Сигурен ли си за замърсяването? Мисля, че забележимия ефект започва с масовото горене на въглища около началото на индустриалната революция в Англия, преди примерно 200 г. Но не съм сигурен, някой историк трябва да питаме.
Ами не съм сигурен. Нали съм боклук от долните слоеве на "прекрасното" "демократично" общество.
А ти, понеже мило и драго даваш в защита на "висшите" "хора" от глобалната олигархия, си абсолютно сигурен... Че аз не съм прав...
Ефекта може да е започнал не преди 200 години а още с откриването на огъня, но резултатите са нараствали експоненциално (я виж! знам такава сложна дума... въпреки че съм боклук и ходя със скъсани евтини обувки). И така за няколко десетки години ефекта да е много по голям (видим) от ефекта (не видим) за няколко стотин години преди тях.
Това от самолетите пък датира поне от Вт. Св. Война - съдя по старите кинохроники примерно от бомбандировките на Германия.
Аз казах "специфично" замърсяване. Ако не си обърнал внимание. И това специфично замърсяване е видимо в последните 30 - 35 години. И също нараства експоненциално. И разбира се, който не иска да види това "специфично" замърсяване, спокойно може и да не го види... дори да му извади очите... и сам да търпи щетите от това замърсяване... щом не иска да го види - няма да го види...
А за въздействието върху централната нервна система на противниковото население, тектониката, (контрола върху) популационната динамика на противниковия етнос и етническото оръжие ще ми препоръчаш ли нещо? Пак от великия Ким Стенли?
Да ти припомня, че някой бизнесмени дават пари...И всичко това идва някак от пазара - дали заради по-ниски данъци или по други причини ...
Пазара това? През данъците? Ами дай да сложим данъци и на крадците и измамниците! Тогава те ще станат чисти като детски сълзици...
И като споменахме крадци, се сещам за и "инфлация": ето едно такова явление: Аз винаги съм се страхувал от "черни дни" в които няма да мога да си изкарвам хляба. И за това винаги съм живял скромно и на минимума. И съм спестявал горе долу половината си заплата. И така повече от 20 години. И ето се оказа че това време вече идва. И реших да видя колко мога да изкарам със спестената половин заплата за 20 и повече години. Пак на минимума. Би следвало да мога да изкарам поне 20 години. Но се оказа че дори 10 - 15 години не мога да изкарам. И какво излезе? Че почти 30% до 50% от покупателната способност на спестяванията някак си се е "изпарила".
И къде е отишла? Ей така е изчезнала?
Ами не! Очевидно е, че от инфлацията някои губят а други печелят. При това губят тези които и без това нямат, а печелят тези които имат и то твърде много. Та то излиза че покупателната способност от мен се е изпарила, но е кондензирала някъде другаде. Кондензирала е върху собствеността на тези които имат. И колкото повече имат, толкова кондензацията върху тях е по голяма. И така ето един механизъм чрез който: "имаш защото имаш". Справедлив и честен и човеколюбив механизъм! Да?
Инфлацията е нещо "естествено"? И следователно неизбежно? Ами не! Имахме (кратък) период в който имаше "дефлация". Но какво стана? Бизнеса тихомълком повлия на правителството и... както медиите с радост оповестиха: "...излязохме от дефлацията...". И почнаха да ни убеждават че "инфлацията била "здравословна"... Но заради дефлацията, се оказа че инфлацията не е нито неизбежна, нито естествена. Естествена е "дефлацията"! И е здравословна! Защо пък не? Защо е правилно това което е изгодно на имащите, а не това, което е изгодно на нямащите? Прекрасната демокрация? Да?
А какъв е все пак механизма на инфлацията? Ами просто: инфлацията се дължи на картелно, колективно поведение на "имащите". Ето пример: "Другите дигнаха цените - и аз ще ги дигна! Пък вие гадини умрете! Пазар! Това е! Ако искате!"
Очевидно това е колективно, картелно поведение. И именно то е естественото! Картела и монопола са естествено състояние на пазара. А това пък означава че твърдението за свободен и следователно справедлив пазар, е нищо друго освен една ДОЛНА ЛЪЖА!
Та ако отнемането на покупателна способност от едни хора и придаването и към други хора е в резултат на колективно поведение (в което колективно поведение се съ участва доброволно!), то това отнемане на покупателна способност е КРАЖБА!
Та миличките бизнесмени! Горкичките са принудени данъчета да плащат! А всъщност парите които са дали за данъци и за "наука" и астрономия, всъщност са откраднати... И то откраднатото е много, много по голямо от даденото... Така че да, прав си! Пазара (именно той!) чрез естествената и вътрешно присъща за него кражба, поддържа - каквото поддържа... А именно поддържа господстващото положение на имащите... Не е ли готино това?
Да не говорим, че това е само един от многото механизми чрез които имащите имат още повече.
Ето висшата олигархия фактически се явява собственик и управляващ на "демократичната държава". Така че данъците които плаща, всъщност ги плаща на ... себе си. И много здраво държи управлението на финансовите потоци в "демократичната" държава! Да не би нещо да изтече извън джобчето на олигархията!
И ето пример- много поучителен: преди 10 години банката основана от Софиянски (общинска банка) ми взе 2 лева за да... ми вземе 2 лева за плащане (по задължителен банков път!) на издаването на лични документи. Тогава 2 лева бяха половин час работа на учител с футболни хулигани - нео-нацисти. Само да вметна: работата с футболни хулигани нео - нацисти е нещо изключително мъчително и гадно и не си струва дори 20 лева за четвърт час!
Днес банката ОББ... А тук историята е по дълга! Имаше една банка СИ банк, собственост на лице приближено до премиера слънце! После стана някакъв фокус и СИ банк си смени собствениците... с някакви неизвестни офшори. А предишните собственици на СИ банк - те горките останаха голи като пушки... За да се запуши устата на "матряла"... че беше започнал лееекинко да негодува...
После СИ банк и ОББ се сляха... (в смисъл придобиха един и същ собственик)... Та такива мити работи с ОББ... и премиера слънце...
Та днес ОББ за транзакцията за задължително плащане по банков път на същите лични документи ми взе 6 лева... Това днес е един час и повече работа на учител с футболни хулигани - нео нацисти! Не е ли готино това? Демокрация! Да? И казвате олигархията данъчета плащала? Да? За наука? Да?
А тя плаща! Но плаща за това да бъде хвалена и защитавана... до последна капка кръв...
И как става това плащане? Къде тихомълком по неуловими финансови канали...
Къде индиректно! Ето пример: "Ние ще плащаме за тъпите ви и безсмислени (защото не носят директна печалба) фундаментални изследвания, ще ви гледаме като домашни любимци, а вие ще си скъсате г...а да ни хвалите! И ако не - се връщате в смрадливата дупка - територията от която сте дошли (и която ние сме разорили и ограбили чрез предатели) и там ще пукнете в мизерия! Ясно ли е? -Тъй вярно ваше високо олигархично величество!"
Не ти ли изглежда позната тази ситуация? ;)
За бъдещето: не гледай изключенията в някакъв маргинален незначителен конкурс. (Ти сам каза! Днес фантастиката се издава в огромните! Титаничните! Невъобразимите! 200 тина бройки...) Виж правилото! Виж за футболните хулигани - нео - нацисти!