Литература и други изкуства

Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Всичко за изкуството

Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Мнениеот valio_98 » Чет Окт 05, 2023 2:31 pm

Снощи по късна доба слушах лекция на Нора К. Джемисън за светостроенето и не само. Темата на английски звучеше „Building our worlds better“, което може да се интерпретира по доста начини и нейният избор беше това да е по-скоро представяне на нейните политически възгледи, отколкото да представи литературните си инструменти. Независимо от това лекцията ѝ беше интересна и си заслужаваше времето.
Най-напред коя е Нора К. Джемисън? Родена е през 1972 г. в Айова, САЩ. По професия е психолог и дълги години е работила именно това“ Дебютният ѝ роман е фентъзи – „Сто Хиляди кралства“, издаден през 2010 г. и е номиниран за наградата „Небюла“. Най-известн е с трилогията си „Петият сезон“, която и донася три (!) награди „Хюго“.
От нея съм чел една новела и първия том от спомената трилогия. Впечатленията ми са много добри – от чисто литературна гледна точка тя е сравнима примерно с Кристофър Прийст и може би превъзхожда Урсула Ле Гуин. Това е моя субективно мнение, разбира се. От жанрова гледна точка – смесва жанровете по доста неочакван начин. От друга страна в едно интервю буквално каза – наистина, не толкова пряко, – че почти всичко написано преди нея е боклук. Може би има известни основания, но как да забравим споменатите вече Прийст и Ле Гуин? А за Дик, Лем и Стругацки даже няма да говоря. Много силно социално ориентирана – темите за бедността, малцинствата и всякаква друга форма на неравенство да централни в творчеството и. Но не е оригинален и експериментиращ автор по начина, по който са например Дик и Лем. Със сигурност има много фенове и смея да предположа, че излиза извън рамките на жанра, съдейки по представянето на книгите ѝ в класациите на „New York Times“.
Да се върнем обаче на лекцията. Тя се проведе в университета Корнел, който е едно от най-добрите хуманитарно учебни заведения в света.
Позицията, която Джемисън представи беше, че светът си изгражда от нашите избори и по същия начин световете в литературата се изграждат от изборите на героите. Това не е нова идея за който и да е фен на братя Стругацки, израстнал по времето на социализма, но на Запад, където фантастиката има главно развлекателна функция – спомнете си която и да е многомилионна филмокомиксова продукция – идеята звучи оригинално и дори революционна. За мен най-важен и най-радостен беше факта, че по един или друг начин темата за избора получава популярност в mainstream-а на западната фантастика и особено – в академичните среди, защото се надявам тази аудитория от няколкостотин човека в залата и сигурно няколко хиляди като мен, които я гледаха в Интернет, да се замислят за последиците от избора си. Ще отбележа, че има и други пробиви в тая посока – например аз смятам „Атлас на облаците“ за доста смислен коментар към темата за избора.
Друга идея, което Джемисин представи, макар и не толкова явно, беше паралела между световете на книгите истинския свят: книгите използват истинския свят като модел, но и – според силите си, собствените и на авторите – му влияят. Тя се разпростря доста и даде примери за склонността на хората да избират фактите, които съответстват на техните виждания и да отхвърлят всичко, което им противоречи (известен на английски като confirmation bias).
Тук намирам един паралел с извода, до който достигнаха участниците в дискусията за светостроене на Булгакон 2023 – че реалният свят е най-удачния и даже необходим „резервоар“ на опит и източник на вдъхновение, когато става дума за създаването на литературните светове.
По-нататък Джеимисин стигна до откровена декларация на политическите си възгледи. Не е тайна, че в западните академични среди преобладават левичарски възгледи и тя е техен продукт. В един момент тя заяви, че трябва „да избираме между демокрацията и парите“ и че „капитализмът е един от начините да се направи това, стига да се смекчат най-лошите му страни или трябва да търсим друг начин“ (цитатите са по памет). На това място аудиторията я аплодира. Но когато Фейсбук и Гугъл са научили всичко за всеки, включително и с каква реклама да накарат човека да гласува за тази или онази политическа фигура с а-priori известна вероятност, не е ли малко късно да се сетим за недостатъците на системата? Материал за размишление има много и от преди много десетилетия: „Хищните вещи на века“ (1965 г. и английски превод 1976 г.) и „Футурологичен конгрес“ (1971 г. и английски превод 1974 г.).
Изненадващо, дори за самия мен, по нрав Джемисин ми напомни малко на Лукяненко – главно с пресметливо отстранения си стил на представяне. Подозирам, че тук се сблъскваме с професионална деформация – тя е била психолог, той е бил психиатър – и професиите им са ги научили да приемат по-аналитичен подход към човешките емоции и човешкото състояние, отколкото повечето „нормално откачени“ хора са склонни да го правят. :)
Феновете на Джемисин може да останат недоволни от забележките ми в стил – това сме го видели, онова сме го чели – но, сравненията ми не са критика, а по-скоро комплимент, и нещо повече – съвременната фантастика има крещяща нужда от повече книги на темата за избора и за неговите последствия. В тоя смисъл много се зарадвах като прочетох „Управление за национална безопасност“ („NSA – Nationales Sicherheits-Amt“) от немския автор Андреас Ешбах (Andreas Eschbach), която същите проблеми на нашата съвременност, леко завоалирани от реалиите на нацистка Германия.
Срещата беше интересна и пожертваните два часа сън – добро вложение в запознаването ми със съвременните американски автори. Горещо препоръчвам „Петия сезон“ и ви пожелавам приятно четене!

Повече за Нора К. Джеймисин може да научите тук и тук.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 861
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Мнениеот ivanushka » Пет Окт 06, 2023 11:40 pm

Yeeeehaaa! :problem: :wtf: :lolno: :smile:
Хамериканците започват, бавно и полека ... отново ... да откриват топлата вода!
Сега долните , мерзки, мръсници ще започнат да ни я продават като "велика" иновация с мерзка, безсрамна и безочлива свръх надценка.
Колко хубаво е това! Дайте сега ... да изплезим хубаво език... и да се целеустемим... към този прекрасен... този вликолепен... хамерикански (значи супер!)...
.
.
.
ан*лен сфи*ктер...
И ние освен че ще лижем хамерикански ан*лен сфи*ктер, ще си плащаме и свръх надценката...

Какво хубаво нещо е психиката на слугинчето - демократче!
Превръща дори ан*лния сфи*ктер в нещо прекрасно ! Особено за лизане! Стига да е на нашите господари - хамериканците. Всичко хамериканско е прекрасно, дори ан*лния сфи*ктер...
Конграчюлейшън!

А също така :
Всъщност съвременната западна т.н. "психология" не е нищо повече от набор от стратегии, чрез които низшата хамериканска прослойка да си остане низша! Като и се внуши , втълпи , набие в промитите зомбирани кратуни, че тя си е виновна , и/или да и се внуши , втълпи , набие в промитите зомбирани кратуни, че е щастлива със сегашното си положение.
Или, ако в краен случай, някой успее да се измъкне от мерзката, мръснишка тиня, на мерзката мръснишка обществена система, то непременно да му се внуши , втълпи , набие в промитата зомбирана кратуна, че непременно трябва да стане долен мерзък мръсник , подобно на долните, мерзки, мръснишки съществат от висшата хамериканска прослойка. Така че долната, мерзка, мръснишка "висша" хамериканска прослойка да си остане "висша". И то не само в хамерика , но и глобално!

Има нещо нечистоплътно , мерзко и човекомразещо в съвременната западна т.н. "психология".
Така, че това също е плюс в полза на лизането!
Енд уанс агейн , конграчулейшън!
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Мнениеот valio_98 » Съб Окт 07, 2023 9:40 am

Пак ли?
А ми припомни, ако обичаш, от къде идат Оруел и Хаксли, че нещо съм забравил...
Аватар
valio_98
 
Мнения: 861
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Мнениеот ivanushka » Съб Окт 07, 2023 6:28 pm

Какво "пак ли"? Още от стария форум преди да се мине към този, съм останал с впечатление че е нормално подигравателно и пренебрежително отношение към форумците. Именно за това си избрах и този логин. Като израз на това че съм разбрал!

Оруел... този "певец" на "демокрацията"... Как може човек да го забрави? ЗасТрами се!
Ако си забравил има търсачки - припомни си. :)
А между другото наистина си забравил нещо! Забравил си Бредбъри!
Макар че всички ние колективно четем , не! играем! и това не! Колективно ЖИВЕЕМ (засега все още сме живи) в последните страници на 481 по Фаренхайт. И него си го забравил... Остаряваме... А и края наближава...

А това че е имало Бредбъри и Хъксли е още по зле!
Значи е имало кой да предупреди хамериканеца! И не един!
Но "великия" "свободен" хамериканец и пукнат грош не е дал да се осъзнае! Да окаже поне някаква, поне минимална съпротива! Не! А още по зле са слугинчетата - зомби - демократчета...

Имало е кой да предупреди негово "свободно" "величество" хамериканеца, за пагубната посока в която се движи! Пришпорван от олигарси - сатанисти. И допреди 15 тина години дори е имало някаква надеждица... за някакво възможно маааалко, мъничко, мъничко обратченце... Но уви...
Това са били само оруеловско-хъкслиевски мокри сънища.

Към днешни дни точката на необратимост отдавна е премината... А негово "свободно" "величество" хамериканеца краката ще си строши само и само да тича по бързо в същата пагубна посока. На ли служи на своите "добри" господари сатанистите.
И как не! Този уж свободен , но перфектно мозъчно промит и непреодолимо строго майнд - контролиран субект няма къде да мърда! В изграждането на железния майнд - контрол, облечен в кадифените ръкавички на "демокрацията", значителна роля имат и т.н. психолози. Даже основна.
И именно за това няма мърдане!
А няма мърдане и по друга причина. Мръдне ли негово "свободно" "величество" хамериканеца , дори съвсем мъничко, крадливата кочина , набедена за "велик" "стожер" на "демокрацията" , а всъщност найлонов чувал натъпкан с л*на, така ще се спраска! Че ще оплиска целия "свободен" свят!
Негово "свободно" "величество" хамериканеца, дължи в пъти повече от колкото струва той самия! (а той надли струва колкото чувал с л*на).
Това са откраднати пари, които никога няма да бъдат върнати. И за да не бъдат върнати, сега живеем в последните страници на 481 по Фаренхайт...
За което изцяло и единствено е виновен негово "свободно" "величество" хамериканеца.
Понеже от негово име и в негова полза се вършат всички безобразия и мерзости на света.
И слугинчетата-зомби-демократчета...
А той даже и иедйка си няма да се съпротивлява...

Сега ни остава само да изчакаме "илюминациите"...
Ще бъде съвсем кратко - точно както в 481 по Фаренхайт.
После кротко малко ще посветим на тъмно...
И после ...
Лека нощ...
ivanushka
 
Мнения: 253
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Впечатления от една лекция: Нора К. Джемисън за световете

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 10, 2023 11:51 am

ivanushka написа:Какво "пак ли"?


Пак ли, защото пак се опитваш да се скараш с мене, а аз не искам да се карам с тебе. С повечето работи, които си написъл, съм съгласен, но ти си толкова черноглед, че направо ми е трудно да ти чета постовете. :( То, при тия войни и пр. е трудно човек да не е черноглед, ама да лягаме и да мрем ли?
Освен това има хубави работи - Джеймисин е пример - и колкото и да са малки, и колкото и да са малко, е редно да ги похвалим, макар никой да не се интересува от хвалбите (или недоволството) ни, освен самите ние. :)
Чао и приятен ден!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 861
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron
Общо на линия са 7 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 7 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта