Литература и други изкуства

Номинации за ЕВРОКОН 2017

Всичко за изкуството

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Votan1979 » Чет Юни 01, 2017 3:57 pm

Опитът ми за участие в дискусията се оказа изключително полезен - разбрах, че е най-добре, както до момента правих, да страня от всякакви форуми, клубове, фендъми, фракции, партии и т.н., и т.н.
Приятен ден на всички с изключение на Иванушка, които така или иначе скоро ще разбера кой е! Останете си със здраве.
Аватар
Votan1979
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Апр 25, 2017 1:01 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот valio_98 » Чет Юни 01, 2017 5:52 pm

Votan1979 написа:Опитът ми за участие в дискусията се оказа изключително полезен - разбрах, че е най-добре, както до момента правих, да страня от всякакви форуми, клубове, фендъми, фракции, партии и т.н., и т.н.
Приятен ден на всички с изключение на Иванушка, които така или иначе скоро ще разбера кой е! Останете си със здраве.


Ами да обобщим - вие двамата с Бранимир дойдохте тук да се заяждате.

Започнахте със самохвалство, като написах нещо конкретно за качествата на вашия любим жанр, минахте на призиви към толерантност и накрая завършихте със заплахи за бой.

През цялото време много внимавахте да не отговорите на нито един въпрос по същество и двамата взети заедно написахте за самия хорър примерно 30 реда, от които 20-ина са цитати от уикито.

Ако вие сте най-красноречивите и убедителни защитници на хоръра в България, аз започвам да притеснявам за бъдещето на този жанр. :)
Аватар
valio_98
 
Мнения: 380
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 01, 2017 9:45 pm

О не! Наистина ли?


Наистина ли възпитавате децата си с хорър? :silent:

И защо веднага с бой? Така ли се решават въпросите при вас хорористите/ нео-диаболистите?

Не беше ли по добре да отвърнете със същото? Да кажете: "Твоите деца са изроди!"
Или пък по меко: "Твоите деца са изроди, възпитавани с хорър."
Или съвсем коректно: "Искаме да видим твоите деца, какви изроди ще станат, възпитавани със хорър."
Или направо: " Искам да видя що за изроди ще отгледаш ти Иванушка, възпитавайки ги с хорър."

Аз от своя страна нямаше да ви се обидя понеже:
1. Аз съм нещастник и нямам деца.
2. Ако имах деца те щяха да са изроди по друга причина, а не защото са възпитавани с хорър.
3. Никога не бих възпитавал децата си с хорър, така че те не биха могли да станат изроди по причина че са възпитавани с хорър.

Когато съм писал това изказване съм имал на ум следните предпоставки:
1. Вие най вероятно сте млади хора и не сте се сдобили още с дечица. Освен това хора които носят отговорност за деца и семейство не биха се занимавали с неща от рода да пълнят шишета с урина и да пръскат с нея минувачите (образно казано).
2. Предполагал съм че сте нормални здравомислещи хора които и на ум не би им дошло да възпитават децата си с хорър.
Така че съгласно моето изказване "изроди" не би могло да се отнася за вашите деца, а по скоро съм искал да кажа, и го вярвам абсолютно, че деца възпитавани с хорър ще бъдат психически, емоционално и морално увредени, на кратко "изроди". Но в никакъв случай не съм искал да кажа, че вашите деца са изроди.
Това твърдение за вредата дори да не е вярно, не вярвам да може да бъде опровергано понеже никой нормален родител не би пробвал да възпитава децата си с хорър само за да види какво ще се получи.
Както се вижда това са предположения само във ваша полза. Т.е. моето мнение за вас не е чак толкова лошо. А вие като се сърдите ги отхвърляте тези предположения.
И тогава остава (сами го показвате) че спрямо вас важат обратните предположения: а именно че не сте здрави психически. И че възпитавате децата си с хорър.

Всъщност с това изказване съм искал да кажа, че хоръра не става за деца. Ето нормалния човек веднага ме разбра. Но съм го казал по начин който да предизвика емоция. И опитите да се смеси хоръра (който не става за деца) с фантастиката (която става за деца) прави следното: или отрязва и прогонва една голяма група почитатели на фантастиката - децата, или още по лошо - плаши и тормози психически децата.
Така вие ставате чудовища които могат да предизвикат вреда у децата. Всеизвестно е че уплахата в ранна детска възраст оставя трайни последици на психиката. А вие хоръристи не ви и пука за това! Това е срамно.

И освен това твърдите че обичате фантастиката. Защо тогава й вредите по този гаден начин? Ако я мразите, то ето защо толкова искате да я смесите с хорър.

Но понеже видях че аргументите на разума никак не вървят при вас, реших да използвам по емоционални аргументи. За това написах това изказване на "хорърски".
Целта ми е била да предизвика у вас някакъв проблясък на съвест, която да ви доведе сами до горното заключение за децата хоръра и фантастиката. Хорърски похват...
Защо не разбирате "хорърски"? А между другото според хоръра "изрод" е нещо желано и положително и често използвано. Къде са ви очите за красотата в "изроди"? Понеже аз не съм бил имам очи за хоръра. Къде са вашите очи за хоръра? Къде са ви очите за "разнообразието на света"?
Виждам силния изблик на "емоции". Нали обичате да си причинявате "емоции"? Ето имате ги. Защо не се кефите? Не са приятни? Ами нали и вие обичате да предизвиквате неприятни емоции?
И какво излиза? Когато вие го правите на другите е добро, а когато го направят на вас - тогава квичите като прасета на заколение и налитате на бой? Това ли е хоръриста/нео-диаболист?

Един философски въпрос към евентуалната обективна публика на този махленски диспут:
Има ли право да се сърди хоръриста/нео-диаболиста ако в резултат на специфики (да не казвам дефекти) в мисленето си не е разбрал нещо правилно? Ето нормалния човек ме разбра веднага правилно. Или хоръриста/ нео-диаболиста има право само да налита на бой?

Между другото като споменахме бой, да знаете, аз съм сърдечно болен човек и ако ме набиете може да ме убиете. Преждевременната ми кончина при такива ужасяващи обстоятелства няма да е ама абсолютно никаква загуба за света. За мен още по малко.
Но вие може да имате известни проблеми със съдебните и затворническите власти.
Което може да сложи неочакван и преждевременен край на шеметната ви кариера в хоръра. Или напротив да ви обогати с безценен личен опит в областта на хоръра. Но като гледам как квичите като прасета на заколение когато ви премерят със собствените ви мерки, по скоро ще се случи загуба за света на хоръра. Колко трагично. Колко ужасяващо...

И пак за боя: Хрумна ми една страхотна идея, която можете да ползвате безплатно:
А именно можете да предложите като екстра към всяко хорър произведение, допълнително:
1. "Бой от автора".
2. "Бой от организирана банда оскърбени хоръристи/нео-диаболисти".
Това ще издигне жанра хорър на нечувани и не виждани висоти във световната литература.
Така не само можете да уплашите Стивън Кинг. Можете направо да го накарате от ужас да полудее още повече човека.
Това наистина ще е голям принос към световната литература.


И пак да ви попитам:
Наистина ли възпитавате децата си с хорър?
Ако е така, то можете да попаднете под ударите на закона за защита на детето. И децата ви да бъдат отнети и поставени в защитена среда в приемно семейство. Преди да сте им навредили още повече с хорърското си възпитание.
Не сте ли се сещали за такава възможност?

Но наистина ако действително възпитавате децата си с хорър. Което аз не съм бил в състояние да го повярвам. Следователно не съм бил в състояние да повярвам и че децата ви са изроди. И сега не го вярвам.
Тогава не ми остава нищо друго освен да кажа:

Прости ми приятелю Хорърист, че се разгневих за това, че си ме опръскал с хорър.
Явно това от твоя гледна точка е добро. Щом си накиснал до гушата в хоръра собствените си дечица.
Прости ми че спорих с теб, защото така само раздухах още повече огъня на твоето страдание...
Прости ми...
ivanushka
 
Мнения: 142
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Кал » Чет Юни 01, 2017 9:56 pm

Понеже стана дума за страхове, възпитание, насилие и деца (впрочем честит ни празник! :) ), може би ще ви е интересно да прочетете едно интервю с Давид Йерохам:

Насилието и поразеният език

Лично аз откривам паралел между дискусията тук и въпроса „Мислите ли, че медиите и видеоигрите, въобще целият визуален сектор въздейства за увеличаване на агресивността при децата?“ в интервюто. И отговорът на Йерохам, поне в първата си част, ми дава някакво спокойствие. :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Генерала » Пет Юни 02, 2017 1:11 am

Драги Иванушка,
Изчетох внимателно твоите писания и с ръка на сърцето искам да ти кажа, че ги подкрепям в много голяма степен. Искреността, която лъха от тях е неподправена и заслужава уважение и подкрепа. От съдържателно-ценностна гледна точка - тоже. Много ми се иска да се видим и да си похортуваме,но понеже не е ясно кога може да стане това, ще използвам форума (в който влизам много рядко)Най-напред да ти кажа(за да не стават грешки), че аз съм от групата на старите пръдльовци, памперси и прочая и прочая и прочая, както нежно бяхме характеризирани преди време :) На мене подобни нежности са ми през оная работа, в смисъл - не могат да ме засегнат. А не влизам и не пиша тук най-вече защото ми е ТЪЖНО. Чета тук и там едно-друго и почвам да си спомням какви бяхме като млади пръдльовци, млади бяхме, глупости прекрасни носехме в себе си, но ПРЕКРАСНИ! :)Четяхме Вернадски, искахме да направим хората по-благородни (не да ги плашим)... И къде е всичко това? Както точно озагалви своя статия един руски критик и приятел (преведена, между другото, в юбилейната "стругацка" книга на Пз клуб АБС) "Няма да има Пладне ХХІІ век. Свободни сте!" Хората, които ние се опитвахме да облагородяваме (ние, които преди 30 и повече години четяхме фантастика и се опитвахме да й помагаме според възможностите си), уви, избраха друг път, пътят на тоталното оглупяване и дебилизация.Това мисля, че се вижда с невъоръжено око. Иска ми се да вярвам, че на стари години поумнявам не с дни, а с часове, но това е нескромна и греховна мисъл (гордост) :). Може и да не съм прав, но според мене светът стремително оглупява и се изпълва с все по-голямо количество технически играчки... Тъжно, с една дума...
Като симптом на гореописаното мога да посоча и почти пълното изчезване от хоризонта на оная фантастика, която ние обичахме, от която се възпитавахме и която беше достойна да се борим за нея! Което и правехме според силите и възможностите си. Сега работата не е и в това, че фантастиката стана "принципно" ДРУГА. Работата е още по-лоша - ДНЕШНИЯТ СВЯТ ВЕЧЕ НЕ СЕ НУЖДАЕ от ОНАЯ фантастика, даже и ако отделни писатели в още по-отделни свои произведения продължават да я пишат. Днешният свят има други цели, стремежи, ценностни ориентири. Не бих казал, че в този свят ми е пусто, студено и безсмислено, защото още не съм се предал и все още виждам смисъл в някои свои дейности (включително и в търсене на "клубари").
Няма нужда, според мене, да се поставя граница между фантастиката и хоръра. Тази граница си я има. През май един клубар направи вечер за хоръра, беше се подготвил добре, но изкара, че цялата фантастика е хорър, защото почти във всички произведения има "страховитости". Но "Майстора и Маргарита" не е хорър, заради някои хорър моменти, нито страхът от извънземни цивилизации и въобще страхът от НЕПОЗНАТОТО (а фантастиката много обича сблъсъка с непознатото)Не твърдя, че съм прав, но според мене ЦЯЛАТА литература, а не само фантастиката използват елементи на хорър, но това не ги прави хорър произведения. Произведението става хорър, когато ужасът е ЦЕЛ ИЛИ САМОЦЕЛ на автора. И това е главното! Лютеницата и прочее гадости, будещи отвращение са само за "овкусяване"...
Мисля също, че си прав и за вредата на общуването с такъв тип литература върху психиката. При тебе става бързо и реакцията е мълниеносна, но при други става бавно и с натрупване... И в един момент гръмва! :) Но не се връзвай толкова на Сефирот и лазаурсите. Според мене самочувствието им е по-голямо от литературните достойнства на това, което пишат, но чисто по човешки те са ми симпатични и се ОПИТВАТ да правят нещо, което е похвално, а и човек се РАЗВИВА. От сърце им пожелавам да се развиват и да "задобряват"! А на нас с тебе пожелавам да се видим някой вторник-сряда. Тлф ми е старият, ако си го затрил - драсни един мейл (казано на бащин език). И адресът ми е старият. :)
Генерала
 
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 8:51 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Генерала » Пет Юни 02, 2017 1:22 am

Кал, поздравления! Много, много интересно интервю!!! И разбира се, че има връзка с тукашните мухабети... :)
Генерала
 
Мнения: 446
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 8:51 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Votan1979 » Пет Юни 02, 2017 9:27 am

valio_98 написа:
Votan1979 написа:Опитът ми за участие в дискусията се оказа изключително полезен - разбрах, че е най-добре, както до момента правих, да страня от всякакви форуми, клубове, фендъми, фракции, партии и т.н., и т.н.
Приятен ден на всички с изключение на Иванушка, които така или иначе скоро ще разбера кой е! Останете си със здраве.


Ами да обобщим - вие двамата с Бранимир дойдохте тук да се заяждате.

Започнахте със самохвалство, като написах нещо конкретно за качествата на вашия любим жанр, минахте на призиви към толерантност и накрая завършихте със заплахи за бой.

През цялото време много внимавахте да не отговорите на нито един въпрос по същество и двамата взети заедно написахте за самия хорър примерно 30 реда, от които 20-ина са цитати от уикито.

Ако вие сте най-красноречивите и убедителни защитници на хоръра в България, аз започвам да притеснявам за бъдещето на този жанр. :)


Посочи къде съм се заял с някой? След психоизбухването на ония, чието име не заслужава да се напише?
През цялото време ..... - не съм разбрал, че съм на интервю. Дойдох да споделя визията си за фантастика и делбата ѝ от хоръра. Това е.
Хайде, това беше за последно вече. Още повече, че след Генерала-човек, който много уважавам, ми е неудобно да пиша.
Аватар
Votan1979
 
Мнения: 10
Регистриран на: Вто Апр 25, 2017 1:01 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот valio_98 » Пет Юни 02, 2017 9:36 am

Генерала написа:Кал, поздравления! Много, много интересно интервю!!! И разбира се, че има връзка с тукашните мухабети... :)


Наиситна, и дано да е прав за игрите.
От друга страна има такова явления като
https://en.wikipedia.org/wiki/Hikikomori
така че крайности виаги има.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 380
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Номинации за ЕВРОКОН 2017

Мнениеот Кал » Пет Юни 02, 2017 9:47 am

Според Йерохам hikikomori – тоест липсата на общуване, живо – е истински ужасяващата страна на проблема. Аз мога да потвърдя от личен опит. :(
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта