Смелост + доблест = отказване... ■
Неотдавна Калин М. Ненов написа: < Официално обявявам, че се отказвам от първото място в категория „Най-добър преводач“ в полза на Любомир Николов – Нарви, за когото съм гласувал и самият аз. Благодаря на всички, които са ме подкрепили, но твърдо вярвам, че Любо заслужава тази награда в пъти повече.
> Значи Калин е имал смелостта насаме: да признае пред себе си превъзходството на преводача Николов – Нарви; и доблестта пред гилдията: да напише в общественото пространство това признание. Браво, Кал, моите поздравления!
Лично аз мисля, че и други отличени с първи места в НФН 2015 трябва да последват светлия пример на Калин М. Ненов. И за да не бъда голословен, ще си позволя да дам две конкретни предложения:
1■ Клубът „Светлини сред сенките“ [с ръководител Валентина Димова] да прояви смелост
+ доблест и да напише в общественото пространство:
а/ че НЕ се смята за по-добър писател от (разглеждани поотделно, разбира се) Агоп Мелконян, Йордан Радичков, Любен Дилов, Любомир Николов – Нарви, Николай Теллалов, Павел Вежинов, Светослав Минков, Янчо Чолаков и други *
б/ и че СЕ ОТКАЗВА от първото място в категорията „Най-добър писател“ в тези НФН.
2■ Катерина Данаилова да прояви смелост
+ доблест и да напише в общественото пространство:
а/ че НE се смята за по-добър художник от (също разглеждани поотделно) Александър Денков, Георги Марков, Димитър Стоянов – Димо, Иван Кирков, Калин Николов, Никифор Русков, Пенко Гелев, Петър Станимиров и други *
б/ и че СЕ ОТКАЗВА от първото място в категорията „Най-добър художник“ в тези НФН.
Държа да подчертая още една подробност. Нито на „Светлини сред сенките“, нито на Катерина Данаилова имам някакъв зъб, не се познаваме лично, не са ми направили нищо лошо и намирам, че се отличават с интересни търсения и постижения... ама НЕ чак дотам, че да ни представят на Еврокон 2015 в посочените категории.
Аз се изказах, а вие какво мислите по повдигнатата от мен тема? **