Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Кризата

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Кризата

Мнениеот Генерала » Сря Май 27, 2009 11:30 am

Отварям нова тема, за да си споделяме "на едно място" вижданията за кризата, защото дълго, дълго ще бъде на дневен ред...

Американската икономика ще влезе в хиперинфлация, достигайки нивата в Зимбабве, понеже Федералният резерв няма да е склонен да повиши основната лихва, казва инвеститорът Марк Фабер.
Цените може да се повишат с процент, близък до този в Зимбабве, казва Фабер пред Bloomberg. Инфлацията в Зимбабве достигна 231 млн. процента през юли миналата година.
Аз съм 100 процента сигурен, че САЩ ще навлезе в хиперинфлация, каза Фабер. Проблемът с прекаленото нарастване на държавния дълг, е че когато дойде времето и ФЕД трябва да повиши основната лихва, те няма да бъдат склонни да го направят и така инфлацията ще започне да се ускорява.
Президентът на ФЕД във Филаделфия, Чарз Плосър, каза на 21 май, че инфлацията в САЩ може да нарасне до 2.5% през 2011 г. Цифрата надвишава заложените от централната банка граници от 1.7% до 2% и противоречи на мненията на някои икономисти и официални представители, че резкият спад на икономиката може да провокира падане на цените на широк кръг от стоки.
Икономисти прогнозират инфлация от минус 0.4% в САЩ през тази година и нарастване на цените с 1.8% през 2010 г. и 2% през 2011 г.
Основната лихва в САЩ може да остане близо до нулата през следващите няколко години заради задълбочаващата се рецесия и прогнози, че безработицата ще достигне 9% и по-високо, каза изпълнителният директор на ФЕД в Сан Франциско вчера.
Основната лихва в САЩ е между 0 и 0.25% от декември насам, с цел да възстанови отпускането на заеми и икономиката да се пребори с най-лошата рецесия от 50 години насам.
Ценните книжа в САЩ няма да паднат до техните най-ниски нива и ще бъдат подкрепени от увеличеното парично предлагане, каза Фабер. Все още при глобалните акции има свръх покупки и те не са евтини, добави той.
Фабер все още предпочита азиатските акции и каза, че по представянето на японските ценни книжа може да се съди за останалите пазари през следващите 5 години. От всички региони в света, Азия все още е най-привлекателния, казва той.
Фабер, който публикува отчета Gloom, Boom & Doom каза на 7 април, че акциите може да паднат с повече от 10% преди да започнат да се възстановяват. От тогава Standard & Poors 500 се е покатерил с 9%.
Фабер съветваше да се купуват ценни метали когато златото например се търгуваше по-ниско от $300 за унция. Ценният метал удари $1 000 миналата година и в момента се търгува около $949.85 за унция.
Генерала
 

Re: Кризата

Мнениеот robinofloksli » Сря Май 27, 2009 12:08 pm

тоя Фебер може да е всякакъв (за мен си е обикновен простак!) но определено не е пророк. Вилл сии, както се казва...
Има и други мнения.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Кризата

Мнениеот Генерала » Сря Май 27, 2009 4:01 pm

Аз пък си помислих, че само това е мнението и други няма. Кой прав и кой крив ще се види, само си требе търпение. Тепърва предстои да си сверяваме възприятията относно това, което става...B)-
Затова, че е простак сигурно си прав. Инвеститор и простак - горе-долу се у гъз.(:D
Генерала
 

Re: Кризата

Мнениеот robinofloksli » Сря Май 27, 2009 4:39 pm

Казах че е простак, защото се изразява просташки - това и това ще се случи...
Един икономист рядко си позволява правенето на прогнози без да си направи 33 уговорки преди това, освен ако не се казва Джорж Сорос.
Последният не че е много умен и добър прогностик, просто финансовите пазари правят това което той "прогнозира" и така всичко речено от него се сбъдва. Класически случай на куизъц хедерах...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Кризата

Мнениеот Мартин » Сря Май 27, 2009 4:57 pm

Аз до сега съм забелязал съвсем малко реални проявления на т. нар. криза.

В много случаи - това си е чиста психоза. Медийно промиване. Добро оправдание за работодатели и бизнесмени - да махнат някой, да си изпросят нещо, да не вдигат заплати и т.н.
Онзи ден гледах някакъв материал с българи в Америка. И те казват, че криза има, ама много не можели да я усетят. И там заведенията си били пълни. Даже въпросните българи (учещи там) имали достатъчно предложения за работа и хич не се бяха разтревожили, че могат да го закършат покрай кризата.

Факт е, че отделни финансови институции имат проблеми. И това няма как да не даде отражение. Но ми се струва, че от там нататък всеки си ползва кризата за както му изнася.
Факт е и че реалния сектор продава по-малко. Но това си има добра страна. Там много се бяха уляли, а сега цените им падат, което е плюс за потребителите.

Досега от цялото приказване за кризата съм прочел/чул само две конкретни неща (с леко митологичен оттенък):
- руснаците, които се овътрили с много накупен скъп петрол, в резултат - нямали кеш да си купят жито за народонаселението и започнали да си изтеглят парите от целия свят, което довело и до некои фалити;
- американците, които правели някаква счетоводна шашма (така и не я разбрах съвсем), при която нещо от балансите се отписвало, нещо ставало задбалансово, нещо се преоформяло и препродавало и в крайна сметка от толкова бизнес само на хартия, балонът взел, че се пукнал. Естествено всичко се правело заради големите бонуси, които са основен стълб на пазарно ориентираната икономика. Амин.

Та ако някой може да каже нещо конкретно по въпроса - добре; иначе тази криза просто не ме вълнува; щото това си е направо като въсточния въпрос, а аз като бях в Молдовата и...
Мартин
 

Re: Кризата

Мнениеот robinofloksli » Сря Май 27, 2009 5:12 pm

Както казва Владо-брадата - тая криза все повече ми харесва!

Докато имаш работа не можеш да я забележиш - доходите ти са сигурни, цените падат или поне не растат, всичко е чудесно!
Ако обаче останеш без работа (което е най-видимото измерение на кризата) нещата тутакси се променят. В стремежа си да си намериш работа си склонен на компромиси със заплащането и това дава увереност на работодателите да уволняват безогледно дори квалифициран персонал - щом има безработица, назначаването на нови служители на по ниска цена не е никакъв проблем. уви, от обратната страна на барикадата нещата са симетрични - хората не купуват по много, избират ефтините алтернативи, стараеки се да компенсират по-ниските доходи. Затова и компании като Сони и Панасоник отчитат загуби за пръв път от десетилетия насам, други компании пък биват изкупени на безценица (Сън Майкросистемс, Яхуу). Гугъл дори сътвори алгоритъм по който да уволнява свои служители.
Не знам как искаш да усетиш кризата, но нещата отдавна излязоха от медийно-паникьорската си фаза. сега ВЕЧЕ кризата е реален феномен. Въпреки лошите прогнози, аз съм умерен оптимист. Освен че ще бъде преодоляна, тя ще има и много силен позитивен ефект върху много технологи и обществени отношения.
Също както енергийната криза от 80-те даде тласък на нови поколения по икономични возила. Може би именно настоящата криза ще отвори пътя за хибридните и електрическите автомобили. В областта на ІТ пазара също се забелязва много интересни движения. Джобните компютри се сляха с джиесемите и стават все по популарни, големите производители на чипове интензивно предлагат нови поколения процесори и архитектури (само и само за да задържат интереса на потребителите). Един четириядрен процесор вече струва 200 лв, само преди 6 месеца беше двойно по скъпо. Мониторите също стават все по хубави и по ефтини. А се задава и уаймакс...
Да са живи и здрави американците, за кризата, казвам аз.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Кризата

Мнениеот Goa » Сря Май 27, 2009 5:47 pm

Дано кризата се отрази негативно на раждаемостта в страните, където се раждат много излишни деца. Тогава наистина би имало положителен демографски ефект от кризата в глобален план. Дано също така се преориентира световният бизнес към по-икономични и по-екологично съобразени решения, за което говори и Робин. Дано спадне производството на милиони тонове ненужни стоки - всякакви мазила, финтифлюшки, ламборджинита и тем подобни. Дано печалбите на черния сектор от икономиката паднат толкова драстично, че той се превърне в непечеливш. (Това последното за съжаление май е чиста фантастика. Пък знае ли човек? Невероятните нарко-войни в Мексико са невиждан досега феномен, какво ще последва - не се знае...)

Ако се случи всичко това, с чиста съвест можем да възкликнем: Колкото по-зле, толкова по-добре!
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8389
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Кризата

Мнениеот Генерала » Сря Май 27, 2009 7:35 pm

Бравос, дьет са вика! Не забравяйте, че оптимистът е човек, който вярва в щастливия край на света!X(
Апропо, една оръжейна фирма в САЩ е вдигнала оборота от продажба на оръжие с 20% /напук на кризата/ Най-много се купуват боеприпаси: като дойде джепането сабаале и вече в 11.00 е свършило!>:D< Запасяват се хората...
Генерала
 

Re: Кризата

Мнениеот Goa » Сря Май 27, 2009 7:56 pm

Еми сега им е паднало да купуват, може да имат късмета и да участват в голямото пуцане наживо, а не само по филмите...

И както казвал съсединът-протестантин на Вальото - ако стане въргалът и погинем, това е добре - ще се прегърнем с Господа по-скоро...
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8389
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Кризата

Мнениеот Bogdanov » Сря Май 27, 2009 8:10 pm

Оптимистите учели английски, песимистите - турски, реалистите разучавали автомат Калашников - вечно зелена мисъл
Bogdanov
 

Re: Кризата

Мнениеот Мира » Чет Май 28, 2009 8:45 am

Не виждам какво има да се тръшкаме заради САЩ след като живеем в Европа.
Акциите на нашата банка през април са се увеличили два пъти спрямо февруари. Това е оптимистично!(:P)
Щатите винаги са си оправяли вътрешното положение с външни войни, изнесени надалеко от границите им. Дано са далеко и от нашия регион. Обама може да е миротворец, но ако не хване нещата по-здраво, ще клекне на военните. Западащата им автомобилна промишленост лесно може да се преоформи в друго. Това са твърде песимистични прогнози, но аз съм от реалистите.
Мира
 

Re: Кризата

Мнениеот Преподобният ЦУП » Чет Май 28, 2009 1:49 pm

важно е да назрява революционната обстановка и да се изостря все повече и повече класовата борба:):)
и като в добавка нейде да има наблизо ако не някой стар крайцер Аврора , то поне един полунов авионосец Нимиц :):)
Поне символно да се понапаснат нещата за новата Перестройка-Катастройка(не знам на хамерикански сленг как ще звучи това) :):)
Преподобният ЦУП
 
Мнения: 287
Регистриран на: Сря Май 26, 2004 12:04 am

Re: Кризата

Мнениеот Bagera » Пет Май 29, 2009 7:21 pm

Преди повече от година в ложата се състоя оживена дискусия относно да правим ли криза или да не правим. Брат Барух беше голям застъпник за една криза, според него ще се отрази добре на света като цяло, хората ще са по-склонни да приемат тайното ни управление в името на сигурността. Брат Ефраим беше против. Той от край време си пада по пацифизма, понякога наистина е на грешните позиции относно световното господство. Найн, викам му, само с медийно присъствие не става. Разбирам го донякъде, но пък добре е антиутопиите от време на време да се доближават до реалността. Брат Соломон беше и той противник на кризата. Да вметна, че доста нездрави елементи напоследък се закрепиха в Ложата. Та брат Соломон и той противник на кризата. Е то така не става, след някой ден и на световното господство ще се противопостави и край на хубавата ни организация с хилядогодишна традиция.

Та за какво е тая криза? Ами нищо особено, малко да се постегне населението, че напоследък доста се поотпусна. От една страна да сложим малко ред в използването на земните ресурси. То е ясно, че хората по-далече от 5 години напред не гледат, но ние в Ложата си имаме други планове. И изобщо се гледа с перспектива, поне 50 години напред. Нали и за децата петрол трябва да остане, примерно казвам. От друга страна малко трудности ще подготвят населението за по-лесно приемане на световното ни управление. За кризата, дори и като отмине, според нашите планове още няма и 6 месеца ще има криза, та като отмине, ще се напомня често. Видите ли, за кризата е отговорна и системата на управление на държавите, няма разум, не се гледа в бъдещето, такива неща. Както се казва, първо пропаганда и агитация, а после - предложение и вземане на решение. С консенсус, разбира се, ние в ложата всички сме демократи и толерантни личности, по тоя въпрос две мнения няма.

Е, накрая здравият разум победи. Метнахме топките и се оказа, че само двама са гласували против криза. Аз ги знам тези двамата, единият е Моше, той доста долари купи преди време, а Яков пък се е набутал с инвестиции в Детройт. Въпреки че обещахме за членовета на ложата криза да няма, пак има недоразбрали и недочули. Но както се вика, всеки ще си понесе последствията. Изчакахме точната дата - луна в Змиеносец - и започнахме действията. Във ФЕД са все наши хора, предани и проверени. Ще понапечатат малко долари, тук-там ще кажат някоя дума на правилните хора и ей ти я кризата. Ефраим и Шломо ги сложихме да се занимават с медиите, нали са им слабост. План се прие, решихме да не прекаляваме с нещата, тук-там да фалира някоя банка, няколко застрахователя, нищо повече да не се пипа.

Та да успокоя хората, нещата са под контрол, по-добре е да се изучава Тората и Талмуда, иврит, разбира се, отколкото автомата Калашников. То с тоя автомат надалече не се стига, ей ги братята в СССР колко години се пънаха да направят нещо, докато накрая търпението ни преля чашата и ги отстранихме. Ложата имаше мекушаво ръководство за 75 години, но сега си направихме изводите. По-добре малко криза, пропаганда, медиен шум, няколко доброволци-новатори ще дадат пример на останалите и ей ти я следващата крачка към световното ни господство. План трябва да има, задкулисно да се действа...

http://xunap.wordpress.com/
Bagera
 

Re: Кризата

Мнениеот Goa » Пет Май 29, 2009 7:37 pm

Багееееееер, ти колчем се появиш, и изтрепваш всичко що мърда наоколо :D:D:D:D:D:D

Кажи кога ще минеш през клуба, да ти дам ЕОН!
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8389
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Кризата

Мнениеот Генерала » Съб Май 30, 2009 11:31 pm

Другарю Багер, ти направо ми изби пломбите!X( А това за Тората и Талмуда и аз го разправлявам от сума ти време, ама народа още е в плен на старите вицове за оптимисти, реалисти, калашници и прочее...
А брат Менцел Каган искаше да има криза, за да олевее мисленето в глобален мащаб, щото сит търбух - за наука глух!
А брат Барух викаше също "Дайте да турим тая маймуна за президент на САЩ" и докато идиотите я гледат и й се радват, да прекараме слона зад гърба им! Още малко ще има да й се радват, докато уразумеят, че и Йехуд Барак Обама е човек на корпорациите и истаблишмента. Чешкият президент вече го е разбрал и ги наприказва еднииии. Ама не са политкоректни да го цитираме...:)-D
Генерала
 

Re: Кризата

Мнениеот Малинов » Нед Май 31, 2009 12:21 pm

Епидемия ...

Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.

Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква хуйня! А какво сте правили?

Пациентът: Ебах гъски.

Докторът: Значи имате гъша хуйня!

Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)

Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.

Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.

Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.

Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша хуйня.

ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша хуйня" покосява населението на Зимбабве.

Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.

Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката - и в това е основната й заплаха.

Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша хуйня.

Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ негър с гъска под мишница.

Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!

Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.

Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.

Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)

Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!

Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша хуйня, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата хуйня.

Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели!

Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия!

Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата хуйня. В краен случай може и само населението на източна Монголия.

Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшата хуйня, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси!

Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!
Малинов
 

Re: Кризата

Мнениеот Goa » Нед Май 31, 2009 12:36 pm

Дааа. Горе-долу така се развива светът в наши дни :)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8389
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Кризата

Мнениеот sqnki » Пон Юни 01, 2009 11:54 am

Аз и няколко мои колеги обмисляме да патентоваме ваксина за ангешки/ярешки/ грип и евентуално рибен грип. Само няма да се пуашите!!
sqnki
 
Мнения: 515
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 3:20 pm

Re: Кризата

Мнениеот Goa » Пон Юни 01, 2009 2:47 pm

И за конския не е зле да помислите!

Отделно, кучета и котки има милиони по домовете на нищо неподозиращите хорица - ами ако те пренесат нещо?!?

Изводът е един:

Да избием всички животни!
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8389
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Кризата

Мнениеот Генерала » Вто Юни 02, 2009 8:00 pm

Птичият грип е хуйня. Кризата, според мене, не е хуйня.
Айде наздраве за "Дженерал мотърс"!:)-D
Генерала
 

Следваща

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта