Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Интервю за класификацията на извънземните цивилизации на Ник

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Интервю за класификацията на извънземните цивилизации на Ник

Мнениеот valio_98 » Нед Дек 05, 2021 10:12 am

Интервю за класификацията на извънземните цивилизации на Николай Кардашев

През 1964 г. Николай Кардашев предлага извънземните цивилизации да се класифицират според количеството енергия, с която разполагат. За удобство той въвежда няколко категории според нивата на енергия:
- сравнима с тази, която е достъпна на една планета,
- сравнима с тази, която произвежда една звезда,
и
- сравнима с енергията, произвеждана от цяла галактика.
До голяма степен тези категории са условни и основната идея на неговата публикация (достъпна свободно тук) не е да класифицира извънземните цивилизации, а да оцени колко енергия е необходима за междузвездни радио комуникации и дали това количество е достъпно и влиза в мащабите на достъпност на една цивилизация. Бързам да кажа, че отговорът на този въпрос е положителен, да една цивилизация може да си позволи да комуникира с друга, отдалечен не междузвездни разстояния, без да се разори.
Но днес, започна да става ясно, че не може да продължаваме да си купуваме нов телефон всяка година, нов автомобил – на всеки две и да пътуваме с реактивен самолет до другия край на света всяка ваканция, и въпреки това да се наслаждаваме на незамърсен въздух и девствена природа. Вероятно и другите цивилизации стигат до подобно разбиране – неограниченото разрастване на потреблението не може да продължава вечно – за това е писал Томас Малтус още преди два века.
Възниква въпросът не само колко енергия има една цивилизация, а и как я използва. Дори да се абстрахираме от малтусианските аргументи, изглежда наивно да очакваме, че извънземните цивилизации ще насочат всичките си достъпни ресурси само и единствено за целите на комуникацията с други извънземни цивилизации.
Това ни подтикна – мен и трима колеги от университети в Чили – да се опитаме да разширим класификацията на Кардашев, която по своя характер е количествена, в посока качество, превръщайки я в двумерна. Нашата статия е достъпна тук.
Преди няколко дни една журналистка от http://www.space.com ми зададе няколко въпроса и в отговорите си се опитах да обясня тези идеи. Материалът е достъпен тук.
Приятно четене!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 651
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

... и още едно...

Мнениеот valio_98 » Пет Дек 17, 2021 10:25 am

Interview: How do you classify extraterrestrial civilizations?


In the search for extraterrestrial intelligence (SETI), it is important to conceptualize how one might identify the existence of extraterrestrials. Such conceptualization informs SETI operations – where to point sensors and what sorts of sensors to use, for instance. The most well-established classification system for extraterrestrial intelligence is the Kardashev scale, which classifies a civilization’s level of technological advancement according to how much energy it can use. But there are other ways to conceptualize classification. Valentin Ivanov of the European Southern Observatory has worked on an alternate classification system. We spoke to him to learn more.

The rest of the interview see here.

A reprint of our research paper in Astronomy & Astrophysics can be seen here.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 651
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта