Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

космос

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

космос

Мнениеот vihra » Пет Фев 12, 2010 11:17 pm

"Хабъл" засне танц на полярни сияния на Сатурн

Орбиталният телескоп „Хабъл“ засне уникално космическо шоу – танц на полярни сияния едновременно на двата полюса на Сатурн, пише РИА Новости.

Само веднъж на 15 години Сатурн застава в такова положение, че наблюдател от Земята да може едновременно да види и двата му полюса, а прочутите му пръстени се виждат като тънка линия.

В началото на своята мисия през 1990 г. „Хабъл“ засне Сатурн в най-различни ракурси, но сега планетата е близо до точката на равноденствие, което дава възможност на орбиталната обсерватория да направи уникални снимки.

От фотографиите, получени от „Хабъл“ в течение на няколко дни през януари и март 2009 г. учените направиха филм с полярните сияния на Сатурн.

Независимо от своята отдалеченост от Слънцето, Сатурн изпитва мощно въздействие от слънчевия вятър – поток излизащи от звездата заредени частици. Тъй като тази планета, също като Земята и Юпитер, има мощно магнитно поле, заредените частици се улавят от магнитосферата и се увличат към магнитните полюси. В полярните области те се сблъскват с атоми на атмосферата и пораждат полярни сияния, също както на Земята.

На пръв поглед светлинното шоу на двата полюса на планетата било еднакво. Но по-внимателен анализ на получените данни позволил на астрономите да открият някои различия и да получат информация за магнитното поле на Сатурн.

Така зоната на северното сияние се оказала по-малка, а неговата яркост – по-голяма, отколкото на южното. Следователно магнитното поле на планетата е по-силно на нейния север. Това потвърждава някои данни, получени по-рано от сондата „Касини“.
vihra
 

Re: космос

Мнениеот vihra » Пет Фев 12, 2010 11:20 pm

Песъчинките на Марс се блъскали като билярдни топки

Пясъчните „вълни“ на Марс се движат при слаб вятър на повърхността, защото отделните песъчинки непрекъснато се „блъскат“ помежду си, се казва в изследване, публикувано в Physical Review Letters и цитирано от РИА Новости.

Смята се, че дюните на повърхността на Червената планета се формират под въздействието на вятър, който постоянно пренася песъчинките на неголеми разстояния – процес, който е известен като салтация. Но резултатът от моделирането и измерването на скоростта на вятъра от марсоходите показали, че вятърът на повърхността рядко духа достатъчно силно, за да може да придвижва пясъците.

Джаспър Кок от Националния център за атмосферни изследвания в САЩ и негови колеги предложили възможно обяснение на парадокса. Според тях в условията на слаба гравитация и разредена атмосфера песъчинките постоянно се блъскат една друга като билярдни топки и се разлитат, поддържайки непрекъснатото движение на дюните.

Учените адаптирали математически модел, който обяснява геологическите процеси на Земята, към марсианското притегляне и атмосферни условия, а после моделирали „пръски“, когато падаща песъчинка се сблъсква с друга и последната се повдига във въздуха.

Постепенно летящите песъчинки попадат на по-силни ветрове и, падайки, се удрят в повърхността, повдигайки във въздуха нови частици, които на свой ред също се вдигат високо. Учените смятат, че точно по този начин на повърхността на Марс се образуват „вълни“.

Такива „пръски“ могат да поддържат салтацията на Марс дори при относително слаб вятър, казва Кок.
vihra
 

Re: космос

Мнениеот vihra » Пет Фев 12, 2010 11:23 pm

NASA изстреля апарат за изучаване на Слънцето

Американската космическа агенция изстреля в орбита апарата за изучаване на Слънцето Solar Dynamics Observatory (SDO), съобщи NASA в сайта си.

SDO беше изведен в орбита от ракетата носител Atlas V. Първоначално стартът беше планиран за 10 февруари, но заради лошото време в Кейп Канаверал беше отложен с денонощие.

С помощта на високочувствителни прибори на борда на SDO ще се събират данни за Слънцето и неговото магнитно поле и ще се предават на станцията в щата Ню Мексико. Предвижда се апаратът да работи 5 години.

Според учените с помощта на SDO ще се получават данни, които ще помагат за предсказване на слънчеви бури.

Сега Слънцето се намира в анормално дълъг период на покой, но постепенно започва да излиза от него. Така предсказването на бурите може да стане актуално в най-скоро време.
vihra
 

Re: космос

Мнениеот vihra » Пет Фев 12, 2010 11:38 pm

"Касини" откри ново доказателство за вода на Енцелад

Учени от НАСА смятат, че на Сатурновата луна Енцелад има условия за поддържането на живот, след като са открили ново доказателство за наличието на вода в течно състояние под повърхността й, съобщават ВВС и в. "Дейли телеграф".

При прелитането си край Енцелад космическият апарат "Касини" е открил в атмосферата на сатурновата луна отрицателно заредени водни молекули. На Земята подобен тип йони се срещат на места, където има движеща се вода – водопади или разбиващи се океански вълни.

На Енцелад няма вълни, но има активен район близо до Южния полюс, където водни изпарения и ледени частици се изхвърлят под формата на струи от пукнатини в повърхността на спътника и се издигат на голяма височина в атмосферата.

Ако на Енцелад има вода в течно състояние, това означава, че Сатурновата луна може да предложи необходимите условия за поддържането на живот, обясняват специалистите.

Наблюденията са направени с помощта на плазмения спектрометър на "Касини". Оригиналното предназначение на инструмента е да изследва магнитното поле на Сатурн. Учените не са допускали, че благодарение на спектрометъра ще могат да анализират проби от ледените струи, изхвърляни от Енцелад.
vihra
 

Re: космос

Мнениеот vihra » Вто Фев 16, 2010 3:29 pm

"Касини" фотографира Звездата на смъртта

Учените, работещи със сондата „Касини“, публикуваха снимки на Сатурновия спътник Мимас, наричан Звездата на смъртта зарази гигантския кратер Хершел.

Снимката е направена от разстояние 70 хил. км на 13 февруари 2010 г. по време на поредното приближаване на „Касини“ до Мимас. На заден план се различава силуетът на Сатурн, а върху самия спътник – кратера Хершел с диаметър 130 км, чиято поява едва не унищожила небесното тяло.

Мимас е открит през 1789 г. Ниската плътност на спътника показва, че той се състои предимно от лед и камъни. Освен това той не е съвсем сферичен – размерите му са 418 на 382 на 383 километра.

„Касини“ беше изстрелян през 1997 г. и е съвместен проект на ESA, NASA и Италианската космическа агенция. Предстои му да извърши още 155 обиколки около Сатурн
vihra
 


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта