Литература и други изкуства

Нова книга на centsche

Всичко за изкуството

Нова книга на centsche

Мнениеот alexandrit » Нед Юни 26, 2011 7:28 pm

От време на време и при мен идва Ангелът на нестандартното. И понеже отдавна чаках да се появи тази книга на centsche, нека не започвам по „каналния ред” малкото си слово за нея.

Затова ви предлагам едно стихотворение, което пак и пак ми напомня, че талантът иска и голяма доза житейска издръжливост:

Ценка Бакърджиева

ИЗДРЪЖЛИВОСТ

Прибирам се в къщи след дългия ден.
Вечерям пак хляб и тревога.
Задържам насила сълзите си в мен
и шепна си: няма „не мога”.

Смут всява среднощният призрачен хлад.
О, имайте милост за Бога!
Фенол и каква ли не гадост и смрад...
В Бургас съм и няма „не мога”.

Работим пришпорени от сутринта
до краен предел в изнемога.
Но песен трудът е. Ехти песента
със припева: няма „не мога”.

Задъхани следваме ден подир нощ...
В гората разлиства се глогът –
и има свят чист, подреден и не лош.
За него аз трябва да мога.

(Из нейната стихосбирка „Вечният бриз”)

Новата книга на Ценка Бакърджиева – тоест на centsche, както е известна в нашия форум – се нарича „ОТ АЛФА ДО ОМЕГА” и представлява сборник с фантастични разкази. Ако не се лъжа, точно тя е БГ книгата, която (в своя си жанр де) включва най-много на брой наградени творби.

Представете си за момент, че държите в ръка това ново томче. Ами че то тежи симпатично, то свети примамливо, то позвънва разногласно с многобройните си призове, които са получили част от поместените в него 20 разказа. Става дума за една дузина отличия, връчени от различни институции – от списания или издателства, от фестивали или конвенти на въображението. Ето ви факт, който е по-силен от всякаква там „канализирана” реклама...

За корицата на „От алфа до омега” мога да напиша само добри думи. Тя е атрактивна, метафорична, с елегантна палитра – дело на Йордан Янков, изявяващ се и като отличен майстор на колажните хармонии, и като вещ, вдъхновен колорист. Предполагам, че след последното изречение някои вече са се досетили кой е издателят, нали?

Лично аз си спомням първия разказ на Ценка, който прочетох навремето. Беше поместен в аргуския сборник „Волни хоризонти” (2006) и се казва „Някъде в провинцията...”. Тогава той не успя да се класира между наградените, обаче ме впечатли със съчетанието си от фантазия и плътна житейска достоверност, а вие сами знаете колко е важно фантастът да облече в убедителни дрехи своите ментални рожби. Тук не е лошо да поясня, че Ценка Бакърджиева умее да пише и жанрово разнолико – и научна фантастика, и фентъзи, движейки се свободно по вертикалата на бог Хронос...

През септември миналата година – в едни слънчево-шарени сенки на балчишкия Булгакон 2010 – аз имах удоволствието да връча на Ценка първа награда от конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи”. Именно с този награден разказ („Инола, двола...”), отличаващ се с наистина необичайна ритмика, започва нейната нова книга.

Накрая остава да кажа, че сборникът „От алфа до омега” излезе преди десетина дни благодарение на издателството за електронна словесност „е-Книги” (http://е-knigi.net). А, да не се забравя също така и важната подробност, че това заглавие е със свободен достъп.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1020
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ендър » Вто Юли 05, 2011 11:15 pm

Сега остава и да разберем къде може да се намери книгата? Имам предвид такива като мен, които не четат от екран, а свещенодействат с (може би?) немодерен хартиен носител.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот alexandrit » Сря Юли 06, 2011 9:06 am

Едно пряко допълнение

Онзи ден човек от клуба „Иван Ефремов” ме запита: „Абе, писачо, какви са тия награди на Ценка и знаеш ли за кои точно нейни разкази става дума?” Направих някои справки и ето, сега поствам списъка с отличията на Ценка Бакърджиева:

* „Велимир” – 2-ро място от списание „Вселена, наука и техника”, 2000 г.

* „Честит рожден ден, Емили!” – 3-то място от „Вселена, наука и техника”, 2002 г.

* „Награда” – поощрение от „Вселена, наука и техника”, 2003 г.

* „Еньовден” – 3-то място от фестивала „Таласъмия”, 2006 г.

* „Аb ovo” – 3-то място от „Таласъмия”, 2007 г.

* „Неограничен кредит” – 1-во място от конкурса на клуб „Тера фантазия” (Бургас), 2007, и приз „Златната гондола” за най-добър разказ на 2007 г.

* „Стихоплетно излияние” – 3-то място от съвместния конкурс на издателство „Аргус” и Национално радио FM+, 2007 г.

* „Картегианки? О... те са изключително красиви!!!” – 3-то място, поделено с разказ на Божидар Грозданов, от конкурса на община Кърджали, 2007 г.

* „Приказка за кръвта” – 3-то място от „Таласъмия”, 2008 г.

* „Инола, двола...” – 1-во място от конкурса на „Аргус”, 2009/2010 г.

... Отлична колекция от награди, обогатила книгата на Ценка „ОТ АЛФА ДО ОМЕГА”! Отново гледам списъка им и все пак усещам известна тъга, тъй като част от посочените конкурси//награди вече не съществуват. Или са замразени в някой много, много дълбок фризер. О, времена реални, о, нрави фантастични, въздъхвам аз...

Затова пък продължават да действат белетристичните надпревари на фестивала „Златен кан”, на е-списание „Шадоуденс” и др. – сиреч още има места, където да се изявява пишещият и можещият.

И за да избегна (може би) питането какъв е този приз „Златната гондола”, ще поясня, че той се е присъждал няколко пъти от Задочния клуб на фантаста, основан от варненеца Венециян Тодоров.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1020
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Goa » Сря Юли 06, 2011 11:03 pm

Честито на Ценка и аз се присъединявам към въпроса на Ендър :lolno: . Все още не съм свикнал да гледам на електронните издания като на книги (изключая тази на Йоан, която е специално оформена като книга и за която продължавам да се надявам, че ще я пипна някой ден :lolno: ).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот cen4e » Чет Юли 07, 2011 1:10 am

Кога станаха 20 разказа за книга? Уж писах за удоволствие... уж между другото... Понякога ме е било яд на нещо и съм го осмяла с две-три изречения. Например пожелах на нашите политици, които много приказват, а нищо не казват, и на чиновниците, по принцип неможещи, Крум Страшни, за да им реже езиците до врата.
И сега ме е яд на православието. Аз се кръстих в зряла възраст през 1994 г., след като баща ми почина. Обаче се почувствах предадена след разкола в църквата. На фона на духовните борби охранени владици с часовници за хиляди левове, лъскави возила и куп държанки спореха за правата върху правата вяра, облъхнати в смрадта на одумваните им публични тайни. Не съм писала за тях, а отношението си съм изразила с... Ще прочетете.
Не само чувството на яд ме е вдъхновявало. Понякога ми е било тревожно: за инвалидите, които на практика са никои, за СПИН-а, за анорексичките, за злоупотребата със служебно положение... Подчинила съм на темата какво е да си човек един от първите си разкази. В друг съм погледнала на хората с нечовешки очи.
Ако сборникът има недостатък, той е, че не успях да избягам от отношението мъже – жени. Недостатъкът се превръща в обединяваща нишка: от алфа до омега – от началото до края - от първородния грях, докато хората съществуват. Отношенията са разнородни. В предпочитан от мен разказ при всеки прочит искам да съм на мястото на 20 годишната героиня, животът да е пред мен, заедно с безусловната любов. Май ми е късно, а? В следващ: първоначалното чувство се е превърнало в чист егоизъм. В трети: мъжете служат за... а децата са досадно бреме... Присъства и семейство, което в четири поредни истории съжителства съвсем хармонично, но с други проблеми. А какво би се случило, ако жените са малко, а мъжете съвсем липсват? Слон, наврян в заешка клетка. Последното го каза уважаван от мен човек и бих го послушала на напиша роман по темата, но някак си времето ми е кът.
За десерт в изложението твърдя, че книгата е и патриотична. Спомням си как преди години човек от нашите фантастични среди ме посъветва да бягам от българските теми и да си измисля чужд псевдоним. Имаше пред вид, че така се печелят пари. По-горе споменах, че пиша за удоволствие. Ако книгата беше материална, щях да ударя с нея по масата и да кажа: ето тук има патриотизъм на местно ниво - не съм от Бургас, но се гордея с града и той присъства в част от разказите ми. А на ниво народ: в невъобразимо, далечно бъдеще съществува Род, който.... Национализмът блика от всяко действие на героите, без да съм споменала думата „българин”. Аз неистово желая българите да сме по-твърди и твърдо да отстояваме националните си интереси и идентичност. Дано да стане!
Приятно четене!
cen4e
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот cen4e » Чет Юли 07, 2011 1:27 am

Към Ендър и Goa
Книгата тръгна съвсем скоро. Ако предизвика интерес, след време може да помисля по другия вариант. Ако не е желана така, едва ли ще е желана иначе. Искам да избегна неоправдано разхищение на книжни ресурси.
cen4e
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Чет Юли 07, 2011 11:24 am

Да се присъединя към Ендър и Гоа, да заформим тройката спатия на ретроградните почитатели на книжното тяло - ау, как може да сме толкова демоде в съвременния технологичен свят...
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ендър » Пон Юли 11, 2011 12:53 pm

cen4e написа:Към Ендър и Goa
Книгата тръгна съвсем скоро. Ако предизвика интерес, след време може да помисля по другия вариант. Ако не е желана така, едва ли ще е желана иначе. Искам да избегна неоправдано разхищение на книжни ресурси.


Да кажа само, че принципно харесвам разказите ти. Не съм чел всичко, а бих искал. Но с електронна книга няма да стане, поне не аз. А като гледам, от петима писали в тази тема трима искаме хартиена книга. Не зная дали би имала успех "в книжарниците", зная колко е трудно производството на "книжна книга", затова и не смея да настоявам за такава. Ако все пак решиш, че си заслужава, мога да помогна с предпечат и редакция. Фор фрий, разбира се. Но мисля, че и Сашо може, поне с второто би се справил далеч по-добре.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Божо » Пон Юли 18, 2011 5:22 pm

И аз харесвам разказите на cen4e, за това и си купих електронната книга, нищо че е свободна.

(то май от e-knigi почти само свободни съм купувал до сега, нещо не мога да им се наканя на другите)

Нали същността на разказ, роман и прочие литературно произведение не е материалът, на който е написано? :rolleys:
Ако е на хартия, по-джиджани ли ще станат разказите?
А може би, ако е на гланцова хартия, ще станат хептен баш?
Божо
 
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 6:43 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Пон Юли 18, 2011 5:52 pm

Въпрос на личен избор, пич. Има хора, които изпитват удоволствие да пият безалкохолна бира, пушат електронни цигари и украсяват пластмасови елхи. Така и на мен повече ми харесва да чета от хартия, отколкото от екран/четец. Просто кефа ми е по-голям. Именно затова бих дал едни 10 лв (примерно, или 12, или колкото там), за да си прочета разказите на Ценка на хартия и да си ги бутна после в библиотеката, за да ми я красят. И именно затова НЯМА да ги прочета онлайн, нищо че са безплатни. Това е и точка. Ако случайно мислиш, че има нещо сбъркано в това - проблема си е твой.
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот cen4e » Сря Юли 20, 2011 7:50 am

Благодаря и на двама ви. Приятно ми е да прочета, че някой харесва разказите.
В най-смелите си представи съм допускала вероятността да държа своя книга в ръцете си, а вариантът за електронна ми хрумна едва миналата година. Преди време имах твърде неприятни изживявания, около първата ми книжка - една стихосбирка. Те почти ме отказаха да пиша стихове. От тогава издаването на книга не ми е цел. В момента по отношение на книгата имам повече, отколкото реално съм мислила, че ще постигна. Естествено, мечти винаги съм имала. За мен те се реят в сферата на малко вероятното. Но съм нямала очаквания. Нямам и сега. Оставам на тази позиция: без очаквания, че ще държа истинска книга в ръцете си. Досегашният ми опит показва, че липсата на очаквания по някакъв начин подпомага мечтите да се сбъдват. Звучи много фантастично!
Мой бъдещи читатели на книжния вариат, ще ми е интересно да видя как той ще се появи, но... като за начало може да си спестите очакванията.
cen4e
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Сря Юли 20, 2011 10:20 am

Има и варианти, в които печатници печатат отделни бройки на дигитален принтер - може да ти отпечатат 5, 10 бройки, дори една, колкото ти трябват. Трябва само да се пита за цената, обаче.
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Сря Юли 20, 2011 12:25 pm

Какви мечти бе Центче, нали си здраво стъпила на земята и думите не ти влияят.
Честно казано се бях навил да ти направя няколко бройки, ама голямата ти уста от снощи силно ме разколеба.
Препоръчвам този сайт - http://www.print.bg, по-евтин е от Булгед и ще ти я направят за 2-3 дена.
Смяташ цени, разбираш се с Данчо за предпечата и пускаш един списък тук за поръчки.
Ей така правя хората "здраво стъпили на земята", мечтите ги остави за поети, романтици и всякаква останала сволоч.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Сря Юли 20, 2011 12:55 pm

Иване, на тоя сайт ще й отсекат главата от кръста с тъп нож... Като им гледам калкулатора, една-единичка книга от нейните ще стъпи към стотарка, десетина - към петстотин.
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Сря Юли 20, 2011 5:09 pm

Не си гледал правилно нещо, десет книги са 130 лв, 20 - около 200, което е нормално за книга с дебелина почти 400 страници /384 на PDF-а в е-книги, възможно е при преформатиране за А5 да е по-малко/.
Ти явно си гледал пълноцветните опции.
Мисля, че продажна цена от 15 лв за такава книга е нормално.

Bulged ме изненадаха приятно, цените са с около 10% по-ниски при тях.
Като цяло тази книга може да се отпечата средно 10-11 лв на бройка.
Последна промяна bogdanov на Сря Юли 20, 2011 5:24 pm, променена общо 1 път
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Сря Юли 20, 2011 5:17 pm

Да, пълноцветните - my bad.
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Goa » Сря Юли 20, 2011 10:21 pm

Това ми се струва скъпо - мисля, че има по-евтини опции. Но дайте да не дълбаем в подробности, които в момента не са на дневен ред :).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот cen4e » Чет Юли 21, 2011 7:58 am

към Одисей: Това Фейсбук хич не го брой. Там сме цялата фамилия. Все трябва да имам пред вид, че и те ще го прочетат. Половинката няма чувство за хумор към моето чувство за хумор, а дъщерите непрекъснато ме критикуват. Няма свобода в тоя живот! :)
Фактът, че съм без очаквания, не предполага ли здраво стъпване на земята? Иначе по принцип хората сме склонни да си мечтаем, блуждаейки по най-различни неща.
cen4e
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Чет Юли 21, 2011 9:32 am

cen4e написа:към Одисей: Това Фейсбук хич не го брой. Там сме цялата фамилия. Все трябва да имам пред вид, че и те ще го прочетат. Половинката няма чувство за хумор към моето чувство за хумор, а дъщерите непрекъснато ме критикуват. Няма свобода в тоя живот! :)
Фактът, че съм без очаквания, не предполага ли здраво стъпване на земята? Иначе по принцип хората сме склонни да си мечтаем, блуждаейки по най-различни неща.


Няма свобода, права си! Но явно няма вече и лични пространство. Ти пуснеш някоя умна мисъл - всъщност беше цитат от "Фани мае" и се намери някой да се изцепи в стил - "Аналогичен случай в наше село - един така го нахендри на коча, че му опъна рогата".
Сега сериозно за книгата - гледам питала ли и в Дира. Зацикляш яко. Мога да го обясня и по-конкретно, но трябва първо да си уточним литературните термини /не точно тук/. Теб не ти трябва толкова редактор, колкото един курс по творческо писане, за да ти се обяснят грешките при постройката на разказа. Иначе, за пълен аматьор пишеш много грамотно. Имаш много прехвърляне на личностното аз /то това е масова грешка/, но в твоя случай води до там, че ти отричаш правото на други възприятия, освен твоето /прекалено земна си, а пишеш хард фантастика/. Ох, как да го кажа най-просто - мислиш си, че всички читатели ги интересуват тия подробности, на които си наблегнала и биха действали точно по начина, който им представяш. Първото води до излишъци в разказите /помниш ли онова описание на смс-ите?/, второто стеснява вариантите за развитие. Всъщност можеш ли да напишеш разказ с отворен край? Във всичко което изчетох към момента от теб /около 2/3 от книгата/, ти не само ясно определяш края, но и зачукваш с гвоздейчета всички подробности.
Разприказвах се, ако наистина те интересува, знаеш как да ме намериш.
П.С. Нямаш никакво чувство за хумор, или поне не можеш да го покажеш в писането си, не се опитвай да го правиш, само ще спечелиш от това.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Божо » Чет Юли 21, 2011 12:02 pm

Odisey написа: Всъщност можеш ли да напишеш разказ с отворен край? Във всичко което изчетох към момента от теб /около 2/3 от книгата/, ти не само ясно определяш края, но и зачукваш с гвоздейчета всички подробности.


Ами специално в първия разказ от това по-отворен край не се сещам.
:smile:
Иначе съгласен съм в общи линии с коментара.
Божо
 
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 6:43 pm

Следваща

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron
Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта