Литература и други изкуства

ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Всичко за изкуството

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Мартин » Чет Окт 06, 2016 9:44 am

@Екселенц
Хубаво е, когато почнеш да се изказваш по-конкретно. Наистина.
Както казваш и ти - тенденцията е от поне две години. И по мое мнение - в момента просто "гърмят" отдавна заредени пушкала, т.е. аз не споделям твоите надежди.


А иначе, ако някой се интересува (и има време да чете) - ето нещо подобно, което се случва в момента в "голямата" бг-литература (Литературни страсти по нашенски). Приликите са просто покъртителни. Пускам тази статия, защото в нея са събрани повечето гледни точки, особено и в коментарите под нея.
http://wp1109248.server-he.de/librev250 ... a-bulgarie
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 06, 2016 11:01 am

Екселенц написа:@valio_98
В общи линии Мандор е отговорил вместо мен. За сега все още нищо сериозно не се е случило, но има потенциал и с оглед на декларираните цели в поканата си струва да се намери време и да се помедитира върху действията на "другата" страна. Още повече, че освен Цитаделата, отношение вече изразиха и клуб Соларис (може да се прочета на тяхната фейсбук страница). И да, и аз не съм възторгнат от това което виждам да се случва.

@Мартин
"Наградата" е проявление на тенденция която е вече на повече от две години. Но ако използвам твоята метафора за килима, според мен правилната реакция не е да се втурнем да звъним от врата на врата и да крещим "#КОЙ се ...". Още по малко пък, да вземем продукта и да го засилим във вентилатора.
Може би все пак си струва, да не се тръгва на конфронтация докато не са изчверпани всички останали възможности?
И още нещо - "забелязвайки" "наградата" всъщност и придаваш тежест. Понеже я коментираш - изглежда сякаш наистина има някакво "сакрално" значение. А всъщност става въпрос за не особено сполучлив в техническо отношение, и не особено оригинален като замисъл, опит за привличане на вниманието. В общи линии - колкото "Господари на ефира" са господари на ефира, толкова и "Гаяна" са "половината българска фантастика" и в този смисъл наградите които раздават имат по-скоро комично значение отколкото метафоричния образ който ти им приписваш.Не мисля, че Мандор е отговорил. Според мен разбирането има две условия: възможност и желание. Възможността идва ако и двамата говорим на български примерно, а не единият на Фортран а другият на Морзов код. А желанието се вижда, от това, че онези същите „нещастници“ (според клуб Соларис; които може би трябвало да се замислят, че са им трябвали почти три реда за да изредят цялата „клика“ на организаторите), се опитват да говорят с недоволните и да ги изслушат. Мандор е прав, че ако човек не дава възможност да го разберат, след известно време хората ще спрат да се опитват.

Подразни ме, че в разговора с Мартин се държите по тролски – „аз съм умен и прав, ами вие глупаците не разбирате ценните мисли, които съм написал между редовете“. Надявам се да не е нарочно. Ако не си съгласен с това или онова, кажи направо с какво. В поканата трябваше черно на бяло да напишем, че няма да се приемат никакви задължителни решения (признавам го като грешка, че не го написахме), просто ще се опитаме да се разберем, ако не стане, никого няма да разстрелваме преди изгрев слънце. Но поне там си пише ясно: “Главна цел на срещата е да се осигури представителство на всички основни гледни точки и да се потърси обща позиция.”

Мога да ви кажа, че аз гледам на НФН като на олимпиада, т.е. по-важно е да си прочетем или разгледаме взаимно номинациите, отколкото кой ще спечели. Смятам, че е жалко, дето толкова много хора се оттеглиха от участие и затова участвам в тази инициатива. Ако се получи да се разберем (по-скоро да се разберете, защото аз няма да съм там) на тази среща, чудесно. Ако не стане, ще е жалко, но няма да настъпи края на света и никой няма да бъде разстрелян преди изгрев слънце. :)

По-горе си писал, че това е борба на издатели за тиражи. Намирам го за смешно на фона на великите бестселъри, които се печатат в тираж 50-250 бройки. Бих добавил, че българският фендъм е толкова закъсал, че може само да приказва за адвокати, но не и да осъди някой или да му прати биячи. Сигурен съм, че ако утре някой реши да направи още едни „Национални Фантастични Награди“ нищо няма да се случи, ще си ги има и двете, само хаосът ще е по-голям. За справка – двете серии „Нова българска фантастика“.

И аз като Мартин в последния му пост призовавам към конкретност (и господи, какъв жалък спор в „голямата“ литература; можем да се гордеем, че приличаме на батковците – това беше сарказъм). Конструктивни предложения и помощ в организацията на фестивала са особено добре дошли.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Екселенц » Чет Окт 06, 2016 12:36 pm

@Valio_98
Съгласен съм с двете условия за разбиране, но според мен те не са равнопоставени. Ако желая да се разбера с другата страна - ще науча Фортран, или морзов код или езика на глухонемите. Ако нямам такава потребност ... ще се разминаваме като кораби в мъглата пък ако ще и да свирим със сирените си ода на радостта.
И не - идеята не е "Всички вие сте ... аз единствен съм Д'Артанян". Идеята е да се отбележи, че докато се крачи гордо, с дързък поглед взрян в светлото бъдеще на "фендъма", може да се случи (и се случва) да настъпиш хора по краката. И после реакцията "Що ма бийш бе тъпанар?" е логична и предвидима, и разбира се води до ескалация на конфликта. Както и да е.

Впрочем ехидното отношение към тиражите на издаваната в България фантастика е ... некоректно. Разбира се издателства като "Гаяна" не могат да реализират на български език тиражи като на Дан Браун и Пабло Куелю, но това не означава че усилията им са незначителни. И да - когато си успял с "микроскопичните" доходи които имаш, да финансираш тираж от 200 бр., а си реализирал 15, нито ти е смешно, нито ти идва да разсъждаваш за "трагичната съдба" на българския фендъм.

Колкото до поканата - през последните години се натрупаха толкова много взамни обиди и непрязън (доста често с основания и за двете страни), че ще е много трудно да се убедят "автори, фенове, читатели" в чистотата на помислите и светлината в сърцата. Лично за мен, трите задачи: Адекватно представяне на България на Еврокон, Организиране на награди на "фендъма" за българска фантастика (по примера на Еврокон), и обединяване на българския фендъм, нямат много общо помежду си и не би трябвало да се решават по метода "един размер за всички".
Но това, пак повтарям е мнението на един прост фен (и то много прост).

Но моето отношение към НФН в сегашния им вид е различно от твоето. Доколкото НФН автоматично означават номинации на Еврокон, по своята същност те означават престиж (международно признание) и в този смисъл "тежест", когато се кандитатства за субсидирани литературни проекти.

Впрочем, едното не пречи на другото, но ако НФН са олимпиада, то за сега се реализират като "специална" олимпиада. А и в реалния живот се нагледахме на "олимпиади" и "параолимпиади", няма нужда да прилагаме "добрите практики" и във фендъма, според мен.

@Мартин
Не разбирам, какво от това което написах, ти дава повод да ме запозреш в каквито и да е надежди. Моето твърдение е, че ако се потърси път за заглаждане на конфликта, вместо да се ескалира, може би е по-разумно. И сам не си вярвам на твърдението, но не става въпрос за вяра, а за логика. От предположението, че отнапред заложени бомби, най-сетне се взривяват ми лъха на параноя. Според мен ситуацията е по-близо до описаната в МЛдКС. И едната и другата страна действа в съзвучие с непреодолима вътрешна потребност. И едната и другата страна е убедена в абсолютната чистота на подбудите си. И една и другата страна действа в името на (и от името на) "фендъма".
Как да не повярваш, че става дума за природен феномен?
Последна промяна Екселенц на Чет Окт 06, 2016 5:16 pm, променена общо 1 път
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц
 
Мнения: 99
Регистриран на: Съб Мар 19, 2011 12:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот alexandrit » Чет Окт 06, 2016 4:06 pm

... Да, бе, да, друго си е материалният израз на дадена награда, а не само някаква компютърна картинка насреща. :)

В това отношение сайтът „Сборище на трубадури“ и Семейство Мелконян & приятели са традиционно по-щедри – раздават в своя Агоповски конкурс за къс разказ веществени отличия и освен туй почерпват.

Обаче при Националните Фантастични Награди има наистина още един – и то важен! – момент, в името на който самоотвержено се борят „Дракус“, „Гаяна“ & Сие: ам’чe някои от присъдените НФН-та представляват и български номинации за Еврокона.

А пък с наградата „Присторник“ докъде ще стигнеш? Най-много до Националния природонаучен музей, където от любопитство да потърсиш този вид бръмбар сред хилядите му препарирани събратя. Ама ще намериш ли време и желание за това?

Друг бръмбар, който помага на прогресивното човечество

Изображение

Оу, сега се сетих още нещо... Съществува и втора голяма разлика между НФН-тата и „Присторник“-а. НФН се присъждат за положителни, позитивни, гранд-майсторски и т.н. резултати в областта на фантастиката, докато „Присторник“ си е чисто и просто... частна награда* за вреда.

И дори – хумористична антинаграда, както я окачестви адашът Драганов в своя сайт „Цитаделата“ (http://citadelata.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA/). :)
_____________________
* Измислена от твърде малочислен екип, който даже не е счел за нужно да се подпише с конкретните си имена. Липсата на тези имена, разбира се, не е случайна и може би предстои тя да бъде „разконспирирана“...
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 989
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Mandor » Пет Окт 07, 2016 7:59 am

@alexandrit
Изобщо не разбрах това съобщение. :smile: По параграфи:

Да, всяка награда, претендираща за легитимност, има материални прояви. Въпрос както на материална ангажираност, така и на психологическо въздействие.

Ако Дракус & сие се бореха за класиране в НФН, нямаше да се откажат от участие, а щяха да действат по коренно противоположен начин.

И последните:
Никъде не видях „Присторник“ да претендира за влияние, чрез което да стигнеш някъде. Да, адашът ти е напълно прав – това е антинаграда, като „Малинките“ (май) срещу „Оскарите“. И уверените в себе си актьори се явяват на награждаването. А и НФН си беше частна награда за посещение на Еврокон-а.

Изобщо, тези опити да се принизи „Присторник“ за сметка на НФН (т.е. едното да се изкара национално постижение на т.нар. „фендъм“, а другото – злобни заяждания) няма да помогнат за взаимно разбирателство на срещата в края на месеца, защото предполагат, че позициите на страните са предопределени и няма никакъв шанс за положителен изход от този изкуствен конфликт.

П.П. Към модераторите: Трябва ли да отворя нова тема, за да задам някои въпроси към организаторите на срещата в края на този месец? Или мога да пиша и тук?
Mandor
 
Мнения: 161
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:00 am

Ще научиш, но при условие че и двамата говорите български се е проява на неуважение. Позицията ми се определя от наблюдението, че съвременната Българската фантастика е „малка“ - горните числа са обективна мярка на отпечатъка, който оставяме в литературното пространство, и не ми дават повод за гордост. (

От тук според мен произтичат две следствия:

(1) у нас не може да има професионални писатели и издатели (само) на фантастика; професионални в смисъл да изхранват с това себе си и семействата си, не в смисъл на професионализъм;следователно ние не можем да бъдем комерсиален проект. Според мене поне частичната самоиздръжка с писане е много важна, защото дава на авторите свобода (от други проекти, необходими за изхранване) и време (за писане и редактиране).

(2) малкият мащаб означава, че финансовите и политическите интереси са безпредметни – има по-добри начини за правене на пари (напр. Олимпиадите, както ти самият посочи; но аз говоря за Олимпийския дух, моля те мисли за Кубертен и за времето преди бизнесът да открие, че на Олимпиадите може да се правят пари) и средства за пропаганда, който могат да достигнат до много повече хора.

С други думи, смятам, че съвременното състояние на фантастиката у нас позволява тя да е хоби, (с което аз лично се занимавам с огромно удоволствие); наградите са за престиж (Евроконовете, Небюлите и Хугата също не идват заедно с чекове, те са награди за престиж; финансирането на книжни проекти се държи от „мейнстрийма“, макар че аз май се сещам за един случай на НФ, финансирана от Българско министерство, но не съм сигурен дори и за това).

Виждам две стратегии за подобряване на ситуацията:

(1) да се престорим на „нормална“ литература (не че и там не е същата тиня, както се видя от поста на Мартин). Преди десетина години казах това на Ники Теллалов и той тактично ме попита дали мисля, че това е достойно. Разбирам го, но границите между жанровете са толкова размити, че жанровите класификации губят смисъл и ако искаме да достигнем до повече читатели, трябва и ние самите да се променим поне малко. Плюс на тази стратегия е, че разшири читателската база на НФ до читателската база на „мейнстрийма“, минус е че самата читателска база на „мейнстрийма“ не е голяма и също не позволява много писатели да „професионалствуват“. Примери за представители на тази стратегия: Величка Настрадинова („Приключеията на Дядо Пиперко“ - фентъзи с антропоморфни животни), Светослав Нахум („Раптус“ - криптоистория, но това е бедно определение, романът му е повече от това).

(2) да се опитаме да спечелим репутация и хонорари (!) извън страната, по-специално на англоезичния пазар, който в момента е най-голям (моята прогноза е, че следващият най-голям ще е китайският; млади автори, учете китайски). Това е трудно заради превода и и защото американците/англичаните/австралийските/т.н. са самодостатъчни – т.е. имат си достатъчно собствени интересни автори. Нашите работи трябва да са вече преведени или написани направо на английски. Плюс – пазарът с два-три порядъка (!) по-голям от нашия; минус – много е трудно и за сега нито един наш авторне е достигнал примерно нивото на Ли Ксицин или Хари Рованиеми. Примери (непълни и по полу-хронологичен ред: Христо Пощаков (книги в Испания, разкази на много места), Янчо Чолаков (разкази в Щатите), Нина Ненова (самоиздаден роман в Амазон), Светослав Нахум („Раптус“ има хартиено издание в Щатите, Хараламби Марков (разказ в Тор и в антология на Апекс); което показва, че двете стратегии могат да се комбинират). Тук ще добавя и моя милост (есето ми за Зора Загорска в антологията за Типтри, което пък показва, че има пространство и за публицистика). Усилията на „Човешката библиотека“ (и на мен като участник в нея) са насочени именно в тази посока и смея да твърдя, че от време на време се получава.

* * *

До срещата има има още време, надявам се да успеем да убедим поне частично '… "автори, фенове, читатели" в чистотата на помислите и светлината в сърцата...' В най лошия случай, който е недоволен, ще може да стане и да си излезе. И после да организира алтернативно събитие или просто да пише злобни постове в Интернет. Въобще, да живее свободата! :)

За трите задачи: „Адекватно представяне на България на Еврокон, Организиране на награди на "фендъма" за българска фантастика (по примера на Еврокон), и обединяване на българския фендъм“. Моите аргументи за обединяването им са:
- от противното: ако един автор/ка или една творба е избран от феновете за най-добър/най-добра, защо друг/а ще ни представя на Еврокона? Според мен единствените изключение могат да бъдат случаите, когато правилата на Еврокона не позволяват на „нашите“ победители в категориите да се номинират за Еврокон по някаква причина, например защото са печелили преди.
- първите две е по-удобно да се правят заедно (знам от личен опит колко време трябваше за провеждането на НФН)
- за третата цел донякъде съм съгласен – помиряването е независимо от награди и номинации, но освен това то е необходимо да се разберем как да администрираме номинациите, така че да бъдат признати от колкото се може повече фенове. Подчертавам – тази цел не предвижда създаване на командна структура – никой на никого не иска (а ида иска – не може) да казва какво да пише, с кого да се издава и с кого да си пие бирата; така както WSFS, BSFS или Еврокон не правят тези неща.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:06 am

Ами аз вече предложих на наградените на следващия еврокон да се появят с по една позлатена хлебарка на ревера. :)

Не взимам всичко това много насериозно, но съм склонен да се съглася със Сашо Карапанчев, че Присторник по-скоро разделя, отколкото обединява. Ако се беше появила във всеки друг момент, бих я приел като прочва на чувство за хумор, но сега ми изглежда като че ли целта и е да се изостри спора и не ми е смешно.

И да, ей сега ще отворя друга тема (в подфорума за Общи дискусии) за въпроси, мисля че няма нужда да смесваме нещата. --- Ето я:
http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=1&t=27282&rb_v=viewtopic
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Екселенц » Пет Окт 07, 2016 10:54 am

@valio_98
Но да, разбира се. Българската фантастика е малка като отпечатък - в световни и финансови изражения.
Но и карбоновия и отпечатък е малък и в този смисъл помага за забавянето на глобалното затопляне и спасяването на тропическите гори. :-)

Съгласен съм с картината която описваш, но старатегията която предлагаш, е вероятно мислена като стратегия за оцеляване (във екзестенциален аспект) на писателите на българска фантастика. Ако съм рабрал правилно - понеже няма пазар на българска фантастика в България, най-разумното което може да се направи е да започнат българските писатели да пишат на английски. Ако не могат да пишат на английски, да търсят начини да се превеждат (на английски - Човешката библиотека с удоволствие ще им помогне).
Добре - в това няма нищо лошо - писателите трябва да могат да се продават за да могат да творят, а и преводачите са хора - и те трябва да се хранят.
Обаче не разбирам как точно "англизирането" на българската фантастика помага за оцеляването на БЪЛГАРСКАТА фантастика. Според мен изпълняването на предложената от теб стратегия ще доведе до маргинализация на понятието "българска фантастика", тъй като резултата ще е английска фантастика написана от писател българин. Нека не забравяме, че различните езици предполагат различни начини на изразяване - шегата на български понякога трудно се превежда на английски. Като добавим и това, че англоезичния пазар има своите установени канони вече десетки години - най-вероятно на тези писатели които приемат присърце предложената стратегия ще им се наложи да се съобразяват с тях, малко вероятно е да успеят да "разчупят шаблона" идвайки от малка държава и практически без никаква подкрепа. Разбира се - за истинския талант, прегради няма. Вероятно ще има отделни "пробиви". Може даже някой да успее да издаде бестселър на английски, но това, вече няма да има нищо общо с българската фантастика. Малко вероятно е, при успех в издаването на английски писателят да направи крачка назад и пак да почне да издава на български (може би от носталгия или други сантиментални подбуди). Тоест - успелият в "стратегията" писател е изгубен за българската фантастика, и печалба (макар и спорна - по-големи тиражи, повече утвърдени писатели, не е невъзможно изданието дори и да някакъв комерсиален успех, просто да потъне в потока от подобни такива) за англоговорящия свят.
И последно - на кой точно език се предполага българският "фендъм" да чете преуспелите по предложената стратегия писатели? На английски? Или пък да почака докато ги преведат от английски на български?
Боже мой, боже мой! «...Сотри его с лица земли». И Странник взял со стола тяжелый черный пистолет, неторопливо поднял и два раза выстрелил, и чадо охватило руками пробитую лысину и повалилось на ковер...
Аватар
Екселенц
 
Мнения: 99
Регистриран на: Съб Мар 19, 2011 12:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 11:10 am

През почивните дни ще ти отговоря подробно, че времето ми изтича. :( Сега само два въпроса:
-- по какъв начин "Задачата за трите тела" е престанала да бъде китайска фантастика след като излезе в Щатите, спечели Хюго и беше номинирана за Небюла?
-- би ли предложил някаква стратегия, която да не страда от недостатъцигте, които си посочил?

Ако нямаш нищо против, хайде да пренесем дискусията в другата тема. Началният пост е малко реазсейващ. ;)

Чао за сега.


Екселенц написа:@valio_98
Но да, разбира се. Българската фантастика е малка като отпечатък - в световни и финансови изражения.
Но и карбоновия и отпечатък е малък и в този смисъл помага за забавянето на глобалното затопляне и спасяването на тропическите гори. :-)

Съгласен съм с картината която описваш, но старатегията която предлагаш, е вероятно мислена като стратегия за оцеляване (във екзестенциален аспект) на писателите на българска фантастика. Ако съм рабрал правилно - понеже няма пазар на българска фантастика в България, най-разумното което може да се направи е да започнат българските писатели да пишат на английски. Ако не могат да пишат на английски, да търсят начини да се превеждат (на английски - Човешката библиотека с удоволствие ще им помогне).
Добре - в това няма нищо лошо - писателите трябва да могат да се продават за да могат да творят, а и преводачите са хора - и те трябва да се хранят.
Обаче не разбирам как точно "англизирането" на българската фантастика помага за оцеляването на БЪЛГАРСКАТА фантастика. Според мен изпълняването на предложената от теб стратегия ще доведе до маргинализация на понятието "българска фантастика", тъй като резултата ще е английска фантастика написана от писател българин. Нека не забравяме, че различните езици предполагат различни начини на изразяване - шегата на български понякога трудно се превежда на английски. Като добавим и това, че англоезичния пазар има своите установени канони вече десетки години - най-вероятно на тези писатели които приемат присърце предложената стратегия ще им се наложи да се съобразяват с тях, малко вероятно е да успеят да "разчупят шаблона" идвайки от малка държава и практически без никаква подкрепа. Разбира се - за истинския талант, прегради няма. Вероятно ще има отделни "пробиви". Може даже някой да успее да издаде бестселър на английски, но това, вече няма да има нищо общо с българската фантастика. Малко вероятно е, при успех в издаването на английски писателят да направи крачка назад и пак да почне да издава на български (може би от носталгия или други сантиментални подбуди). Тоест - успелият в "стратегията" писател е изгубен за българската фантастика, и печалба (макар и спорна - по-големи тиражи, повече утвърдени писатели, не е невъзможно изданието дори и да някакъв комерсиален успех, просто да потъне в потока от подобни такива) за англоговорящия свят.
И последно - на кой точно език се предполага българският "фендъм" да чете преуспелите по предложената стратегия писатели? На английски? Или пък да почака докато ги преведат от английски на български?
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Иван Величков » Пет Окт 07, 2016 3:59 pm

Много мило, че искаш личното ми мнение, което от години системно се пренабрегва по всякакви въпроси свързани с фантастичното.
Смятам, че позициите които заемат клубовете в които членувам са достатъчно показателни и са изразени доста по-малко агресивно, от колкото бих се изразил аз.
„Стругацки” заехме мълчаливо неутрална позиция по въпроса, след като нещата бяха обсъдени в твърдото ни ядро. Оттеглянето на името на клуба от организаторите е достатъчно показателно.
„Lazarus” също зае твърда позиция по въпроса, а именно неучастие във фарса, която също беше обсъдена между членовете и нямаше несъгласия.
Но щом искаш личното ми мнение, добре, макар да няма никаква тежест:
Да, смятам че е вредно някой да ми определя дали съм фен или не. Смятам че е смешно, някой да ме кара аз да протвърждавам дали някой е фен или не е. Смятам че продължаващата политика на капсуловане, нагло пренабрегване и обиждане на четящите с класификации като „диви” фенове, нечии лели и прочие вреди на фантастиката (и не само) в Бъгария. Смятам че, ако се случи невероятното и някой навие 1000 човека да гласуват за него(какъвто пример ми беше даден) поне 100 от тях ще прочетат книгата и поне 50 ще продължат да четат други книги от други автори в жанра, да не говоря че всеки има леля, както се видя от резултатите.
А относно другите подмятания, които нямат нищо общо с темата, но хората обичат да си гледат написаното от тях. Не смятам, че е редно вие да ни учите на маркетинг. И щом Мартин твърди, че му пука за родната фантастика(като четене и писане), какво е направил по въпроса?
Пука ли ви, че на един рок фестива с една сгъваема маса, продадохме толкова книги от родни автори, колкото са се продали общо бройки от новата книга на Логинов? Пука ли ви, че майтапа с пилотната бройка на „Светлинка в прозорчето” е единствената информация, която има за книгата във фейсбук? Пука ли ви, че тази книга не беше обявена, нито на сайта на „Ефремов”, нито във фейсбук групата му, нито в онлайн списанията и сайтове с които имате приказка(Шадоуденс, Трубадурите, Човешката...)? Пука ли ви, че когато и пуснах ревю в гудрийдса за 15 минути имах 10 запитвания от къде може да се закупи и като им казах – от сбирка на „Ефремов”, девет човека ми отговориха „Заеби, тогава!”?
И това е само един пример, но болезнен за мен, защото става въпрос за любим автор. При „Тера”-та положението е аналогично, а при книгата на Мартин, сте го оставили сам да се бори.
И ще ме учите на култура на продаване. И ще ми обяснявате, че един клуб от писатели не трябва да си промотира труда, а книги като „Срала и заспала” или лайняни литературни скандали да бозят из нета и да задават лицето на родната литература, докато вие се дръгнете кой има право да гласува за някаква смешна награда или водите философии кое е фантастично, и какво е книга и кой е пръв, кой втори, кой осми в нещо, защото това е мноооого по-важно от читателите и феновете.
На мен ми пука и се боря с зъби и нокти, и не съм само аз. И когато с мен се свърже някой (а комуникирам с поне 10-15 човека на ден, които не познавам) и ми благодари, че с моя препоръка съм му върнал надеждата за жанра литература, аз му препоръчвам не само малкото наши(на Лазарус) заглавия, а и доста книги(родни и преводни), които смятам, че ще му харесат.
Изкарайте си главите от задниците и се огледайте. Интернет(и фейсбук и гудрийдс в частност) не е само за дръгнене на литературни каламбаци, политиканстване или самозадоволително презрение. Животът се промени, господа фантасти. Ще направите ли нещо по въпроса или ще продължите да оставяте Генерала безропотно да мъкне самара, който е пред скъсване, докато се правите на ощипани стожери на фантастичното, самозатворили се да събират прах в мазето?
Или не ви пука изобщо?
Те, тва е, те – личното ми мнение. Сега можете да си го преместите от единия крачол в другия, но за тази цел, отново препоръчвам горепосочената интервенция, защото някой ще си изкълчи врата.
Иван Величков
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Окт 07, 2016 3:53 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Мартин » Пет Окт 07, 2016 4:08 pm

@Mandor

Изобщо, тези опити да се принизи „Присторник“ за сметка на НФН (т.е. едното да се изкара национално постижение на т.нар. „фендъм“, а другото – злобни заяждания) няма да помогнат за взаимно разбирателство на срещата в края на месеца, защото предполагат, че позициите на страните са предопределени и няма никакъв шанс за положителен изход от този изкуствен конфликт.


Изобщо не бих тръгнал да се бъркам в нещата, които някой решава да публикува на собствената си страница. Но признавам, че Явор Цанев ме изненада. Все пак, преди около три месеца той (а и другите от компанията, която наричаш Дракус и сие) ясно заявиха, че считат НФН за нелегитимни. И досега не съм видял някой да им е възразил в прав текст. Затова тези нови усилия в момента ме учудиха.

Но аз нямаше да ги коментирам и тях, ако не беше постъпката на Бранко - да пусне "новината" тук. И затова си позволих да му кажа, че се държи нагло и безсрамно. Същото беше повод да му задам и няколко други въпроса, на които той предпочете да не отговаря. Вместо да се държи нормално, Бранко реши да ме забавлява с разни "юристчета", "законодатели" (вероятен лапсус), "пълзене из дупки" и съвети за здравословен живот.

В духа не предходните ми въпроси, по същия начин мога да те питам и теб: Ако ти например имаше сайт, чрез който да разпространяваш книга на Бранимир Събев, а същият Бранимир след това влезе във форума на сайта ти и пусне анонимка, твърдяща, че си вреден - би ли предприел нещо (и какво) или не?
/Въпросът е ясен и не е между редовете/

НФН е нещо, зад което стоят конкретни "виновници". Подходът при Присторника на Явор е друг.
Сега има още едно събитие, което пак се критикува от същите хора. Основният им аргумент - всичко се прави скрито и в потайна доба, за да бъдат поставени те при свършен факт.
Ето я програмата на тазгодишния Булгакон:
http://www.mdompazardjik.com/%D0%BD%D0% ... %80%D0%B5/
На 4-ти септември, 17.00 часа е обявена предварителна подготвителна среща.
Значи събитието за края на този месец може да е всичко друго, но не и конспиративно организирано.

И накрая - аз знам, че позициите на страните наистина са предопределени отдавна. Но също така смятам и че освен чисто субективните поводи на ниво лична неприязън, има и обективни обстоятелства, които неизбежно пак биха довели до това.
В момента просто се казват на глас неща, които преди всеки е обговарял само в своята компания.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Мартин » Пет Окт 07, 2016 4:38 pm

@Иван Величков

Иване, има огромна разлика в това, как ти си изказваш мнението (и какво казваш) и как го правят някои други. Не че моето мнение има особено значение, но си добре дошъл да го направиш пак.
Това, което повдигаш като въпроси, са реални и съществуващи проблеми.
И според мен щеше да е хубаво, ако отидеше и кажеше същото на въпросната среща в края на месеца. Едва ли някой щеше да ти се разсърди. Срещата, доколкото разбрах, е точно за това.
Трябва ли и на теб да ти копирам програмата за Булгакона, където е имало планирана "предварителна-подготвителна" среща за същото нещо, именно, за да се проговори от рано и да няма обидени?
Или да ползвам и аз името на Генерала и да се опитам да преразкажа неговите думи от тогава?

Както отбелязваш на едното място - аз поначало се оправям (или не се оправям) сам. Помагат ми отделни хора - като Гоата и Генерала. Затова се дразня чисто човешки, когато някой решава да разпространява, че някой от тях бил вреден, че и да ми го навира в носа. И за фантастиката правя, каквото мога според индивидуалните си сили. Т.е., ако Х ми каже, че по негово мнение не съм направил нищо - няма да споря с него.

И накрая, Иване: Ти, лично, подписваш ли се под наградата "Присторник", защото това беше всъщност моя въпрос?
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Иван Величков » Пет Окт 07, 2016 6:00 pm

ОК, явно не съм се изразил достатъчно ясно. Да, поради изброените от мен причини в началото на предишния пост заставам зад "наградата".
Това не значи, че имам нещо лично против Делян или който и да е от поименно изброените хора, но за колективна свинщина се понася колективна отговорност.
Не мисля, че с мнението ми нещата придобиват по-малка или по-голяма тежест. Погледни пак момента с предупрежденията. Може да не си на ясно, но аз моето мнение съм го казвал нееднократно, не съм си го кътал.
Все едно някое хлапе да събере аверите, "все добри деца" според майка му и те после да омажат къщата до тавана - дърпаш им ушите наред на всички.
А за "фестивала", не се притеснявай. Ще бъда там и не само аз и ще се постарая това да не се повтори, както пробвах безуспешно да не се повторят нещата от 2015 през 2016.
И още нещо, кой ви каза, че не е имало заплахи за физическа саморазправа, макар и завоалирани?
Edit: А относно програмата на Булгакона, видя ли от къде си я взел? Естествено, че съм я чел. А ти на ясно ли си, че повечето от инициаторите на този диалог също не счетоха за необходимо да присъстват на конвента?
Иван Величков
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Окт 07, 2016 3:53 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 9:53 pm

Стратегията ми е замислена като:
(1) начин да се финансира българската фантастика от западния пазар
(2) начин българската фантастика да получи признание – по логиката, че никой не е пророк в собственото си село.

Проблемите, които изброяваш са реално съществуващи, но преодолими:
- преводачи има много, не само Човешката и за младото поколение изобщо не са нужни - доколкото знам Хараламби Марков си превежда сам
- „англизирането“ не е задължително условие: англизираха ли се Ли Ксицин и Хари Рованиеми, за който вече писах, или Силвиа Морено-Гарсиа (последният ѝ роман е за Мексико, но не съм го чел още), или Лави Тадер, или Андреас Ешбах (писах някъде ревю на The Carpet Makers, страхотен роман, стравним с най-доброто от баба Урсула); англизирал ли се е Лукяненко след като го филмираха в Холивуд? Изчезнали ли са им книгите на техните си езици? Книгите на всички тези, може би с изключение на Тадер са писане на техните си езици и по-късно са преведени на английски.
- не е вярно и това, че успелият да се издаде навън автор ще престане да се издава у нас. Примери много – не е спрял нито Янчо Чолаков, нито Хараламби Марков (в едно от ел. списания май му издадоха именно Тор-ския разказ). Даже Алек Попов издаде наскоро книга в БГ. С тези примери отговарям и на последния ти въпрос на кой език да ги четат.

През последните години в западната фантастика има тенденция да се търси излизане от стереотипа. За сега от това обаче се ползват като че ли най-много писателите от африканански произход, които пишат на африкански теми – до голяма степен тук играе роля американската политическа коректност и комплекса на вина за робството. Типичен пример – Н. К. Джемсин. Не е лоша писателка, но според мен получава малко повече внимание, отколкото заслужава, примерно Тадер е по-добър. Бели автори пишат за Африка и даже после ги критикуват за това,м но това е друга история. Китаецът Ксицин като че ли е първият истински пробив (преди две седмици имаше ревю за него в NPR), който не е свързан с вътрешните комплекси на Щатите. Много удачно беше, че първият (и третият том) са преведени от американски китаец, който е запази „чуждостта“ на текста; вторият том е преведен от американец-китаист, който го е направил прекалено гладък и това усещане за „странност“ се губи, но това е друга история. Пиша това за да те успокоя, ако това е думата, че има ниша, в която нашите автори да се вместят и тенденцията е тя да се разширява.

Мисля, че с това отговорих на всичките ти въпроси, но ако съм пропуснал някой, кажи и ще продължим. И прощавай, че не слагам линкове, малко съм кът с времето. :(Екселенц написа:@valio_98
Но да, разбира се..
Последна промяна valio_98 на Пет Окт 07, 2016 10:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Пет Окт 07, 2016 10:20 pm

Здравей Иване,

Моля те опитай се да ни разбереш:

- НФН беше замислено и изпълнено като награди на фендъма, а не на „лелите“; ти би ли вярвал на 1000 лели, баби и чичовци да изберат Гранд Мастър на Българската фантастика? Няма нищо против лелите да гласуват в конкурс за красота, но това не е конкурс за красота, добре би било гласуващите са прочели нещо.

- да, всеки може да определи дали ти или аз или който и е, е фен или не; стига да има система от ясно съществуващи правила. Да, правилата ни не са идеални, открихме грешки и се наложи да ги променим в движение (например свалянето на минималния брой думи на роман; правилата по начало бяха либерални, направихме ги още по-либерални - ако бяхме приели същата граница, като Хюго, романът с който възникна проблемът щеше да е новела).

Изискването за „фен“ не сме го измислили ние – Хюго се дава от фендъма, като съпричастността към фендъма се определя финансово – ако си платил такса за участие на Уърлдкон-а (може и задочно, тогава се гласува по електронен път и таксата е по-малка).

Кажи ми, ако има такса за участие на Булгакона, колко хора мислиш, че ще дойдат?

Затоа измислихме Българският фен да може да си „плати“ таксата с времето си - под формата на участие в клуб/форум/писане на НФ&Ф и т.н. Единственото условие е публичност – това е защита на организаторите: всеки да може да провери гласовете.

Като се замисля, изискването за „фенство“ и в нашия, и в американския варианти всъщност си е прикрито изискване за някакъв ценз, така че да не гласуват случайни хора, а хора, познаващи поне малко жанра. Не знам къде е правилната граница. Американската система даде фира последните две години покрай разните Пъпита и не е сигурно дали ще се възстанови. Има индикации, че Пъпитата се готвят да атакуват и професионалните награди – създали са едно издателство, което бълва с ускорени темпове нови „професионални“ автори на фантастика, вероятно с идеята да „построят“ след няколко години голяма група, която да гласува ан-блок (колко познато от нашия парламент).

Като се замисля още повече, си давам сметка, че и нашето изискване за „ценз“ не работи добре. Един пример е Текла Алексиева – тя е нарисувала 120+ корици за серията Галактика. Безспорно най-видимият илюстратор на жанрова литература, илюстрациите на тиражите ѝ сигурно надминават на порядък всичко, което може да предложат останалите илюстратори на фантастика взети заедно, особено днешните. Текла Алексиева тотално беше подмината във всички гласувания до сега. :(
Иван Величков написа:Много мило, че искаш личното ми мнение...
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Мартин » Съб Окт 08, 2016 2:52 pm

@Иван

Не мисля, че с мнението ми нещата придобиват по-малка или по-голяма тежест.

Мнението ти е нужно, защото не е обременено от определени дефекти. Не си мисли, че съм го търсил ей така, напосоки.
Интересно ми е обаче, дали според теб Присторника помага с нещо за поправяне на онова, което не ти харесва?

И още нещо, кой ви каза, че не е имало заплахи за физическа саморазправа, макар и завоалирани?

От кого и към кого? На мен не са ми известни. Но ако има - хубаво е да се знае.

А ти на ясно ли си, че повечето от инициаторите на този диалог също не счетоха за необходимо да присъстват на конвента?

На конвента отсъстващите бяха повече от присъстващите. Разбира се, аз знам, че това е програма, с която ти си по-добре запознат от мен. Но я споменах, за да се види (отново), че във въпросното мероприятие просто няма как да има елемент на конспирация (а такова твърдение прочетох на няколко места). Интересно е също, как Присторника съвпадна с това уж конспиративно събитие.
И като стана въпрос - на конвента беше например твоят адаш от Соларис, който сега също твърди, че по този начин някой искал да го оглави и да му дава тон в живота. Там той, между другото, си представи "Фантастичните светове", включително пред разни вредни хора... После същите вредни хора (от тези с главите в задниците) си купихме "Фантастичните светове". Аз, да ти кажа честно, се обърквам в такива моменти.

За останалото - благодаря ти за коректното отношение.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Mandor » Съб Окт 08, 2016 4:34 pm

Мартин написа:Ако ти например имаше сайт, чрез който да разпространяваш книга на Бранимир Събев, а същият Бранимир след това влезе във форума на сайта ти и пусне анонимка, твърдяща, че си вреден - би ли предприел нещо (и какво) или не?
Чисто формален отговор – ако имам материална изгода от разпространението на съответната книга, мнението му няма да има значение за мен. Ако го правя безвъзмездно, в негова услуга, той няма да пусне такова съобщение.
Въпросът ти е ясен, но е натоварен с грешни аналогии, за които споменах и преди. Построил си го така: „ти му правиш добро, той те псува“. Докато реалността (поне според моята гледна точка) е друга – НФН 2015 не бяха проведени добре и имаше много недоволства. Вместо да се вслушат в съветите и мненията на недоволните (един вид диалог, общуване!), през 2016 фарсът не само се повтори, но и се влоши, което предизвика още по-голям взрив на негодувания. Обаче само няколко месеца след това по някакъв начин организаторите на НФН станаха „добрите“, които искат да „обединят“ т.нар. фендъм, а негодуващите срещу начина на провеждане на НФН автоматично станаха „лошите“, които поради незнайни егоистични причини пречат на това „обединение“. Това прекалено много намирисва на демагогия и именно срещу него е основното ми възражение. Плюс още няколко по-маловажни, някои от които съм посочил в другата тема. Ако организаторите наистина влязат в обсъждането с това предварително разделяне на „добри и лоши“, нещата са обречени още от сега. А до момента не виждам никакви индикации за противното (това включва и някои лични писма с поддръжници на организаторите, за които не смятам, че съм в правото си да цитирам).
Това са моите впечатления и мнения. И продължавам да смятам, че придавате на „Присторник“ по-голямо значение, отколкото заслужава. Освен ако това не е още един метод за изкуствено увеличаване на пропастта между „добрите“ и „лошите“?
Mandor
 
Мнения: 161
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот alexandrit » Съб Окт 08, 2016 5:17 pm

@ Mandor, отговарям по параграфи на вчерашния ти постинг:

< Да, всяка награда, претендираща за легитимност, има материални прояви. Въпрос както на материална ангажираност, така и на психологическо въздействие. >

1/ Тук, Мандор, ще ти отвърна с въпрос. Тъй като нито НФН, нито „Присторник“ имат материално проявление, и двата вида награди ли са НЕЛЕГИТИМНИ според тебе? Без материална ангажираност и без психологическо въздействие?

< Ако Дракус & сие се бореха за класиране в НФН, нямаше да се откажат от участие, а щяха да действат по коренно противоположен начин. >

2/ Според моето скромно мнение „Дракус“ & сие участваха в НФН 2015 с надеждите за призово класиране. Такава е била, предполагам, и първоначалната им нагласа за НФН 2016 – да получат призови места в разни категории. Няма лошо. Но по какъв, казано по-конкретно, ПРОТИВОПОЛОЖЕН НАЧИН биха действали, ако се бореха за класиране?

< Никъде не видях „Присторник“ да претендира за влияние, чрез което да стигнеш някъде. Да, адашът ти е напълно прав – това е антинаграда, като „Малинките“ (май) срещу „Оскарите“. И уверените в себе си актьори се явяват на награждаването. А и НФН си беше частна награда за посещение на Еврокон-а. >

3/ Мандор, пишеш, че адашът ми е напълно прав... а изпускаш нещо съществено – неговото определение, че това е ХУМОРИСТИЧНА антинаграда. Наистина ли смяташ, че наградата „Присторник“ е ХУМОРИСТИЧНА? И към кого евентуално е адресиран този неин хумор: към връчвателите (защото по света има и автохумор) или към получателите?

Не мога да се съглася и с твоя извод, че „... НФН си беше частна награда за посещение на Еврокон-а“. В НФН има доста други категории, които не номинират за Еврокона – това едно. Второ, няма никаква частна (в паричен смисъл) награда за посещение, защото всеки ще трябва да си плати от джоба, за да кацне в Барселона.

Художник: Zdzisław Beksinski,
който никога не е слагал заглавия на картините си

Изображение

< Изобщо, тези опити да се принизи „Присторник“ за сметка на НФН (т.е. едното да се изкара национално постижение на т.нар. „фендъм“, а другото – злобни заяждания) няма да помогнат за взаимно разбирателство на срещата в края на месеца, защото предполагат, че позициите на страните са предопределени и няма никакъв шанс за положителен изход от този изкуствен конфликт. >

4/ Струва ми се, че нито НФН, нито „Присторник“ са национални награди – чисто и просто защото при тях държавата (нацията) въобще не участва. А нима в Англия или САЩ е другояче с наградите за фантастика?

И после, какво означава това Т.НАР. „ФЕНДЪМ“? Хем т.нар., хем „фендъм“ – защо?! Има ли според тебе, Мандор, фендъм в България (разбира се, говорим за любителите на фантастиката, а не на футбола или на китайската храна)?

5/ Накрая отговарям на незададения ми въпрос: възможно ли е ти, Сашо, да присъдиш хумористична антинаграда на фантаста Х или У? Разбира се, общо взето, нищо не ми пречи. NB: Х или У – независимо дали живее в София, Тутракан или Бургас – спокойно може да бъде затрупан с антингради от различни наши фантастични общности//отделни лица *. Но ще се зарадва ли той на тия призове така, както би се зарадвал, ако в НФН беше провъзгласен за любим писател или художник?

Мисля, че този скромен пример ясно показва РАЗЛИКАТА между Националните Фантастични Награди и някоя антинаграда... А и кой наш частник ще определи призьорите в две дузини категории, както стана в НФН 2016?
______________________
* Нека си припомним, че не толкова отдавна Дилян Благов-Goa присъждаше своята еднолична литературна награда „ХюГоа“. Именно награда, а не антинаграда... – Б. alex.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 989
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот Mandor » Нед Окт 09, 2016 11:42 am

alexandrit написа:@ Mandor, отговарям по параграфи на вчерашния ти постинг:
Това не бяха въпроси, а личното ми мнение. Което не означава, че го приемам за единствено вярното (за разлика от някои други).

alexandrit написа:Тъй като нито НФН, нито „Присторник“ имат материално проявление, и двата вида награди ли са НЕЛЕГИТИМНИ според тебе? Без материална ангажираност и без психологическо въздействие?
Може би грешен избор на думи от моя страна. Или комбинацията им. Да, за мен и двете са нелигитимни; първата – защото претендира че е национална (първата буквичка от абревиатурата), а не е; и втората – защото е реакция на определена общност спрямо конкретно събитие. За мен аналогията е пълна.
Може би по-правилната дума е „несериозна“? Награди без материално проявление?… И друг път сме говорили по тази тема, да не се повтаряме.

alexandrit написа:Според моето скромно мнение „Дракус“ & сие участваха в НФН 2015 с надеждите за призово класиране. Такава е била, предполагам, и първоначалната им нагласа за НФН 2016 – да получат призови места в разни категории. Няма лошо. Но по какъв, казано по-конкретно, ПРОТИВОПОЛОЖЕН НАЧИН биха действали, ако се бореха за класиране?
Според моите впечатления (създадени от четене на мнения и изказвания) всички участваха в НФН 2015 с надежди за класиране, не само „Гаяна“. Но начинът на провеждане отблъсна много хора и през 2016-а повечето директно отказаха да участват – както в организирането, така и в класирането. Включително и „Дракус“. Ако искаха да спечелят нещо, нямаше проблем – щяха да се изпорегистрират и да призоват приятели, познати и почитатели да гласуват за тях. И според мен щяха да спечелят.

alexandrit написа:Мандор, пишеш, че адашът ми е напълно прав... а изпускаш нещо съществено – неговото определение, че това е ХУМОРИСТИЧНА антинаграда. Наистина ли смяташ, че наградата „Присторник“ е ХУМОРИСТИЧНА? И към кого евентуално е адресиран този неин хумор: към връчвателите (защото по света има и автохумор) или към получателите?
И хуморът може да има различни прояви – свеж, мрачен… Според мен в случая няма място за чудене – адресатите са посочени.

alexandrit написа:Не мога да се съглася и с твоя извод, че „... НФН си беше частна награда за посещение на Еврокон-а“. В НФН има доста други категории, които не номинират за Еврокона – това едно. Второ, няма никаква частна (в паричен смисъл) награда за посещение, защото всеки ще трябва да си плати от джоба, за да кацне в Барселона.
Ок. Макар че тогава идеята за представителство на Еврокона се обезмисля.

alexandrit написа:Струва ми се, че нито НФН, нито „Присторник“ са национални награди – чисто и просто защото при тях държавата (нацията) въобще не участва. А нима в Англия или САЩ е другояче с наградите за фантастика?
Не съм твърдял, е „Присторник“ е национална награда. Но НФН претендира, че е такава – кръстили са я „Национални фантастични награди“. Не регионална, не от дадена общност, а национална.
И изобщо, въпросът беше в подмяната на реалната история, както и в предварителното раздаване на етикетчета „добри“ и „лоши“, а не в това кое е национално, и кое не.

alexandrit написа:И после, какво означава това Т.НАР. „ФЕНДЪМ“? Хем т.нар., хем „фендъм“ – защо?! Има ли според тебе, Мандор, фендъм в България (разбира се, говорим за любителите на фантастиката, а не на футбола или на китайската храна)?
Зависи коя дефиниция гледаш. В една от тях се предполага, че участниците са организирани, в друга – не. Ако приемеш втората дефиниция, тогава – да, у нас има фендъм. Но тъй като във втория случай спокойно можеш да използваш термина „почитатели на фантастиката“ (в най-общия му смисъл), лично аз предпочитам да считам за фендъм една организирана общност (според дефиницията в БГФ), каквато у нас няма. Има само групички по интереси, които си сътрудничат само при наличие на директна полза и за двете страни и дори на общи събития (като Таласъмия) стоят разделени.
И това сме го говорили нееднократно, защо ме караш да се повтарям?

alexandrit написа:* Нека си припомним, че не толкова отдавна Дилян Благов-Goa присъждаше своята еднолична литературна награда „ХюГоа“. Именно награда, а не антинаграда... – Б. alex.
Това пък е съвсем, съвсем отделен въпрос…
Mandor
 
Мнения: 161
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: ПРИСТОРНИК - Награда за вреда

Мнениеот valio_98 » Нед Окт 09, 2016 4:38 pm

Mandor написа:... Да, за мен и двете са нелигитимни; първата – защото претендира че е национална (първата буквичка от абревиатурата), а не е…


Мандор, защо си засегнат от това че НФ претендира да е национална награда? Защо не си засегнат, че Хюго претендира да е световна награда? НФН предлага на всеки начин да участва в гласуването. Хюго – също. За да гласуваш за Хюго се регистрираш и плащаш пари, а за НФН се регистрираш и плащаш с дейност/времето си. Каква е разликата и защо никой не се оплаква от World Science Fiction Society, че „узурпира“ нашето „фендъмство“ и си „позволява“ да ни представя пред света/ръкава на Галактиката или Местната група?
Аватар
valio_98
 
Мнения: 327
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта