Литература и други изкуства

ЧУЖДЕСТРАННА ФАНТАСТИКА

Всичко за изкуството

ЧУЖДЕСТРАННА ФАНТАСТИКА

Мнениеот linawas » Вто Сеп 12, 2017 2:27 am

На неговия рожден ден - 12 септември - да си спомним
за космическия мъдрец Станислав Лем (1921-2006)

Lem2.jpg
Lem2.jpg (6.74 KiB) Прегледано 12565 пъти
Последна промяна linawas на Вто Сеп 12, 2017 3:08 am, променена общо 1 път
Аватар
linawas

Re: ЧУЖДЕСТРАННА ФАНТАСТИКА

Мнениеот linawas » Вто Сеп 12, 2017 2:32 am

Рожденият ден на Станислав Лем в Краков
На своя сайт краковският Институт на книгата представи програмата за отбелязване на рождения ден (12 септември) на големия полски писател Станислав Лем в града, в който той прекарва по-голямата част от живота си.
„ЛемКом” (9-12 септември 2017) обхваща премиера на филма „Авторът на „Соларис” (реж. Борис Ланкош), специално участие на неговото творчество в Краковския панаир на книгата, както и урок по четене на „Непобедимия” (един от най-известните и обичани романи на Лем, смятан за съвършена реализация на жанра „космическа опера” в полската фантастика). На свой ред издателство „Видавництво Литерацке” обявава на 12 септември 45% отстъпка на всички издадени от него книги на Станислав Лем (а те са много!).
Специално внимание заслужава подготвената за неделя разходка из града „по следите на Станислав Лем” с водач писателя Войчех Орлински. Кулминация на събитието ще бъде споменатата премиера на филма „Авторът на „Соларис” – разказ за живота и творчеството на Лем на фона на драматичните събития от ХХ век.
В деня на 96-та годишнина от рождението му да се поклоним на писателя, чието творчество продължава да инспирира въображението на поколения учени, читатели и мечтатели в цял свят.
На българските – без съмнение – също.
UL.jpg
UL.jpg (37.06 KiB) Прегледано 12566 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот Атанас » Вто Сеп 12, 2017 2:14 pm

И аз да поздравя безсмъртния дух на Пан Станислав с няколко визии посветени на негови образи и светове:

Изображение

Рицарят Електрибалд от Кибериада

Изображение

Царкиня Кристала от Кибериада

Изображение

Великият констукционист Трурл

Изображение

Светът Еден

Изображение

Светът на сепулките

Изображение

Соларис: Старият мимоид

Изображение

Соларис: Алеята на симетриадите

Изображение

Соларис: Градът
Атанас

Мнениеот linawas » Вто Сеп 12, 2017 5:13 pm

Станислав Лем/Пиркс по света
Прикачени файлове
1978 Odeon Czech Republic.jpg
1978 Odeon Czech Republic.jpg (22.07 KiB) Прегледано 11825 пъти
1968 Volk und Welt Germany.jpg
1968 Volk und Welt Germany.jpg (38.7 KiB) Прегледано 11825 пъти
Последна промяна linawas на Чет Яну 11, 2018 2:57 am, променена общо 2 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот linawas » Сря Сеп 13, 2017 12:35 am

Прикачени файлове
1980 Luitingh Netherlands.jpg
1980 Luitingh Netherlands.jpg (39.66 KiB) Прегледано 11839 пъти
1979 Luitingh Netherlands.jpg
1979 Luitingh Netherlands.jpg (33.73 KiB) Прегледано 11839 пъти
Последна промяна linawas на Сря Яну 10, 2018 4:26 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот linawas » Сря Сеп 13, 2017 1:24 am

Прикачени файлове
1981 Narodna Mladiez Bulgary.jpg
1981 Narodna Mladiez Bulgary.jpg (51.51 KiB) Прегледано 11853 пъти
1983 Kirjayhtyma Finland.jpg
1983 Kirjayhtyma Finland.jpg (34.75 KiB) Прегледано 11861 пъти
Последна промяна linawas на Чет Яну 11, 2018 2:41 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот linawas » Сря Сеп 13, 2017 1:54 pm

Прикачени файлове
1982 Schocken Israel.jpg
1982 Schocken Israel.jpg (36.27 KiB) Прегледано 11908 пъти
2001 Iletisim Turkey.jpg
2001 Iletisim Turkey.jpg (4.32 KiB) Прегледано 11908 пъти
Последна промяна linawas на Сря Яну 10, 2018 4:26 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот linawas » Пет Дек 22, 2017 4:09 pm

Прикачени файлове
1990 Mandarin Great Britain.jpg
1990 Mandarin Great Britain.jpg (37.08 KiB) Прегледано 11909 пъти
1990 Harcourt Brace USA.jpg
1990 Harcourt Brace USA.jpg (40.9 KiB) Прегледано 11909 пъти
Последна промяна linawas на Сря Яну 10, 2018 4:25 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот Goa » Пон Дек 25, 2017 3:17 pm

Чудесно! :)

А впрочем най-после излязоха пълните приключения на Пиркс, изд. "Инфодар". Много съм доволен, веднага си я купих от Панаира!
Аватар
Goa
Модератор

Мнениеот linawas » Сря Яну 03, 2018 5:05 pm

Прикачени файлове
Pirx.jpg
Pirx.jpg (87.13 KiB) Прегледано 11613 пъти
1978 Bucherbundes Germany.jpg
1978 Bucherbundes Germany.jpg (27.25 KiB) Прегледано 11915 пъти
1972 Volk und Welt Germany.jpg
1972 Volk und Welt Germany.jpg (44.17 KiB) Прегледано 11915 пъти
Последна промяна linawas на Нед Яну 28, 2018 1:54 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
linawas

Мнениеот ivanushka » Сря Яну 03, 2018 10:40 pm

Сега чета тази книжка. Неповторимия Лем...
Но в превода ме шокира следното:
много интересен избор на думи... От рода на:
барем, лакърдии, разгеле, чам, и подобни струва ми се турцизми.
Това нарочно ли е или е станало случайно?
Ако е нарочно, не мога да разбера какъв е смисъла...
И друго. Наистина ли е пълна сбирка с историите на Пиркс? А къде е "Фиаско" ?
Това по повод "пълните" истории за Йон Тихи.
Уж пълни, а липсва едно пътешествие...
Намираме го по други канали и разбираме защо липсва от "пълните" пътешествия.
Да. Просто една такава малка сладка демократична цензурка. Една таква "нюню".
Но тази цензурка може, понеже е демократична цензурка. Такава може. Иначе сме безпристрастни демократи и казваме истината. Само истината и цялата истина. Но малка сладка демократична цензурка на никого няма да навреди. Даже е полезна.
ivanushka

Мнениеот Mandor » Пет Яну 05, 2018 10:40 am

ivanushka написа:И друго. Наистина ли е пълна сбирка с историите на Пиркс? А къде е "Фиаско" ?

Не, това не е „пълна сбирка с историите на Пиркс“, а сборник с разказите за Пиркс. Или по-точно – превод на „Opowieści o pilocie Pirxie“, съставен от Томаш Лем (както е указано в изданието).

ivanushka написа:Това по повод "пълните" истории за Йон Тихи.
Уж пълни, а липсва едно пътешествие...

Ако става въпрос за сборника на „Колибри“, в него липсва само двайсет и шестото пътешестие, което Лем е обявил за апокрифно, изключил го е от цикъла и е забранил да се преиздава.
Mandor

Мнениеот linawas » Пет Яну 05, 2018 2:11 pm

Така е, мнението на Mandor обяснява почти всичко, което ivanushka бе написал и неразбрал.
Благодаря, все пак и аз да кажа няколко думи по въпроса.
Радва ме, че „книжките” на Станислав Лем имат в България толкова емоционаални читатели, интересуващи се от различните аспекти на неговото гениално творчество.
Вие питате, ние отговаряме.
Пълно ли е последното издание на сборника с разкази „Приключенията на пилота Пиркс”? Негов съставител е самият автор, ако някой има претенции – моля. Има ли турцизми в речевата характеристика на Пиркс? Проверете в речника. Защо в пълното издание на разказите за Пиркс липсва романът „Фиаско”? Отговорът се съдържа във въпроса.
Приключенията на Ийон Тихи са тема на друг цикъл творби на Ст. Лем. Предлагам техните издания на български език – пълни или не – да бъдат обсъдени на някоя сбирка на Клуба „Иван Ефремов”. Но ако някой се интересува от тези издания, с удоволствие ще подам на форума повече информация – не крия, че Ийон Тихи лично ме интересува.
Това с „малката сладка демократична цензурка” обаче хич (ах, турцизъм!) не го разбрах. Нейсе, както е казал Алеко...
Ама това не е ли също турцизъм?! :)
Лина Василева
Аватар
linawas

Мнениеот linawas » Пет Яну 05, 2018 2:22 pm

Mandor, Томаш Лем не е съставител на сборника с разкази за Пиркс, а притежател на авторските права (затова е с копирайт). Но преводът е направен по последното полско издание, чийто текст аз получих от него. Пак със съгласието на Томаш Лем е направена малка промяна в съдържанието - разказът "Условен рефлекс" отиде малко по-напред, за да бъде спазена хронологията на събитията от живота на Пиркс. Известно е, че Станислав Лем е дописвал в продължение на години нови разкази за Пиркс, които са добавяни към първите разкази, и затова в публикациите може да има разминавания.
Още веднъж благодаря за подадената точна информация,
И нещо направо от извора: от самия Лем знам, че в сборника с разкази за Пиркс той най-много е харесвал "Терминус" и "Ананке".
Аватар
linawas

Мнениеот Mandor » Пет Яну 05, 2018 2:53 pm

linawas написа:Mandor, Томаш Лем не е съставител на сборника с разкази за Пиркс, а притежател на авторските права (затова е с копирайт).
Вярно, не беше указано изрично че е съставител. Моя грешка; предположих че е такъв, след като очевидно не е автор.

П.П. Макар че според нашите закони такова маркиране не е коректно – авторското право е на Станислав Лем, разпространителското право преминава към наследника му.
Mandor

Мнениеот ivanushka » Пет Яну 05, 2018 3:04 pm

Мдааа. Какво се получи?

1. Позорно беше разобличено моето просташко невежество. И то публично.
2. Беше хвърлена нова светлина върху личността на Станислав Лем.
А именно: В творбите си е ползвал простоговор и заемки от ориенталски езици.
И освен това се е отрекъл от не доброто си мнение за американската културна и литературна действителност, обявил е това си мнение за апокрифно, и е забранил да се споменава. С което даже не е извършил "малка сладка демократична авто-цензурка".
Просто полит-корекция на някои дребни, незначителни, но вредни възгледи.

И те така...
ivanushka

Мнениеот linawas » Пет Яну 05, 2018 3:41 pm

Тъй като - не по мое желание - темата за чуждиците в българския език избухна тук - съвсем неоснователно според мен, но защо не, всеки има право на собствено мнение - та, още две думи.
Понеже не е моя задача да образовам когото и да било, от моя страна приключвам темата с една образователна публикация: "ЗА СЪДБАТА НА ТУРЦИЗМИТЕ В СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ИЗОЛАЦИЯ И/ИЛИ РЕАБИЛИТАЦИЯ):
https://liternet.bg/publish18/h_mevsim/turcizmi.htm
ПП А "даже" е русизъм...
Аватар
linawas

Мнениеот ivanushka » Пет Яну 05, 2018 9:01 pm

Такааа, я да видим какво могат да ни образоват за Българският език Хюсеин ефенди и Красимира ханъм?
Интересно заглавие: ОТНОВО ЗА СЪДБАТА НА ТУРЦИЗМИТЕ В СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ИЗОЛАЦИЯ И/ИЛИ РЕАБИЛИТАЦИЯ)
спокойно би могло да бъде и следното:
ОТНОВО ЗА СЪДБАТА НА простотията/дебългаризацията В СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ бит (ИЗОЛАЦИЯ И/ИЛИ РЕАБИЛИТАЦИЯ)

Та какво откриваме в статията (образователна)? Видите ли, някакви си продажни журналистчета, блюдолизци и безродници, с цел да се направят на оригинални се включили целенасоченото ерозиране на Българския език а по принцип и на Българщината. Като започнали да употребяват излезли от употреба турцизми... А видите ли на езика не можело да се влияе... Защото ако някой си помисли че може, веднага ще се появи и съпротива срещу влиянието. Но ако кажем че не може да се влияе на езика, така веднага блокираме всяка съпротива и зомбитата покорно тръгват на там на където ги насочим...

Това е същия модел на поведение който се наблюдава при "свободните" протести ту тук, ту там.
А именно шайка платени индивиди и предварително подготвени по методи за контрол на тълпата, започват да подскачат на ключови места в тълпата. И О! Чудо! Не след дълго цялата зомбирана тълпа започва жизнерадостно да скача. И освен да скача, на драго сърце започва да съучаства в унищожението на живота и държавата, и народността на себеподобните си... бившите си сънародници... Не е ли страхотно това? Само за няколко зелени хартийки и съдействие при емиграция в по добра страна? От където после се връщат от време на време, когато свършат парите. За придобиване на нови парички разбира се...
Ето това е истинска, истинска демокрация.

А ние само и само за да бъдем оригинални съучастваме в ерозията на Българското и изобщо (о извинете за простотията - правилно е да се каже "хич") не ни мига окото. Браво! Ашколсун. Машала! Аферим! Чок гюзел!

Но разбира се навсякъде трябва да виждаме положителното! И така когато дойдат турските танкове, развявайки знамена на свобода и демокрация, ние трябва да имаме достатъчно богат речник за да може да ги посрещнем както трябва и да им услужим с каквото поискат. Я стомна (о извинете - културно е да се каже "ибрик"), я з...ник... (културното е г...з).

И тèтака...
ivanushka

Мнениеот linawas » Съб Яну 06, 2018 2:43 am

Станислав Лем: визия ХХІ
от alexandrit » Нед Сеп 04, 2011 10:13 am
Трурл постави шест противографомански филтъра, но те изгаряха като кибритени клечки – наложи се да ги изработи от стомана с примес на корунд. Нататък нещата потръгнаха... (Из „Кибериада”, София, 1998)
*
Георги Марков (в един от романите си): Във въображаемия свят на красотата няма мухи. Затова мухите стръвно плюят всяка красота, до която се докоснат.”
*
Станислав Лем (в едно от есетата си): „Докато не започнах да ползвам интернет, не знаех, че по света има толкова идиоти."
Аватар
linawas

Мнениеот ivanushka » Съб Яну 06, 2018 1:14 pm

Предполагам това е завоалиран отговор с деликатни обиди насочени към мен.
Между другото, не можахте ли да намерите цитати с турцизми?
И така:
Аз не съм графоман. И не се занимавам с преводи.

Георги Марков? Това не беше ли онзи дето го очистиха английските тайни служби защото отвратен от "свободата" и "демокрацията" е решил да се завърне в България? А след смъртта му го използваха за пропаганда? И за мухите: те не кацаха ли предимно по л...а?

Да аз съм идиот. Имам си и медицинско свидетелство. Сложил съм го в рамка над леглото си.
А там до леглото съм сложил и вашия превод, който чета в момента. Да ви кажа, като изключим турцизмите, никак не е зле. Харесва ми.
Но аз съм идиот и нищо не разбирам...
ivanushka

Следваща

Назад към Литература и други изкуства