Литература и други изкуства

Нова книга на centsche

Всичко за изкуството

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот alexandrit » Съб Окт 22, 2011 5:30 pm

Преди няколко дни на бял свят излезе новият алманах за фантастика и бъдеще – ФАНТАSTIKA 2010–2011.

В раздела му „Фантастология“ има обширна информация за БГ фантастиките, появили се през посочения времеви отрязък. На електронната словесност също е отделено място – даден е списък на заглавията, публикувани от издателство „е-Книги“. И още по-конкретно: този списък започва (по азбучен ред на фамилиите) с книгата на Ценка Бакърджиева ОТ АЛФА ДО ОМЕГА. Тук виждаме корицата на това издание и кратка анотация за него, а именно:

„Самостоятелен дебют на бургаската авторка. В сборника са включени 20 разказа, като 9 от тях са носители на награди от почти всички конкурси за фантастика, провеждани у нас. Топли, човешки истории за приказни същества, на които нищо човешко не им е чуждо, или социална фантастика, маскирана като фентъзи. Релефно изградени образи от творец с голям житейски опит и наблюдателно око. С този сборник Ценка Бакърджиева се нарежда до автори като Георги Малинов и Любомир П. Николов.“

(Току-що цитираната анотация е написана от съставителя на алманаха – Атанас П. Славов.)
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ценка Б. » Съб Мар 17, 2012 12:30 am

В една друга тема нашият уважаван Иван Богданов се изказа твърде ласкаво за моята книга. Естествено, направи го точно в негов стил. В превод на нормален език без заяждане той каза, че книгата ми е пълна с разнородни жанрове фантастични разкази. Споделям мнениео му и се радвам, че пак отвори дума за разкошният ми сборник.
Приятно четене, на който все още не го е чел. Може да го намерите в "е-Книги" на http://e-knigi.net/ в Свободни заглавия.
Ценка Б.
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Sephiroth » Съб Мар 17, 2012 2:25 am

Како Ценке, чакам този твой сборник на хартия, че да ми краси библиотеката :lolno:
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Съб Мар 17, 2012 5:07 am

В още по-разбран стил - това не е книга, това са събрани съчинения. С всички плюсове и минуси на това. Липсва основна идея на книгата, какво казваш с нея на читателя...
Ако сериозно те интересува, ще ти напиша професионална критика.
Не тук естествено, имаш ми координатите.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ценка Б. » Съб Мар 17, 2012 7:47 am

Това са разкази. Не е роман. Ако всички разкази са обединени под една идея, то защо ще пиша 20 различни за едно и също с други думички? Чела съм такива книги. Не са ми оставили спомени. Мисля, че никой уважаващ себе си автор няма да доскучае на читателите по този начин. А иначе всеки разказ казва нещо. Естествено - ненатрапчиво, а направо подсъзнателно. Един професионален критик ще го види и разбере. Обикновеният читател само ще се наслади на разказа, но със сигурност внушението ще се загнезди в него.
Ценка Б.
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Съб Мар 17, 2012 10:16 am

OOOOOOOOOOOOOOOOХ - провикна се Иван. Богданов и Самият се хванаха за главата.

Нямаш представа колко си далече от литература с това мислене...
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ценка Б. » Чет Мар 22, 2012 6:00 pm

Извинете, нямаше ме известно време. Бях на гадно място без интернет.
Виждам, че „Организационни „ е по-посещавано място, но за съжаление не мога да пиша там по неясни за мен причини. Може би са ми отпуснати права само в моята тема? Както и да е.
Въпросът беше: какво съм казала в моите разкази. Ще пиша за това втори път. Може пък да стане ясно.
И така в едно или малко повече изречения:
1.”Инола, двола...” – поглед към смутното време на покръстването на българите и моето отношение към този период от историята в паралел с абсурдното ни съвремие. Ти нямаше ли нещо родово с хърсоите?
2.”Приказка за кръвта” – засегнати актуални теми: СПИН и инвитро. Към първата - изразена толерантност към заразените чрез героинята, към втората – не приемането /според мен е експеримент с непредвидими последствия / – чрез героя.
3.”Ab ovo” – тема: „ако можеха да говорят” или как изглеждат хората през очите на други разумни същества.
4.”Еньовден” – за силата на безусловната любов.
5.”Празник” – до какво водят разумните решения и страхът да си искрен пред себе си и човека до тебе.
6.”Честит рожден ден, Емили” – когато го писах беше в сферата на фантастиката. Вече не е и е на път да стане една обикновена реалност. Тема: човешките ценности – истински и изкривени.
7.”Неограничен кредит” – банкова тема – трикове и похвати за привличане на клиентите с лека хипербола пред вид жанра, но реално точно така.
8.”Дончо, Страти и аз” – внимание: много често не знаем кой стои пред нас. Зад благодушната външност понякога се спотайва хищник. Той ни дебне, за да ни хапне. В преносен смисъл темата е абсолютно сериозна на фона на шегите и закачките и много автори са посягали към нея.
9.”Стихоплетно излияние” – две теми. Първата: в каква степен сексът на работното място е сексуален тормоз. Втората: мрачното бъдеще, което в частта за дебелаците е на път да се изпълни без пандемията и имперските интереси. Нали, Иване? И... как правилно героят ми ще работи до 80 години, а след пенсия веднага ще умре! Въпреки че вървим към тая пенсионна възраст с други мотиви, радвам се на своята прозорливост. Разказът е писан през 2007 год.
10.”Някъде в провинцията” – разколът в българската църква ме провокира да го напиша. Има подсказка: на който не му харесва православието – моля: пътят към българските богове е отворен. В България вече се забелязват подобни тенденции.
11.”Съществото” – от научна гледна точка е възможна реалност и в двете си части. За съжаление. Това би бил краят на човечеството. Но аз обичам да давам надежда и някой ден ще продължа историята със същинския сблъсък между тези два нови свята.
12.”Джул” – темата е за крайния егоист. Обмислям да я развия в друг разказ с жена главен герой, за да не ме обвинят в мъжемразство. Така де: има ги всякакви.
13.”Награда” – темата е очевадна, понеже е извадена като определение, а именно: кое наричаме човек и кое човешко същество.
14.”Дар по рождение” – човекът е магическо същество. Аз го вярвам. Разбира се не в степен на холивудско фентъзи. Бегъл поглед към проблемите на обикновен младеж в Магическата ера.
15.”Господин губернаторът” - ей ТУК е вярата ми в светлото бъдеще, когато няма да има логорейници. Остава да чакаме новия Крум Страшни, за да им отреже езиците до врата. Това е основното внушение в разказа. Останалото е опаковка от ситуации в едно магическо семейство.
16.”Африкански сън-лив” – опасностите, които дебнат в Сънуваната реалност. Разказът не е кой знай колко фантастичен, понеже знам, че има хора, които го практикуват. Едно предупреждение: човек трябва да внимава с тази материя, понеже може да умре съвсем истински.
17.”Егоцентричното огледало” – продължавам с героите от предишните разкази. Тема: как човек може да стане жертва на собствените си заблуди – повсеместно явление в днешно време и самоомагьосване в изключително големи размери. Много малко са хората без надянато егоцентрично огледало. Опасявам се, че разбиването на нос, реално не би могло да разбие огледалото и трябват по-крути мерки. Нали, Иване?
18.”Велимир” – как би оцелял човек без придобивките на цивилизацията.
19.”Картегианките... О, те са изключително красиви!” – три големи теми. Първата е за анорексията: на какво са способни жените в преследване на модни приумици. Втората: използването на средствата за масова информация за зомбиране на човечеството. Третата и най-важна: темата за национализма. Тук е изразена голямата ми надежда някой ден българите да станем Втвърдени и твърдо да отстояваме националните си интереси. Много искам да се случи! Дано да е докато съм жива, нищо че разказът е за далечното бъдеще.
20.”От алфа до омега” – разказ на библейска тема, който не случайно е заглавие на книгата. Той е обединяващ на всички предходни. Освен темите, които описах към всеки един разказ, маркерът от началото до края в сборника е отношението мъже –жени. То служи като фон на останалите теми.
Съвсем сериозно мисля, че имам собствен стил. Може да се залееш от смях. Разрешавам.
Основната тема се набива в очи, а останалите достигат по обиколни пътища до съзнанието на читателя. Един сериозен критик лесно би го установил, а не да ме пита какво съм искала да кажа и да очаква да се червя като ученичка пред учител, понеже не си зная урока.
Пишеш, че можеш да ми дадеш професионална критика. Добре. Защо не тук във форума? Опасяваш се да има несъгласни с теб?
Ако още веднъж ме попиташ какво съм искала да кажа, може би ще трябва да напиша едно изследване върху моите разкази в размер поне два пъти по-голям от сборника, а той е 374 страници.
Ценка Б.
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Malinov » Пет Мар 23, 2012 1:09 am

Cen4e, най-безмисленото, меко казано, за един писател (творец) е да обяснява на другите какво е искал да каже и колко са, айде да не казвам какви като не го разбират. Ако читателят сам не открие нещото в творението, колкото и да му обясняваш, колко и да му поднасяш анализи нищо няма да се получи. Така, че просто продължавай да пишеш, а не да се тревожиш кой разбрал, кой не разбрал, кой харесал, кой не :)

Сещам се за една история със Стругацкки, когато един техен фен обяснява на единия от братята какво е открил в някаква тяхна книга, как бил много впечатлен от идеите вътре и т.н. и т.н. Брат Стругацки го погледнал благо и казал, че те нямали точно това предвид, но щом като той е усетил в творението им точно това, те нямат против. :)
Malinov
 
Мнения: 31
Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 1:45 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Goa » Пет Мар 23, 2012 7:13 am

И аз щях да напиша нещо подобно, но после си казах - защо пък да имам АЗ нещо против авторът да ми обясни? Да не съм нещо повече от него? Тъй че си замълчах :lolno:
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот bogdanov » Пет Мар 23, 2012 12:16 pm

Всъщност една от основните работи на редактора е да обясни на автора какво казват произведенията му на външен човек, незапознат с емоционалния свят на автора.
Защото е често явление, авторът да си мисли, че е казал едно, а реално да казва друго.
Или не са му стигнали силите и таланта да го каже.
Писателят не е длъжен да се обяснява на читателя, но работата на редактора /той не е съавтор!/, е да помогне остриетата на думите на автора да бъдат наточени докрай, а не да мъчи читателя с тъп нож.
Но не ми се влиза в сериозно в разговори, почват много силно да се разминават нивата на говорене. То самата нужда от обяснение е показателна, а и ти приемаш думите настръхнала, а не като помощ. Ако някога ти се удаде възможност да поработиш сериозно с професионален редактор /а не с някой друг автор/ ще усетиш от каква полза е.
Както неведнъж съм казвал - писането е творчески процес, книгоиздаването е професионален бизнес. Всеки може да си забърка вино в мазето, ама за да правиш вино за продаване се иска много години учене.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Ценка Б. » Съб Мар 24, 2012 8:31 pm

Съгласна съм с вас тримата. Дори с Малинов този разговор май го водихме в Балчик и благодаря, че се включи, за да ми го припомни.
Аз отдавна съм се отказала да обяснявам каквото и да било на когото и да е. Фактът, че го направих... е, знаете за какво е показателен. Но който може, го може! Браво, Богданов! :thumbdown: Само не разбирам защо е тая невъзможност да отговоря в съответната тема? Но както и да е. Все едно. Някои отрицателни събития си имат положителни последствия. :smile:
Ценка Б.
 
Мнения: 31
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 9:11 am

Re: Нова книга на centsche

Мнениеот Goa » Нед Мар 25, 2012 10:15 am

Настройките на форума са нещо объркани. Така например, ако искате да редактирате свое мнение, трябва да натиснете бутона за изтриване, после да отидете в реда на адреса (без да натискате бутоните Да или Не) и ръчно да смените думата "delete" с думата "edit", след което да натиснете Enter...
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8375
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта