Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Прогностика

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Вто Окт 21, 2008 12:16 pm

Има много автори, които правят име и кариера в тази област. Има и много спекулации. Сигурен съм, че всеки има някаква представа за "едно по добро общество".
Аз, от своя страна, съм любопитен на какво ниво е еволюцията на тези представи. За момент да забравим Маркс, Тофлър, Нострадамус и всякакви други несбъднати пророци. Просто ме интересува как хората си представят по доброто бъдеще и как евентуално това бъдеще би се случило.
Хайде, искам да видя богатство от сценарии.
Условията са две
- къс хоризонт, 50, най много 100 години
- относителна реалистичност
Ако нямате собствен сценарии, вземете назаем от някой автор и го обосновете
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот Преподобният ЦУП » Вто Окт 21, 2008 6:06 pm

къс къс хоризонт

ама ще гледам тогава да чукна 136 лазарника:):)

да сме здрави и живи :):)
Преподобният ЦУП
 
Мнения: 287
Регистриран на: Сря Май 26, 2004 12:04 am

Re: Прогностика

Мнениеот akonitin » Вто Окт 21, 2008 10:51 pm

Ами айде проба:

1. Революция в земеделието, чрез масово прилагане на ГМО - няколко реколти за сезон, от днешни култури даващи само по една. Растения приспособени за по неблагоприятни условия с устойчивост и способност за възпроизводство, като на днешните плевели. Азотсвързващи модифицирани организми - чао изкуствен тор.

2. Автоматизация на селското стопанство, бнезперсонално стопанство (и днес селскостопанските машини могат да работят без хора има законодателни пречки пред това).

3. Автоматизация на добива на полезни изкопаеми. Първична флотация в събиращите роботизирани системи, извършвана на място (сензори за анализ на минералните включванияв в скалите и извличане само на необходимите такива).

4. Децентрализирана енергетика - слънчева- биомаса (т.1.), вятър, слънце, вода. Термоядрена енергетика(твърдофазни термоядрени реактори) + свръхпроводящи магнитни акумулиращи системи(СМАС) (разработени и построени пилотни съоръжения в края на 80-те на миналия век). СМАС дават възможност един електродвигател да е и акумулатор на електроенергия, зареждат се бързо (секунди) - транспортни приложения (автомобили без "резервоар" - акумулатори, гориво и т.н.). Изотопно акумулиране на енергия, в единица тегло радиоактивен изотоп се съдържа стотици пъти повече енергия от химическите аналози и/или горива, фабрика за изотопи самите термоядрени централи, изхабените изотопи могат да се прилагат като суровини.

6. Информационни технологии - биологично съвеместими интерфейси -> роботи с мозък на селекционирани/ГМ несекоми (насекоми в управлявана виртуална реланост, "управляващи" машини, вече разработено като любопитно приложение), директна връзка в мержата между много хора, технически емпатия и съпреживяване. Филтри за полезна информация.

7. Концепция подвижен дом (тази година от Дженерал Мотърс), превозно средство-жилище, собствена електроцентрала, стаи, различни видове комуникационни средства и т.н.

8. 3Д принтиране, саморепликиращи се машини.

9. При всичко това социума си е ебал мамата, поне такъв какъвто го познаваме.

Не съм написал всичко. Всичко описано носи със себе си и много повече проблеми, но доста по различни от тези които ни тряскат по главите днес. Дали е светло тва бъдеще? Зависи, от гледната точка, за някой ще е мрачно та дрънка.
akonitin
 

Re: Прогностика

Мнениеот Goa » Сря Окт 22, 2008 7:55 am

По 6. Инсталиране директно в главата на чипчета - всеки ще си има собствено IP и ще говори направо с всеки друг на планетата. Интернет буквално ще се пренесе в главите на хората.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8262
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Сря Окт 22, 2008 10:48 am

@akonitin - смяташ ли че всички тези джаджи, ако и да са възможни, ще доведат до едно по-добро бъдеще? Защото аз, като чета постинга ти, ми хрумват повече идеи за апокалиптични картини, отколкото за утопични. За да ме разбереш по добре ще предложа следния модел (той не е моята представа за Брейв Ню Уърлд, БНУ):
-драстично понижаване на потреблението на енергийни ресурси. Хората постепенно се превръщат във фремени на енергията. Всяка капка енергия се събира, всяко зрънце калорична храна става злато, човешкия живот - ефтиния
-специални облекла, които не позволяват активен термообмен с околната среда. Когато се движиш, произвеждаш топлина, която се натрупва във външните слоеве на термокостюма. Когато ти е студено, микрочастиците в костюма се обръщат към тялото. Дъжд, сняг, лятна жега, няма значение. Една дреха за всеки сезон. Термокожа, като при Дан Симънс. Къпането намира някаква алтернатива, хигиенизацията на тялото става просто и лесно, кошмарните количества енергия за топла отиват в миналото.
-Доминиращият транспорт става хай-тек-велосипеда. Основен движещ момент в него става сгъстения въздух (или друг газ) който се съхранява в тръбите на рамката и върти задната гума микротурбина (съществуващ прототип!),което позволява разпределяне на усилието във времето. Казано с други думи - вечерния фитнес може да ви осигури транспорта до работното място на другия ден.
-Енергията от вятъра, водята и слънцето ще се използва изключително за малкото останала промишленост и комуникации. Тя няма да се използва за битови цели.
-Основа на този тип общество ще стане земеделието и по специално - производството на силно калорични храни (фастъци, боб, соя, захарни култури). Броят на населението силно ще намалее, да кажем десетина пъти. Ще се използва океана, чрез добрите стари ветроходи. От глобално обществото ще се превърне в разпръснати слабокомуникиращи общини със затворени натурални стопанства.
-Въпреки горната точка, ще се поддържа добра и надеждна инфраструктура. Траспортът ще се осъществява и чрез аеростати, които ще се задвижват с фотосоларни батерии и чрез използването на точни карти на въздушните потоци
- Сеченето на горите без лиценз ще бъде углавно престъпление. Човекът ще се занимава основно със земеделие и селекция. Постепенно ще се създадат дървесни видове, които виреят на по-бедни почви и се справят по добре с конкурентните видове. Дървесината ще се превърне в основен строителен материал, който няма да губи качествата си с времето. Съвременната жилищна кооперация може би ще напомня жилищата на елфите по високите дървета.
-Механизацията на земеделието ще се извършва от класически двигатели с вътрешно горене. Горивото за тях ще се произвежда от остатъчната биомаса и изпражненията на кравите
-И тн, все в тоя дух
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот Bogdanov » Сря Окт 22, 2008 11:26 am

"След задълбочено разглеждане на проекта ви, взехме решение да купим от тревата, която пушите"

Имаше един стар роман "Гианея". Основното там беше, че извънземните живееха много дълго /хиляди години/ и докато техническия прогрес се осъщестяваше в бързи темпове, социалният беше на кота нула. В момента имаме подобна ситуация при нас. Всички тези нововъведения са практически неприложими, поради контраста им с досегашните навици на хората. И при условия, че има удължаване на човешкия живот /най-паче остаряване на нацията/ няма сила, която да накара хората да променят нещата, щото досега така сме ги правили и е работело.
Разработки на водородни автомобили, на газотурбиннии други има от 60 години. Внедряването е трудно - продажбите на Приус са слаби не заради цената.
Последния век няма качествена промяна в начина на производство и транспорт, независимо от двете преживяни световни войни /които би трябвало да могат да послужат като критични точки/.
Основният проблем е индивидуализацията на транспоспорта - все повече се търсят индивидуални превозни средства, а не използването на обществен транспорт. И това не е само в БГ- по цял свят си е така - американците така и не въведоха обществения транспорт, в Европа е същата гъчканица по улиците.
Смяната на типа на двигателя най-много да доведе до смяна на проблемните ресурси.
Интернет осигури възможностите за комуникация на хората, промяната в техническите възможности няма да доведе до особени социални промени - пак ще има хора дето живеят в нета и такива дето не го предпочитат. /Що не станахме всички 100% телеманиаци?/
П.С Социума си еба мамата преди години - това което виждаме в момента са последици от това.
"Шъ остаям аз колата сутрин и шъ съ ръгам кът гуведу в рейсъ. Забрави!"
Bogdanov
 

Re: Прогностика

Мнениеот akonitin » Сря Окт 22, 2008 11:35 am

Робин, не съм имал претеции, че описвам най светлата представа за бъдещето, въпреки, че темата беше именно за светлото бъдеще. Въпреки това за мен описаното бъдеще си е светло - не се налага рязко съкращаване на броя на хората (10 ! пъти !!!), хората в това мое бъдеще, макар и да живеят по несигурно са по малко роби на обстоятелствата и природата. В моето бъдеще някои хора ще имат избора да живеят в твоето, в твоето бъдеще обаче не виждам как други хора биха имали избор да живеят в моето, ето тва е свободата за която спорихте в една съседна тема...
Всички джаджи, които съм описал с изключение на термоядрения реактор ги има поне като прототипи, някои от тях дори са навлезли в стопанството, но се използват както чукча използва моторна резачка заради законодателни ограничения (всеки съвременен комбайн може да жъне сам, но има определени норми и рестрикции, свързани със заетостта, които карат фермерите да назначават по един тип да виси в климатизираната кабина на комбайна и да си чопли носа пред дисплеите).
На края, но не по важност, ако използваме класификацията на Шкловски ти описваш т.нар. затворен тип цивилизация, т.е. такава обърната към себе си, неинтересуваща се от околната Вселена (ще и липсва инструментариум за изследване, за което ще обясня по долу), аз описвам отворен тип цивилизация, такава любопитна и дейна спрямо всичко около нея. Братята бяха казали, че най важното е тук на Земята, така е, с едно "но", най важното е тук на Земята, но за да разберем това тук трябва да познаваме и всичко извън Земята и ежедневието ни. Много от проблемите с които се сблъскваме днес и тук може би имат решения, за които дори не предполагаме и които решения някъде са очевидни или ще станат очевидни след като научим повече за света в който живеем, като цяло. За да изследваме все по навън, все по надълбоко и все по далеко ще ни трябва енергия, много енергия и много информация, а това много с пестене и ограничаване няма как да получим. С пестене ще станем едни мърльовци, за които най важни ще бъдат вкусът на това което слагаме в устата си, това което носим на гърба си и ред подобни извращения.

ПП: Мислех да се въздържа от циничния и дори вулгарен коментар, но явно няма да мога: Днес е модерно да се говори за пестене, ограничаване и рециклиране, тва бил правилния път, обаче ако наречем нещата с истинските им имена ще звучи така: Днес е модерно да се говори, че трябва да ядем по млако и да ядем това което серем. Разбира се апологетите на едно подобно развитие пропускат, да уточнят, че предлагат едни да ядат това което се яде и сега, а други да ядат лайната, които самите те са изсрали.Един вид благодетелство...
akonitin
 

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Сря Окт 22, 2008 12:02 pm

@богданов - малко на изуз говориш. НюЙоркското метро превозва няколко милиона души всеки ден. Тунела под Ламанша прави възможна екскурзията Париж-Лондон по лесна отколкото София-Горна Оряховица, нещо невъзможно за автомобил.
Представата ти за автомобилния трафик е силно субективна, защото се спъваш в колите паркирали по тротоара. Но това не значи, че обществения транспорт не е алтернатива и то добра алтернатива.
Смяната на типа на двигателите не е само смяна на суровините, а и по-ефтино като енергийно-бюджетно решение. Тойота Приус е доста по-скъпа за момента като решение. Пазарът на автомобили е доста нееластичен и дори 15% по скъпа кола при сравними характеристики с останалите е пазарно фиаско. Тойота произвежда Приус защото е въпрос на престиж (ние гледаме към бъдещето, видиш ли...) и добра реклама, не защото е пазарно оправдано.
От Матсушита електрик се заканват да направят пробив в правенето на батерии до 4 години. Касио имаха същите амбиции и направиха едно голямо нищо. На всички е ясно че с литиеви батерии номера става, но само донякъде. Нужна е още една крачка напред, всички се надяваме, че ще е скоро, но все още чакаме.

@akonitin - не разглеждай нещата прекалено едностранчиво. Моят модел е само пример за това как едно общество може да тръгне в една или друга посока независимо от технологиите които използва. Затворената в себе си цивилизация не е непременно негативно явление. Ако човек е търсещ и любопитен по натура, то затварянето на социума ще насочи любопитството и търсенето му в друга посока - към самия него. И тогава ще се появят вещиците от Бене Гесерит и червеите.
А който иска може да строи ядрени реактори в космоса (там няма да замърсяват нищо), да тераформира, да усвоява, да праща смели експедиции с още по смели капитани на космически кораби и цялата дрън-дрънщина от "златната" ера на фантастика, важното е да не се пречи на производствоно на боб и цвекло.
Колкото до говната - който иска да ги яде, в моето "идеално" общество с тях ще се наторява почвата и ще се прави метан. Производството на боб и захарно цвекло не бива да секва! Бил-лал кайфа!
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Допълнение

Мнениеот Преподобният ЦУП » Сря Окт 22, 2008 1:01 pm

към точките на другаря Аконитин
към т.4 за Децентрилизираната енергетика-
Тук просто е задължително да се включат и всички конвертори базиращи се на фазови преходи на Х-полета от магнито-механичен и магнито-електричен вид, както и такива на молекулярни и в далечно бъдеще на нуклонни и кваркови структури- необходими за междузвездна експанзия:):)(виж доклада на Огнян Митев-УиЧА)... Както и едно на ръка там технологията с паладиевата гъба - студен синтез

Този пункт е задължително условие както и останалите описани от теб за сериозни предпоставки към изграждане на едно наистина комунистическо хуманно и справедливо общество приближаващо се до това на Великия пръстен на Ефремов

Но преди това ще има яка прогресорска дейност по Стругацки...Тъмните ретроградни сили без бой няма да остъпят :)

И затова:))

[url=http://www.youtube.com/watch?v=vsWXfkilgrQ]Дрожи боржуй[/url]
Преподобният ЦУП
 
Мнения: 287
Регистриран на: Сря Май 26, 2004 12:04 am

Re: Прогностика

Мнениеот Bogdanov » Сря Окт 22, 2008 2:18 pm

@robin Колкото е по-голямо едно превозно средство, толкова по-икономичен и екологичен двигател може да ползва. За Америка - градски транспорт има само в няколко големи града /всичко далеч от морето е провинция там/ и е несъзимерим с броя автомобили САЩ.
През тунела минавах това лято като ходих на гости на дъщерята в Париж - има достатъчно ленти за коли в него, не е само RUR-a както му викат на тоя тип метро.
Идеята е друга - хората започнаха да искат частни самолети и въртолети и изобщо всякакъв индивидуален транспорт, и това няма как да се промени.
Но въпросът не е в това, а в проблемите с преноса на енергия .Водородната икономика е качествена стъпка в стратегическо отношение, но засега не може да се реализира техническо.
Всъщност това което се опитвам да кажа е, че не мога да си представя катаклизма и кризата, които ще са нужни, за да се премине към качествено нови горива и енергии. Щото нефтът е скъп, но замяната на всичко работещо на база нефт с работещо на друга основа има астрономическа цена. И не става само с добавяне на газова уредба в работещи автомобили.
Дано съм лош пророк де.
Bogdanov
 

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Сря Окт 22, 2008 2:32 pm

Населението на САЩ също е съсредоточено в няколко големи града. И километрочовеците пак там са 90% от общите за страната. Съвсем друг е въпроса че останалите 10% замърсяват повече отколкото обществения транспорт. А ако броим не само хората а и полезния товар, сметката е още по комична. Затова е ключово важно да се намерят нови алтернативи на публичния тнанспорт, не само на персоналния. Голям проблем са превозите на големи разстояния, които засега се удовлетворяват само от самолетната индустрия. Но за една скромна икономическа зона като ЕС, скоростните влакове са добра алтернатива на реактивните самолети. Говори се вече за наследник на прочутите ТЖВ.
За тунела под ламашна е ясно че има и автомобилни ленти. Но колко хора минават от там с колите си просто така? С кола не можеш да поддържаш средна скорост от 150 км в час, колкото и добра да е инфраструктурата. Да не говорим чее по неизгодно и по-неприятно.
Ако не можеш да си представиш кризата, чети вестници. Всички за криза говорят. Разюздените ипотечни кредити са само върха на айсберга. Всяка бяла страна - САШ, Европа, Източна азия трупа огромни отрицателни външнотърговски салда именно заради ресурсите и горивата. Защо САЩ имат такъв голям външен дълг и перманентен бюджетен дефицит? Може би си купуват ориз от китайците? Аутсорсинга сега им излиза през носа...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот akonitin » Сря Окт 22, 2008 4:50 pm

Робин, че кой говори за пречене на производството на боб и цвекло? Само, че боб и цвекло могат да се копат с мотика и да се поливат с кофа от извора на два километра, а може и да не е така и човек да има време да седне да прочете нещо. Току виж се сетил, че може да произвежда цвекло без мотика, или да възпее облекчението, идващо след газовете от боба.
Затворените системи имат една кофти особеност, почват да се подчиняват на едни принципи на термодинамиката. Тва във връзка с насочената към себе си цивилизация. Да, изглеждат по подредено и уютно, ама... рано или късно трябва да се мре. Отворените системи мрът и никнат като гъби, пак и пак в тва им е разковничето на безсмъртието - старото да умира всеки ден.
akonitin
 

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Сря Окт 22, 2008 5:03 pm

Явно не си чел внимателската - обработката на земеделските култури ще е механизирано, машинно.
Критиката ти не е по същество. Изхождаш от някакви най най общи стереотипи, единия тип общество бил такъв, другия инакъв...
Мисли мащабно! Цивилизацията няма да изпадне в летаргия, ще се насочи по път който ти и аз сега не подозираме, но той е не по-малко интересен и екстровертен. Просто оценката ти за това кое е затворено и кое е отворено се базира на ценности, които ще изчезнат още преди цивилизацията да се е "затворила". Не случайно ти посочих Дюн, като тип общество (общества). Автора е мъдър човек...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот Bogdanov » Сря Окт 22, 2008 8:28 pm

Абе чета, кризата не е на ниво среден американец. Просто едни пари, които банките имаха на хартия, се разбраха че са само на хартия.
Но това май го обсъждахме.
70-те години е било къде по -жестоко, аз помня идеите за намаляване на разхода, намаляван ена съпротивлението и какво ли не и какво стана - сега всеки кара джиове и други такива с разход 200 на сто.
Bogdanov
 

Re: Прогностика

Мнениеот Idle Fellow » Чет Окт 23, 2008 8:37 am

Тофлър пък защо? И той като някои други вече се опитва по-скоро да схване какво е станало, а не да предвижда какво ще става.

Ако нещо не се оплеска и не ни хване някаква болест ше доживеем мир полудня. Само че ще го направят тея които не са и чували за него (докато чувалите хленчат "Не нужен он — даже в качестве утопического идеала."), тихо, без никой да разбере, и не защото е велик, а защото е икономически ефективен.

Аз не ги ли пусках някъде тук тия глупоси:

Във всеки момент от своето развитие една култура поставя акцента на своето развитие върху някои свои компоненти. От своя страна компонентите на една култура обичайно преминават през няколко етапа на развитие - бавно първоначално натрупване на знания и опит, етап на ускорено, бурно развитие и етап на насищане, когато основните иновации възможни при съшествуващия модел на развитие са вече направени. Обичайно поне някои от приоритетните за дадена култура компоненти се намират на етапа на ускорено, бурно развитие и осигуряват за дълъг перод общия напредък на сътветната култура. Когато тези компоненти достигнат етап на насищане напредъкът се забавя и културата трябва да реагира на променените реалности.
- Да промени своите приоритети и да постави акцента на своето развитие върху други свои компоненти, които още не са достигнали етап на насищане.
- Да реорганизира и промени модела на развитие на тези компоненти, да премине на нов, по-висок етап от тяхното развитие (например да замени феодалните производствени отношения с капиталистически).
Развитието на една култура зависи от това доколко тя успява в нужният момент да реагира и приложи тези възможности за обновление. Ако на някакъв етап те не бъдат използвани адекватно или се опита връщане към "златният век", "доброто старо време", "традиционните принципи и ценности" ефектът е точно обратен - следва упадък и разложение.
Преди около два века западът поставя акцента на своето развитие върху науката и техниката и приложението им в материалното производство. Този избор осигурява продължително и бурно развитие, но към края на 20-ти век започва да се проявява споменатият процес на насищане. При непрекъснато увеличаващ се обем на производство селското стопанство постепенно се превръща от основно занимание на преобладаващата част от населението в занятие на единици процента, а делът му в съвкупния продукт намалява. В развитите страни повечето от възможностите за развитие на отрасъла, като увеличаване на обработваемите площи и механизация са на практика изчерпани. С няколко деситилетия закъснение по подобен път върви и промишленото производство - при увеличаващ се обем на производство броят на заетите и делът му в съвкупния продукт намалява. И тук много от възможностите, като автоматизация, повишаване квалификацията и индивидуалната производителност на труда и усъвършенстване на управлението са до голяма степен използвани. В съчетание с други фактори (като например предстоящото изчерпване на някои невъзстановими природни ресурси) тази ситуация прави наложително да се изработи концепция за по-нататъшното развитие и да бъдат направени необходимите промени. Като цяло посоката в която трябва да водят тези промени е добре известна:
Ако разгледаме ресурсите с които разполага обществото - хората с техните знания умения и опит, социална култура, изкуство, наука и технологии, природни ресурси, промишленост и селско стопанство, инфраструктура и т.н. - ще видим че в този списък знанието има съвършенно особено и уникално място. Знанието е единственият ресурс който веднъж създаден може да се размножава и използва неограничено и единственият ресурс който в процеса на употреба не губи своите качества, а се усъвършенства. За създаването и поддръжката на всички други продукти на човешката дейност са необходими материални ресурси, усилия и време. Знанието позволява същият резултат да бъде постиган с по-малко материални ресурси, усилия или време и така веднъж добито, многократно, при всеки акт на прилагане знанието пести и освобождава за други цели полезни ресурси. Също така средството за производство на ново знание е самото знание. Тези особености правят знанието универсален инструмент за напредък - по правило на всеки нов етап от развитието на цивилизацията все по-големи групи хора се занимават все по активно с прилагането и добиването на знание. Робът няма нито стимул нито възможност да подобрава трудовия процес. Дребният селянин или занаятчия има макар и малки стимули и възможности да извършва такива подобрения. Капиталистът в условията на конкуренция и свободен пазар е принуден непрекъснато да прилага, а при възможност - и да осигури добиването на ново знание. Съвсем естествено би било освободените от материалното производство да попълнят редовете на занимаващите се със създаване и приложение на знанието научни работници и технически специалисти, така както някога освободените от селското стопанство са попълвали редовете на промишлените работници. Материалната обезпеченост, високата образованост, свободният достъп до информация на хората в развитите страни, заедно с огромните възможности на новите технологии създават условия за един нов вид интелектуално предприемачество, което със своите резултати може значително да надмине постиженията на науката и технологиите от 20-и век. Информационните технологии позволяват един вид акумулиране на знание, при което постигнатото в дадена област бързо става достъпно във вид на специализиран софтуер, програмни библиотеки, модули, алгоритми, справочници, бази данни или просто във вид на систематизирана информация и се превръща в база за по-нататъшно развитие в готов и максимално удобен за използване вид. Това, заедно с новите възможности за обучение, комуникация и съвместна работа, позволява малки групи хора и дори самотни ентусиасти да постигат резултати за които преди няколко десетилетия биха били необходими огромни инвестиции от средства и време.
Тези възможности са по принцип добре осъзнати - например Лисабонската стратегия поставя акцентите си върху преминаването към базирана на знанието икономика, изследователска дейност, информационни технологии, образование, предприемчивост и новаторство (най-вече от малки и средни предприятия), инвестиране в хората за натрупване нови знания и умения, усвояване на знания и активна реализация през целия живот и т.н. съзвучни с гореизложеното предложения. В същото време станалата вече традиционна за едрия бизнес установка към толериране на социалната пасивност и максимално отлагане на промените започва да работи против неговите собствени интереси. Докато основните потребности на хората не са задоволени в достатъчна степен и материалното производство има значителен потенциал за развитие едрият бизнес има нужда главно от квалифицирани и неквалифицирани изпълнители. Иновациите са полезни главно с това че подобряват ефективността на производственият процес, а новите продукти се развиват в продължение на десетилетия, докато постепенно излязат от категорията "лукс" и се превърнат в масов продукт. Масовата култура с ентусиазъм се заема със създаването на този "идеален" за бизнеса образ - обсебен от материалното си благополучие потребител - и с помощта на модерните срества за масова информация преуспява във лансирането му пропагандирайки все по-примитивни ценностна система и жизнена философия
Черната чанта, натъпкана със стодоларови банкноти, вече се превърна в основен символ и централен елемент в повечето филми и книги, а траекторията на движението и през живота - в главен сюжетообразуващ мотив. По-точно казано, именно присъствието в дадено произведение на изкуството на тази голяма черна чанта генерира емоционалния интерес на аудиторията към ставащото на екрана или в текста.
[6]Виктор Пелевин. Generation "П"
На този фон съвсем естествено спада авторитетът на и интересът към науката, влошава се качеството на образованието, появява се усещането за липса на цел и криза на западната култура.
Към края на 20-ти век в индустриално развитите страни основните нужди на масовия потребител като храна, облекло, жилище, транспорт, забавления са сравнително добре задоволени, а икономическият растеж все повече се измества от разширяване и усъвършенстване на традиционните производства, към създаването на нови стоки и услуги. В Европа "Изследователската дейност и технологическите разработки пряко пораждат от 25 до 50% от икономическия растеж ....предлагат се най-вече висококвалифицирани несвързани с ръчен труд работни места.... в EU вече са налице между половин и един милион незаети работни места в областта на информационните технологии."[7]. И докато икономиката има остра нужда от високообразовани, инициативни и предприемчиви хора с нови идеи, докато иноваторите просперират, създавайки огромно поле за развитие и променяйки из основи живота на милиони хора, масовата култура продължава да си представя учения като ламтящ за признание и власт маниак, а компютърният специалист - единствено като хакер, който не може да намери друго приложение на уменията си освен да слугува на някоя престъпна група. Разминаването между реалност и стереотипи ясно личи в историята на информационните технологии, която изобилства с прозрения на видни представители на големия бизнес от рода на "не виждам защо някой би поискал да има компютър в своя дом". Колкото и нелепо да звучат днес, подобни прогнози имат своите основания - те съвсем точно отразяват нуждите и мирогледа на предпочитания от бизнеса изпълнител-потребител. Съвсем закономерно големите в бизнеса успяват да "проспят" или поне да не оценят навреме потенциала на много от големите новости от последните десетилетия, появата на които се случва благодарение на малък брой ентусиасти, често в мазета и гаражи, в извънработно време, с помощтта на кредити и собствени средства.[8] Нещо повече - много от тези новости не са пряк резултат от ново научно откритие или технология. Компютри съществуват и преди Apple и IBM PC, операционни системи - преди Microsoft и Linux, софтуер преди Wordstar и Visicalc, Autodesk и Adobe, Digger и Tetris, Интернет - преди World Wide Web, Mosaic и Netscape, преди IRC и ICQ, Amazon и eBuy. Те са идеи за ново приложение на съществуващи технологии родени от по-добро познаване и разбиране на интересите и нуждите на отделните хора и обществото като цяло - област която (както бе споменато по-горе) от дълго време изостава спрямо развитието на природните науки и технологиите. След като традиционните материални потребности на хората са вече задоволени, все повече продукти предполагат нови потребности породени от нови цели и интереси. В новите условия удобният в миналото тип изпълнител-потребител става неефективен и като изпълнител и като потребител. Като изпълнител липсата на по-широк кръг цели и (основно интелектуални и творчески) интереси му пречи да види какви нови нужди могат да задоволят новите технологии, като потребител същата липса ограничава нуждата му от нови продукти и технологии.
Така, докато по отношение на целта - икономика на знанието - съществува ясен консенсус, станалите неадекватни на новите условия нагласи и стереотипи съвсем не са така ясно обозначени. "..тъкмо в момента, в който светът става плосък ... изисквайки някои много важни пренастройки в нашето общество и в обществата на много други развити нации от Запада, - американските политици не само че не просвещават американската общественост, а активно работят за нейното оглупяване."[8] Изглежда много вероятно нов световен икономически лидер да стане тази страна или култура която първа приеме че икономиката на знанието се нуждае освен от инвестиции в науката, новите технологии и образованието и от хора със съвсем различни от "удобните" в миналото ценостна система интереси и мироглед, от възстановяване на баланса в развитието на наука/технологии и социална култура, от обновление на много понятия и стереотипи изграждащи представата за човека, обществото, междуличностните отношения.


[6]Виктор Пелевин. - Generation "П"

[7]http://sf.mon.bg - Лисабонска стратегия

[8]Томас Фрийдман - Светът е плосък

Питър Дракър - Мениджмънт предизвикателства през ХXI век
Idle Fellow
 

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Чет Окт 23, 2008 9:29 am

Кога ли ще се отърсим от такива сентенции - западната култура реши, културата поставя акценти и трябва да реагира...

"За създаването и поддръжката на всички други продукти на човешката дейност са необходими материални ресурси, усилия и време. Знанието позволява същият резултат да бъде постиган с по-малко материални ресурси, усилия или време и така веднъж добито, многократно, при всеки акт на прилагане знанието пести и освобождава за други цели полезни ресурси."

Знанието изисква десетилетия за да бъде усвоено и още толкова за да бъде приложено. Междувременно, обекта на внедряване на знания иска да яде, да му се купуват ученически тетрадки, дрехи, подобия, да бъде развличан и тн и тн. Нещо повече - обекта който внедрява знанията иска същите неща, при това в по големи мащаби. Срещата на двата обекта пък изисква сгради и развита инфраструктура, консумативи, отопление, ток, вода и хиляди други неща. Ако на това му викаш ефтино, не знам кое тогава е скъпо.
Не е вярно че знанието е единствения ресурс, който може да се ползва без да се изхаби и без съществени разходи. Водните ресурси например са възобновяеми, поради кръговрата на водата. Същото важи и за интелектуалната собственост, записана върху дигитални носители
Цялото ти изложение е проядено от такива елементарни недомислици. Да не говорим че е нечетимо във висша степен...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот akonitin » Чет Окт 23, 2008 10:53 am

Робин, посочих ти защо това което описваш е затворен тип цивилизация (не заради мотиката, а заради ориентирането към пестене и ограничаване), принципът е универсален - по малко енергия = по малко взаимовръзки с околната среда = по малко знания. Колайдъра не може да работи с добри намерения, а като не работи, се роят едни софистични спорове коя от стотиците теории е по красива... Демек, много информационен шум без полезна информация (знание).
По долу говориш за знанието, водата и интелектуалната собсвтеност (не знам защо разделяш първото от последното, интелектуалната собственост не е нищо друго от вид записано знание - ако направите това така и така ще получите еди какво си (важи и за литературен текст - ако последователността на думите в текста е такава ще засяда буца в гърлото на четящия, например)). Занието (и интелектуалната собственост) за разлика от водата не са изключващи се ресурси, на водата като й сложиш бент, турбина и генератор, можеш да си ги ползваш само ти. Знанията, ами бентовете пред тях лесно се чупят...
akonitin
 

Re: Прогностика

Мнениеот Йордан Янков » Чет Окт 23, 2008 10:58 am

robine, абе защо като начало не дефинираш тук какво означва за теб "добро" и какво "реално"? Много неща ще се изяснят.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Прогностика

Мнениеот robinofloksli » Чет Окт 23, 2008 5:13 pm

@аконитин - принципът очевидно има нужда от червен химикал. Защото в уравнението има едно такова нещо като ефективност. Ние сме възпитани да разхищаваме. Задвижваме машини с маса тон и половина, за да преместим мързеливите си задници, които тежат в най лошия случай 150 кила. Ако това е ефективно, не знам кое тогава не е.
Но за едно си прав, да, аз представих модел който е повече затворен, отколкото отворен. Защо? А защо фремените се изродиха само в рамките на няколко поколения, след като месията им достави достатъчно вода, спайс и комфорт? Защото още не бяха готови за това, защото всичко при тях бе на религиозно ниво, не на културно-информационно. Човечеството има нужда от известен енергиен глад, тогава ще се научи на някои неща.
Не разделям знанието от водата, напротив. Исках само да покажа, че и то си има своя цена. Едно е знанието как се прави атомна електроцентрала, съвсем друго е знанието което ще получиш от Наръчник за най популярните секс пози. Очевидно е че усвояването и прилагането на различните знания имат различна цена.

@ЕхПешо...
Не искам да дефинирам какво е добро и какво зло, казах че всеки си има някаква представа за "прекрасния нов свят" или "едно по добро общество" както го наричат АБС. На мен ми е любопитно как изгрежда тази представа, така че не аз, а ти ще кажеш, ако разбира се, искаш да представиш своя модел. Така аз ще разбера и модела и критериите ти за "добро" едновременно.
Относителната реалистичност... Идеята ми беше да не прекаляваме с фантазиите. Разни теории за ноосферата и за това как ще се превърнем в чисти енергии/съзнания не са ми по вкуса. Въобще всякакви теории, които не се отнасят до хомо сапиенс не са ми интересни.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Прогностика

Мнениеот Йордан Янков » Чет Окт 23, 2008 11:18 pm

е, тогава ще ти се наложи да преглътнеш, че хомо сапиенс (или поне този в твоите представи) няма да го бъде още дълго.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Следваща

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта