Литература и други изкуства

КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Всичко за изкуството

КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот alexandrit » Вто Апр 25, 2017 8:33 am

◄ А н о н с

Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Институт за литература, БАН

Кръгла маса

Жанрът „хорър“ в българската литература

С участието на:
Александър Карапанчев, проф. Александър Панов,
проф. Амелия Личева, доц. Георги Цанков,
доц. Иван Христов, проф. Миглена Николчина,
доц. Огнян Ковачев, Фани Цуракова и др.

Модератор проф. Николай Аретов

Софийски университет,
Конферентна зала, 14.00 – 16.00 часа
4 май 2017 годинаИзображение

Художник на кориците: Иван Милев
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1098
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот alexandrit » Нед Апр 30, 2017 8:40 am

● Вместо напомняне за наближилото събитие препечатваме
от „Българското сайфай списание“ тази информация на колегата

Петър Атанасов

Критически поглед върху хоръра

Такъв ще има на кръглата маса, която СУ „Климент Охридски“
и Институтът за литература към БАН организират


На хоризонта се задава първата по рода си кръгла маса „Хорърът в българската литература“. Тя ще се проведе на 4 май (четвъртък) от 14:00 часа в конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“. Организатори са Институтът за литература към БАН и Катедрата по теория на литературата към СУ.

Целта на кръглата маса е да се обърне на БГ хоръра полагаемото му се научно-критическо внимание. Или поне този процес да започне някак… Защо не и с ваша помощ?

Модератор на кръглата маса ще бъде професор Николай Аретов, а сред участниците ще са Александър Карапанчев, проф. Александър Панов, проф. Амелия Личева, доц. Георги Цанков, доц. Иван Христов, проф. Миглена Николчина, доц. Огнян Ковачев, Фани Цуракова и др.

Изображение

● Сборникът с разкази от Стивън Джордан (колективен псевдоним на писателите Йордан Матеев
и Стефан Кръстев) е сред първите книги с български хорър, издадени в по-ново време.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1098
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот Hans Heinz Vampir » Пон Май 08, 2017 9:36 pm

„Диаболистите полагат основите на българския хорър“ – заключи кръглата маса в СУ


На 4 май Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на кръгла маса на тема „Жанрът „хорър“ в българската литература“. Срещата организираха Институтът по литература към БАН и Катедра „Теория на литературата“ в СУ. Проф. Николай Аретов влезе в ролите на модератор на дискусията и на един от участниците в нея. В събитието, проведено в конферентната зала на университета, се включиха учени, преподаватели, писатели и др.

След уводните думи на проф. Аретов членът на софийския Клуб по фантастика и прогностика „Иван Ефремов“, писателят Александър Карапанчев, изложи причината за организирането на кръглата маса: тезата на Иван Атанасов (Deadface), че хорърът дебютира на българската литературна сцена през 90-те години на XX век, предизвикала разгорещени спорове в интернет пространството в последно време. От своя страна А. Карапанчев посочи за родоначалници на този жанр тримата диаболисти – Светослав Минков, Владимир Полянов и Георги Райчев, публикували творбите си в периодичния печат и в самостоятелни книги през 1920-23 г.

Също така сериозно внимание заслужават трите стихотворения на Пейо Яворов – „Смъртта“, „Угасна слънце“ и „Чудовище“, отпечатани в сп. „Мисъл“ през 1905-1906 г.

На свой ред доц. Огнян Ковачев (Факултет по славянски филологии в СУ) разясни произхода на понятието „диаболизъм“. Кръстник на това направление е литературният критик Васил Пундев със статията си „Диаболичният разказ“ във в. „Слово“ през 1922 г. Самият Пундев извежда термина от сборника на френския писател Барбе Д'Орвили "Les Diaboliques" (1874), съдържащ „жестоки, странни“ разкази.

А. Карапанчев определи хоръра като „пограничен“ жанр, а доц. Дарин Тенев (Катедра „Теория на литературата“ в СУ) добави, че „повечето български автори на хорър пишат и фантастика“.

Доц. Иван Христов (Институт за литература към БАН) направи паралел между творбите на Шарл Бодлер, Едгар Алан По и споменатите стихотворения на Яворов. За него тримата автори са силно повлияни от градската среда, изпитват „разочарование от предходния позитивизъм“ и дори „неосъществен мачизъм“. И. Христов вижда в литературата на ужаса „реабилитация на трансцендентното у човека (подобно на Фройд), противно на рационалното“.

Проф. Александър Панов от БАН постави въпроса за отношението на ужасите към традицията. Писателката Фани Цуракова отговори, че „народната приказка гъмжи от „хорър“. В хода на обсъждането проф. Миглена Николчина (Катедра „Теория на литературата“ в СУ) многократно обърна внимание на фолклорната балада „Лазар и Петкана“ като подобен пример. Други участници в кръглата маса отбелязаха редица сцени на жестокости в повестта на Васил Друмев „Нещастна фамилия“.

Доц. Тенев и М. Николчина се обединиха около мнението, че „началото на 20-те години на ХХ век (1922-1923 г.) полага основите, върху които можем ретроактивно да говорим за тази литература“ (б.а. – хорър). Към тях се присъедини и доц. Ковачев.

Дарин Тенев допълни, че в курса „Българският канон“, който води, студентите постоянно се обръщат към диаболистите, особено към Полянов и Райчев.

Проф. Панов запита: „Съществува ли сега връзка между автора и читателя?“ Миглена Николчина заяви, че според нея съвременните опити за установяване на приоритет върху литературата на ужасите са стремеж на автори и издатели към по-голям търговски успех.

Огнян Ковачев бе категоричен: „Наблюдаваме опити за самодефиниране, самоизтъкване. Нямаме основания да разглеждаме наличието на съвсем нов жанр в българската литература.“
Hans Heinz Vampir
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Май 08, 2017 9:04 pm

Re: КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот ivanushka » Сря Май 10, 2017 12:42 am

Резултати от номинациите за Еврокон:
1. Най-добро литературно произведение: “Писъци” – Horror Writers Club LAZARUS
бля, бля, бля...
Клуб Лазарус печели в 10 от 13 категории (с вероятност да спечели в 11 от общо 14) Много моля хората, които мразят мен и хорър-клуба, да дишат дълбоко! Че току-виж са се задавили :problem:

Вдишваме... Издишваме... Вдишваме... Издишваме... ъъъъъъ... Мирише гадно на бълвоч и на хорър...
И така, резултатите от номинациите...
Има едно очевидно обяснение. Но ще почна по от далеч.
Не знам дали знаете, но в психиатрията има една такава диагноза: "Индуцирана Психоза".
Това заболяване се среща често у самите психиатри и се дължи на това че са принудени твърде много да общуват с хора с психични отклонения. Да! Основният извод е че психичните отклонения могат да бъдат и придобити, не само вродени. Следователно общуването с умствените извращения на хоръра може да нанесе и вреда. И както всяко вредно нещо което може да нанесе вреда, същото то води и до пристрастяване и зависимост. Нещо повече! Засегнатите от вредните навици и зависимости, под съзнателно развиват склонност активно да присъединяват нови и нови жертви към своята трагедия. На принципа "За да не сме накиснати само ние в л***ата...".

За съжаление по някаква не знайна за мен причина тези индивиди са избрали за свои жертви любителите на фантастиката. Именно заради тяхната както се вижда активна пропаганда твърде широка популярност е придобило мнението че, хоръра видите ли е фантастика. И много по лошо! Че фантастиката била хорър! Та това е кощунство!
Защо "драги" хоръристи не се насочите към криминалния жанр? Прокарайте внушението че "хоръра е криминале и криминалето е хорър". Да видим дали ще мине тоя номер на техните почитатели?
Според мен най достойно би било да се борите за това хоръра да е отделно и самостоятелно "нещо". Без да "крадете" от другите.

Ако зависеше от мен, и бих бил в състояние да го постигна, бих направил така че между Фантастиката и хоръра да има една много ясна и непреодолима граница. Бих казал:
Това е Фантастика..., и това е Фантастика..., и това..., това горе долу... а това пък не съвсем... Това което е една мечта, насочена към бъдещето е Фантастика. Фантастиката наистина е МЕЧТА, нека не го забравяме. И това което е предупреждение за възможни опасности и задънени улици в бъдещето, също е Фантастика. И това което просто ни показва алтернативен път по който бихме могли да поемем - също е Фантастика. Това което се стреми да докосне съзнанието ни и така да ни направи по добри и да ни доближи до едно по добро бъдеще - това е Фантастика. И т.н.

А ей това там в мрачния прашен ъгъл, грозното, гадното, гнусното, потопеното в бълвоч, кръв и нечистотии, (не се обиждайте, всичко това са любими атрибути на хоръра), това с многото очи и нелогично многото крайници. Което прилича на шизофренична халюцинация, (а всъщност си Е шизофренична халюцинация!). Това НЕ е Фантастика. Съмнително е дори че е някакво изкуство. Но пък е прилепчиво. Обаче това че е прилепчиво не значи че е хубаво.

Тук бих искал да призова писателите фантасти и издателите на фантастика, да направят всичко възможно и да бъдат по активни в това да се прокара такава граница между Фантастиката и хоръра. Между красивото и грозното. Между чистото съзнание и помътненото под съзнание.
Нека не се петни името на прекрасната Фантастика с тази лепкава и гадна хорърска слуз.

За спора за това кой е първи в хоръра. Според мен за хоръристите не е толкова важно че някой е бил "там" преди тях. Според мен за хоръристите е непоносимо че някой се е върнал от "там". Точно в унисон с принципа "защо само ние да сме в л..."

За омразата: Да аз МРАЗЯ хоръра. Мисля че са посочени достатъчно логични причини за това. Логика... нещо толкова оскъдно в хоръра , но пък толкова изобилно в истинската фантастика...
А относно индивидите които се занимават с производство на гадната хорърска слуз. Ясно е и е оправдано негативното отношение към тях. Не ги познавам лично, но пък не изпитвам ама съвсем никаква нужда и желание да ги познавам.
Та така...
И все пак! Нека има граница! Между хоръра и Фантастиката.
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот Sephiroth » Сря Май 10, 2017 3:35 pm

Изображение
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: КрЪгЛа МаСа за ХоРъРа

Мнениеот valio_98 » Сря Май 10, 2017 4:10 pm

Дерзай, пич, това е правилният подход!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 564
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта