Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Прогностика 3 - странично разклонение

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Прогностика 3 - странично разклонение

Мнениеот robinofloksli » Вто Дек 02, 2008 11:42 am

Реших да открия нова тема, защото Прогностика2 има друга насоченост и идея.
Тук отговарям на Ш. по риторичните въпроси които ми постави в Прогностика2

@sharkanche...
"Аз благодаря на водещия за въпроса, сега ще отговоря..."

Всичките ти въпроси, ако са лишени от риторичния си контекст са много правилни и важни. Повдигнах тази дискусия не защото обичам ШУМа. Няколко пъти попитах може ли да участвам в тази тема, наистина не исках да създавам шум, но комбинацията Робин-ЕхПешо явно има такива свойства, система непритежаваща свойствата на елементите си...
ЕхПешо на два пъти каза, че бъркам в представата си за интернет. Позволих си да задавам въпроси именно защото не ми е ясно какво всъщност е интернет за него. Ясно е, че интернет е универсална инфраструктура за пренос на данни, надявам се поне за това няма да спорим. Ясно е че няма множество интернети (има множество Локални мрежи, когато една локална мрежа стане достатъчно голяма че да е глобална, тя става интернет). Ясно е, че интернет е тухличките на министерския съвет. Аз обаче питам именно какво е зданието сътворено от тях, както и защо това здание се нарича тухларник(интернет), вместо министерски съвет или нещо друго. Ето това са въпросите които ме вълнуват и примера ти със сапуна много ясно показва нуждата от такова уточнение.
Ще използвам още една метафора за да съм съвсем ясен. Ескимосите, казват, имат 34 думи за сняг! Сняг който пада тихо и меко, натрупва преспи които се слягат и стават на фирн след време. Сняг който е остър и вятъра го навява като дюни. Сняг който е на ледени кристалчета. Сняг, който аз явно не мога да си представя. Всички те са замръзнала вода, но в живота на ескимосите е много важно без много обяснения да могат да предадат точна информация за вида сняг. Илишното бърборене е само загуба на топлина. Снегът е ключов фактор в тяхното ежедневие.
За нашето общество интернет е примерно толкова важен, колкото и снега за ескимосите. Ние зависим от тази инфраструктура. От услугите които се градят върху нея. Затова и имаме "34" думички за "интернет" - емайл, форуми, чат, майл листи, РРС новини, уеб, скайп, уебтв и тн и тн.
Вместо да говорите за този вид сняг обаче, вие с Пешо говорите през цялото време използвате дума, която обиктовено се ползва за инфраструктурата, сякаш тя сама по себе си е някаква панацея, превърнала се в синоним за благоденствие и прогрес. Ето това не разбирам, и даже не че не го разбирам, а не искам да го приема.
Когато говорих за Седемте джаджи които ще променят света аз си измислих две нови думи. Нет-профил и Нет-кооперация. Те бяха скромни думички, разбирачите веднага (и с право!) ги охулиха и казаха, че явно имам бедна представа как стоят нещата в действителност, но поне тези думи, имащи претенцията за новаторство не бяха универсалната и нищо не значеща в днешно време дума интернет.
Вие говорите за нови етапи в развитието на обществото и организациите въобще. Аз се опитвам да разбера, вместо да генерирам ШУМ. Но, дявол да го вземе, не е лесно... Вместо да си формулирате тезите, вие ми обяснявате за сапуна и за тухличките. Призивите за културен диалог и декларациите, че не се заяждам, а искам да схвана същността на нещата явно не вършат работа. Затова вместо да задавам насочващи въпроси, ще се опитам да формулирам ВАЩАТА-според-мен-теза (предупредих, че ще го направя):
Ето, докарах се дотам...

Интернет. Инфраструктурата, която за разлика от телефона и факса (които също са свободни и потребителите им са равнопоставени) има едно такова качество - скорост. Огромна скорост при преноса на информация. Защото пренася само важната информация. Телефонът пренася всичкия шум, който идва към микрофона. Факса изпраща информация и за белите части от листа. Интернет е инфраструктура, която пренася само зададена от потребителя информация. Поради което постига огромни скорости при пренос на ПОЛЕЗНА информация. Инак общото количество информация е колкото на телефонната мрежа, да речем. Вярно, в последно време оптиката постави нови измерения на думата скорост, макар че е технология от 70те.
Големите количества (скорости) в един момент се превръщат в качество. Това е като при парите - тяхното качество е в количеството им.
Защо тази инфраструктура е толкова важна?
Тя позволява върху нея да се изграждат други инфраструктури от всякакъв вид. Например - банкови транфсери. Картография и глобално позициониране. Търговия. Заявки от всякакъв вид. Обмен на съобщения в реално и не-в-реално време. Последното е особено ценно, защото телефоните на практика не го могат. Даже телефонния секретар (един опит да се поправи този недостатък) си има капацитет, който лесно се запълва с не-ПОЛЕЗНА информация.
(Защо говоря за телефони през цялото време... Ами просто е, във всеки учебник интернет се разглежда като надстройка на тази система. Въпреки че модемите вече са на изчезване).
Какво следва от горното?
Инфраструктурите които се изграждат върху TCP/IP технологията се реализират чрез тн услуги. Емайл, уеб, бази данни, чат, видеоконференции... всичко това са услуги, предоставени от инфраструктурата. Но!
Тези услуги не са задължителни. Те са пожелателни. никой не те кара да ги ползваш. Но и не само това. никой не те спира да конституираш СОБСТВЕНИ услуги. Стига да си добър програмист, разбира се, но това не е голям проблем, има си хора, на които се плаща. Някои организации даже стигат още по далеч - изграждат частни мрежи върху публичните мрежи (интернет като цяло е на обратната логика - глобалната мрежа е надстройка върху частните). Щом можеш да конституираш собствени услуги и собствени виртуални инфраструктури, значи можеш да търсиш себеподобни организации или субекти с цел - асоцииране по интереси. ВСЯКАКВИ интереси! Клуб на педофилите. Електронно банкиране. Всичко! Ограничения няма, освен за въображението. (не случайно проклятието на програмиста се нарича - потребител с въображение!)
А щом няма ограничения, значи всеки може да участва и създава организации от всякакъв тип.
Ето тук вече се разминаваме. Вие с Пешо смятате, че върху йерархична технология (тухлички) може да се изгради разпределена мрежова структура, която изпълнява разнообразен клас задачи (министерски съвет). Аз смятам точно обратното - върху равнопоставени услуги и достъп до инфраструктурата може да се изгради само и единствено Йерархична организация. Повечето примери от практиката са на моя страна - електронно банкиране, организации разработващи софтуер с отворен код (макар че аконитин ги посочи като пример за обратното!), електронна търговия и тн. Има разбира се някои примери за обратното: imot.bg например не е йерархична структура. Това е борса за обяви, която цели единствено да срещне купувач и провадач, няма контрол, няма изисквания, няма субекти които да имат различни типове права. Но моята теза е, че на подобен принцип не могат да се решават сложни задачи. Необходима е някаква минимална диспропорция в правомощията на участниците в дадена организация, колкото и да са автоматизирани административните и функции. Някой трябва да пресява полезната информация. Някой трябва да взема решения и да поема отговорности. Браузърът през който пиша в момента е прекрасен пример за това. Всеки може да пише код за Мозила, но не всеки код ще влезе във финалната стабилна версия. И зад този факт стои една доста солидна йерархична организация.
Така че, господа опоненти, хващайте примерите за ушите, или започвайте да измисляте нови думички за интернет (сняг). Защото дотук не съм съгласен с вас.

Надавям се да оцениш факта, че не се заяждам пунктуално с дефиниците ти на интернет. Всички те са тотално неверни.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта