Литература и други изкуства

До 3 март гласуваме за Национални фантастични награди

Всичко за изкуството

До 3 март гласуваме за Национални фантастични награди

Мнениеот Кал » Чет Фев 26, 2015 9:45 am

Приятели (:

Ако милеете за фантастичното; или искате да насочите Човешката библиотека във важния избор, който я очаква през 2015-а; или просто да се изумите колко жива и разнолика е българската фантастика – гласувайте до 3 март в новите Национални фантастични награди:

http://choveshkata.net/blog/?p=5359

Тези над 260 номинации в 24 категории са плод от съвместните ни усилия: 4 месеца съвместна подготовка от над 15 фантастични общности... и вашите собствени предложения. Изключително се зарадвахме да видим толкова активен (и информиран) отзвук. Сега нека доведем вълшебството до край. :)

Поканете и всички ваши приятели, които обичат фантастиката. Споделената обич е двойна обич.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Re: До 3 март гласуваме за Национални фантастични награди

Мнениеот Кал » Пет Фев 27, 2015 9:06 pm

Остават 4 дни... :)
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Пон Мар 02, 2015 9:39 am

Остават днес и утре. ;)
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Пет Мар 20, 2015 12:56 pm

Национални фантастични награди 2015: резултати

Ако сте гласували: каня ви да участвате и в това проучване, до 28 март.
Аватар
Кал

Мнениеот alexandrit » Съб Мар 21, 2015 12:32 pm

Смелост + доблест = отказване...

Неотдавна Калин М. Ненов написа:

< Официално обявявам, че се отказвам от първото място в категория „Най-добър преводач“ в полза на Любомир Николов – Нарви, за когото съм гласувал и самият аз. Благодаря на всички, които са ме подкрепили, но твърдо вярвам, че Любо заслужава тази награда в пъти повече. >

Значи Калин е имал смелостта насаме: да признае пред себе си превъзходството на преводача Николов – Нарви; и доблестта пред гилдията: да напише в общественото пространство това признание. Браво, Кал, моите поздравления!

Лично аз мисля, че и други отличени с първи места в НФН 2015 трябва да последват светлия пример на Калин М. Ненов. И за да не бъда голословен, ще си позволя да дам две конкретни предложения:

1■ Клубът „Светлини сред сенките“ [с ръководител Валентина Димова] да прояви смелост + доблест и да напише в общественото пространство:

а/ че НЕ се смята за по-добър писател от (разглеждани поотделно, разбира се) Агоп Мелконян, Йордан Радичков, Любен Дилов, Любомир Николов – Нарви, Николай Теллалов, Павел Вежинов, Светослав Минков, Янчо Чолаков и други *

б/ и че СЕ ОТКАЗВА от първото място в категорията „Най-добър писател“ в тези НФН.

2■ Катерина Данаилова да прояви смелост + доблест и да напише в общественото пространство:

а/ че НE се смята за по-добър художник от (също разглеждани поотделно) Александър Денков, Георги Марков, Димитър Стоянов – Димо, Иван Кирков, Калин Николов, Никифор Русков, Пенко Гелев, Петър Станимиров и други *

б/ и че СЕ ОТКАЗВА от първото място в категорията „Най-добър художник“ в тези НФН.

Изображение

Държа да подчертая още една подробност. Нито на „Светлини сред сенките“, нито на Катерина Данаилова имам някакъв зъб, не се познаваме лично, не са ми направили нищо лошо и намирам, че се отличават с интересни търсения и постижения... ама НЕ чак дотам, че да ни представят на Еврокон 2015 в посочените категории.

Аз се изказах, а вие какво мислите по повдигнатата от мен тема? **

** Ех, естествено, че знам за рубриката, с която започва любимото ми списание „Тера фантастика“ (на което честитя първото място в НФН 2015!). Впрочем чакайте... А, да, тази рубрика се нарича Вопъл в пустинята. – Б. аlеx.
Аватар
alexandrit

Мнениеот Кал » Съб Мар 21, 2015 12:57 pm

... И мислете бързо, понеже крайният срок за пращане на номинациите до ESFS е утре. А в момента ние ги пишем/превеждаме на английски и руски.
Аватар
Кал

Мнениеот Nasko » Съб Мар 21, 2015 8:51 pm

Подкрепям почти изцяло предложенията на Александрит, с малки изключения за Катя Данаилова, която би трябвало да се откаже от "най-добър художник-фантаст изобщо" нещо което и самата тя не мисли, и да си остане с категорията "за 2014 г.", което е реално като се има предвид превъзходните ѝ корици за „Песента на хаджията" и „Ех, магесническа му работа".
В интерес на истината днес се видях със Светлинките и те споделиха същите съмнения относно избора им първо място.
Nasko

Мнениеот bogdanov » Нед Мар 22, 2015 1:13 pm

А едно време казваха "Vox populi vox dei". Но истината е, че Еврокона никога не е вълнувал широките фенски маси (ако изобщо има оцелели такива) и редовно около всяко гласуване има подобни скандали, защото гласуват силно ограничен брой хора, които гласуват най-вече на приятелски принцип, защото каквото и да си говорим, от години нямаме автори, които да са над другите. Калоян Захариев е някакво изключение, но има още много да учи.
Не виждам защо си причиняваме това, като е ясно, че освен за дебют, друга награда няма шанс да получим, а за търгуване с гласове може да се използват всякакви служебни номинации.
А ако ще се правят "Национални фантастични награди" трябва да се измисли съвсем друг механизъм на гласуване. Подражанията на Хюго и Небюла очевадно не работят тук.
bogdanov

Мнениеот Кал » Нед Мар 22, 2015 1:16 pm

Дали пък „Хюго“ да не започнат да ни подражават?

;)
Аватар
Кал

Мнениеот bogdanov » Нед Мар 22, 2015 1:23 pm

Доскоро държахме рекорда за най-много космонавти на глава от населението.
Ако смяташ, че гласовете са реперезентативна извадка и отразяват реалното положение на нещата, какви са тия призива за пренаписване на класирането?
bogdanov

Мнениеот Кал » Нед Мар 22, 2015 2:09 pm

Статистически неубедителни.

Но сериозния анализ защо се получи такова класиране ще го оставя за след като излязат резултатите от проучването. Дотук съм преброил три водещи фактора.

П.П. Сашо, мога поименно да ти посоча на кои НФН организатори дължим определението „Най-добър“ в имената на категориите. Аз от години защитавам по-смисленото (и точно) „Любим“, като става дума за общонародни гласувания. (Веднъж дори успях да го наложа.) Ама на, консерватизмът е велика сила... :(
Аватар
Кал

Мнениеот Goa » Вто Мар 24, 2015 12:57 am

Аз този път не гласувах, отчасти нарочно, отчасти поради липса на време за мислене. Нарочната част беше заради това, че не исках да си създавам главоболия (истински!) в отношенията с някои хора, а и защото можеше да се получи конфликт на интереси. А липсата на време беше съвсем реална - за такова нещо си иска бая мислене, ако човек иска да прояви отговорност, и винаги съм отделял такова време, когато съм го имал.

(За пример ще посоча едно интервю за книги от Петър Тушков, на което няколко месеца вече станаха, откак съм обещал да отговоря...)

Отделно от това, не знам дали има някакви отрицателни настроения срещу броя гласували (още не съм проверил колко е), но дори и само 2 гласа да има подадени официално, аз мисля, че гласуването трябва да бъде прието. Ми да са гласували повече бре!
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот Кал » Нед Мар 29, 2015 7:28 pm

1. Мой анализ на резултатите от Националните фантастични награди 2015.

2. Кристиана Тошева от Фентъзи ЛАРП център създаде анкета, събираща вашите мнения и идеи какво направихме добре, какво – не, и (най-важното) как да го подобрим догодина. Участвайте. :)
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал

Мнениеот Кал » Сря Апр 29, 2015 12:01 pm

Приятели (:

На тазгодишния Еврокон България получи две европейски награди: за най-добро списание – алманах „ФантАstika“; и за дебютен роман – „Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев.

Пълната вест е тук. :)

А тук ви каня на разговор за впечатленията ни от самия Еврокон – във вторник, 5 май.
Аватар
Кал

Мнениеот Мартин » Чет Май 21, 2015 3:19 pm

Текст на английски за тазгодишната драма с Хюго-наградите (текстовете по принцип са много, просто този е подходящо обобщаващ).
Само заради клишето ще се въздържа да кажа, че звучи болезнено познато :problem:
http://www.dailydot.com/geek/hugo-award ... d-puppies/
Мартин

Мнениеот Кал » Чет Май 21, 2015 4:26 pm

Аз разбрах подробностите за „Хюго“ мелодрамата чак на Еврокона. (Подари преумора често не успявам да следя „по света“ – „у нас“ е достатъчно претоварващо...)

И си помислих: А кой ви би да си правите гласуването въз основа на една платена такса? :twised:

Много поучителна случка за всички, които смятат, че нашите номинации ще се подобрят, ако въведем такса за гласуване...

П.П. Хм, но това не го бях виждал:
Only 2,122 ballots were received from a potential pool of about 10,000 Worldcon members

Звучи като тежка криза. На избирателната активност ли, на разпознаваемостта ли... Ще взема да разпитам по-натам международните другарчета.
Аватар
Кал

Назад към Литература и други изкуства