/viewtopic.php? ... 48#p313748
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Йордан Янков » Чет Апр 21, 2011 2:24 am

Aspid написа:Уви, никой радикален "връщач" на човечеството назад към природата не си признава, че смисъла на идеята му е да паразитира върху останалата част от това човечество, а не да носи полза. Или всички предшестващи поколения хора са състояли от дебили, които са се стремяли да усъвършенстват познанията си за света (когато и думата наука не е била измислена, а и по-късно) вместо да се връщат към природата? Един милион години еволюция и двадесетина хиляди години технически прогрес не са в час, а фанатиците, ползващи безсмислени лозунги са наясно с абсолютната истина за живота, Вселената и всичко останало?! = )


Много точно. От известно време насам все повтарям, че най-опасното нещо за човечеството в момента е зелената чума - екологичният фашизъм, който се храни от нарастващото невежество и има претенциите да налага справедливо и морално бъдеще и да казва кой и как да живее.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Goa » Чет Апр 21, 2011 7:50 am

Идеята за справедливо и морално бъдеще винаги я е имало, друг е въпросът как я разбират някои хора и какво правят в нейно име :wink:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Аз...

Мнениеот taumaster » Нед Апр 24, 2011 12:06 pm

... мога да уверя уважаемите участници, че авторът действително е осмокласник. И не се учудвам от това. Всяко общество има своите таланти и необикновени личности, защото тук според мен става дума именно за такъв, предвид повсеместната тотална халтура и липса на мислене, съпътстваща тези поколения.
taumaster
 
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 8:34 am

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Nasko » Пон Май 02, 2011 7:02 pm

Искам адреса на това момче, въпреки спорните моменти, то дава пример за истинско мислене на фона тоталния ескейпизъм вихрещ се из умовете на младите фенове. А на коментаторите преди мен, ще им кажа, че привиждат това, за което си мислят непрекъснато, и използуват повода на есето за да си говорят за него. Младият човек, никъде в текста си не апелира към "спиране на науката", връщане назад и пр.
Имам намерение да поканя този млад мъж на Фантастивала и да му връча специална награда.
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Goa » Пон Май 02, 2011 11:43 pm

Както казах вече веднъж, свалям му шапка доземи - много рядко може да се види такова мислене и писане на тази възраст :lolno: . Абе това си е генийче напъпило :wtf: . Но действително му предстои тепърва да се сблъска със сложнотиите на реалния живот :wink:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Май 03, 2011 9:15 am

Есето е прекрасно!
Но в клубната среда този млад човек едва ли би срещнал кой знае колко истински съмишленици в идеите си за нравственост.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Goa » Вто Май 03, 2011 11:15 am

Напротив, в клубната среда би срещнал много (не бъркай идеализма с реализма), но извън нея ще трябва да търси с борина :lolno:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Генерала » Вто Май 03, 2011 11:28 am

Въпросният осмокласник е генетично и кармично обременен с фантастика. Чат-пат ходи по разни конове, всички го познавате и Аспид го е носил на "чуш" на един от Булгаконите в Сандански, Халек го е носил също на "чуш" към Роженския манастир. Моля да спрете с комплиментите, защото ги приемам лично. :wtf: Просто исках да си сверя часовника. :wtf:
Генерала
 
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 8:51 pm

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Май 03, 2011 2:31 pm

Да не е онзи, за когото си мисля? :shifty:
Сериозно? :redface: !
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Шаркан » Пет Май 06, 2011 12:03 am

баф ма, га стана осми клас туй чедо...
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Май 06, 2011 6:41 pm

Шаркан написа:баф ма, га стана осми клас туй чедо...

Леле, Ники... направо ме разчувства с тези думи! :redface:
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: За "Краят на вечността" и антиутопията

Мнениеот Шаркан » Пет Май 06, 2011 11:47 pm

не мога да заредя видеото, бавен ми е интернетът.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...


Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта